Blogi

Ikä on vain numeroita: Alexander Ovechkin matkalla NHL:n arvokkaimmaksi pelaajaksi

20.1.2022. Kun Alexander Ovechkin täytti 30 vuotta, alettiin tuolloin pohtimaan, milloin tämän venäläisen maalitykin maalitahti hiipuu; NHL-piireissä 30 ikävuoden rajapyykki, kun tunnetaan usein nimenomaan maalintekijöiden kohdalla hetkenä, jolloin maalitahti alkaa hiipua.

Ovechkin pyörähti ikänsä puolesta uusille kymmenluvuille reippaat kuusi vuotta sitten. 30 vuotta täytettyään hän on pelannut NHL:n runkosarjassa 477 runkosarjaottelua ja iskenyt niissä käsittämättömät 282 maalia: hän on siis osunut keskiarvolta useammin kuin joka toisessa ottelussa.

Washington Capitalsin kipparina toimiva venäläinen on tehnyt myös paljon muutakin kuin maaleja kolmikymmpistensä jälkeen.

Hän on maaliensa ohella jakanut edellä mainituissa 477 runkosarjaottelussa 198 maaliin johtanutta syöttöä.

Pudotuspeleissä hän on tehtaillut 69 pelaamaansa otteluun tehot 35+30=65 ja johdattanut Capitalsin sen seurahistorian ensimmäiseen Stanley Cup -voittoon, tullen samalla nimetyksi pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Hänet on valittu viisi kertaa NHL:n All Star -tapahtumaan, voittanut neljä kertaa NHL:n maalipörssin voittajalle ojennettavan Maurice Richard Trophyn ja kertaalleen NHL:n pudotuspelien maalipörssin.

Ja entäs sitten se plus-miinus-tilasto, josta häntä on parjattu lähestulkoon koko NHL-uransa ajan?

Ei sillä, että itse henkilökohtaisesti pitäisin kyseistä tilastoa juurikaan arvossa, mutta niiltäkin osin hän on hiljentänyt epäilijänsä, sillä tehotilasto on näistä 477 runkosarjaottelusta +33.


Lisäjännitystä peleihin?


Paranee kuin hyvä viini vanhetessaan

Kun katsotaan Alexander Ovechkinin edellisiä 477 runkosarjaottelua, eli siis niitä, jotka hän pelasi niin sanotussa prime-iässä, teki hän niissä peleissä tehot 285+247=532. Se on toki kolme maalia ja 49 maalisyöttöä enemmän kuin 30 vuotta täytettyään, mutta ero on käytännössä ottaen marginaalisen pieni – etenkin niiden maalien osalta.

Miten sitten voin väittää Ovechkinin olevan kuin hyvä viini, joka vain paranee vanhetessaan, kun hän ei ole yltänyt aivan yhtä korkeisiin maali- ja pistemääriin kuin käytännössä ottaen 24-29 vuoden ikäisenä?

Koska hän on nykypäivänä myös huomattavasti kokonaisvaltaisempi pelaaja, ja kaiken lisäksi nykypäivän NHL on tasoltaan huomattavasti kovempi kuin milloinkaan aiemmin; nykypäivänä NHL:n tähtitaivaalle syntyvät uudet tähdet ovat kuin viimeisen päälle hiottuja koneita.

Tämä väitteeni perustuu myös kuluvaan kauteen, sillä tämä 36-vuotias konkari on kovaa vauhtia matkalla NHL:n runkosarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi eli MVP:ksi.

Vielä alkukaudesta näytti vahvasti siltä, että arvokkaimmalle pelaajalle jaettava Hart Trophy tulee olemaan Edmonton Oilersissa pelaavan tähtikaksikon, Connor McDavidin ja Leon Draisaitlin, välinen välienselvittely. Kaksikon meno on kuitenkin hiipunut merkittävästi, etenkin kokonaisvaltaisen pelaamisen osalta, ja Oilers on pudonnut jo ulos pudotuspelikelkasta. Samaan aikaan Ovechkin on roikkunut koko kauden kaksikon kintereillä pistepörssissä ja Capitals on enemmän kuin tukevasti kiinni pudotuspelipaikassa.

Itse asiassa onkin täysin käsittämätöntä, miten vähän Ovechkinin huippulaadukkaasta tekemisestä puhuttiin alkukaudesta. Hän, kun on roikkunut koko ajan kaksikon kintereillä tehopisteitä tarkasteltaessa, ja nyt kiilannut jo ohitse pistepörssissä.

Lokakuun jälkeen:

Connor McDavid 7+9=16

Alexander Ovechkin 9+6=15

Leon Draisaitl 5+8=13

Marraskuun jälkeen:

Leon Draisaitl 20+20=40

Alexander Ovechkin 19+18=37

Connor McDavid 14+22=36

Joulukuun jälkeen:

Connor McDavid 19+33=52

Leon Draisaitl 24+27=51

Alexander Ovechkin 24+26=50

Juuri nyt:

Alexander Ovechkin 27+28=55

Leon Draisaitl 26+28=54

Connor McDavid 19+34=53

Wayne Gretzkyn maaliennätyksen rikkominen on täysin mahdollista

Kun Alexander Ovechkia on jo vuosien ajan tituleerattu kaikkien aikojen parhaaksi maalintekijäksi, mitä jääkiekkokaukaloissa on koskaan nähty, osa on nostanut esille NHL:n kaikkien aikojen maalipörssin ja Wayne Gretzkyn nimen.

Itse olen kokenut tämän keskustelun Gretzkyn ja Ovechkinin välillä täysin turhaksi; kyllä, Gretzkyllä on edelleen enemmän maaleja kuin venäläiskollegallaan, mutta jokaisenhan kuuluisi ymmärtää se, että toinen tästä kaksikosta on armoitettu maalintekijä ja toinen oli laadukas maalintekijä.

Gretzkyn kutsuminen Ovechkinia paremmaksi maalintekijäksi on sama kuin Ovechkinin kutsuminen Gretzkyä paremmaksi kokonaisvaltaiseksi pelaajaksi.

Mutta, kun kerran tätä turhanpäiväistä keskustelua halutaan tiettyjen ihmisten toimesta pitää väkisin yllä, niin minä odotan sitä hetkeä, jona Ovechkin ohittaa kaikkien aikojen jääkiekkoilijana yleisesti ottaen pidetyn Gretzkyn NHL:n kaikkien aikojen maalintekijätilastossa. Eikä tässä ole todellakaan kyse siitä, että olisin joku ”Ovechkinin fanipoika” – itse asiassa tilanne on hyvinkin päinvastainen, sillä en ole koskaan ollut kovinkaan mieltynyt Ovechkiniin pelaajana.

Sen sijaan haluan tälle naurettavalle keskustelulle päätöksen. Ja uskon vakaasti siihen, että sille myös saadaan se päätös, jota odottelen tässä vesi kielellä.

Gretzky siis iski NHL-urallaan, runkosarjan osalta, kiekon rysään huikeat 894 kertaa. Ovechkinilla maaleja on tällä hetkellä 757 kappaletta eli venäläinen on kanadalaisikonia perässä vielä toistaiseksi 137 maalin verran. Se saattaa kuulostaa liian suurelta erolta, mutta itse asiassa se tuskin on sitä.

Ovechkin on siis tällä hetkellä 36-vuotias konkari, joka ei ole osoittanut minkäänlaisia hiipumisen merkkejä: parhaimmillaan NHL-urallaan 112 tehopistettä yhden runkosarjan aikana (2007-08) iskenyt venäläinen on tällä hetkellä 55 runkosarjamaalin ja 113 tehopisteen vauhdissa. Hän siis pelaa kenties uransa parasta jääkiekkoa, ja siihen tuskin on tulossa ihan heti muutosta.

Tämä kokenut venäläistähti on kärsinyt NHL-urallaan myös äärimmäisen vähän loukkaantumisista. On nimittäin niin, että Ovechkin on ollut toistaiseksi pelaamiensa vajaan 17 kauden aikana sivussa ainoastaan 42 runkosarjaottelusta; se tekee noin 2,5 ottelua per kausi.

Ovechkinilla on myös takataskussaan viime vuoden heinäkuussa solmittu viiden vuoden mittainen pelaajasopimus, josta hän pelaa siis ensimmäistä sopimuskauttaan. Seuraavien neljän ja puolen kauden aikana hänen tulisi siis tehdä 138 maalia ohittaakseen Gretzkyn. Se tarkoittaa keskiarvolta 30,66 maalia kautta kohden, ja pelkästään kuluvalla kaudella hän tulee suurella todennäköisyydellä rikkomaan 55 runkosarjamaalin rajan.

Vaikka Ovechkin siis tästä hieman hyytyisikin alkaessaan lähentelemään 40 ikävuoden rajapyykkiä, sille ei ole olemassa minkäänlaisia perusteita, että hänestä tulisi maalintekijänä yhtäkkisesti tavallinen kuolevainen.

–Marko Ollonqvist

Marko Ollonqvist on muun muassa Kanadassa urheilun merkeissä kirjeenvaihtajana toiminut ja jo kolmella eri vuosikymmenellä NHL:n parissa työskennellyt vapaa toimittaja, jonka blogitekstit julkaistaan Broidi.com-sivustolla joka torstai.


Lisäjännitystä peleihin?


Muita aiheeseen liittyviä juttuja