Jalkapallo

Valioliiga-ennätykset: Näitä ei rikota! Osa 5/5

Viimeistä viedään! Kovimmat hattutemppuennätykset, pisin maaliputki sekä surkein kausi pisteiden valossa. Joko arvaat kaikki? Jos et vielä ole aiempia osia tsekannut, nyt on siihen oiva hetki. Linkit kaikkiin Valioliiga-ennätyksiä käsitteleviin juttuihin ovat alempana.

Valioliiga-ennätykset: osa 1/5

Valioliiga-ennätykset: osa 2/5

Valioliiga-ennätykset: osa 3/5

Valioliiga-ennätykset: osa 4/5

Valioliiga-ennätykset: osa 5/5

Hattutemppujen mestarit

Yksi pelaajaennätyksistä käsittämättömimmistä on nopein hattutemppu. Kaksi minuuttia ja 56 sekuntia siinä kesti. Southamptonissa pelannut Sadio Mané siirsi pelivälineen alle kolmessa minuutissa yhtä monta kertaa Aston Villan verkkoon. Tuolloin elettiin vuotta 2015, ja Mané oli pelaajana murtautumassa Valioliiga-ympyröihin.

Hullu hatuntekijä Erling Haaland ei riko tätä ennätystä. Kukaan ei riko. Aiempi ennätys oli Robbie Fowlerin 19-vuotiaana iskemä ennätys neljä minuuttia ja 32 sekuntia, joten Manén käsittämätön suoritus tapahtui yli puolitoista minuuttia nopeammin. Sittemmin Liverpoolissa nimeä luoneen hyökkääjän ennätys on myös siinä mielessä ainutkertainen, että se rikkoi 21 vuotta vanhan Fowlerin vastaavan.

Haalandiin päästyämme ei voi olla mainitsematta, mitä norjalainen taikuri 2022–2023-kaudella teki. Manchester Cityyn laskeutunut supersensaatio tarvitsi kolmen hattutempun tekemiseen ainoastaan kahdeksan ottelua kauden alusta lukien. Haaland lähti Englantiin kesällä 2022.

Ensimmäinen hattutemppu oli tosiasia neljännellä kierroksella. Manchester City nousi Crystal Palacea vastaan norjalaisen tehomiehen onnistumisten turvin 4–2-voittoon – oltuaan kahdella maalilla tappiolla. Seuraava hatullinen tuli Nottingham Forestin kustannuksella ainoastaan muutamaa päivää myöhemmin.

Seuraavilla kierroksilla Aston Villaa ja Wolvesia vastaan Haaland teki ”vain” yhdet maalit ottelua kohden. Sitten räpsähti, nimittäin Manchester Unitedia vastaan. Ennen Haalandin temppua legendaarisella Michael Owenilla oli kyseinen ennätys, mutta englantilainen oli käyttänyt kolmen hatullisen kasaamiseen kuusi kertaa enemmän otteluita. Ennätys putosi siis norjalaisen sateentekijän toimesta 40 ottelua.

21 sesonkia putkeen asialla

Muistatte varmaan, skottipelaaja Ryan Giggs. Valioliiga-legenda sanan varsinaisessa merkityksessä. Taistelun ruumiillistuma aloitti maalitehtailunsa herran vuonna 1992. Viimeisimmän osumansa pelaaja latasi kaudella 2012–2013 eli maaliputki kesti 21 sesonkia.

Hauska lisäys tähän ennätykseen on se, että Giggs itse asiassa teki maalin myös kahdella aiemmalla kaudella eli todellisuudessa ennätyksen voisi katsoa olevan 23 kautta. Pari ensimmäistä tulivat kuitenkin ennen nykymuotoisen Valioliigan saapumista.

Pelkästään 23 kautta Englannin pääsarjassa on melkoinen suoritus – saati sitten maalata jokaisella niistä. Yhteensä Giggs pelasi sarjassa 24 kautta. Viimeiseksi jääneellä sesongillaan mies ei maalinteossa onnistunut.

Vahingossakin saa nykyään enemmän

Kaudelle 2007–2008 Derby County oli noussut viiden vuoden jälkeen takaisin Valioliigaan. Joukkue ei ehtinyt sarjassa järin kauaa paistatella. Maaliero oli sesongin päätteeksi 68 täppää pakkasella, joukkue voitti koko kaudella vain yhden ottelun ja keräsi lopulta 11 pistettä. Käsittämättömän ala-arvoinen suoritus – nykypäivän sarjassa saa vahingossakin pisteitä enemmän. Perspektiiviä antaa, että toiseksi huonoin Birmingham City FC keräsi 35 sarjapistettä.

Derbyllä on ollut vaikeaa niin kentillä kuin toimistonkin puolella surullisenkuuluisan Valioliiga-historian surkuhupaisimman kauden jälkeen. Joukkuetta ei ole sen koommin pääsarjatasolla tavattu. Tällä hetkellä joukkueella on täysi työ pysyä varteenotettavana joukkueena edes sarjaporrasta alempana. Nähtäväksi jää, onko pohjakosketusta vielä edes tullut.

Kertoo paljon, että jopa paria vuotta aiemmin kauden 15 viimeistä otteluaan hävinnyt Sunderland keräsi kyseisellä 2005–2006-sesongilla enemmän pisteitä kuin Derby viimeiseksi jääneellä pääsarjaesiintymisellään. Stadium of Lightin isännän pistesaldo on kuitenkin ollut toiseksi surkein Valioliigassa – se saalisti omalla konttauskaudellaan 15 sarjapinnaa.

–Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja