Blogi

NHL Draft 2022: mitkä ovat kuumimmat siirtohuhut juuri nyt?

7.7.2022. NHL:n varaustilaisuuksissa huomion keskipisteenä ovat luonnollisesti nuoret pelaajat, jotka tullaan varaamaan maailman kovimpaan kiekkoliigaan ja jotka siten pääsevät toteuttamaan unelmansa NHL-varauksesta.

Varaustilaisuuksissa ei ole kuitenkaan koskaan kyse pelkästään uusien pelaajien varaamisesta, vaan myös pelaajaliikenne käy kuumana. NHL-seurat pyrkivät tekemään kovaa vauhtia jatkosopimuksia pelaajiensa kanssa, joiden sopimukset ovat päättymässä sekä käymään totta kai myös kauppaa keskenään eli vaihtamaan pelaajia.

Tämänkertaisessa blogitekstissä katseet kiinnitetään nimenomaan edellä mainituista siihen viimeisenä mainittuun kategoriaan eli pelaajiin, jotka ovat potentiaalisesti vaihtamassa maisemaa tämän päivän ja huomispäivän aikana.

Ville Husso

Suomalaismaalivahti Ville Husso käytti niin sanotusti viimeisen oljenkortensa St. Louis Bluesissa hyväkseen. Hän ryöväsi runkosarjan aikana itselleen ykkösmaalivahdin aseman Jordan Binningtonilta, ja vaikka hän menetti sen takaisin pudotuspelien aikana, osoitti hän olevansa erinomainen NHL-maalivahti; seuraava askel on osoittaa se NHL:n pudotuspeleissä.

Husso tulee suurella todennäköisyydellä vaihtamaan maisemaa. Hänen pelaajasopimuksensa on katkolla, eikä nuottikaupungissa ole mitä todennäköisimmin mahdollisuuksia kiinnittää häntä selvästi aiempaa hintavammalla sopimuksella, Binningtonin sopimustilanteen vuoksi.

27-vuotiaalle maalivahdille on eittämättä ottajia, mutta kaikkein voimakkaimmin hänet on yhdistetty uutta ykkösvahtia etsiviin Edmonton Oilersiin ja Buffalo Sabresiin. Ensimmäisenä mainitusta lähti Mikko Koskinen ja Mike Smithin uran jatko on vaakalaudalla; joka tapauksessa seura tarvitsee uuden maalivahdin. Buffalossa NHL-sopimus on puolestaan ainoastaan 41-vuotiaalla Craig Andersonilla. Ukko-Pekka Luukkonen vaanii puolestaan taustalla, mutta Sabres on päivänselvästi uuden ykkösvahdin tarpeessa.


Vain uusille asiakkaille.

Kolottaako pelihammasta?


Jesse Puljujärvi

Jesse Puljujärvelle NHL-kausi 2021-22 oli hyvin ristiriitainen. Kauden ensimmäisellä puoliskolla hän lunasti häneen kohdistettuja odotuksia, mutta kauden jälkimmäinen puolisko sujui henkilökohtaisten pistemäärien muodossa mollivoittoisesti, vaikka kokonaisvaltainen pelaaminen olikin hyvällä tasolla.

Edmonton Oilersin ja Puljujärven muotoisen yhtälön ympärille ei ole oikein missään vaiheessa ollut järkevää edes piirtää suuria suuntaviivoja. Vaikka osapuolten välit ovatkin nykyisin hyvät, enemmän tai vähemmän koko ajan on ollut selvää, että paras ratkaisu tulee olemaan loppujen lopuksi eri teille lähteminen. Pudotuspeleissä pieneen rooliin jääminen oli oikeastaan se viimeinen silaus, ja vaikka Puljujärven leiri ei olekaan pyytänyt siirtoa muihin maisemiin, suomalainen on avoin tälle.

Tapahtuu ”Puljun” siirto muualle sitten NHL Draftissa tai vasta hieman myöhemmin, hänet nähdään erittäin suurella todennäköisyydellä ensi kaudella uudessa NHL-seurassa. Mutta mikä se uusi seura sitten voisi olla? Ottawa Senatorsin ja Carolina Hurricanesin kiinnostuksesta suomalaista kohtaan on kuultu jo aiemmin, ja nyt mukaan jahtiin on ilmoittautunut joukkuettaan uusiva Nashville Predators. Predators olisikin Puljujärven kannalta todella mielenkiintoinen vaihtoehto, sillä kyseessä on pudotuspelipaikoista taisteleva joukkue, joka Ryan McDonaghin hankkimalla ilmoitti piirtelevänsä uusia suuntaviivoja.

Blake Wheeler

Ajatus siitä, että Winnipeg Jets kauppaisi edelleen NHL:n parhaisiin kahden suunnan pelaajiin lukeutuvan ja joukkueen kapteenina toimivan Blake Wheelerin, saattaa kuulostaa absurdilta. Mutta sitä se ei ole, sillä Wheeler on aidosti siirtohuhujen kohteena NHL Draftin 2022 alla ja sille on olemassa syynsä.

Mitkä sitten nämä syyt ovat? Ensinnäkin, Jets jäi pudotuspelien ulkopuolelle päättyneellä NHL-kaudella ja ylipäätään joukkueen käyrät osoittavat väärään suuntaan; uudistuksia tarvitaan. Toisekseen Wheeler on 35-vuotias, hän tekee edelleen pisteitä, pelaten totta kai myös puolustuksellisesti vahvasti, ja hänen siirron estävä pykälänsä murskaantui tähän paikkaan. Toki Wheeler kontrolloi edelleen omaa kohtaloaan siinä mielessä, että hän saa rajata seuraavan potentiaalisen vaihtoehtonsa viiden NHL-seuran listaan.

Päättyneellä kaudella 65 otteluun 60 tehopistettä iskeneen Wheelerin kohdalla treidin on tapahduttava, jo pelkästään iän asettamien kysymysmerkkien myötä, nyt tai ei koskaan. 8,25 miljoonan dollarin keskiarvollisesta vuosipalkasta nauttiva Wheeler on toistaiseksi yhdistetty ainakin Boston Bruinsiin, Carolina Hurricanesiin ja New York Rangersiin.

Jakob Chychrun

Arizona Coyotesin 24-vuotias puolustaja Jakob Chychrun osoitti viimeistään NHL-kaudella 2020-21 olevansa kykeneväinen lunastamaan häneen kohdistetut odotukset, sillä hän nousi esityksillään NHL-puolustajien ehdottomaan eliittiin. Tämä näkyi sekä puolustuspäässä että myös hyökkäyspäässä; tuolla kyseisellä kaudella Chychrun iski 56 runkosarjaottelussa tehot 18+23=41.

Päättyneellä kaudella Chychrunilla oli melkoisia ongelmia loukkaantumisten kanssa. Ne vaikuttivat isosti hänen pelaamiseensa, ja vaikka hän teki 47 runkosarjaottelussa mukiinmenevät 21 tehopistettä, oli hänen tehotilastonsa -20 ja ylipäätään päättynyt kausi oli steppi väärään suuntaan.

Chychrunin ansaitsema arvostus ei ottanut kuitenkaan liiaksi osumaa vaisusta ja vaikeasta kaudesta. Itse asiassa hänet oltaisiin mitä todennäköisimmin kaupattu jo NHL:n pelaajasiirtojen takarajalla, päättyneen kauden aikana, ilman loukkaantumisiaan. Nyt aika vaikuttaa kuitenkin olevan kypsä siirrolle uusiin maisemiin ja vuosi sitten Seth Jonesin pakon sanelemana menettäneen Columbus Blue Jacketsin kerrotaan olevan kaikkein hanakimmin Chychrunin kintereillä.

Vladimir Tarasenko

NHL-kausien 2019-2020 ja 2020-21 aikana yhteensä vain 34 runkosarjaottelua pelannut Vladimir Tarasenko jätti jo pitkän aikaa sitten St. Louis Bluesille siirtopyynnön. Hänen loukkaantumisten ja iän vuoksi kaupan toteuttaminen oli kuitenkin käytännössä ottaen mahdotonta, ja niinpä hän vietti päättyneen kauden nuottikaupungissa.

NHL-kausi 2021-22 olikin Tarasenkon siirtohaaveiden osalta äärimmäisen tärkeä. Hän kykeni pelaamaan 75 runkosarjaottelua ja takomaan niissä NHL-uransa ennätyspisteet 34+48=82. Tämän myötä kaikki hänen ylleen hiipineet synkät pilvet väistyivät syrjään, sillä hän osoitti jokaiselle NHL:ssä toimivalle GM:lle olevansa edelleen yksi NHL:n tehokkaimmista laitureista. Pudotuspeleissä tahti oli myös varsin hyvää, sillä 12 otteluun hän merkkautti tehot 6+3.

Huolimatta erinomaisesti sujuneesta kaudestaan, Tarasenko haluaa edelleen vaihtaa maisemaa; toisin sanoen, hän ei tehnyt samaa temppua kuin Boston Bruinsin Jake DeBrusk, joka perui siirtopyyntönsä. Bluesilla tuskin on ongelmia kaupata venäläistähteään, sillä hänellä on nykyistä 7,5 miljoonan dollarin keskiarvolliset vuositulot takaavaa sopimustaan jäljellä ainoastaan vuoden verran; riskit ovat siis varsin pienet.

Se, minne Tarasenko päätyy, on kuitenkin melkoinen kysymysmerkki. Stanley Cupia jahtaavat Carolina Hurricanes ja New York Rangers yhdistetään nykyisin lähestulkoon jokaiseen vähänkään kovempaan nimeen – niin myös Tarasenkoon. 30-vuotias venäläinen on kuitenkin yhdistetty myös Washington Capitalsiin, jossa hänellä olisi joukkuekavereinaan melkoinen määrä maanmiehiään.

–Marko Ollonqvist

Marko Ollonqvist on muun muassa Kanadassa urheilun merkeissä kirjeenvaihtajana toiminut ja jo kolmella eri vuosikymmenellä NHL:n parissa työskennellyt vapaa toimittaja, jonka blogitekstit julkaistaan Broidi.com-sivustolla joka torstai.


Vain uusille asiakkaille.

Kolottaako pelihammasta?


Muita aiheeseen liittyviä juttuja