Blogi

Onside with Jouni: Mike Babcock heikolla jäällä

14.9.2023. Me kaikki tiesimme, ettei Columbus Blue Jacketsin uuden valmentajan Mike Babcockin paluussa penkin taakse tulisi olemaan pienintäkään varaa minkäänlaisiin skandaaleihin. Tämän viikon todella erikoinen kohu pelaajien puhelimien kuvagallerian näyttämisestä antoi hyvän varoituksen siitä, mitä voi olla odotettavissa. Tässä muutama kommentti.

Hampaita sylkemässä

Useimmat NHL-seuraajat tietävät Spittin’ Chiclets -podcastin. Sen pitäjät, entiset NHL-pelaajat Paul “Biz Nasty” Bissonette ja Ryan Whitney, tuottaja Mike Grinnell, sekä bloggaajana tunnettu Brian “Rear Admiral” McGonagle ovat varsinaisia velikultia, jotka tämän kirjoittajan mielestä loistavat hyväntuulisissa haastatteluissa pelaajien ja muitten NHL-persoonien kanssa.

Hyvän taustatyön aina tekevä, uskomattoman hienolla Bawhstonin murteella puhuva Rear Admiral, tai kavereitten kesken “RA”, on oma suosikkini. Kolmikko ei koskaan ujostele antaa mielipiteitään milloin mistäkin.

Piristävä tuote NHL-mediassa.

Keskiviikkona Spittin’ Chicletsin ryhmä todella iski muurahaispesään, kun he kertoivat saaneensa kuulla nimettömäksi jääneeltä lähteeltään Columbus Blue Jacketsin uuden valmentajan Mike Babcockin pyytäneen pelaajiltaan heidän puhelimiensa kuvagallerian kuvia näytille.

Bissonette kertoi saaneensa joltain Jacketsin pelaajalta kuulla tästä; kapteeni Boone Jenner oli saanut Babcockilta pyynnön luovuttaa kuviaan oppiakseen tuntemaan pelaajiaan paremmin.

Tämä oli kieltämättä erikoinen juttu. Vai oliko?

Jos totuus on se, kuten Chiclets-veijarit väittävät, että Babcock pyysi pelaajien puhelimien kuvia katsoakseen niitä myöhemmin toimistossaan, ja siten tutustuakseen heidän yksityiselämäänsä – jos tämä on siis totta, kyseessä on kyllä omituinen juttu.

Oli miten oli, tästä nousi aikamoinen paskamyrsky NHL-mediassa ja sosiaalisessa sellaisessa. Ja se herätti miettimään joitakin kysymyksiä.

Ensinnäkin, kuka on tällainen pelaaja, joka nimettömänä lähtee arvostelemaan heti kättelyssä uutta valmentajaansa? Luulin aina jääkiekkoilijoitten olevan rohkeita ja reiluja miehiä, jotka ottavat asian reilusti asianomaisen kanssa esille, jos he eivät pidä jostain.

Emme epäile Paul Bissonetten uskottavuutta hetkeäkään; hän ei laittaisi rakentamaansa mediauraa lankulle, ellei hänen tietonsa olisi totta. Mielestäni hän meni liian pitkälle joissakin kommenteissaan kohun noustua. Biz on fiksu mies. Nyt olisi ollut paikka antaa kohun aiheuttajan nimi. Jos NHL-organisaation niskaan heitetään tällainen juttu, on seistävä sen takana.

Ehkä tämä oli hyvä opetus myös Bissonettelle itselleen.

Tämä oli tapahtunut jo viikkoja sitten, miksi se tuotiin julkisuuteen vasta nyt?

Onko iPhonen kuvien näyttäminen/pyytäminen niin suuri synti, omituinen perverssi juttu, kuin velikullat antoivat ymmärtää? Onko se laitonta?

Missä kulkee sopivuuden raja, kun uusi valmentaja lähtee tutustumaan uuteen joukkueeseensa? Tulisiko hänen pysytellä tiukasti pelitaktiikassa ja harjoittelu- ja pelisysteemeissä kaikessa kommunikaatiossaan?

Parhaat jääkiekkojoukkueet ovat kuin perheitä. Ihmiset tutustuvat toisiinsa myös kaukalon ulkopuolella. Tiiveimmät ryhmät yleensä menestyvät parhaiten. Mutta missä se raja kulkee?

Mike Babcockin tapauksessa, miten juuri hänen olisi pitänyt lähteä liikkeelle?

Entinen NHL-maalivahti Jamie McLellan heitti hyvän kommentin TSN-radiossa. Jos Jon Cooper tulisi pyytämään näyttämään kuvia puhelimesta, “Noodles” näyttäisi ne heti. Ei hetkenkään epäröintiä. Tottakai. Kun Mike Babcock tekee saman, se saa olon epämukavaksi.

Kun Babcock tekee jotain, kaikki muuttuu.

Pelaajat erikoisessa asemassa

Myrsky Babcockin viimeisimmästä tempauksesta sattui juuri samaan päivään, jolloin NHL-pelaajia oli Nevadan Hendersonissa Media Tourilla. Vuosi sitten Columbukseen siirtynyt Johnny Gaudreau sai heti vastailla kysymyksiin asiasta.

Johnny ei pitänyt asiaa minään. Hän ilmoitti perherakkaana ihmisenä näyttävänsä ja näyttäneensä kuviaan todella mielellään. Suurin syy hänen muuttoonsa Columbukseen oli juuri se, että se toi hänet lähemmäksi omaa perhettään.

Tulipalojen sammuttamiseksi Jackets antoi pian virallisen tiedonannon asiasta. Kapteeni Boone Jenner antoi oman lausuntonsa samalla.

Tässä pelaajat joutuivat kieltämättä erikoiseen ja epäreiluun asemaan, puolustamaan uutta valmentajaansa jo ennenkuin ollaan edes käyty kuntotesteissä tai astuttu jäälle. Jos vaikkapa Jenner olisi mennyt sanomaan, että koko kuvajuttu oli hänen mielestään perverssi keino ja väärin, Mike Babcockin lähtölaskenta seurasta olisi jo alkanut. Ja se ei olisi oikein pelaajalle.

Pelaajayhdistys NHLPA alkoi tutkimaan asiaa, kuten myös itse liigan edustajat. Toivomme, ettei tästäkin synny amerikkalaistyylistä jupakkaa, jolla paksuja salkkujaan kantavat juristit vain rikastuvat entisestään.

Vihaajat nousevat esiin

Mike Babcockin vihaajia on paljon, ja kuten hyvin saatoimme odottaa, vihaajat olivat odottaneet kuin käärmeet kaislikossa, tai pikkukaupungin sheriffi tutkansa takana, tilaisuuttaan hyökätä esiin, ja nyt se tilaisuus tuli.

Suurin yllätys itselle oli se, miten paljon vihaajia oli. Ja se, miksi niin moni pelkurimaisesti antaa mielipiteensä nimettömänä.

Entinen NHL-kovanaama Jay Rosehill sanoi Leafs Nationin podcastissä, että hänen kaverinsa Saskatchewanin yliopistossa antoi ikävän lausunnon Babcockista. Okei, antoivatko tämän kaverin vanhemmat hänelle nimen jo sairaalassa, kuten jääkiekon kotimaassa vaaditaan? Pakenivatko he parkkipaikalle vauva sylissään?

Entinen NHL-puolustaja Frank Corrado antoi mielipiteensä Toronton sporttiradiossa rehellisesti omalla nimellään. Corradon mielestä Babcock on sosiaalisesti kömpelö ihminen. Hän ei käyttäydy sujuvasti.

“Tiedän varmasti, ettei hän välitä sinun perheestäsi”, sanoi Corrado. “Hän ei välitä mistään muusta kuin itsestään, ja hän on aina ollut sellainen.”

Frank Corrado haukkui samaan kasaan NHL:n omilla sivuilla ilmestyneen kirjoituksen, jossa Babcock sanoi tehneensä kommunikaatiosuunnitelman jokaista pelaajaa varten erikseen. Corrado ei uskonut tähän pätkääkään.

“Hänellä ei ole mitään suunnitelmaa. Hän ei välitä kenestäkään muusta kuin itsestään.”

Mielenkiintoinen kommentti entiseltä puolustajalta. John Tortorella esimerkiksi tulee ja sanoo suoraan, mitä ajattelee pelaajan esityksistä Corradon mukaan. Mike Babcock taas pelaa eri tavalla, sotkee mielellään pelaajiensa ajatukset ja tunteet. Leikkii tämän pääkopan sisällä. Mind Games.

Entinen NHL-puolustaja Mike Commodore tuli esiin odotetusti ehkä tunnetuimpana Babcock-vihaajana. Babcock pudotti kerran Commodoren joukkueestaan, koska ei pitänyt tätä tarpeeksi hyvänä pelaajana.

Liian monella Babcock-vihaajalla on henkilökohtaisia kaunoja.

Kausi alkaa vasta kuukauden päästä

Training Camp ei ole vielä edes alkanut. NHL-paikkakunnilla luistellaan vielä rookie-leireillä. Varsinainen runkosarjakausi alkaa vasta kuukauden päästä, 10. lokakuuta. Ja ensimmäinen Mike Babcock -kohu on jo tullut.

Entinen jääkiekon halutuin ja parhaiten palkattu valmentaja luistelee todella heikolla ja ohuella jäällä, sen tiesimme jo etukäteen. Elämme vuotta 2023. Cancel-kulttuuri kukoistaa.

Vaikka Mike Babcock olisi kuinka hyvin valmistautunut kauteen, tehnyt suunnitelmia, ja vaikka mitä, hän ei missään tapauksessa pääse aloittamaan puhtaalta pöydältä. Sen kaikki tiesivät etukäteen. Maine saapui Ohioon jo ennenkuin mies itse.

On olemassa syyt Babcockin maineeseen. Niitä ei tarvitse edes tässä luetella. Tsekatakaa vaikka, kuinka monta NHL-runkosarjapeliä edellisessä postauksessa parhaaksi amerikkalaiseksi julistamallani Mike Modanolla on. Mutta silti.

Uskon vahvasti siihen, että ihmiset ansaitsevat niin sanotun toisen mahdollisuuden. Ja pidin siitä, että Columbus Blue Jacketsin johto, GM Jarmo Kekäläinen ja presidentti John Davidson, ottivat riskin.

Niin paljon kuin nautinkin Spittin’ Chicletsin velikultien tekemästä jääkiekkoviihteestä, mielestäni heidän tehtävänsä ei ole päättää, kuka saa valmentaa National Hockey Leaguessa, ja kuka ei. He syyttivät Mike Babcockia tässä siitä, että hän on laittanut pelaajat epämukavaan tilanteeseen. Ja samalla he laittoivat pelaajat epämukavaan tilanteeseen itse. Ei oikein eikä hyvä.

Tämä vaikuttaa selkkaukselta, joka ei poistu NHL-mediasta parempien tarinoitten puutteessa ihan heti. Epäröin jo tämänkin postauksen tekemistä, mutta tämä oli otettava puheeksi.

Mielestäni CBJ:n ei pidä tämän takia luopua uudesta valmentajastaan, joka osaa valmentaa. Viime kauden tilasto 25-48-9. Sijoitus 31. NHL:ssä, eli toiseksi viimeinen kaikista. Loukkaantumistilanne oli historiallinen: peräti 26 pelaajaa oli sairastuvalla. Joukkueen “man games lost” -tilasto uskomaton 563.

Oli syytä uskoa parempaan tulevaisuuteen ja parempaan kauteen. Jo Adam Fantillin positivinen hahmo kirkasti päivää. Uusia pakkeja. Odotimme Patrik Laineen laittavan lampun palamaan taas kuntouduttuaan.

Blue Jackets on nuori joukkue. Puolustus ja erikoistilannepeli nähtiin alueina, joissa Mike Babcockin kaltainen kokenut valmentaja voisi todella auttaa. Alivoima oli NHL:n 25. paras. Ylivoima oli oikeastaan ok, tehottoman (0/25) lokakuun jälkeen.

Me kaikki tiesimme etukäteen, että Mike Babcockin tulo Ohioon ja hänen mukanaan tuoma kulttuurin muutos tulisi olemaan suurin juttujen aihe Blue Jacketsin kaudella. Halusimme tai emme. Jackets tarvitsi vähän kovaotteisempaa valmentajaa, siis positiivisessa mielessä.

Mike Babcock pystyy parhaimmillaan olemaan innostava ja intensiivinen valmentaja.

Nyt kohu alkoi jo ennenkuin ollaan päästy edes pelaamaan.

Ja tiesimme, kuten todettua, että Mike Babcockin on pakko tehdä kaikki täydellisesti, ilman pienintäkään virhettä, koska Detroitin ja Toronton jälkeen vihaajia on kaikkialla, vain odottamassa tilaisuuttaan näpäyttää.

Tämä kohu on mielestäni väärin Columbuksen pelaajia kohtaan. Jäämme odottamaan, yhdistääkö kohu ryhmän näyttämään muulle maailmalle, miten karhu hoitaa toimintansa metsässä (laita tähän oma versiosi sanonnasta).

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton

X: @OnsideWithJouni
[email protected]
Facebook: Jouni Niemisen NHL


Muita aiheeseen liittyviä juttuja