Muut artikkelit

Maailman osuvin lempinimi? ”Moon the Loon”

Omintakeisella soittotyylillä varustettu Keith Moon on yksi merkittävimmistä rumpaleista musiikin historiassa. Kun Moon the Loon ei ollut lavalla tai studiossa, hän oli todennäköisesti viihdyttämässä itseään muilla lempiaktiviteeteillaan, kuten hotellien pahoinpitelyllä.

Legendaarinen rumpali kuului tietysti maineikkaan englantilaisyhtyeen The Whon klassiseen kokoonpanoon, joka oli suosionsa terävimmällä huipulla 60-luvun lopulta siihen saakka, kunnes Moon vuonna 1978 menehtyi.

Moonin menoon sisältyi yleensä tasapainoinen koktaili alkoholia, huumeita ja lääkkeitä. Maistelihan perkussionisti vähintään kerran myös PCP:tä, jota käytetään usein hevosten nukutusaineena, ja päätti miksata kylkeen sopivan määrän brandya. Sekoitus toi toki ”pieniä” hankaluuksia myös esiintymiseen.

”Kaikki kuulemasi on totta – ja olet kuullut ainoastaan kymmenyksen”

Kuten sanottu, hotellien tuhoaminen oli Keith Moonin pakkomielteistä mieluisimpia. Kerran hän ajoi väitetysti autolla lasiovien läpi respaan kysyäkseen avainta huoneeseensa. Lisäksi perkussionistin on esimerkiksi kerrottu maksaneen New Yorkissa yhdeksälle taksikuskille sata taalaa per nenä, jotta nämä tukkisivat kadun bändin käyttämän hotellin edestä. Tämä tietysti sen takia, että The Who -rumpali voisi vastuullisesti – ketään tappamatta – oksentaa koko huoneensa sisällön ikkunasta autotielle.

– Kukaan ei soittanut paremmin kuin Keith Moon. Sanon aina kaikille, että 30 prosenttia siitä, mitä kuulet minusta on totta – tai Ozzy Osbournesta tai Marylyn Mansonista. Kaikki Moonista kuulemasi on totta – ja olet kuullut ainoastaan kymmenyksen, maalailee seitsemällä eri vuosikymmenellä levyttänyt rock-legenda Alice Cooper esimerkiksi rumpalisensaatiosta tehdyn dokumentin oheismateriaaleissa.

Porttikielto globaaliin hotelliketjuun

Lyömäsoittajan 21-vuotissyntymäpäivillä juhlat alkoivat heti aamulla asiaankuuluvilla juhlajuomilla. Ilta päättyi siihen, kun nuorukainen ajoi omien sanojensa mukaan Lincoln Continental -mallisen auton globaalin hotelliketjun toimipisteen uima-altaaseen Flintin kaupungissa Michiganissa. 

– Hotellien murskaaminen on yksi tapa vapautua julkisuuskuvasta. Minulla ei ole malttia. Teen sitä viihteen nimissä ennemmin kuin vihan, Moon on sanonut tempauksistaan.

Koko yhtye sai maailmanlaajuisen porttikiellon Holiday Inn -hotelleihin. Välikohtauksesta liikkuu monenlaisia versioita: on esimerkiksi kiisteltyä, onko auton merkki ollut Lincolnin sijasta sittenkin Rolls-Royce tai Bentley.

– Näin sen. Maksoimme laskun. Se oli 50 000 dollaria. Hämärästi muistan auton uima-altaassa – ja kaaoksen. Kun Keith oli pidätetty, hänet kärrättiin kiireellä hammaslääkäriin, koska häneltä lähti etuhammas, The Whon laulaja Roger Daltrey muisteli esimerkiksi NPR Musicilla 2000-luvun alussa.

The Whota kyseisellä Quadrophenia-levyn kiertueella lämmitelleen Herman’s Hermits -yhtyeen jäsenistö muistaa tapahtumat hieman eri tavalla.

– Uima-altaassa ei ollut autoa, vaan kaikki biljardipöydät ja tuolit, on yhtyeen rumpali Barry Whitman sanonut usean lähteen mukaan.

PCP:tä ja brandya San Franciscossa

The Who keikkaili samaisella kiertueella vuonna 1974 myös San Franciscossa. Moon ei ollut ennen konserttia aivan elämänsä kunnossa, koska oli nauttinut esimerkiksi hevosten – sekä muiden merkittävän kokoisten eläinten – rauhoittamiseen käytettävää PCP:tä eli fensyklidiiniä brandyn kera. 

Lopulta perkussionisti kykeni soittamaan Won’t Get Fooled Again -kappaleen melkein loppuun, kunnes pökertyi lavalle. Vielä tämän jälkeen Moon saatiin hetkeksi hereille, mutta seuraavana soitettu Magic Bus oli liikaa. Rumpali kärrättiin tällä kertaa hammaslääkärin sijasta sairaalaan.

– Hän oli poissa 24 tuntia. Aineen poistuttua meidän piti työntää häntä pyörätuolissa, koska hänen jalkansa eivät toimineet. Hänen suunsa ja silmänsä toimivat edelleen, joten saatoimme kiusoitella häntä samalla kun työnsimme. Hän oli todella järkyttynyt petettyään meidät – uskomattoman onneton. Me suutuimme hänelle, koska välitimme hänestä… mutta hänellä tuntui olevan yhdeksän elämää, muisteli Daltrey Howard Sternin haastattelussa vuonna 2020.

Kun Moon vietiin pois lavalta, oli The Wholla vielä kappaleita jäljellä. Kitaristi-laulaja Pete Townshend kyseli epätoivoisena, olisiko yleisöstä joku kyvykäs soittamaan loput biisit – ja siellähän oli Scot Halpin.

– Ystäväni työnsi minut eteenpäin ja sanoi: ”Mene nyt, voit mennä sinne ja soittaa. Sinä osaat.”, Halpin on kertonut useiden lähteiden mukaan.

Kolme konsertin viimeistä kappaletta soittanut silloinen harrastelijarumpali Halpin on kuvannut tilannetta uskomattomaksi. Tunnelmiaan lavalle mennessään hän on kutsunut jopa naurettaviksi.

– Tomit olivat yhtä suuria kuin oma bassorumpuni. Soitin vain kolme kappaletta ja olin täysin loppu.

Mies, myytti ja legenda

Tuhansien tarinoiden Moon menehtyi traagisesti jo 32-vuotiaana, kun hän otti yliannostuksen klometiatsolia, jota oli määrätty alkoholismin hoitoon. Ironista sinänsä, mutta kuolemansa aikaan lyömäsoittaja yritti päästä viinasta eroon.

– Sanoin ihmisille olevani rumpali ennen kuin minulla edes oli rumpuja. Olin henkinen rumpali, kuuluu yksi Moonin legendaarisimmista lausahduksista.

Ehkä jossain asiassa vaiherikkaan, mutta lyhyen elämän eläneestä perkussionistista voi ottaa mallia. Lähinnä suosittelisin tutkimaan miehen valovoimaista rumpujen soittoa.

–Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja