Blogi

Yhden pelaajan päätös muutti kaiken – Calgary Flames vaihtui mestarikandidaatista uudelleenrakennusprojektiksi?

21.7.2022. Calgary Flames oli menossa oikeaan suuntaan. NHL-kaudella 2021-22 joukkue oli pudotuspeleihin lähtiessä kenties Colorado Avalanchen ykköshaastaja, ainakin paperilla. Toki operaatio jäi vajaaksi, kun paikallisvastustaja Edmonton Oilers oli Läntisen konferenssin pudotuspelien toisella kierroksella parempi voitoin 4-3, mutta kaikki eväät menestykseen alkoivat olla jo olemassa.

Flamesilla oli kasassa noin 300 tehopisteen ykkösketju, erinomainen ykkösmaalivahti ja kurinalaisesti voittavaa jääkiekkoa pelannut joukkue.

Tulevan NHL-kauden piti olla seuraava askel kohti Stanley Cupia, mutta heinäkuun aikana kaikki muuttui dramaattisesti ja mestaruudesta puhuvat mitä todennäköisimmin ainoastaan ne harvat todellisuudentajunsa täysin kadottaneet Flames-fanit – olettaen, että sellaisia on siis olemassa.

Mitä tapahtui?

Calgary Flames oli tietyllä tapaa haastavassa tilanteessa kauden päätyttyä. Jatkosopimusta Johnny Gaudreaun kanssa ei ollut syntynyt, ja vaikka osapuolet neuvottelivat edelleen, NHL:n vapaat pelaajamarkkinat alkoivat kummittelemaan aivan nurkan takana.

Viimeistään siinä vaiheessa, kun Gaudreau ilmoitti kieltäytyneensä Flamesin tekemästä sopimustarjouksesta ja testaavansa vapaat pelaajamarkkinat, homma alkoi vaikuttaa selvältä nimenomaan ”Johnny Hockeyn” osalta.

Ja niinhän siinä sitten kävi, että koko NHL-uransa Calgaryssa viettänyt Gaudreau tarttui Jarmo Kekäläisen tarjoamaan täkyyn ja siirtyi Columbus Blue Jacketsiin.

Tässä kohtaa hikikarpalot alkoivat olla melkoisia Flamesin GM:nä toimivan Brad Trelivingin kasvoilla ja täysin ymmärrettävästi: hän nimittäin tiesi Gaudreaun lähdön varmistuttua, että Flames saattoi olla matkalla Stanley Cup -ehdokkaasta uudelleenrakennusprojektiksi.

Kyse ei ollut suoranaisesti ainoastaan Gaudreaun lähdöstä, vaan sen mahdollisista seurauksista…


Vain uusille asiakkaille.

Kanuunasta kajahtaa!


Tkachuk pudotti pelätyn uutispommin

Ja niinhän siinä sitten kävi, että pahin mahdollinen tapahtui. Eilisiltana nimittäin Calgaryn suunnalta kantautui musertavia uutisia, Flamesin näkökulmasta: Matthew Tkachuk kieltäytyi Flamesin tekemästä kahdeksan vuoden ja 88 miljoonan dollarin arvoisesta jatkosopimuksesta, joka olisi taannut hänelle 11 miljoonan dollarin vuositulot.

Tkachukin sopimus on katkolla, ja vaikka hän on rajoitettu vapaa agentti ja siten Flames kontrolloi hänen tulevaisuuttaan edelleen – yhdysvaltalaislaituri ei siis voi vapaasti siirtyä muualle – on lähtölaskenta jo käynnistynyt.

Toisin sanoen, Flames menettää yhden NHL:n parhaista laitureista ja hänen tulevan lähtönsä myötä joukkueen hyökkäyspäästä on kadonnut muutaman viikon sisällä yli 200 tehopistettä; on päivänselvää, että Flamesin on nyt päästettävä supertähtensä menemään ja yritettävä repiä hänestä tulevassa vaihtokaupassa maksimit irti.

Mutta se on päivänselvää, että Gaudreaun ja Tkachukin jättämä aukko on täysin mahdoton paikattavaksi. Flames on siis tällä hetkellä todella synkällä tiellä ja koko organisaatio on eittämättä melkoisessa shokkitilassa.

Mestaruushaaveet on kuopattu, ja nyt kyse on selviytymistaistelusta.

Mihin Tkachuk päätyy?

Matthew Tkachukin kerrottiin, pohjoisamerikkalaislähteiden mukaan, toimittaneen Flamesin seurajohdolle listan viidestä NHL-seurasta, joihin hän on valmis siirtymään. Tuolla listalla ovat tiettävästi St. Louis Blues, Vegas Golden Knights, Dallas Stars, Florida Panthers sekä Nashville Predators.

Luonnollisesti siirto St. Louisiin herättää varsin positiivisia tunteita jokaisessa jääkiekkoromantikossa, sillä hänen isänsä Keith Tkachuk on Blues-legenda. Flames tulee kuitenkin mitä todennäköisimmin vaatimaan vaihtokaupassa Jordan Kyroun, joka nousi viime kaudella piste per peli -pelaajaksi. Bluesin ei uskota olevan valmis antamaan Kyrouta vaihdossa, joten neuvotteluista on tulossa haastavat.

Vegas Golden Knights on puolestaan kuvioista automaattisesti ulkona. Nevadalaisseura on vuonna 2017 käynnistyneen NHL-taipaleensa aikana ajanut itsensä sellaiseen palkkakattohelvettiin, että se joutui antamaan Max Paciorettyn kaltaisen tähtipelaajan ilmaiseksi Carolina Hurricanesiin. Näin ollen Golden Knights on äärimmäisen epätodennäköinen vaihtoehto, sillä Tkachukin tulevan sopimuksen mahduttaminen palkkakaton alle vaatisi merkittäviä muutoksia nykyrosteriin ja seuralla tuskin on sellaisia palasia, joista Flames olisi kiinnostunut riittävissä määrin.

Myös Florida Panthers alkaa olla todella haasteellisessa tilanteessa palkkakaton alla, joskin joukkueesta voisi löytyä sellaisia palasia, joista Flames olisi kiinnostunut.

Dallas Stars on Tkachukin listalla olevista seuroista kaikkein herkullisimmassa tilanteessa. Toki joukkueen täytyy neuvotella jatkosopimukset Jason Robertsonin ja Jake Oettingerin kanssa, mutta tällä hetkellä teksasilaisilla on palkkakattonsa alla tilaa noin 12 miljoonaa dollaria, joten vaihtokaupan tekeminen Flamesin kanssa on täysin mahdollista. Toki Flames saattaa pyytää vaihdossa juuri esimerkiksi Robertsonia tai suomalaistähdistä Miro Heiskasta tai Roope Hintziä, mutta pienellä viivytystaktiikalla Flamesin asema muuttuu tukalammaksi.

Ja sitten on Nashville Predators, jonka GM David Poile ei ole varsinaisesti koskaan arkaillut tehdä isoja liikkeitä pelaajamarkkinoilla. Tennesseeläisseura vaikuttaakin näin ollen jopa kaikkein potentiaalisimmalta uudelta osoitteelta Tkachukille, sillä Predators kaipaa kipeästi vahvistuksia hyökkäyspäähänsä ja sellainen Flames-supertähti eittämättä olisi. Kannattaa siis seurata tarkalla silmällä Nashvillen suuntaan, sillä Tkachukin uusi osoite voi hyvinkin löytyä sieltä.

Kaiken kaikkiaan potentiaalisimmat ehdokkaat Tkachukin uudeksi NHL-seuraksi ovat Predators, Stars ja puhtaasti henkilökohtaisten suhteiden vuoksi Blues. Flames yrittää toki kiskoa nuoresta tähdestään, joka iski viime kauden runkosarjaan 104 tehopistettä, kaiken mahdollisen irti, mutta ongelmana on se, että muut seurat tietävät GM Trelivingin ahdingon.

–Marko Ollonqvist

Marko Ollonqvist on muun muassa Kanadassa urheilun merkeissä kirjeenvaihtajana toiminut ja jo kolmella eri vuosikymmenellä NHL:n parissa työskennellyt vapaa toimittaja, jonka blogitekstit julkaistaan Broidi.com-sivustolla lähes joka torstai.


Vain uusille asiakkaille.

Kanuunasta kajahtaa!


Muita aiheeseen liittyviä juttuja