Blogi

Onside with Jouni: NHL-viikon Top 10

8.9.2023. Kaksi viikkoa vielä NHL-harjoitusleirien alkuun. Päätetään odotusta täynnä oleva viikko perinteisellä Top-kympillä!

1. Ottawa Senators lukitsi Jake Sandersonin

Onko mitään järkeä antaa 77 NHL-ottelua pelanneelle, 21-vuotiaalle puolustajalle kahdeksan vuoden, $64.4 miljoonan sopimus?

Vai onko tuo nerokas keino varmistaa NHL-joukkueen tulevaisuus, etenkin palkkakaton noustessa tulevina vuosina huomattavasti? Lukitaan tärkeimmät pelaajat pitkiksi ajoiksi. Kuin suoraan Tampa Bay Lightningin pelikirjasta.

Jake Sanderson on loistava luistelija. Kesän 2020 NHL Draftin korkeimmalta varattu puolustaja. Varattiin viidentenä. Anaheim otti Jamie Drysdalen kuudentena; odotan isoa kautta Drysdalelta.

Sanderson tuli ammattilaiseksi Pohjois-Dakotan yliopistojoukkueesta, maailman ehkä tunnetuimmasta jääkiekko-oppiahjosta. En ole ihan varma, onko kukaan jääkiekkoilija koskaan valmistunut itse koulusta.

Jake Sanderson pelasi USA:n joukkueessa vuoden 2022 olympialaisissa. Luistelu on ensimmäinen asia, mikä herättää huomion hänen pelissään. Todella huippuluokkaa jopa NHL-tasolla. Suunnanmuutos puolustuksesta hyökkäykseen sekunnissa. Tuo kiekon ylös lujaa, ja pystyy pelaamaan helposti hyvien pelaajien kanssa harvinaisen hyvän liikkumisensa ansiosta.

On helpompaa myös puolustaa, kun liike on tuollaista.

Pidän kovasti jääkiekkonörtti Jack Hahnin teorioista ja analyyseistä. Jack twiittasi eilen jotain, mitä en ole vielä ymmärtänyt. Hänen mielestään Jake Sanderson saattaa itsensä ajoittain vaikeuksiin peleissä juuri luistelunsa ansiosta. Pitää tutkia asiaa.

Neljä maalia ja 32 pistettä viime kaudella tulokkaana. Vain Buffalo Sabresin Owen Power teki enemmän pisteitä tulokaspakeista (35).

Jake Sandersonin isä on kanadalainen Geoff Sanderson, entinen NHL-pelaaja. Myös Edmontonissa kasvanut isä Geoff oli erinomainen luistelija. Joku saattaa muistaa, miten Geoff Sanderson kävi Hämeenlinnassa pelaamassa aikoinaan, ja valitti suomalaisen TV-tarjonnan tylsyydestä.

Geoff jopa soitti agentilleen ja pyysi pelastuspartion hakemaan Hämeenlinnasta. Hän ei kestänyt enää.

Me kulturellisemmat ihmiset emme voi ymmärtää tuollaista. Hämeenlinnahan on hieno paikka! Kulttuuria, Jean Sibeliuksen ja Irwinin kotikylä. Naisvankila. Upea luonto, missä liikkua. Keskiaikaisia kirkkoja. Iittala on ihan vieressä. Tilasin kerran pizzat koko joukkueelle Hämeenlinnasta, ja sekin oli tosi hyvää.

2. Vanha kunnon “älä astu logon päälle” -keskustelu

On tärkeää pitää kiinni vanhoista taikauskoisista asioista jääkiekossa! Älä astu logon päälle. Älä sano sanaa nollapeli ennen pelin loppua. Ja niin edelleen.

Jääkiekkojumalia ei saa suututtaa.

Keskustelu ja kinastelu logon päälle astumisesta lähti taas liikkeelle, tällä kertaa amerikkalaisen jalkapallon puolelta. Pittsburgh Steelersin Minkah Fitzpatrick sai tarpeekseen Steelersin pyhän logon päälle astujista.

Hän meni ja eristi logon tyylikkäästi.

3. Kenestä kapteeni Boston Bruinsille?

Allekirjoittanut miettii tätä jatkuvasti. Vien koiran välillä pitkälle kävelylle, ja kyselen häneltä. Bella vaikuttaa aidosti kiinnostuneelta, mutta lähtee sitten taas jahtaamaan jäniksiä.

Patrice Bergeron jätti ison aukon Bruinsin joukkueeseen kaikin tavoin lopettaessaan.

Bostonissakin on jo aloitettu perinteiset “Captain’s Skates” (enemmän alempana), mutta ilman kapteenia!

Brad Marchandilta on jo kyselty asiasta. Oma ehdokkaani on puolustaja Charlie McAvoy. Jotkut sanovat, että kapteenin virka on täysin turha virka, kuin Helsingin apulaispormestarin titteli. Pelkkää rahantuhlausta.

Olen eri mieltä. NHL-joukkueen kapteenin rooli ja tehtävä on tärkeä.

4. Teräsmies haluaa jatkaa – ennätyksestä viis

Kuka ottaa Phil Kesselin? Teräsmies on ilmoittanut haluavansa jatkaa NHL-uraansa. Vaikka osa-aikaisena pelaajana. Hän ei enää välitä, vaikka teräsmiesennätys katkeaa.

Phil The Thrill on pelannut 1,064 NHL-peliä peräkkäin. Uskomaton ennätys.

5. Instagram ja Carter Hart?

Pitäisikö aktivoitua Instagramin käytössä? Joillakin ihmisillä näyttää olevan aikaa seurata toisten Instagram-käyttäytymistä ja tehdä siitä tarinaa.

Viimeisin oli Philadelphia Flyersin maalivahti Carter Hart, joka näyttää pyyhkineen kaikki Flyersiin viitanneet päivityksensä ja kuvansa pois Instagramistaan.

6. Talviklassikko

Iso uutinen Edmontonissa tällä viikolla: kaksikymmentä vuotta NHL-historian ensimmäisen ulkoilmapelin jälkeen palataan rikospaikalle. Edmonton Oilers ja Calgary Flames pelaavat Edmontonin Commonwealth stadionilla 29. lokakuuta.

Ulkoilmapeleistä on sen jälkeen tullut iso juttu National Hockey Leaguelle. NHL järjestää pelejä ulkona samasta syystä kuin isot tukkuliikkeet myyvät WC-paperia: vaikka harva enää innostuu itse tuotteesta, sen myynnistä tulee niin hirvittävän paljon rahaa ettei lopettaminen ole tullut mieleenkään.

Amerikasta johdettu liiga näyttää tahallaan usein unohtaneen, että ensimmäinen pelattiin täällä jääkiekon kotimaassa. Montreal Canadiens ja Edmonton Oilers pelasivat marraskuussa 2003 ulkona. Pelin aikana oli helvetin kylmä, -23 celciusta kaupungissa (voitte nähdä eri lukuja mediassa).

Muistoihin jäi Jose Theodoren Canadiens-pipo, josta tuli myyntimenestys, ja ennen itse NHL-ottelua pelattu alumniottelu. New York Rangersin kapteeni Mark Messier tuli pelaamaan alumnipelin Oilersin paidassa erityisluvalla.

Itse vietin koko ottelun stadionin lämmitetyssä pressboxissa. Legendaarinen Montreal Canadiens-journalisti Red Fisher tarjoili Chivasia toimittajille, kaataen taikajuomaa pahvimukeihin.

Itse Don Cherry istui myös koko ottelun sisätiloissa. Hockey Night in Canadan viisiminuuttistaan varten hän laittoi cowboy-hatun päähänsä, marssi ulos, ja haukkui parinsa Ron MacLeanin suorassa lähetyksessä nynnyksi, koska tällä oli pipo päässä. Sitten Donald S. Cherry marssi takaisin sisälle koko loppupelin ajaksi.

Näin otetaan Albertan preerianlaidan yleisö.

Guy Lafleur istui tapansa mukaan kopissa tunteja ennen alumnipelin alkua; luistimennauhat tiukasti jo kiinni, ketjupolttaen savukkeita.

Tällä kertaa ei alumniottelua pelata. Alunperin Heritage Classicin teema oli paluu ulkokentille, mistä jokaisen NHL-pelaajan unelma oli saanut alkunsa. Hienot lapsuuden muistot. Nyt liigassa hyvin harva on viettänyt paljoa aikaa ulkojäillä. Kokemus on siksi eksoottinen pelaajille toisella tavalla.

7. Captain’s Skate

NHL-joukkueet eivät virallisesti saa harjoitella yhdessä ennen Training Campin alkua, mutta useimmilla paikkakunnilla pidetään jo aamuisin ns. kapteenin luisteluja. Esimerkiksi täällä Edmontonissa koko Oilersin joukkue harjoittelee jo täyttä vauhtia Connor McDavidin johdolla joka päivä.

Samaa tehdään muillakin paikkakunnilla. Oilersilla on oma harjoitushalli ison hallin yhteydessä; pelaajat käyttävät tuttua pukukoppiaan.

8. Pearl Jam

Tapahtui Chicagossa torstai-iltana: United Centerissä konsertoineen laulu- ja soitinyhtye Pearl Jamin solisti Eddie Vedder ilmoitti lavalta, että Chicago Blackhawks tulee vetämään puolustaja Chris Chelioksen paidan numero 7 hallin kattoon alkavalla kaudella. Päivämääräksi annettiin 25. helmikuuta.

Amerikan Lahdesta kotoisin oleva “Chelly” on Eddien hyvä ystävä. Vedder ilmoitti, että tämä hieno kunnia oli yksi heinäkuussa edesmenneen Hawksin omistajan ja hallituksen puheenjohtajan Rocky Wirtzin viimeisiä toivomuksia.

Chris Chelioksen fanittaminen oli allekirjoittaneelle jonkinlainen salainen, erikoinen nautinto. Hän pelasi sitkeästi 48-vuotiaaksi saakka. Hän pelasi Saskatchewanin junnuliigassa, Moose Jaw Canucksissa. Jokainen tuossa liigassa pelannut saa ihailuni. Sitä ennen LA Junior Kingsissä, koska perhe muutti San Diegoon jossain vaiheessa. Moose Jawn jälkeen Wisconsinin yliopistossa, USA:n olympiajoukkueessa ja sitten NHL:ssä.

Chelios ei ollut isokokoinen puolustaja, mutta hänestä tuli ajan mittaan kolminkertainen Norris-voittaja, Chicagon kapteeni ja Hall of Famekin kutsui. Hän on elänyt ja pelannut monipuolisen, värikkään ja täyden elämän. Itse asiassa hän ansaitsee ihan oman postauksensa NHL-blogilla.

Chris Chelios aurasi itselleen hienon uran NHL:ssä rohkeudellaan, mailallaan, usein likaisilla otteillaan, ja uskomattomalla intensiivisyydellään. Hän oli aina huippukunnossa, pelasi täydellä vauhdilla helposti puolet otteluista tai enemmän.

Kaksi kysymystä tuli mieleen torstain ilmoituksen jälkeen:

Entä Brent Seabrook? Hänkin oli tosi tärkeä pakki Hawksin Stanley Cup -joukkueissa (Chelios voitti Cupinsa Montrealissa ja Detroitissa), ja myös pelasi numerolla seitsemän.

Ja toinen kysymys: Mikä on suosikkibiisisi Pearl Jamin tuotannosta?

“Alive” on oma suosikkini.

Jos et ole ikinä kuullut koko Pearl Jamista, kysy vanhemmiltasi.

9. Hägelin, Donskoi

Kesä on aikaa, jolloin luemme NHL-pelaajien lopettamisilmoituksia. Usein joku jo lähes unohtamamme nimi tekee virallisen ilmoituksen lopettamisestaan. Mietimme, missä viimeksi näimme sen ja sen pelaavan.

Tuntuu pahalta lukea pelaajista, jotka joutuvat lopettamaan loukkaantumisten takia. Klassisia “olkaamme onnellisia koska se tapahtui, ei surkutella, miksi se päättyi” -tapauksia.

Muistan kuunnelleeni Edmontonin sporttiradiota kesällä 2015, kun Bob Staufferin vieraaksi tuli silloinen Tapparan miäs Josh Green. Bob kysyi, pelasiko Suomessa ketään, joka pystyisi menestymään myös NHL:ssä?

Josh antoi yhden nimen: Joonas Donskoi.

Kaksinkertainen Stanley Cup -mestari Carl Hägelin, joka joutui lopettamaan silmävamman takia, ja San Jose Sharksissa playoffsankariksi noussut Joonas Donskoi, joka joutui jättämään kaukalot aivotärähdysten vuoksi, olivat todella hyviä NHL-pelaajia.

Toivotamme heille, kuten myös Markus Nutivaaralle, kaikkea hyvää.

Joonas Donskoin jatkoaikamaali kevään 2016 Stanley Cup -finaalin Game 3:ssa jää ikuisesti muistoihin.

10. Jännittävin kysymys NHL-kauden 2023-24 alussa?

Ja vielä lopuksi mietittävää lukijoille. Mikä tai mitkä ovat mielestäsi jännittävimmät/mielenkiintoisimmat kysymykset uuden NHL-kauden alkaessa? Mikä pitää valveilla yöllä?

Mike Babcockin paluu penkin taakse Columbuksessa? Elias Petterssonin yhä allekirjoittamista vailla oleva erittäin rahakas jatkosopimus? Vancouver Canucksin ylivoimapeli? Millaisen Stanley Cup -krapulan alaisena Vegas Golden Knights pelaa?

Tai ehkä, onko Connor Bedard todellakin niin hyvä kuin on mainostettu? Mitä ihmettä Winnipeg Jets tekee Connor Hellebuyckin ja Mark Scheifelen kanssa? Pystyykö Edmonton Oilers marssimaan päätyyn saakka? Jeff Jackson on selvästi otettu Öljyn kyytiin jatkamaan Ken Hollandin työtä – Hollandilla ei ole jatkosopimusta tätä kautta pidemmälle, eikä hän sellaista edes halua.

Mikä on suurin suomalaiskysymys? Tekeekö Mikko Rantanen 60 maalia? Onnistuuko Joel Kiviranta ottamaan pelipaikan Coloradossa PTO-sopimuksellaan? Kuinka paljon Mikael Granlund parantaa uudessa joukkueessaan? Pelaako Joonas Korpisalo yhtä rautaisesti Ottawassa kuin hän pelasi LA:ssä playoffeissa? Pelaako Patrik Laine keskellä?

Entä Blue Jacketsin yv? Nyt voimme odottaa sen parantuvan.

Huomataanko Miro Heiskanen vihdoinkin kunnolla? Kuten blogilla on sata kertaa mainittu, pienen poikani silloin 12-v joukkueen kopissa puhuttiin Mirosta kaksi viikkoa hänen NHL-uransa alkamisen jälkeen. Pelimiehet tietävät.

Jokin muu kysymys?

Kiitos taas kaikille mukanaolosta uudessa osoitteessa.

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton

X: @OnsideWithJouni
Facebook: Jouni Niemisen NHL
[email protected]


Muita aiheeseen liittyviä juttuja