Blogi

Onside with Jouni: Runkosarjaennakko – Metropolitan

11.10.2024. Vielä yksi ja viimeinen divisioonaennakko Broidin NHL-blogilla. Tässä veikkaukset Metropolitan divisioonan lopulliseksi järjestykseksi NHL-runkosarjassa. Sekä tuttuun tapaan muutamia kommentteja jokaisesta joukkueesta.

METROPOLITAN:

New York Rangers

Broadway Blueshirts on luistellut itäisen konferenssin finaaliin kaksi kertaa viimeisen kolmen kevään aikana. NYR:n tavoite on nousta vielä aivan korkeimmalle huipulle. Kokenut Peter Laviolette aloittaa toisen kautensa penkin takana. Viime kaudella Presidents` Trophy eli NHL-runkosarjan ykköstila 114 pisteellä (55-23-4).

NHL:n paras runkosarjajoukkue oli vahva erikoistilannepelissä. Neljänneksi paras ylivoimissa ja kolmas alivoimilla.

Stanley Cupin playoffeissa sen tie päättyi idän finaaliin, Florida Panthersin käsiin. Panthers onnistui nousemaan 2-1 tappioasemasta voittoon kuudessa pelissä. Allekirjoittaneen mielestä Rangers ei pelannut tarpeeksi kovaa fyysisesti tärkeimmässä paikassa. Tämä on asia, jonka on parannuttava, jos Sinipaidat mielivät pudottaa kaikki idän joukkueet kisasta.

Manhattanilla pelaa joukkue, joka on tarpeeksi hyvä voittaakseen Stanley Cupin. Kaksikymmentäneljä vuotta Rangersissä työskennellyt Glen Sather lähti kesäkuussa eläkkeelle 80-vuotiaana. Slats vietti viimeiset neljä kautta erityisneuvonantajana omistaja James Dolanille.

Maalivahtivalmentajaguruista ehkä kuuluisin, Benoit Allaire on myös vähentämässä työtuntejaan. Hän auttaa uuden maalivahtivalmentajan etsinnässä.

Odotettavasti, GM Chris Drury ei tehnyt suuria muutoksia Presidents` Trophy-ryhmään. Kuusi maalia playoffeissa nelosketjusta tehnyt Barclay Goodrow ei suostunut treidiin, ja heitettiin siirtolistalle, josta San Jose otti hänet takaisin. Laitahyökkääjä Reilly Smith hankittiin vaihtokaupassa Pittsburghistä, kovaotteinen Sam Carrick tuli UFA:na Edmontonista. Alexander Wennberg lähti Sharksiin, Jack Roslovic Carolinaan ja Erik Gustafsson Detroitiin.

Reilly Smith ei pelannut kykyjensä mukaisesti The Burghissä. Hän pystyy parantamaan. Monipuolinen pelaaja, jonka ei tarvitse tehdä pelkästään maaleja ja pisteitä auttaakseen joukkuettaan voittoon.

Druryn raportoitiin halunneen treidata kapteeni Jacob Trouban pois, häneltä pyydettiin lista viidestätoista joukkueesta, joihin hän ei haluaisi lähteä kesäkuun lopussa. Mutta Trouba, ja hänen kahdeksan miljoonan dollarin cap hittinsä pysyvät New Yorkissa. Ainakin toistaiseksi.

Igor Shesterkin on Rangersin ykkösvahti, yksi NHL:n parhaista maalivahdeista. Hänen on raportoitu hakeneen sopimusta 13 miljoonan dollarin vuosipalkalla. Rangersin johdolla ei ehkä ole pitemmän päälle paljon muita vaihtoehtoja kuin avata kassakaapin lukot.

Jonathan Quick sai paljon kiitosta kakkosena toimimisestaan, ja sai vuoden jatkon.

Joukkueen puolustuksen ykkösmies on Adam Fox, todella taitava ja peliälykäs hyökkäävä puolustaja. Foxin pari Ryan Lindgren loukkaantui harjoitusottelussa tappelussa New York Islandersin Scott Mayfieldin kanssa. Kakkosparin K`Andre Milleriltä sopii odottaa parempaa kautta, parinaan Braden Schneider. Trouba pelaa kolmosparissa, ja pystyy yhä tuhoamaan vastustajia kovilla taklauksillaan, joista jokainen voi olla mitä mieltä tahansa.

Hyökkäyksessä Artemi Panarin teki 49 maalia ja 120 pistettä. Mika Zibanejad, Chris Kreider, Alexis Lafreniere ja Vincent Trochek ovat luottomiehet Sinipaitojen hyökkäysketjuissa. Kolmosketju Will Cuylle, Filip Chytil, Kaapo Kakko, koostuu pelaajista, joilta kaikilta odotetaan todellista läpimurtoa.

Etenkin Kakolta, kesän 2019 NHL Draftin kakkoselta. Parempaa on tulossa.

Nelosketjun jättiläinen Matthew Rempe vietti kesän harjoitellen kovaa, ottaen power skating-tunteja, valmistautuen toiseen kauteensa. Hän vietti yhden päivän Edmontonissa oppimassa puolustamaan itseään Georges Laraquen johdolla. Fiksu teko nuorelta mieheltä opetella itsepuolustusta parhaalta, koska työpaikalla tulee varmasti vielä tilanteita, joissa noita taitoja tarvitaan.

New York Rangersin on sovittava asiat Jacob Trouban kanssa, koska seura yritti jo myydä tämän pois. Ja avattava arkku Shesterkinille. Kaikki ylimääräinen meteli pois joukkueen ympäriltä. Negatiivisuus, joka yltyi jo kesällä Trouban tapauksessa.

Myös Manhattanilla erittäin hyvä alku kaudelle on tärkeä. Metron ykkösjoukkue.

New Jersey Devils

Uusi valmentaja Sheldon Keefe. Hyvä valmentaja, joka voi tuoda raikkaan tuulahduksen Jerseyn soille. Tunnettu huonosta menestyksestään playoffeissa, mutta Torontossa se ei ehkä ollut pelkästään valmentajan syytä.

Uusi ykkösmaalivahti Jacob Markström. Devilsin maalivahtien torjuntaprosenttikeskiarvo viime kaudella oli 88.6%. Aina, kun NHL-joukkueen torjuntaprosentti alkaa numerolla kahdeksan, ollaan pulassa. Markströmin koko NHL-uran prosentti alkaa numerolla yhdeksän.

Jake Allen on hyvä kakkonen. Arvostettu ammattilainen. Stanley Cup-sormus sormessaan. Kaveri, joka jää vaikka koko päiväksi jäälle ottamaan laukauksia, sanotaan. Ei valita, vaikka kiekko tulee päähän.

New Jersey Devilsistä on lupa odottaa playoffjoukkuetta. Joukkuetta, joka voi tulla New York Rangersin tavoitteiden eteen Hudson-joen huonommalta puolelta. Toisaalta, idässä ensimmäisellä kierroksella voi tapahtua mitä tahansa.

Devils lähti viime kauteen suurin odotuksin, ja sitten kaikki meni pieleen. Lindy Ruff sai potkut 21 peliä ennen runkosarjan päättymistä. Travis Green otti ohjat, mutta Devils pelasi vain huonommin.

Lopulta 81 pistettä (38-39-5). Edellisellä kaudella 112 pistettä, joten selvä askel taaksepäin. Lähes kaikkien tilastojen valossa hyvä joukkue. Hyvä erikoistilannepeli ja niin edelleen, mutta maalivahtipeli petti. Loukkaantumiset pitivät joitakin avainpelaajia (Dougie Hamilton, Luke Hughes) sivussa pitkään.

Puolustaja Simon Nemec, kesän 2022 NHL Draftin kakkosvaraus, lähtee toiselle kaudelleen. Kuten myös Luke Hughes. Hughes on spesiaali pelaaja, joka on tulossa vain paremmaksi. Timo Meyer ja Jack Hughes voivat parantaa vielä. Jack missasi 20 peliä loukkaantumisen takia, ja joutui heti kauden jälkeen leikkauspöydälle.

Timo Meier teki 28 maalia, mutta pystyy parempaan. Niko Hischier teki 67 pistettä. Paljon optimismia Jerseyssä.

Markström lähestyy huru-ukkosarjan ikää, mikä ei valkoisen leivän maan asukkaille ole mitään. Siirto itään, jossa matkustaminen on paljon helpompaa kuin Albertan peräseuduilla, länsirannikosta puhumattakaan, voi auttaa hänen uraansa.

GM Tom Fitzgeraldin kesä oli onnistunut. Ainakin paperilla. Joukkue tarvitsi enemmän kovuutta, sisukkaita pelaajia. Brenden Dillonin hankinta puolustukseen oli juuri tätä. Brett Pescen, Jonathan Kovasevicin, Paul Cotterin ja Stefan Noesenin hankinnat auttavat.

Devils on nopea joukkue, on ollut jo muutaman kauden ajan ”Fitz”:in rakentaessa sitä. Sheldon Keefe tykkää peluuttaa nopeaa jääkiekkoa. Jesper Bratt lentää kuin ison moottorin saanut vuoden 1966 Volvo Amazon, hän teki viime kaudella 83 pistettä.

Devilsillä on kaikki tarvittava. Hyvä kapteeni. Tähtipelaajia. Erikoinen tilasto viime kaudelta: New Jersey päästi ottelun ensimmäisen maalin 57 kertaa. Historiallisen kamala tilasto, jaetulla kolmannella sijalla NHL:n historiassa.

Viime kausi on aina viime kausi, sanotaan. Nyt on uusi kausi. Olet vain niin hyvä kuin olit viime pelissä. Seamus Casey, taas yksi todella hyvin liikkuva puolustaja amerikkalaisesta yliopistokiekosta, voi olla yksi kauden hyvistä tulokkaista. Ei mikään lanehutson, mutta hyvä pelaaja. Teki jo yhden maalin Prahassa.

Carolina Hurricanes

Carolinaa pidettiin yhtenä Stanley Cup-suosikkina viime kaudella. Se voitti runkosarjassa peräti 52 ottelua (52-23-7). Se keräsi 111 pistettä. Maalisuhde plus 66. Sen alivoima oli NHL:n paras, ylivoima toiseksi paras. Erittäin vahva erikoistilannepelissä siis. Hyökkäys oli hyvin tasapainossa, ja puolustus vankka.

Jake Guentzel hankittiin Pittsburghistä, ja Jevgeni Kuznetsov Washingtonista vahvistamaan playoffmahdollisuuksia.

Hurricanes kaatoi New York Islandersin ensimmäisellä kierroksella, mutta ei pystynyt voittamaan New York Rangersiä toisella.

Kesä toi paljon menetyksiä Carolinassa. Guentzelin kanssa ei päästy sopimukseen ja hänen neuvotteluoikeutensa treidattiin Tampaan. Kuznetsov palasi kotimaahansa. Teuvo Teräväinen, Brady Skej, Brett Pesce, ja Tony DeAngelo lähtivät kaikki vapaina agentteina.

Skejn ja Pescen, kahden Top-4 pakin, menetykset olivat iso menetys. Eikä tule vähätellä erittäin taitavan DeAngelon menetystäkään. Carolinan parhaisiin puolustajiin lukeutuva Brent Burns on jo 39-vuotias, eikä voi pysyä huipulla ikuisesti.

Puolustuksen menetyksiä yritettiin korvata hankkimalla hyvä ylivoimaspesialisti Shayne Gostisbehere, ja kolmospariin sopiva Sean Walker UFA-markkinoilta. William Carrier tuotiin vahvistamaan alempia ketjuja.

`Canes on ollut hyvä joukkue jo 5-6 vuoden ajan, mutta ei tarpeeksi hyvä mennäkseen päätyyn asti. Vieläkä uskoa riittää seuraajilla? Sebastian Aho ja Martin Necas ovat aivan uriensa huipulla. Seth Jarvisista on tulossa tähtipelaaja.

Maalilla Frederik Andersen tarvitsee terveyttä ja Pjotr Kochetkov voi jatkaa hyvän viime kauden perustalta. Jordan Staal on todella kunnioitettu kapteeni, esimerkillinen jääkiekkoilija ja mies.

Rod Brind`Amour on yksi NHL:n parhaista valmentajista. Samaa arvostusta saa hänen valmennusryhmänsä, johon kuuluu puolustajien valmentaja Jeff Daniels, ja Tim Gleason.

Carolina Hurricanes on hyvä, mutta on vaikeaa nähdä sen olevan yhtä hyvän kuin edes viime kaudella. Joukkue menetti niin paljon avainpelaajia, ettei se ole enää sama.

Sikariportaassa tapahtunut muutos vanhasta Don Waddellista syvädataguru Eric Tulskyyn ei ilmeisesti ole niin suuri muutos kuin minä se jossain nähdään. Ei pelkästään 33333333cnörttien voitto vanhasta koulusta.

Mutta Tulskyllä on joka tapauksessa paljon työmaata edessään.

New York Islanders

Patrick Roy valmensi noin puolet kaudesta viime vuonna (20-12-5), ja Islanders pääsi playoffeihin, jossa tuli tappio Carolinalle viidessä ottelussa. 94 pisteen kausi lopussa, NHL:n huonoimmalla alivoimalla.

Muutoksia tuli kesällä. Pitkäaikaiset nelosketjun murskaajat Matt Martin ja Cal Clutterbuck jäävät pois. Puolustaja Sebastian Aho lähti Pittsburghiin. Patrick Royn junnujoukkueessa pelannut Anthony Duclair teki sopimuksen ja leikkautti hienot hiuksensa kuuluisasti. The Duken tilastot kertovat pelaajasta, joka voi olla loistava yhdellä kaudella, mutta sitten jotain muuta seuraavalla. Potentiaalia on, jopa 25-30 maaliin kaudessa.

New York Islanders voidaan laittaa niitten NHL-joukkueitten joukkoon, joitten identiteettiä ei ainakaan täältä käsin pysty hahmottamaan. Se oli vuosien ajan tunnettu joukkueena, joka ei ehkä pystynyt tekemään pajoa tuhoja hyökkäyspäässä, mutta joka pärjäsi tiukalla puolustuspelillä silti. Tämä ei enää pidä paikkaansa.

Saarelaisten joukkue on tulossa vanhaksi jopa Martinin ja Clutterbuckin jälkeen. Anders Lee, Kyle Palmieri, Brock Nelson, ja Jean-Gabriel Pageau ovat kaikki jo kolmenkympin paremmalla puolella.

Playoffpaikka voi olla vielä mahdollinen. Jäämme odottamaan, miten Patrick Roy pystyy luotsaamaan ryhmää, saadessaan viettää koko kauden sen kanssa. Hän on viettänyt raporttien mukaan paljon aikaa valmennusryhmänsä kanssa parantaakseen alivoimaa. 32. sija ei sovi. Apulaisvalmentaja Doug Houda sai jatkaa matkaa alivoiman takia. Sillä ei mennä playoffeihin. Ylivoimakin oli vasta 19. sijalla. Erikoistilannepelissä on paljon tehtävää. Oikeastaan Islandersin ongelmista tärkein ratkaistava.

Mathew Barzal on edelleen Islandersin kirkkain tähti ja suurin toivo, Bo Horvatin kanssa. Horvat voittaa aloituksia, etenkin pelien ratkaisuhetkillä. Ei nopea luistelija (vaikka ihmettelimmekin sitä yhtä ylösnousua kuplaplayoffeissa suut ammollaan), mutta tekee pisteitä ylivoimissa.

Mutta Patrick Roy on tärkein henkilö koko organisaatiossa.

Washington Capitals

Washington Capitals otti playoffpaikan viime kauden lopussa jännittävällä tavalla. Se voitti kolme viimeistä runkosarjaotteluaan, ja onnistui ohittamaan tiebreakerin avulla Detroit Red Wingsin, ja ottamaan itäisen konferenssin vihoviimeisen playoffpaikan.

Oli lähes häpeällistä loordi Stanleyn maineelle, että joukkue, jonka maalisuhde oli miinus 37 pääsi playoffeihin. Mutta voimme syyttää myös loppusuoralla sulaneita Pittsburgh Penguinsia ja Detroit Red Wingsiä tapahtuneesta.

Playoffeissa New York Rangers pyyhkäisi Kapitalsin kesälomalle nopeasti.

Mielenkiintoisin projekti Amerikan pääkaupungissa tällä kaudella on se, pystyykö keskushyökkääjä Pierre-Luc Dubois onnistumaan NHL-uransa neljännessä kaupungissa. PLD:n ura on tilanteessa, jossa hänen on onnistuttava.

On äärimmäisen harvinaista nähdä juuri pitkäaikaisen jatkosopimuksen tehneen pelaajan löytävän itsensä uudesta joukkueesta näin nopeasti. On ollut syy siihen, miksi hän on siirtynyt joukkueesta toiseen joka kerta.

Duboislla on kaikki fyysiset edellytykset menestyä NHL-pelaajana. Hän on iso, vahva, taitava, hyvä luistelija. Intensiteetti ei ole kantanut pelistä toiseen. Joskus hän näyttää tähdeltä. Sitten tulee pelejä, joissa häntä ei huomaa ollenkaan.

Washingtonissa hän saa kaikki mahdollisuudet näyttää epäilijöilleen.

PLD ei ole ainoa pääkaupunkilainen, jolla on edessään tärkeä kausi, näyttämisen kausi. Rasmus Sandin, Jacob Chychrun, ja muutama muu ovat samantyyppisessä tilanteessa.

John Carlson on yhä joukkueen ykköspakki.

Arvostettu T.J. Oshie aloittaa kauden pitkäaikaisella sairaslistalla. Iso menetys kaikin tavoin, jos T.J:tä ei enää nähdä. Yksi muutaman vuoden takaisin klassisen Capitals-ylivoimaviisikon jäsenistä.

Päävalmentaja Spencer Carbery lähtee toiselle NHL-kaudelleen. Hän teki todella hyvää työtä ensimmäisellään.

Jokainen NHL-joukkue tarvitsee torjuntoja maalivahdeiltaan menestyäkseen edes jotenkin, eikä Washington ole tässä poikkeus. Erikoinen huomio: Capsillä on NHL:n edullisin maalivahtikaksikko. Charlie Lindgren pelaa $1.1M diilillä, ja Logan Thompsonin palkka on $766,667.

Yhteensä siis maalivahdit, joitten kummankin sopimus on vain yksivuotinen, maksavat seuralle $1,866,667. Asian voi nähdä niinkin, että molemmat haluavat näyttää olevansa isomman palkan arvoisia.

Molemmat pitävät vielä räpyläänsä oikeassa kädessä, mikä on nähty muutaman kerran NHL:ssä, mutta ei ole tavallista.

Washingtonin farmijoukkue Hershey Bears on voittanut AHL:n mestaruuden Calder Cupin viimeiset kaksi kertaa. Capsilläkin on oma nuori amerikkalaislupauksensa yhä amerikkalaistuvassa NHL:ssä, keskushyökkääjä Ryan Leonard, joka päätti jatkaa vielä yhden kauden Boston Collegessa. USA:n U20 joukkueen maailmanmestari. 31 maalia yliopistokiekossa, mikä on todella kova saavutus.

Pittsburgh Penguins

Pens teki hyvän loppukirin viime kauden lopulla. Se hävisi vain kaksi viimeisistä kymmenestä runkosarjapelistä, mutta jäi lopulta kolmen pisteen alapuolelle playoffviivasta.

Yllättävintä, ja mistä puhuttiin kauden mittaan, oli se, että Penguinsin ylivoima oli 30. paras 32 joukkueen sarjassa, vaikka joukkueessa pelaavat Sidney Crosby, Jevgeni Malkin, Erik Karlsson ja Kristopher Letang. Ehkä jo vähän vanhempia pelaajia, mutta silti kaikki aikoinaan todella kovien ylivoimayhdistelmien avainpelaajia.

GM Kyle Dubas ei tehnyt merkittäviä muutoksia kesällä. Enimmäkseen lisäyksiä alempiin rooleihin.

Pittsburgh Penguins on omituisessa tilanteessa. Sidney Crosby pelaa yhä korkealla tasolla, mitä ei voida kaikella kunnioituksella sanoa joukkueen muista ikämiehistä, jotka taas eivät halua lähteä mihinkään.

Ilman jonkinlaista jälleenrakennusta Pingviinit eivät lennä yhtään mihinkään, kunnollisesta jälleenrakennusprojektista puhumattakaan. Jäämme seuraamaan, miten Valtteri Puustinen ja Jesse Puljujärvi jatkavat uraansa The Burghissä. Kummallakin on potentiaalia tehdä hyvää jälkeä.

Philadelphia Flyers

Flyers näytti todella hyvältä viime kaudella ensimmäiset 40-50 ottelua. Sitten tuli romahdus, ja se putosi playoffeista. Washington Capitals meni pudotuspeleihin neljä pistettä edellä.

Philadelphian ylivoimapeli oli NHL:n huonointa, alivoima neljänneksi parasta, ja maalivahtipeli liigan huonointa (torjuntaprosentti 88.4%).

John Tortorellan valmennustyyli voi tuottaa kurinalaista peliä, tai saada koko miehistön kapinoimaan tiukkaa vanhan koulun miestä vastaan. Viime kaudella kapteeni Sean Couturierin jättäminen vilttiin aiheutti kohua, pidimme siitä tai emme.

GM Keith Jones ei tehnyt suurempia muutoksia kesällä.

Veljellisen rakkauden kaupungissa ollaan innostuneita 2023 NHL Draftin ykköskierroksen varauksesta Matvei Michkovista, joka tulee ottamaan Tampaan lähteneen Cam Atkinsonin paikan oikealla laidalla.

Nuorten pelaajien kehityksessä on Flyersin toivo. Morgan Frost, Bobby Brink, Joel Farabee, Cam York, Jamie Drysdale, ja Tyson Foerster ovat kaikki vielä kehitysiässä.

Columbus Blue Jackets

Käaittämätön tragedia ja suru on iskenyt Ohion NHL-joukkueeseen jo kahdesti muutaman vuoden sisällä. Blue Jackets järjesti koskettavan hienon muistotilaisuuden Johnny ja Matthew Gaudreaulle (kuten teki Calgary Flameskin). GM Don Waddell on ollut samankaltaisessa tilanteessa jo pari vuosikymmentä sitten Atlantassa, kun nuori hyökkääjä Dan Snyder menehtyi auto-onnettomuudessa. Ja nyt tämä.

Johnny Hockeya ei koskaan unohdeta Columbuksessa, vaikka hän ehti pelata ja vaikuttaa siellä vain kahden kauden ajan.

Elämä jatkuu ja sen on jatkuttava. Joskus tragedia auttaa joukkuetta yhdistävästi. On pakko ajatella, että Blue Jacketsillä on yhä paljon hyviä nuoria pelaajia. Tulevaisuus tulee paremmaksi.

Joukkueessa on kehittyvä supertähti Adam Fantillissa. Fantilli olisi hyvinkin voinut voittaa Calderin viime kaudella ilman loukkaantumista.

Veikkaus Metropolitanille

Tässä NHL-blogin veikkaus Metropolitanin lopulliseksi järjestykseksi, kun 82 ottelun runkosarja päättyy. Hudson-joen taistelun osapuolet ovat allekirjoittaneen mielestä vahvimmat.

  1. New York Rangers
  2. New Jersey Devils
  3. Carolina Hurricanes
  4. New York Islanders
  5. Washington Capitals
  6. Pittsburgh Penguins
  7. Philadelphia Flyers
  8. Columbus Blue Jackets

Mitkä ovat lukijoitten veikkaukset? Perustelujakin voi heittää.

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton

X: @OnsideWithJouni
Facebook: Jouni Niemisen NHL
[email protected]

Muita aiheeseen liittyviä juttuja