28.22.2024. NHL-runkosarjaa 2024-25 on pelattu noin neljäsosa (21-25 ottelua per joukkue). Ollaan tultu perinteiselle virstanpylväälle, jossa tehdään johtopäätöksiä tähän asti tapahtuneesta. Amerikan kiitospäivää on pidetty yllättävän hyvänä mittarina sille, mitkä joukkueet nähdään keväällä Stanley Cupin playoffeissa, ja mitkä ei. Tässä vanha kunnon “Kalkkunapäivän katsaus taaksepäin”.
Yllättävät tilastot
Tuntuu aluksi hullulta, että voimme edes ajatella playoffjoukkueitten ennustamista noin 20 ottelun kohdalla. Miten ihmeessä voimme jo nyt, marraskuussa, tuomita, ja jakaa NHL-joukkueita voittajiin ja häviäjiin, periaatteessa.
Kokemushan on opettanut meille, että pitkän 82 ottelun runkosarjan aikana voi tapahtua kaikenlaista. Loukkaantumissumia. Voittoputkia. Häviöputkia. Valmentaja menettää huoneen/uusi valmentaja tuo täysin uutta energiaa. Mitä tahansa.
NHL:ssä pitkään GM:nä toiminut, neljä Stanley Cup-sormusta omistava, Hockey Hall of Fameen aateloitu Ken Holland oli se, joka ensimmäisenä alkoi puhua Amerikan kiitospäivästä tulevan kevään playoffjoukkueitten ennustajana. Kennyllä oli esittää dataa teoriansa tueksi useammalta vuodelta.
Todennäköisyys sille, että tänään playoffpaikalla olevat joukkueet jatkavat vielä kuutisenkymmentä peliä, ja luistelevat Suureen Tanssiin, on jossain 80 prosentin kieppeillä. Kaikki eivät pääse tanssiin, ja jotkut putoavat aina pois, mutta tilasto on yllättävä.
Viime kaudella kolmetoista lopulta kuudestatoista playoffjoukkueesta oli playoffpaikallas kiitospäivänä. NHL aloitti Villi kortti-järjestelmään kaudella 2013-14. Siitä lähtien laskettuna 76.6% Amerikan kiitospäivänä playoffpaikalla olleista joukkueista on mennyt Suureen tanssiin huhtikuussa.
Olemme jo useamman vuoden ajan tehneet sopivasti juuri Amerikan kiitospäivän kohdalla katsauksen sarjatilanteeseen. NHL-kauden ensimmäisen neljänneksen pelit on suunnilleen pelattu tuona päivänä. “Kekri” ei tietenkään ole mikään uusi juhla, eikä amerikkalaisten keksintö. Mutta se on yllättävän suuri juhla vihaisennäköisen linnun maassa. Suurempi jopa kuin joulu.
Kaudella 2021-22 neljä joukkuetta nousi kiitospäivän jälkeen playoffpaikalle. Erikoisuutena, Colorado Avalanche oli kiitospäivänä 2022 vain yhden pisteen playoffrajan yläpuolella. Kausi päättyi paraatiin.
Kaudella 2022-23 kolme joukkuetta teki saman; Florida Panthers, Edmonton Oilers ja Minnesota Wild. Florida oli kiitospäivän kohdalla kymmenentenä idässä, mutta nousi ja päätti kauden Stanley Cupin finaaliin, jossa se hävisi Vegas Golden Knightsille.
Viime kaudella, eli 2023-24 siis myös kolme joukkuetta; Edmonton Oilers, Nashville Predators, ja New York Islanders nousivat playoffpaikalle kiitospäivän jälkeen. Oilers nousi maalin päähän Stanley Cupista.
Tilanne Amerikan kiitospäivänä, vuonna 2024
NHL:ssä ei pelattu torstaina, kun tätä postausta tehtiin. Päivä ja ilta pyhitettiin kiitospäivän juhlintaan. Pittsburghissä esimerkiksi Sidney Crosbyllä on ollut jo vuosia tapana kutsua kaikki Penguinsin poikamiehet, ja pelaajat, joilla ei ole muitakaan suunnitelmia, perheineen, kotiinsa illalliselle. Sid isännöi kalkkunaillallista, eikä kenelläkään ole kiire kotiin.
Keskiviikkona pelattiin viisitoista ottelua NHL:ssä. Perjantaina pelataan neljätoista ottelua. Useimmilla paikkakunnilla osallistuttiin kiitospäivän tapahtumiin torstaina.
Olisi ehkä reiluinta tarkastella päivän sarjatilannetta voittoprosenttien perusteella, koska kaikki eivät ole pelanneet samaa määrää otteluita. Buffalo Sabres olisi voittoprosenteilla playoffpaikalla, esimerkiksi. Se pudottaisi Boston Bruinsin pois. Washington Capitals ja New Jersey Devils vaihtaisivat paikkaa voittoprosenttien perusteella.
Mutta tässä päätettiin mennä vanhanaikaisesti pisteillä.
Itäinen konferenssi
Atlantic
1. Toronto Maple Leafs 28 pistettä (63.6%)
2. Florida Panthers 27 pts (58.7%)
3. Boston Bruins 25 pts (52.3%)
Metropolitan
1. Carolina Hurricanes 33 pistettä (75.0%)
2. New Jersey Devils 32 pts (64.0%)
3. Washington Capitals 31 pts (70.5%)
Villi kortti-joukkueet:
1. New York Rangers 25 pistettä (59.5%)
2. Tampa Bay Lightning 24 pts (57.1%)
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – — –
3. Buffalo Sabres 23 pts
4. Philadelphia Flyers 23 pts
5. Detroit Red Wings 22 pts
6. Columbus Blue Jackets 21 pts
7. Ottawa Senators 21 pts
8. New York Islanders 21 pts
9. Pittsburgh Penguins 20 pts
10. Montrèal Canadiens 19 pts
Poimintoja
Jäämme seuraamaan todella jännittävää taistelua Atlanticilla.
Vain kahdeksan pistettä eroa idän ykkösen New York Rangersin ja jumbon Montrèal Canadiensin välillä. New Jersey Devils on noussut takaisin playoffpaikalle, jäätyään rannalle viime keväänä. New York Islanders tiputti loppukirinsä ansiosta viime kaudella Detroit Red Wingsin tanssista ihan lopussa. Dylan Larkinin loukkaantuminen tuhosi Detroitin mahdollisuudet.
Nyt Islanders on neljäntenätoista idässä, mutta matkaa playoffviivalle on vain muutama piste.
Toisesta villi kortti-paikasta tullaan käymään hurjaa kädenvääntöä. Kahdeksan joukkuetta neljän pisteen sisällä.
Boston Bruins on voittanut kolme neljästä Joe Saccon otettua valmennusvastuu. Onko tämä vain se kuuluisa “Dead cat bounce”, vai kääntyykö Bruinsin kurssi pysyvästi? Bostonissa saatetaan tehdä suursiivous myös toimiston puolella, jos Bruins ei ota paikkaa playoffeista.
Bostonin tapauksessa tehoton hyökkäyspeli saa miettimään mahdollisuuksia. On vaikeaa ennustaa Bruinsin mahdollisuuksia vastaan.
Buffalo Sabres aloitti kauden kahdella tappiolla Euroopan reissullaan. Se voitti vain yhden ensimmäisistä kuudesta pelistään varsinaisella peliajalla. Lindy Ruffin paluu penkin taakse ei alkanut aurinkoisesti. Sittemmin Sabres on pelannut todella hyvin. Sillä on hyviä puolustajia. Ukko-Pekka Luukkosen panos on ollut huomattava, torjuntaprosentti tätä kirjoitettaessa 92.4%.
Jos katsomme voittoprosenttien mukaan, Sabres on playoffpaikalla. Buffalossa on nähty Stanley Cupin playoffeja viimeksi keväällä 2011. Kaikki näyttää hyvältä Sabresin kannalta.
Läntinen konferenssi
Central
1. Winnipeg Jets 36 pistettä (78.3%)
2. Minnesota Wild 32 pts (72.7%)
3. Dallas Stars 26 pts (61.9%)
Pacific
1. Vegas Golden Knights 31 pistettä (67.4%)
2. Calgary Flames 28 pts (60.9%)
3. Los Angeles Kings 27 pts (58.7%)
Villi kortti-joukkueet:
1. Colorado Avalanche 26 pistettä (56.5%)
2. Vancouver Canucks 25 pts (59.5%)
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
3. Edmonton Oilers 24 pts
4. Seattle Kraken 23 pts
5. St. Louis Blues 23 pts
6. Anaheim Ducks 21 pts
7. Utah Hockey Club 21 pts
8. San Jose Sharks 19 pts
9. Chicago Blackhawks 18 pts
10. Nashville Predators 18 pts
Lännessä voittoprosenteilla tilanteen seuraaminen olisi johtanut vain yhteen muutokseen: Vancouver Canucks nousisi villi kortti-paikalta LA Kingsin paikalle.
Winnipeg Jetsin, Calgary Flamesin, ja Minnesota Wildin menestystä on pidettävä ainakin jonkinlaisena yllätyksenä. Calgary on ollut kaksi vuotta poissa suuresta tanssista. Kun Daily Faceoffin Frank Seravalli ennusti viikolla, että Flames tulee ottamaan playoffpaikan, ainakin Edmontonissa Frankiä katsottiin kuin hänellä olisi kaksi päätä.
Dustin Wolfin erinomainen maalivahtipeli on viimeistään nyt laitettava seurantaan. Kauden hienoimpia tarinoita. Hankala vastustaja, mutta riittääkö tanssiin saakka? Battle of Alberta?
Lähes viidentoista miljoonan dollarin vajaabudjetilla operoiva Minnesota on varmasti vähiten kohua saanut todella hyvä NHL-joukkue.
Edmonton Oilers on ihan viime aikoina alkanut taas näyttää samalta joukkueelta, joka viime keväänä pääsi maalin päähän. Liian hyvät huippupelaajat, liian paljon kokemusta jäädä tanssista. Kuten viime kaudellakin, jos Oilers saa tarpeeksi torjuntoja, ei tule aliarvioida Pohjois-Albertan ylpeyttä.
Myös lännessä taistelua villi kortti-paikoista käydään vielä kuumasti.
Vaikeaa nähdä Utah Hockey Clubia playoffeissa, koska se menetti kaksi tärkeää puolustajaa, Sean Durzin ja John Marinon, pitkäaikaisesti. St. Louis Blues on nyt Jim Montgomeryn valmennuksessa. Blues on tarpeeksi hyvä noustakseen.
Yleisesti, NHL-valmentajien potkaisuviikot alkavat perinteisesti näinä viikkoina. Valmentajan vaihtaminen voi joskus olla viimeinen keino, jolla alkukauden turhautumiset muutetaan loppukauden voitoiksi.
Ei muuta kuin kohti “mustaa perjantaita”.
Täällä Jouni Nieminen, Edmonton
X: @OnsideWithJouni
Facebook: Jouni Niemisen NHL