2.12.2024. Helmikuussa pelattavan 4 Nations Face Off-turnauksen kokoonpanojen julkaisu keskiviikkona on tämän viikon suurin tarina NHL-jääkiekossa. On hyvin mahdollista, että joku vuotaa jo sunnuntaina luovutettujen kokoonpanojen nimet julkisuuteen. NHL-blogilla on jo tehty omat Suomen ja Kanadan joukkueet. Tällä kertaa valitaan USA ja Ruotsi.
Huomautus
Tässä kohtaa on huomautettava vielä kerran, ettei tällä blogilla yritetä ennustaa, millaiset joukkueet helmikuun parhaat vastaan parhaat-turnauksessa tulevat pelaamaan. Eikä tässä myöskään yritetä neuvoa valitsijoille, mitkä pelaajat tulisi valita.
Tämä on vain ja ainoastaan allekirjoittaneen oma joukkue. Jos olisin USA:n GM tai Tre Kronorin itsevaltias, näillä pelaajilla lähtisin matkaan. Jokaisella on oma käsityksensä, ja omat suosikkinsa. Oma ideologiansa. Tämä on minun.
Ennakkosuosikki USA (omasta mielestä)
Maalivahdit
Vihaisennäköisen linnun maa lähtee turnaukseen todella kovalla maalivahtikolmikolla. Kuka tahansa ehkä neljästä tai jopa viidestä parhaasta amerikkalaisvahdista menisi helposti Team Canadan aloittajaksi.
Connor Hellebyuck on selkeästi ykkönen, ellei mitään ihmeellistä tapahdu.
Tässä maalivahdit:
Connor Hellebyuck
Jake Ottinger
Thatcher Demko
Thatcher Demko on mukana suunnitelmissa, mutta hän on ollut toistaiseksi sivussa mystisen polvivamman vuoksi. Muuten olisin luottanut Jeremy Swaymaniin kolmoseksi.
Puolustus
Yhdysvaltojen joukkuetta valittaessa hankalinta oli tehdä valintoja takalinjoille. Kaikista neljästä joukkueesta juuri Amerikan siniviiva aiheutti eniten miettimistä. Etenkin kolmas pari, ja seitsemäs ekstrapuolustaja. Jos tästä kovasta puolustuksesta on pakko hakea joku heikko kohta, etenkin tässä turnauksessa vastustajat huomioonottaen, se saattaa olla pienehkö koko.
Jaccob Slavinia lukuunottamatta huippuluistelijoita, nopeita ja teknisiä moderneja pakkeja Top-kuutosessa. Tässä turnauksessa vastaan tulee koko ajan maailman parhaita pelaajia. Vauhti on niin kova, ettei täysin puolustavia puolustajia oikein tarvita. Toisaalta, NHL-jääkiekon ylimmällä supereliittitasolla tarvitaan isoja ja ilkeitä pakkeja, kun kaikki rahat, tai ainakin kansallinen ylpeys, on pöydällä ja pelissä. Ja samalla on pystyttävä pelaamaan hyvin viidellä viittä-vastaan.
Nähtäväksi jää, miten tämä puolustus selviää, kun vastaan tulee hirvittävällä vauhdilla Connor McDavid ja Nathan MacKinnon. Toivottavasti Team Canadan valmennus laittaa nuo kaksi yhteen edes muutaman vaihdon ajaksi.
Tässä NHL-blogin Team USA puolustus:
Quinn Hughes – Charlie McAvoy
Jaccob Slavin – Adam Fox
Zach Werenski – Brock Faber
Brett Pesce
Hughes, McAvoy, ja Fox ovat jo valittu joukkueeseen. USA:n vahvuus tällä osastolla löytyy helposti oikealta. Jos joku ei ole vielä ehtinyt kunnolla nähdä Minnesota Wildin Brock Faberia, nyt tulee tilaisuus. Adam Fox on yksi jääkiekon älykkäimmistä puolustajista. Ei isokokoinen, ei näytä koskaan luistelevan täyttä vauhtia, mutta aina oikeassa paikassa. Osaa huijata kiekon kanssa vastustajat jaloillaan.
Jaccob Slavin on hyvä leftin puolen pakki kakkospariin. Erittäin vaikea ohitettava, jota on kiekon kanssa lähes mahdoton taklata. Parhaita puolustavia pakkeja NHL:ssä. Pesce on vähän samanlainen. Ei vankka taklaaja, ei pelottava fyysisesti. Mutta pelaaja, joka osaa pysäyttää vastustajan hyökkääjät omalla sinisellä, ja lähettää omat nopeasti toiseen suuntaan.
Oli vaikeaa jättää loistavasti liikkuva Jake (Geoffin poika) Sanderson rannalle. Jake tulee saamaan mahdollisuutensa vielä tulevaisuudessa. Ei paras mahdollinen alku tälle kaudelle. Ja pidän Zach Werenskiä monipuolisempana. Kuten myös Noah Hanifin, oli vaikeaa jättää hänet turnauksesta pois. John Carlsonin valinnallekin voimme esittää puolustavia argumentteja.
Hyökkääjät
Amerikkalaisten hyökkäys on todella kovatasoinen mielestäni. Todella vaikeaa valita vain kolmetoista nimeä.
Kyle Connor – Jack Eichel – Matthew Tkachuk
Clayton Keller – Jack Hughes – Brady Tkachuk
J.T. Miller – Auston Matthews – Chris Kreider
Jake Guentzel – Dylan Larkin – Matt Boldy
Tage Thompson
Taas teki suorastaan kipua jättää sellaisia nimiä ja todella kovia pelaajia ulkopuolelle kuten nelosen keskelle niin hyvin sopiva Vincent Trocheck, maalitykki Cole Caufield, huipputaitava Trevor Zegras, Dallasin Jason Robertson, vahva Alex Tuch, sekä Detroitin loistavat Patrick Kane ja Alex DeBrincat. Pidän myös todella suuressa arvossa Leafsin Matthew Kniesiä.
Minnesotan Matt Boldy saattaa olla yllätysnimi joillekin. Kannattaa katsoa Wildin pelejä. Samalla oli pakko laittaa joitakin pelaajia epätavallisille pelipaikoille kätisyyksistä välittämättä. Mutta nämä ovat supereliittiluokan pelaajia. Luotamme, että he kyllä keksivät keinot millä paikalla, ja kenen kanssa tahansa.
Tre Kronor
4 Nations Face-off turnauksen hienoimmilla pelipaidoilla luisteleva Ruotsin joukkue on pieni mysteeri. Onko se yhtä kovatasoinen kuin ennakkosuosikki USA, tai aina kova Team Canada?
Suomea pidetään yleisesti turnauksen neljänneksi parhaana joukkueena, mikä, kuten todettua, sopii meille todella erinomaisesti. Aliarvioikaa vaan Leijonia ihan niin pitkälle kuin mahdollista.
Maalivahdit
Maalivahtiosastolla Ruotsin paras on juuri nyt Filip Gustavsson.
Mies, joka on noussut niin NHL-joukkueessaan kuin maajoukkueessakin jonkinlaisesta paikanlämmittäjästä aloittajaksi. Gustavsson on saanut enemmän aloituksia Minnesotassa, joita oli alunperin suunniteltu Marc-Andre Fleurylle. Samalla Wildin orghanisaatiolla on ollut mahdollisuus kypsytellä kaikessa rauhassa tulevaisuuden miestä Jesper Wallstedtiä Rautaliigassa, koska Filip Gustavsson on niin hyvä.
Niin hyvä, että tällä vauhdilla hän voi olla jopa Vezina-keskustelussa mukana kauden päätteessä.
Mielenkiintoista nähdä, kuka tulee aloittamaan ne 3-4 ottelua Tre Kronorin maalilla, ja kuka jää ovimieheksi. Kaikki kolme ovat hyviä vaihtoehtoja.
Filip Gustavsson
Jacob Markström
Linus Ullmark
Jacob Markströmillä on paljon kokemusta. Luotettava konkari. Linus Ullmarkin vahvuus on se, että hän pystyy aivan parhaimmillaan pelatessaan, kun kaikki asiat osuvat kohdalleen, pelaamaan korkeammalla tasolla kuin nuo kaksi muuta. Ei paras syksy Ottawan uudella ykkösellä, mutta vielä on aikaa helmikuuhun.
Puolustus
Ruotsin vahvuutena on mielestäni pidettävä sen puolustusta.
Victor Hedman – Erik Karlsson
Gustav Forsling – Rasmus Dahlin
Mattias Ekholm – Rasmus Andersson
Adam Larsson
Tämä on siis allekirjoittaneen valitsema, itseäni miellyttävä ryhmä. Ei ennustus sille, ketkä tullaan valitsemaan. Karlsson, Forsling, ja Hedman on jo valittu joukkueeseen etukäteen. Oikeilla valitsijoilla on varmasti ollut mietittävää saada oikea sekoitus koolle.
Dahlin ja Ekholm oli helppoa valita mukaan. Rasmus Andersson on todella vakuuttanut tänä syksynä. Adam Larsson on varma puolustava puolustaja.
Tässä rannalle jääneisiin ruotsalaisiin puolustajiin kuuluu todella kovia nimiä, kuten Stanley Cup-mestari Oliver Ekman-Larsson, Hampus Lindholm, Jonas Brodin ja Philip Broberg. Nuoria, tulevia Tre Kronor-pakkeja, kuten Simon Edvinsson ja Rasmus Sandin. Miten valkoisen leivän maa pystyy tuottamaan niin paljon hyviä puolustajia vuodesta toiseen?
Hyökkääjät
Filip Forsberg – Elias Pettersson – William Nylander
Jesper Bratt – Mika Zibanejad – Adrian Kempe
Lucas Raymond – William Karlsson – Rickard Rakell
William Eklund – Elias Lindholm – Fabian Zetterlund
Mattias Janmark
Hyökkääjistä Nylander, Zibanejad, ja Forsberg on valittu jo etukäteen. Koossa on tasaisen kova, nopea ja tehokkaaseen hyökkäyspeliin pystyvä ketjukokonaisuus. Monta pelaajaa, jotka pystyvät ratkaisumaaleihin.
Elias Lindholmin syksy Bostonissa ei ole ollut helppo, mutta hän ottaa paikan monipuolisella pelillään. Pidän Zetterlundin karvauspelistä. Ei helppo vastustaja, joka pystyy myös hyökkäyspeliin.
Ja useampi todella hyvä pelaaja jäi taas näitten 13 hyökkääjän ulkopuolelle. Viktor Arvidsson, todella hyvä joukkuepelaaja ja johtaja Mikael Backlund, Joel Eriksson-Ek. Gustav Nyquist. Leo Carlssonin aika tulee vielä. Carlsson oli lähimpänä valintaa, mutta päätin ottaa monipuolisen Janmarkin yllimääräiseksi. Alivoimaspesialistin, joka tekee tärkeitä maaleja. Oikeastaan valinta oli Carlssonin ja San Josessa todella hyvin pelanneen Eklundin välillä.
Marcus Johansson oli vielä yksi, joka teki vaikutuksen livenä, kun Minnesota kävi Edmontonissa. Todellisesta ruotsalaisten Draftistä (2009) varattu pelaaja, joka on onnistunut pelaamaan hyvän ja pitkän NHL-uran. Hänestä ei koskaan ole puhuttu niin paljon kuin muista.
En pidä ihmeenä, jos Tre Kronor voittaa koko turnauksen.
Muut joukkueet
Tässä siis NHL-blogin 4 Nations-joukkueet. Muistin virkistämiseksi, loppuun vielä Kanadan ja Suomen joukkueet aikaisemmista postauksista.
Team Canada
Logan Thompson
Jordan Binnington
Marc-Andre Fleury
Devon Toews – Cale Makar
Josh Morrissey – Dougie Hamilton
Shea Theodore – Alex Pietrangelo
Evan Bouchard
Brad Marchand – Sidney Crosby – Nathan MacKinnon
Zach Hyman – Connor McDavid – Sam Reinhart
Brandon Hagel – Brayden Point – Mitch Marner
Mark Stone – Anthony Cirelli – Mathew Barzal
Connor Bedard
Suomi
Juuse Saros
Kevin Lankinen
Ukko-Pekka Luukkonen
Esa Lindell – Miro Heiskanen
Juuso Välimäki – Rasmus Ristolainen
Niko Mikkola – Henri Jokiharju
Olli Määttä
Artturi Lehkonen – Aleksander Barkov – Mikko Rantanen
Mikael Granlund – Roope Hintz – Teuvo Teräväinen
Erik Haula – Sebastian Aho – Patrik Laine
Matias Maccelli – Anton Lundell – Kaapo Kakko
Jesperi Kotkaniemi
Kuten odotettua, joitakin tietoja valinnoista on jo vuotanut, tavalla tai toisella. Lisää varmasti tulee tiistain aikana.
Jäämme odottamaan virallisia kokoonpanoja. Keskiviikkona siis. Yllätyksiä tulossa. Pettymyksiä joillekin. Jokaisen neljän joukkueen parhaat on helppo valita. Ongelmia tulee vasta kokoonpanon lopussa.
Ja itse turnausta (12-20. helmikuuta), jonka ensimmäinen ottelu on Kanada-Ruotsi Montrèalin Bell Centressä. Suomen ensimmäinen peli on USA:ta vastaan. Vain kolmen ottelun turnaus, ja Bostonin TD Gardenissa pelattava finaali päälle.
Emme ole saaneet nähdä maailman parhaita samassa kaukalossa sitten syksyn 2016. On jo aikakin. Hyvää alkuruokaa Milanon talvikisoja odotellessa.
Täällä Jouni Nieminen, Edmonton
X: @OnsideWithJouni
Facebook: Jouni Niemisen NHL
[email protected]