Urheilu

Pariisin erikoislajit! Muistatko älyttömyydet?

Pariisissa kisattiin olympialaiset 2024. Suomen kisamenestys oli onnetonta. Tarkemmin sanottuna olematonta. Surkeinta koko maan pitkässä olympiahistoriassa. Mitalin mitalia ei ollut kotiintuomisiksi. Pistesijoja vain kourallinen.

Mitäpä luulette, olisiko Suomi saanut mitaleita, jos Pariisin 1900-kisojen lajeista muutama olisi nostettu mukaan? Tarjolla olisi ollut hyviä mahdollisuuksia erityisesti yhdessä lajissa, koska Suomessa on erinomaisia trimmaajia – minunkin koirani sen tietää. Katsotaanpa muutama esimerkki vuoden 1900 olympialaisten lajeista.

Neljä hammastikkua alle ja menoksi

Siis mitä ihmettä? Pituushyppy hevosella on jokseenkin ymmärrettävissä, mutta miten ihmeessä neljällä hammastikulla seisoakseen täysin ylipainoinen olento hyppää ergonomisesti korkeutta? Itse asiassa se ei tee ergonomisesti yhtään mitään.

Totta se kuitenkin oli. Pariisissa vuoden 1900 olympialaisissa kisattiin sekä hevosen pituus- että korkeushypyssä. Kun tarkemmin miettii, ei pituushyppy luultavasti heppojen terveydelle sen parempi laji ollut.

Kas kun ei kolmiloikkaa. Olen itseasiassa hieman pettynyt, ettei Pariisi 2024 tarjonnut edes näytösmielessä hevosen pituus- ja korkeushypystä kehitettynä versiona kolmiloikkaa. Kuka nämä alkuperäiset on keksinyt? Melkoinen innovaattori saa olla!

Kyyhkyt mattoon

Jos hevosten korkeuden ottamisessa kisalajiksi ei ole järki paljoa päätä pakottanut, samaa voi sanoa kyyhkyjen ampumisesta. Leon de Lunden voitti kultaa tappamalla 21 kyyhkyä. Tavoitteena oli siis tappaa niin monta lintua kuin kykenee – kahdesta perättäisestä hutikudista kisaaja lähetettiin laulukuoroon.

Antti Törmäsen sanoin: ”Anna sakkoa saat*na!”. Olkoon vaikka antiikin Kreikka, mutta eihän tässä ole ollut järjen hiventäkään. Kun kilpailu loppui, makasi lintuja 300 ja rapiat kuolleena maassa. Onneksi belgialainen mestari oli löytynyt. Nykyäänkin tunnetun La Brabançonnen sävelet pärähtivät soimaan iloisesti armottoman tykityksen tauottua.

Wipeoutin esi-isä

Miten yksissä kisoissa on voinut olla näin monta idioottimaista olympialajia? Vähäisimmäksi listalla ei suinkaan jää esteuiminen. Joskus mainoskanavat näyttivät Suomessakin yhdysvaltalaista tv-formaattia nimeltään Wipeout. Sehän tästä tulee mieleen! Oliko Pariisi 1900 sittenkin vain aikaansa edellä?

Esteuinnissa kilpailijan piti kiivetä tolppaa ylös, ylittää rivillinen veneitä ja sukeltaa toisen vastaavaan alta. Kilpailu järjestettiin Seine-joessa! Alkaa todella vaikuttaa siltä, että Pariisi 1900 oli aikaansa edellä.

Pariisin kisoissa 2024 kilpailtiin jälleen Seinessä. Ongelmia oli kuitenkin läsnä. Vesi oli niin likaista, että triathlon ja avovesiuintien kilpailuja siirrettiin huomattavasti eteenpäin – puhuttiin useista päivistä. Eikö kukaan kyseenalaistanut nykykisoihin tehtyä päätöstä? Edes kun kävi selväksi, että Seinessä uiminen oli ollut loistava idea esimerkiksi 1900-kisoissa, joissa muun muassa tapettiin yli 300 kyyhkyä ja hevoset harrastivat korkeushyppyä?

Villakoirat parturiin

Sympaattisin tämän listan olympialajeista on ehdottomasti villakoirien turkin leikkaaminen. Laji oli testissä Pariisissa 1900, mutta ei harmillisesti saavuttanut täyttä olympiastatusta.

Kilpailun ideana oli leikata turkki mahdollisimman monelta villakoiralta kahdessa tunnissa. Voittajaksi noussut Avril Lafoule trimmasi peräti 17 villakoiraa. Miettikääpä! Vuoden 1900 välineillä 17 villakoiraa kahdessa tunnissa.

Suoritus on täysin absurdi – ainakin villakoiranomistajat ymmärtävät sen. Herää lähinnä kysymys, että onko koiralta trimmattu kiireessä muutakin kuin turkki. Villakoira myös aistii, jos sen parturilla on hirveä kiire. Seitsemän minuuttia per koira on älytön tahti.

Olisiko tässä sitten ollut hyvä olympialaji? Se on keskustelu erikseen, enkä asiaan tällä kertaa ota kummemmin kantaa.

–Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja