Jalkapallo

Muistatko nämä upeat hetket Mestarien liigassa?

Jalkapallomaailman kaunein, uljain ja ikimuistoisin seurajoukkuekilpailu Mestarien liiga kätkee historiaansa toinen toistaan ikimuistoisempia hetkiä. Istanbulin ihmeestä aina Messin viiden maalin iltapuhteeseen. Kerran jopa maalitolppia on kuskattu poliisisaattueessa!

Mestarien liiga on perustettu jo vuonna 1955. Nykyisin siinä pelaa 36 joukkuetta. Kautta aikojen menestynein seura sarjassa on Real Madrid. Tällä kertaa otan muistelun kohteeksi kolme erityislaatuista kohdetta yhtä monelta eri vuosikymmeneltä.

Uskomaton nousu: Ole’s at the Wheel

Elettiin vuoden 1999 jännittävimpiä hetkiä. Manchester United oli 1–0-numeroin tappiolla Mestarien liigan finaalissa Bayern Müncheniä vastaan. Osa saksalaisfaneista ehti pelikellon kääntyessä ysikymppisen paremmalle puolelle nuolaista ennen kuin tipahti.

Teddy Sheringham tasoitti ottelun ottelun lisäajan avausminuutilla saatuaan puolittaisen maalipaikan. Pettyneet Bayernin kannattajat katselivat, kun Alex Fergusonin miehistö tuuletteli kentällä kannattajiensa pompattua penkeistään katsomon puolella. Jatkoaika tuoksui ilmassa, mutta tarvittiinko sitä ikinä?

Eipä niin. Ole Gunnar Solskjærilla oli muista suunnitelmia. Norjalaishyökkääjä pussitti manchesterilaisille toisen maalin, kun pelattiin lisäajan viimeisiä hetkiä. Vain parissa minuutissa ottelu kääntyi päälaelleen. Fergusonin miehistö voitti triplan. Mestarien liiga oli Valioliiga-mestaruuden ja Englannin cupin voiton jälkeen suurin mahdollinen kirsikka kakun päälle.

Kirpun pusku

Maailman kovin vuohi eli Lionel Messi on tehnyt Mestarien liigassa 120 maalia FC Barcelonalle. Enemmän kuin kukaan muu yhdelle seuralle. Yksi osumista syntyi vuonna 2009 Mestarien liigan finaalissa – ei enempää eikä vähempää kuin puskemalla. Vaikka Messi on maailman paras pelaaja, ei pääpelaaminen lukeudu 170-senttisen ja noin 67-kiloisen futarin suurimpiin vahvuuksiin.

Ottelusta odotettiin Messin ja Manchester Unitedin Cristiano Ronaldon kaksintaistelua. Kumpikin pelaaja oli näkymättömissä ottelun avausjaksolla, mutta sitten räpsähti. Ottelun 70. minuutilla Messi hyppäsi esiin kirjaimellisesti. Barcelona-tykki varmisti 2–0-osumallaan – legendalle erittäin harvinaisella puskuosumalla – mestaruuden katalonialaisille.

Onko Messi sittenkään ultimaattisin vuohi?

Kuinka katkeransuloista onkaan lopettaa tämänkertainen tarinatuokio 140 täysosumaa Mestarien liigassa mättäneen Ronaldon suoritukseen vuonna 2018. Ehkäpä kaikista upein maali maailman arvokkaimman seurajoukkuekilpailun historiassa syntyi Real Madridille puolivälierässä Juventusta vastaan kyseisenä keväänä.

Dani Carvajal keskitti pallon erinomaisesti kohti Ronaldoa, joka oli lempipaikoillaan päivystämässä. Jopa osa Juventuksen faneista taputti. Portugalilaislegenda pussitti pallon saksipotkulla ohi hölmistyneen Gianluigi Buffonin.

Voit verestää muistoja tsekkaamalla osuman alempaa. Mutta kumpi se vuohi (goat – greatest of all time) sitten on? Jätetään tämän pohtiminen syssymmälle!

–Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja