Jalkapallo

Mestarien liigan ikimuistoiset finaalit

UCL-viheriöillä edetään kovaa vauhtia kohti kevään loppuhuipennusta. Tässä artikkelissa muistellaan viime vuosikymmenten dramaattisimpia finaaleja – mikä on sinun suosikkifinaalisi Mestarien liigan historiassa?

AC Milan – Liverpool 2005

Vuoden 2005 Mestarien liigan finaali pelattiin Istanbulissa, Turkissa. Siinä kohtasivat AC Milan ja Liverpool FC.

AC Milan hallitsi ensimmäistä puoliaikaa ja johti peliä 3-0 ensimmäisen jakson päättyessä. Liverpoolin tilanne näytti synkältä, mutta joukkue ei luovuttanut. Se aloitti toisen jakson vahvasti, kun Steven Gerrard onnistui maalinteossa 54. minuutilla.

Liverpool jatkoi hurjaa painostusta ja teki kaksi nopeaa maalia 56. ja 61. minuutilla. Yhtäkkiä peli oli tasan 3-3. AC Milanilla oli kuitenkin vielä mahdollisuus voittaa peli rangaistuspotkukilpailussa, mutta Liverpoolin maalivahti Jerzy Dudek torjui kaksi rangaistuspotkua ja Liverpool pääsi nostamaan himoittua UCL-pyttyä.

Kyseessä on yksi jalkapallohistorian dramaattisimmista finaaleista ja Liverpoolin voitto nousi legendaariseksi ”Istanbulin ihmeeksi”.

Real Madrid – Atletico Madrid 2014

Vuoden 2014 Mestarien liigan finaali pelattiin 24. toukokuuta Lissabonissa, Portugalissa. Finaalissa kohtasivat Atletico Madrid ja Espanjan pääkaupungin toinen ylpeys, Real Madrid. Ottelu pelattiin Estádio da Luz -stadionilla yli 60 000 katsojan edessä.

Ottelu alkoi vauhdikkaasti, mutta Atletico Madrid onnistui puolustamaan hyvin lähes koko ottelun.. Toisella puoliajalla Real Madridin painostus kuitenkin kasvoi, ja lopulta Sergio Ramos toi joukkueen tasoihin 93. peliminuutilla.

Ottelu eteni 1-1-tilanteessa jatkoajalle ja Real näytti suuruutensa. Gareth Bale, Marcelo ja Cristiano Ronaldo onnistuivat kaikki kertaalleen, joten mestaruus matkasi Los Blancosille maalein 4-1.

Tämä oli Real Madridin kymmenes Mestarien liigan voitto ja ensimmäinen sitten vuoden 2002.

Man United – Bayern München 1999

Vuoden 1999 Mestarien liigan finaali pelattiin Camp Noun stadionilla Barcelonassa, ja siinä kohtasivat Bayern München ja Manchester United. Bayern siirtyi ottelussa johtoon jo kuuden minuutin jälkeen, kun Mario Baslerin vapaapotku upposi verkon perukoille.

Toisella puoliajalla Bayernin johto näytti pitävän loppuun asti, mutta Manchester Unitedin manageri Sir Alex Ferguson teki kaksi ratkaisevaa vaihtoa. Hän vaihtoi kentältä Dwight Yorken ja Andy Colen ja korvasi heidät Teddy Sheringhamilla ja Ole Gunnar Solskjaerilla. Loppu on historiaa.

Vaihtojen ansiosta Unitedin hyökkäyspeli alkoi toimia paremmin, ja Sheringhamin tasoitusmaali 91. minuutilla toi punaiset paholaiset mukaan peliin. Ja vain kaksi minuuttia myöhemmin Solskjaer iski pallon lähietäisyydeltä verkkoon Sheringhamin ohjauksesta.

Manchester United voitti ottelun 2-1 ja pokkasi samalla seurahistoriansa ensimmäisen triplan eli voitti samalla kaudella Valioliigan, FA Cupin ja Mestarien liigan.

Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja