Jalkapallo

Onko tässä hienoin vaparimaali jalkapallossa?

Kun nykyisin lähemmäs kuusikymppinen Jürgen Klopp oli vielä 42-vuotias nuorimies, hän luotsasi Borrusia Dortmundia Saksan Bundesliigassa. Kevätkaudella 2014 tuli keltapaidoille isosti nenille Hampurissa, kun selvänä altavastaajana otteluun lähtenyt kotijoukkue löylytti suurseuraa.

Kloppin miehistössä avauskokoonpanossa pelasivat esimerkiksi priimavuosillaan olleet hyökkääjät Robert Lewandowski ja Pierre-Emerick Aubameyang sekä maalivahti–kapteeni Roman Weidenfeller. Piskuinen Hamburger SV voitti kuitenkin ottelun maalein 3–0.

Hienoin vaparimaali – ehkä ikinä?

Toki pitää muistaa, että myös hampurilaisten riveissä pelasi useampi kova tekijä. Erityisesti yli kymmenen vuoden takaisesta ottelusta jäi kuitenkin mieleeni yksi tilanne, jossa osallisena olivat lähinnä Weidenfeller sekä isäntien keskikenttäpelaaja – Turkin maajoukkueessakin viilettävä, tätä nykyä Milanon Interiä edustava – Hakan Çalhanoğlu.

Ottelun loppuhetkillä, kun pelattiin lisäajan ensimmäistä minuuttia, Hampuri sai vapaapotkun. Kamppailu oli täysin selvää pässinlihaa, koska muutama minuutti oli pelaamatta ja kotijoukkue johti parilla maalilla.

Nimenomaan Çalhanoğlu asettui pallon taakse. Matkaa maalille oli yli 40 metriä. Dortmundin pelaajien selät olivat jo suoristuneet, mutta se ei ota mitään pois visionäärisestä laukauksesta, jonka kymppipaikalla pelannut monipuolinen palloilija lähetti. Sensaatiomainen potku upposi tarkasti vasempaan yläkulmaan ja Weidenfeller oli täysin voimaton.

Laukaus oli samanaikaisesti hämmästyttävän kova, tarkka ja kierteinen. Jenga puraisi palloon juuri  oikea-aikaisesti, jotta Weidenfeller ei pystynyt lukemaan tilannetta. Teknisesti tällaista suoritusta tuskin nähdään enää ikinä jalkapalloilun kärkisarjoissa. 

Oletteko kokeilleet potkaista jalkapalloa? Tiedättekö, kuinka paljon teknistä osaamista se oikeastaan vaatii? Osaatteko arvata montako kertaa sadasta vaikkapa kaikkien aikojen jalkapalloilija Lionel Messi onnistuisi Çalhanoğlun tempussa simuloidusti edes harjoituskentällä? Voin kertoa, että ei kovin montaa. Kyseinen vapaapotku lähes keskiympyrästä on yksi miljoonasta -tyyppinen tilanne.

Viime vuosina etenkin Liverpoolissa managerilegenda Kloppin suunnalta on totuttu heikoimmilla hetkillä näkemään lähinnä ironista irvistelyä, mutta tuolloin reilu nelikymppinen valmentaja ei kyennyt peittelemään ihastustaan vastustajan suoritukseen. Vieno ja viaton hymynkare hiipi Dortmund-luotsin kasvoille, vaikka hänen joukkueensa oli juuri saamassa huolella tukkaan.

–Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja