Blogi

Onside with Jouni: Trade Deadline-viikon Top-10

8.3.2024. Yksi NHL-kalenterin tärkeimmistä päivistä on täällä. Siirtotakarajapäivä. Kavereitten kesken Trade Deadline Day. Viimeinen päivä, jona joukkueet voivat tehdä pelaajakauppoja, ennen valmistautumista 22. huhtikuuta alkavaan Suureen Tanssiin. Tässä kymmenisen sekalaista kommenttia. 

1. Carolina voitti Guentzel-kisat

Carolina Hurricanes sai lopulta ehkä 2024 Trade Deadlinen halutuimman vuokrapelaajan (pelaaja, jonka sopimus päättyy tähän kauteen). Paljon valitusta siitä, miten “vähän” Penguins sai pelaajasta, josta tuli vuosien varrella yksi The Burghin suosituimmista pelaajista. Ja toisinpäin, `Canes-fanit näyttivät pitäneen hintaa liian kovana. 

Ehkä on viisainta olla kuuntelematta/lukematta liikaa kommentteja. 

Paras vasen laituri, joka Sidney Crosbyllä koskaan oli vierellään. 

Kiinnostusta osoittivat ainakin spekulaatioitten mukaan Vancouver, Florida, Carolina, NY Rangers, ja Vegas. Ja sen takia hintapyyntö oli kova. 

Vegasilla oli ykköskierroksen varausoikeuksia tarjota tulevalle, ja vielä kesälle 2025 – ja VGK ei ole seura, joka keräilee tulevaisuuden valttia. Se pelaa ja aikoo voittaa nyt. Pyyntö saattoi olla liian kova Panthersille. Paljon puhetta kolmikantakaupasta, jossa Boston olisi auttanut jotenkin Canucksia. 

Carolina Hurricanesia on arvosteltu paljon siitä, että hyvästä kokoonpanosta huolimatta sillä ei ole todellisia pelin ratkaisijoita. Tilastot tukevat tätä arvostelua. Tämänhetkisistä 16 playoffpaikalla olevista joukkueista Canesin Top-6 hyökkääjistö on tehnyt vähiten maaleja (107, tasoissa Flyersin kanssa). Kaikki maalit laskettuina Carolina on sijalla 14 kaikista 16 playoffjoukkueesta.

Ehkä Jake Guentzel auttaa tällä osastolla. Seura (lue: omistaja) ei ole koskaan halunnut maksaa paljoa vuokrapelaajasta, mutta joskus on pakko maksaa voittaakseen. 

Samalla Pittsburgh Penguins menetti yhden seurahistoriansa hienoimman aikakauden tähdistä. Ei supertähteä, mutta tähden. Joku käski vertaamaan Guentzelin ja jättisopimuksen saaneen Willy Nylanderin tilastoja heidän lähes samanaikaisten NHL-urien varrelta. Yllättävän samanlaiset. 

Playofftilanteessa, kun kaikki rahat ovat pöydällä, ottaisin vieläkin Jake Guentzelin ennen Willyä. 

Hän sopii hyvin Carolinan kakkosketjun vasempaan laitaan, Jack Druryn ja Martin Necasin viereen.

2. Sidin tulevaisuus

Nähtyäni Pittsburgh Penguinsin tappiot viime viikonlopun aikana Albertan kuolemanlaaksossa, muutin mieleni Sidney Crosbyn tulevaisuuden suhteen. 

Tätä ennen pidin jääkiekkoromantikkona aina selvänä, että Sid pelaa koko uransa loppuun saakka The Burghissä. Nyt mielestäni hän hukkaa aikaansa Penguinsissä. Joukkue näytti Albertassa hitaalta ja vanhalta. Calgaryssä Flamesin hyökkääjät olivat selvästi ottaneet Kristopher Letangin silmätikukseen – hienoa pakkia ajettiin aina kun tilaisuus tuli. 

Martin Pospisil olisi ansainnut penaltia jo lauantaina. Ja pitävät Morgan Riellyn tekoa vaarallisena? Matt Rempe on muka ongelma? Se, mitä Pospisil tekee liian usein, on kymmenen kertaa vaarallisempaa. 

Geno näyttää hidastuneen kunnolla, tulleen vanhaksi, kuten me kaikki. 

Penguins ei ole menossa pudotuspeleihin. Erik Karlsson on loistava pelaaja, mutta jostain syystä hän ei ole sopinut porukkaan kuin odotimme. 

On spesiaalia pelata koko ura saman joukkueen paidassa. Mario Lemieuxn tapauksessa asia oli eri, koska Mario piti pelaamalla huolen omasta sijoituksestaan. 

Penguins on jo laittanut kaksi muuta erittäin suosittua hahmoa eteenpäin Marc-Andre Fleuryssä ja nyt Jake Guentzelissä. 

Toivottavasti Sid herää tänä aamuna myös mielensä muuttaneena. Wayne Gretzky ei pelannut koko uraansa samassa seurassa, vaikka hän yhä sanoo olevansa sydämessään Edmonton Oilersin mies. Lähes kaikki NHL-legendat pelasivat useammissa kuin vain yhdessä paidassa. 

Kun toimittajat kysyivät Crosbyltä, minkälaisen viestin hänen mielestään GM Kyle Dubas lähetti joukkueelle treidaamalla Guentzelin, Sid vastasi: “I don`t know”. Toivottavasti hän on vihainen!

3. Viimeinen halaus?

Boston Bruinsin viimeisiä siirtoja odotellaan innolla, koska voittoikkuna on kunnolla auki Massachuss, Mass, siis siinä osavaltiossa, jossa Boston on. 

Onko Bruinsin joukkueen selvästi hyvä kemia tuhottu, jos seura luopuu toisesta maalivahdistaan, eli todella hyvästä Linus Ullmarkista

Linuksella voidaan saada hyviä valtteja, koska useampi joukkue etsii maalivahtia. Mutta kysymys onkin, rikkooko Bruins siinä tapauksessa jotain, mitä ei rahalla, prospekteilla, varausvuoroilla, eikä millään oikeastaan saa?

Boston yritti raporttien mukaan myös hankkia Noah Hanifinin

4. Öljy lisäsi syvyyttä

Edmonton Oilers on ollut NHL:n ykkösjoukkue suunnilleen viimeisten 42 ottelun ajan. 

Voittoikkuna on auki täällä Pohjois-Albertassa. Palkkakatto on lähes ummessa, joten on onniteltava vanhaa GM Kenny Hollandia taitavasta kahden syvyyspelaajan hankinnasta. Menettämättä tärkeitä kokoonpanopelaajia. Anaheim Ducks antoi Adam Henriquen ja Samuel Carrickin. Puolustaja Troy Stecher tuli vielä Arizonasta. 

Henrique ei ole enää sama pelaaja kuin hän oli aikoinaan Devilsissä tai parhaimmillaan Anaheimissa, mutta hän tuo syvyyttä “Middle-6”-osastolle. Carrick on kova, lähes koko uransa Rautaliigassa viettänyt veteraani, joka voittaa aloituksia, ja on äärimmäisen hankala vastustaja. Stecherin tehtävä on pelata kuutos- tai seiskapakkina. 

5. Avalanche teki tilaa

“Sid Naten seuraksi Denveriin”-spekulaatioita,tai oikeammin unelmia, ei vähennä se, että Colorado Avalanche on tehnyt tilaa viime aikoina katon alle. 

Ymmärrän Bowen Byramin siirron, mikä on oikeastaan hyvä juttu pitemmällä tähtäimellä nuorelle puolustajalle. Byram on kärsinyt pahoista vammoista NHL-urallaan, mutta on nyt taas terve. Coloradossa hän ei olisi saanut pelata ykkösparissa niin kauan kuin Cale Makar ja Devon Toews ovat joukkueessa. Eli ei koskaan. 

Buffalo Sabresin puolustus on nuori ja todella lupaava. Owen Power, Rasmus Dahlin, ja Bowen Byram. 

En ehkä ole suurin Casey Mittelstad-fani, mutta hänessä Avs saa apua keskelle pelaajasta, joka pystyy tekemään pisteitä. 

6. Devils tarvitsisi maalivahdin

New Jersey Devils lähetti jo kokeneen valmentajansa Lindy Ruffin matkaan, jatkosopimuksineen kaikkineen. Lindy ei toki ollut se, joka hankki Timo Meierin isolla rahalla, tai Ondrej Palatin. Molemmat pettymyksiä tällä kaudella. Lindy ei ole syyllinen Dougie Hamiltonin, eikä Jonas Siegenthalerin loukkaantumisiin. 

Devilsin maalivahtiosastokaan ei ole Lindyn vastuulla. Akira Schmid ja Nico Daws ei riitä. 

Suurin odotuksin kauteen lähteneen New Jersey Devilsin suurin ongelma on tolppien välissä. Paljon huhuja siitä, että Jakob Markström hommataan jollain keinolla Calgarystä apuun. Markströmillä on CapFriendlyn mukaan NMC kuuden vuoden Flames-diilissään, jossa on vielä kaksi kautta jäljellä tämän jälkeen. 

No Movement-pykälät ansaitaan. Niitä saa hyvillä pelaajaesityksillä ja neuvottelemalla. Siksi pidin ihmeellisenä seurata, miten Flamesin uusi johto laski Markströmin nimen markkinoille ensin tahallaan, ja sitten otti sen sieltä pois. 

Voimme kaikesta huolimatta vieläkin odottaa, että 34-vuotias Brynäsin mies voi olla jättämässä Etelä-Albertan lumimyrskyt jopa vielä tänään. Hänellä on itsellään ohjakset käsissään. 

7. Huijaako Vegas pöydässä?

Vegas Golden Knights GM Kelly McCrimmonin työtä on mahdoton arvostella. VGK näyttää olevan mukana kaikissa isommissa diileissä, kuin hullut kemistit. Se käyttää CBA:n eli työehtosopimuksen jokaisen sivun jokaista nurkkaa toiminnassaan. Niinkuin pitääkin. Omistaja Bill Foley on aktiivisesti mukana kaikessa. Koko ajan kaasu pohjassa. 

McGrimmon oli todella tyytyväinen saatuaan Anthony Manthan Nevadaan. Mantha saattaa hyvinkin olla pelaaja, joka tarvitsee uuden alun. 

Paljon puhetta siitä, huijaako Vegas systeemiä esimerkiksi kapteeni Mark Stonen sairaslistalle laittamisella. Tosiasiassa Stonen vaiva on niin paha, ettei häntä ehkä nähdä edes playoffeissa. 

Nevadalla on sama etu kuin Floridalla – osavaltion veroedut ovat huomattavat. Yksi markkinoitten halutuimmista puolustajista siirtyi Vegasiin keskiviikkona, kun Noah Hanifin saatiin Calgarystä.  

Raporttien mukaan Hanifinilla oli $7.5M per kausi-tarjous Flamesilta, mutta veroetujen ansiosta hän voi tehdä huomattavasti paremman diilin Golden Knightsin kanssa, tai floridalaisten joukkueitten kanssa, saavutettuaan UFA-statuksen kesällä. Eli Vegasilla on nyt Alex Pietrangelo, Shea Theodore ja Noah Hanifin puolustuksessa. Onko tämä edes reilua?

Huvittavaa, että Flamesin Hanifinista saama “prospektipelaaja” (Daniil Miromanov) on kuusi kuukautta nuorempi kuin Hanifin itse. 

VGK saattaa lisätä vielä yhden hyökkääjän, luulemme.

8. Mitä tekee Vancouver Canucks? 

Olisin melkein voinut lyödä vetoa, että Jake Guentzel päätyy Vancouveriin. Siksi paljon Pittsburgh-yhteyksiä löytyy Canucksista, toimistosta lähtien, valmennusryhmän kautta, pelaajiin. 

Elias Lindholmin siirto pois Vancouverista – hänellä ei ole NMT-pykälää – oli ehkä hulluin huhu ennen takarajaa. 

Vancouver Canucks on todella kova joukkue. Vielä on odotettavissa viimeisiä silauksia tänään. Olisiko aika Tyler Toffolin palata länsirannikolle? Ja miksei Devils halua maksaa todella hyvälle pelaajalle? 

Pyyntö on raporttien mukaan ykköskierroksen varausoikeus ja yksi todella hyvä prospektipelaaja. Länsirannikolla on toinenkin joukkue, joka haluaisi Toffolin takaisin. LA Kings. 

9. Sekalaisia kommentteja kesken kaiken

Toronto Maple Leafsin GM Brad Trelivingin kädet ovat jotakuinkin sidotut. Hänen edeltäjänsä – vuonna 2014 alkaneen Brendan Shanahanin presidenttikauden neljäs GM, laskutavasta riippuen – Kyle Dubas ei tehnyt toiminnallaan uuden managerin työtä ainakaan helpommaksi.

Nyt siis Pittsburgh Penguinsin johdossa toimiva Dubas antoi $11 miljoonaa per kausi-diilin John Tavaresille vuonna 2018. Tämä johti Nazem Kadrin antamiseen pois vaihdossa puolustajiin Alex Kerfoot ja Tyson Barrie. Barriesta ei tullut Top-3 puolustajaa, kuten Dubas suunnitteli.

Tämä oli vasta Dubasin ensimmäinen iso virhe. Seuraavaksi hänen oli pakko antaa ykköskierroksen varaukset pois, päästäkseen eroon ensin Patrick Marleaun ($6.25M), ja sitten Petr Mrazekin ($3.8M) diileistä. 

Seuraavaksi Dubas ei pitänyt Zach Hymania tämän ($5M) pyynnön arvoisena. Seurasi Edmonton Oilersin seurahistorian onnistunein UFA-hankinta. Jälleen yksi sulka Ken Hollandin valtavaan päällikön hattuun. 

Nick Foligno – yksi suosikeista – hankittiin antamalla ykköskierroksen varausoikeus mukaan kauppaan. Seuraavaksi Kyle Dubas antoi lisää ykkös- kakkos- ja kolmannen kierroksen varauksia pois hankkiakseen Ryan O`Reillyn ja Noel Acciarin

Viimeisen kolmen kauden aikana Kyle Dubas antoi pois kolme ykköskierroksen, viisi kakkoskierroksen ja paljon vielä muitakin varausoikeuksia. 

Maple Leafs tulee pelaamaan playoffeissa joko kryptoniittiaan, Boston Bruinsia, tai Florida Panthersiä vastaan. Dubasin jälkeen GM:ksi tulleen Brad Trelivingin kädet ovat sidotut, Dubasin jälkeen. Useimmiten NHL-managerit saavat tehdä ehkä yhden tosi ison virheen. Kyle Dubas sai tehdä ainakin kolme ja sai palkinnokseen uuden diilin The Burghistä. 

Leafsissä on paljon hyvää. Pidän Tyler Bertuzzin ja Max Domin sisusta viimeisessä Boston Bruins-pelissä. Mutta playoffotetta on pakko saada Mitch Marnerilta, ja maalitykki Auston Matthewsiltä

Pidän kovasti puolustaja Joel Edmundsonin hankinnasta Washingtonista. Stanley Cup-voittaja St. Louisissa ja todella hyvä finaaliin saakka Montrealissa. Edmundson tekee parhaat työnsä maalin edessä, ja siellä Leafs totisesti tarvitsee siivousta. 

Edmundsonilla on 75 ottelun kokemusta Stanley Cupin playoffeista. Toronton puolustajien valmentaja Mike Van Ryn tuntee St. Louisista. Toronto tarvitsee myös apua alivoimalla. 196-senttinen ja yli satakiloinen puolustaja pelin alusta pelin loppuun. Tekee vastustajan elämän ikäväksi maalin edessä. Vaikka mailalla. 

Kaiken maailman maaliodottamilla voi tämän puolustajan tapauksessa pyyhkiä vaikka pöydän, jos ei muuta löydä yhdellä kädellä. Playoffeissa tarvitaan tällaisia pelaajia. Kiekon saaminen pois tällaiselta pakilta hyökkäysalueella saattaa olla vaikein asia pudotuspeleissä. 

Philadelphia

Ryan Johansen ei ole koskaan ollut entisensä jalkaleikkauksensa jälkeen. Philadelphia Flyers laittoi viimeksi siirtolistalle. Jäämme odottamaan, nappaako jokin joukkue sentterin vielä viimeisen kerran. Tulokas GM Daniel Briere on tehnyt hyvää työtä Flyersissa. 

Dallas

Dallas Stars on yksi todella hyvistä joukkueista lännessä. Chris Tanevin lisäys puolustukseen oli onnistunut veto. Ilmeisesti Edmonton Oilers oli halukas tarjoamaan ykköskierroksen varausoikeuden Tanevista, mutta Flamesin johto oli enemmän kiinnostunut puolustajaprospekti Artem Grushnikovista

10. Paljon sivujuonia jäljellä

Paljon sivujuonia jäljellä vielä, kun Trade Deadline pääsee kunnolla alkamaan. 

Jakob Markström ja Tyler Toffoli ovat suurimmat nimet, joita seuraamme vielä. Jokin yllätyksellinen iso nimi voi vielä tulla esiin. Vegasilla ja Coloradolla on siis vielä ykkösvarauksia, joita tarjota. Florida Panthers on monen papereissa idän kovin haastaja. Etsiikö se vielä yhtä taitavaa hyökkääjää? 

Winnipeg? LA Kings? 

New York Rangers lisäsi Alex Wennbergin. Oliko siinä kaikki? 

Washington Capitals toimii myyjänä, kuten muutama muu. 

Suurimmaksi osaksi tämän vuoden Deadine Day koostuu sivujuonien esittäjistä, niistä niin tärkeistä roolipelaajien lisäämisistä, joilla Stanley Cup-voitetaan. 

Pelaajia on jätetty pois pelaavasta kokoonpanosta viime päivinä varmuuden vuoksi. Arizona Coyotes ei antanut Matt Dumban eikä Jason Zuckerin pelata eilen. En ole ihan samaa mieltä näistä siirroista, koska katsojat eivät saa rahojaan takaisin kun terveitä miehiä pidetään popcornikoneen vieressöä. 

Muutama suomalaispelaajakin tullee saamaan uuden osoitteen tänään. Maalivahtimarkkinoilla puhuttiin Juuse Saroksen siirrosta pitkään, mutta ei enää. Emme usko Saroksen siirtyvän enää mihinkään. 

Paljon kauppoja odotettavissa. Lisää kolmikantakauppoja, kuten olemme jo muutaman kerran nähneet, joissa kolmas osapuoli ottaa osan kaupattavan pelaajan palkkiosta hoitaakseen. 

Happy Trade Deadline Day (kuten täälläpäin sanotaan) kaikille!

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton

X:   @OnsideWithJouni
Facebook:  Jouni Niemisen NHL
[email protected]


Muita aiheeseen liittyviä juttuja