Jalkapallo

Taikauskot 1/4: Pelé luotti etsivään – Vardy portviiniin

Jalkapalloilijoilla ja lajivaikuttajilla on aina ollut toinen toistaan erikoisempia rituaaleja, jopa taikauskoja. Moni muistaa esimerkiksi, kuinka Ranskan paidassa maailmanmestaruuden vuonna 1998 ja EM-kultaa kesällä 2000 voittaneen Laurent Blancin täytyi aina muiskauttaa suukko maalivahti Fabien Barthezin kaljuun ennen ottelujen alkua.

Kaksikosta Blancin maajoukkueura päättyi EM-kultaan, mutta Barthez jatkoi vielä uuden päävalmentajan Raymond Domenechin aikakaudella. Onnekseen kassari ei ollut horoskoopiltaan skorpioni.

Ranskalaisluotsi jätti puhdeiden mukaan kaikki skorpionit pois joukkueestaan, koska ei heihin luottanut. Tähän on viitannut esimerkiksi uutistoimisto Reuters kesän 2024 MM-kisojen yhteydessä.

Pelé palkkasi etsivän

Brasilialainen oli oman aikansa suurpelaaja, joka kärsi orastavaa laskusuhdennetta pelatessaan Santosissa 1960-luvun puolivälin paikkeilla. Tunnetusti eteläamerikkalaispelaajilla on ollut jos, vaikka ja mitä virityksiä taikauskojen suhteen. Pelé ei ollut poikkeus.

Legendaarinen brassi ajatteli, että löytäessään vanhan pelipaitansa, hän saisi vireensä takaisin. Niinpä hän palkkasi etsivän, jotta vanha asuste löytyisi. Pelé sai kuin saikin paidan, mutta ei varsinaisesti juuri peliasua, joksi sitä luuli.

Etsivä unohti kertoa, että oli epäonnistunut tehtävässään löytää nimenomaan tähtipelaajan aiempi sotisopa. Sen sijaan salapoliisi palautti futarille tämän edellisessä ottelussa käyttämän Santos-paidan. Kaikesta huolimatta Pelén vire palautui kuin taikaiskusta, ja palloilija alkoi taas mättää maaleja.

Jamie Vardylle maistui portviini

Leicester Cityn sensaatiomaisen mestaruuskauden 2015–2016 paras maalintekijä Jamie Vardy kiskoi portviiniä aina ennen peliä. Kisakuntoaan maalitykki jalosti entisestään ryyppäämällä vielä pelipäivänä tismalleen kolme Red Bullia.

Pelaaja paljasti asian brittimedialle syksyllä 2016, kun Leicester oli aloittanut kautensa puolustavana mestarina.

– En osaa sanoa sen alkamiseen syytä, koska en tosiaan tiedä, mutta päätin juoda lasillisen portviiniä jokaisen ottelun aattona 2015–2016-kaudella, Vardy on veistellyt.

Vardy kuvaili, että portviini auttaa miestä rentoutumaan ja nukahtamaan helpommin otteluita edeltävänä iltana. Pelipäivänä hyökkääjä ilmeisesti haki täysin vastakkaista reaktiota energiajuomilla. Mediatietojen mukaan viiniä kului ennen jokaista Leicesterin ottelua noin kaksi ja puoli desiä.

– Broidi


OSA 1/4: Pelé luotti etsivään – Vardy portviiniin

OSA 2/4: Kaikkien oli käytävä urealla samalla laarilla

OSA 3/4: Purkka, 26 kiloa suolaa ja virtsat kentälle

Muita aiheeseen liittyviä juttuja