Blogi

Onside with Jouni: NHL-kesän tapahtumia

1.9.2023. NHL-kesä 2023 alkaa lähestyä loppuaan. Lähes kaikki pelaajasiirrot ja jatkosopimukset on tehty. Eletään loppukesän laiskoja päiviä. Joillakin paikkakunnilla joukkueet ovat jo kokoontuneet joka-aamuisiin kapteenien vetämiin jääharjoituksiin harjoitusleirejä odotellessa. Tässä lyhyt katsaus joihinkin menneen kesän päätapahtumiin.

Tervetuloa seuraamaan jännittävää NHL-kautta 2023-24 tämän blogin kautta! Uusi koti löytyi blogille täältä Broidi.comin sivuilta. Käykää sisään!

Tässä joitakin kohta päättyvän NHL-kesän päätapahtumia, lähinnä sopimuksia ja pelaajakauppoja. Lista jää hyvin puutteelliseksi, joten palataan aiheeseen uudelleen pian. Tarkoitus on tehdä pieni katsaus taaksepäin ja verrytellä täällä sohvillakin training camp-kuntoon.

Listaa ei ole laadittu tärkeysjärjestyksessä. Kuten aina on ollut tapana NHL-blogilla, erilaiset nimet ovat vain juolahtaneet mieleen eri aikoina.

The Big Smoke saa pitää Auston Matthewsin kolmekymppiseksi

Auston Matthews on nyt NHL:n parhaiten palkattu pelaaja. Toronto Maple Leafsin uusi GM Brad Treliving tarjosi neljän vuoden jatkosopimuksen, joka astuu voimaan vuoden päästä. AAV $13,250M. Nathan MacKinnon ($12,6M) ja Connor McDavid ($12.5M) jäävät taakse. McDavid ansaitsee arviolta ainakin kymmenen miljoonaa lisää erilaisten sponsoreitten ja mainossopimusten ansiosta. Mutta “Pedro” on nyt ykkönen NHL-ansioissa.

Spekuloinneissa Matthewsin leiri halusi vain kolmen vuoden jatkon, Maple Leafsin sikariporras taas ymmärrettävästi ainakin 4-6 vuotta lisää. Lyhyempien diilien suosiminen, etenkin aivan huipputason pelaajien keskuudessa – lienee saanut esimerkkinsä koripallon puolelta. Vähän alemman hyvän tason pelaajat valitsevat ehkä mieluummin turvaa pitemmilllä sopimusvuosilla.

Matthewsin sopimuksen $53 miljoonasta $50 miljoonaa maksetaan bonuksina.

Auston Matthews saattaa olla tämän päivän paras puhdas maalintekijä maailman parhaassa jääkiekkoliigassa. Laukaus lähtee lujaa, ja salamannopeasti. Rannelaukaus tulee eri asennoista ja kulmista, ja voi yllättää maalivahdin jopa matkan päästä. Mikä on hyvin harvinaista NHL:ssä.

Harvinaisen laukomistaitonsa lisäksi Matthews on jatkuvasti parantanut kokonaisvaltaista (inhottava sana) peliään. Mutta hän tulee saamaan kritiikkiä osakseen aina siihen päivään saakka, kun Toronto Maple Leafs vihdoinkin voittaa jotain. Yhden sarjan voitto oli iso askel viime keväänä, mutta joukkue ei ollut ehkä valmistautunut niin jrkkään ja kovaan tason ja vaatimusten nousemiseen toisella kierroksella (kuten William Nylander totesi Tukholman PR-päivänä).

Auston Matthewsin on pelattava paremmin Stanley Cupin playoffeissa. Mikään ei riitä.

Torontossa pelaaminen on kuin olisi poliisi ammatiltaan. Ei ole kyseessä vain työpaikka, jonka oven voi löydä kiinni päivän päätteeksi. Leafsissä pelaaminen on elämäntapa. Jokaista siirtoasi myös kaukalon ulkopuolella tarkkaillaan jatkuvasti. Emme ala säälimään ketään, jolle maksetaan yli kaksitoista miljoonaa euroa vuodessa. Mutta Torontossa pelaaminen ei sovi kaikille.

Mielestäni Matthewsin jatkosopimus oli hyvä diili sekä pelaajalle, että seuralle.

Toronto Maple Leafs teki yhden vuoden diilejä

Syy niin moneen näkemäämme yhden vuoden sopimukseen kesän Free Agent-markkinoilla on odotettu palkkakaton nousu jopa viidellä miljoonalla dollarilla ensi kesänä. Ja mahdollinen lähes puoliksi yhtä kova nousu vielä kesällä 2025.

Hyvä esimerkki on Toronto Maple Leafs, jonne GM Brad Treliving hankki Tyler Bertuzzin, Johan Klingbergin ja Max Domin, kaikki yhden kauden diileillä. Kaikille kolmelle on odotettavissa palkankorotuksia ensi kesänä, jos kaikki sujuu hyvin. Ja useampia vuosia paperiin.

Ei välttämättä Torontossa.

Joukkuekohtainen palkkatto voi vuoden päästä hypätä jopa $88 miljoonaan, tai ylikin.

Sebastian Aho ei tule Bostoniin

Kaukaisen, kylmän kanadalaisen kaupungin hyisiä katuja pienen koiransa kanssa, haalistunut Boston Bruins-huppari päällään kävelevä mies ehti jo unelmoida Sebastian Ahon odottavan vielä vuoden, ja sitten tulevan kotiin Bostoniin, jossa on todella käyttöä hyvälle sentterille ja hiljaiselle, esimerkillään johtavalle taitopelaajalle. Ikäänkuin sellaisen kokoinen aukko.

Sebastian Aho tulee viettämään koko NHL-uransa Pohjois-Carolinassa. Uusi jatkosopimus, kahdeksan vuoden, $78 miljoonan diili, alkaa syksyllä 2024. NMC-pykälä koko matkan kevääseen 2032 saakka. AAV $9,750M.

Boston Bruins ei koskaan tullut edes esille neuvotteluissa (olen jo siirtynyt eteenpäin ja ryhtynyt pelottelemaan Vancouver Canucksia koko elämänsä ajan kannattaneita ystäviäni Elias Petterssonin aivan varmalla, enää puumerkkiä vailla olevalla siirrolla Boston Bruinsiin!).

Hurricanes saa pitää todella hyvän pelaajan, jonka peliäly on maailman parasta. Aina fiksuin pelaaja kentällä jokaisessa pelaamassaan ottelussa.

Kun tein kyselyjä suomalaisista pelaajista The Pipeline Showta varten joskus ennen joulua vuonna 2014, Sebastian Ahon nimi tuli esiin todella lahjakkaana pelaajana, jonka tarvitsi vain saada vähän lihasta luittensa ympärille. Aho ei koskaan tule olemaan iso rantalihaksikas mies, mutta hän on vahva.

Mr. Everything Carolina Hurricanesille, jonka peli on Carolinan peräksiantamattoman pelityylin ilmentymä ja kasvot. Räjähtävän nopea luistimillaan, parhaita alivoimapelaajia NHL:ssä. Ei pelkää lähteä hyökkäämään edes vajaalla.

Sebastian Ahon voi lähettää aloitukseen ketä vastaan tahansa. Tuo rooli taisi aikaisemmin olla varattu Canesin taktiikassa Jordan Staalille.

Milan Lucic palaa Bostoniin

Allekirjoittanut tunnustautuu Milan Lucicin faniksi (sanovat, ettei toimittaja saa olla minkään joukkueen kannattaja, mutta yksittäisiä pelaajia saa fanittaa ja pitää suosikkeinaan. Tai jotain sellaista, en tiedä). Tein joskus jonnekin jutun Milan Lucicista, kun hän aloitti Edmontonissa, eivätkä juttujani tarkastaneet pitäneet aiheesta ollenkaan, koska Milan on kovaotteinen pelaaja.

Boston Bruinsin näköinen mies ja pelaaja. Lucic on siksi monen suosikki, koska hän on lämmin ja huomattavan älykäs ihminen kengät jalassa. Viimeiseksi hän itse pyysi mahdollisuutta lähteä Eurooppaan Team Canadan mukaan MM-kisoihin. Kaikki tietävät, miten siinä kävi. Yksi kaverini törmäsi kultamitali kaulassa lentoaan odottaneeseen Milaniin aikaisin aamulla Helsinki-Vantaan lentokentällä, ja otti tapaamisesta kuvan.

Team Canadalla on erilainen strategia MM-kisoissa. Eurooppalaisten jääkiekkojuhlaan suhtaudutaan kuin junnujen kevätjääkiekkoturnauksiin. Perheet kustannetaan mukaan. Pelaajat saavat ja heidän pitääkin tutustua kaupunkeihin ja niitten yöelämään, ottaa kulttuuri haltuun. Tyler Toffoli kertoi Spittin`Chicklets-podcastissä, miten muitten joukkueitten pelaajat ihmettelivät, kun hän käveli joukkueen henkisen isän Milan Lucicin kanssa bussiin kolme kaljapulloa kummankin käsissä.

Rentous ja usein tuntemattomiin joukkuekavereihin tutustuminen ovat asioita, joilla tehdään ihmeitä. Ilmeet muuttuvat vakaviksi ja meininki totiseksi kun mennään jäälle.

Nyt Milan Lucic palaa Beantowniin yhden vuoden, yhden miljoonan dollarin diilillä. Kiinnostuneita NHL-seuroja oli useampia. You can go home again. Vancouverista kotoisin oleva Lucic on rakastettu pelaaja Bostonissa.  “Looch”:in seitsemästoista kausi NHL:ssä on alkamassa. Hän oli mukana Boston Bruinsin Stanley Cup-joukkueessa vuonna 2011.

Joukkue ei pandemian takia päässyt pitämään kunnon kymmenvuotisluokkakokousta ennenkuin kesällä juhlittiin Tuukka Raskin häitä Italiassa. Monet ovat saattaneet nähdä Brad Marchandin ja Patrice Bergeronin tanssin sosiaalisessa mediassa.

Blake Wheeler Manhattanille

Winnipeg Jetsin entinen kapteeni Blake Wheeler vietti juuri 37. syntymäpäiväänsä. Ei ole mikään suuri salaisuus, että Jetsin kopissa oli jotain pielessä, kun Wheeler oli sen johtaja. NHL-historian kokenein koutsi (eniten otteluja penkin takana, ykkösenä ja apulaisvalmentajana yhteensä) Rick Bowness huomasi tämän jo matkan päästä ja repäisi C:n pitkän laiturin paidasta ensimmäisenä päivänään vuosi sitten.

Kun Bones sanoi mitä ajatteli Jetsin yrityksestä Vegasia vastaan kauden päätteeksi, Wheeler nousi ensimmäisenä valittamaan valmentajan kritiikistä. Emme ole kopissa, joten vaikeaa sanoa muuta. Mutta Jets osti sopimuksen viimeisen kauden ($8.250M) ulos. Tuolla hintalapulla pelaajakauppaa olisi ollut mahdoton tehdä.

Niinpä Blake Wheeler otti yhden kauden diilin New York Rangersistä. Broadwaylla on tarvetta rightin puolen hyökkääjälle. $800,000 plus mahdolliset bonukset. Wheeler teki 55 pistettä 72 ottelussa viime kaudella, joten hänellä on vielä bensaa tankissa. Tuleeko hän tuhoamaan hengen myös Rangersin huoneessa, vai tyytymään alemman ketjun veteraanin osaan hyvällä hinta/laatusuhteella? Se jää nähtäväksi.

Mitä Jetsiin tulee, kaikki odottavat myös Connor Hellebuyckin ja Mark Scheifelen siirtoa muualle. Molemmilla yksi vuosi sopimusta jäljellä.

“Chuck” Norris-divisioonan jäänteitä

NHL muutti ikivanhan Original Six-sarjan peruja olleen divisioonajärjestelynsä uusiksi kaudelle 2013-14. Täällä jääkiekon kotimaassa tämä tulkittiin jälleen yhtenä salajuonena pilata ja tehdä pyhästä ja hienosta kanadalaisesta pelistä yhä amerikkalaisempi!

Upen lajin historiaa ei kunnioitettu ja amerikkalaisten fanien miellyttämiseksi hankkiuduttiin eroon kyseenalaisin keinoin NHL-jääkiekkoa rakentaneitten valkokaulusrikollisten nimistä. Sen sijaan mentiin maantieteen mukaan. Vanhasta kunnon “Chuck” Norris-divisioonastakin on vain rippeet jäljellä nyt Atlantin divisioonassa. Detroit Red Wings, Toronto Maple Leafs, ja Tampa Bay Lightning nopeasti vilkaistuna.

Olemme kesän aikana selvästi nähneet kuitenkin jonkinlaista paluuta vanhan Norris-divisioonan henkeen. Boston Bruins hankki Milan Lucicin takaisin. Toronto Maple Leafs tarjosi peräti kolmen vuoden sopimuksen (AAV $1,35M) 36-vuotiaalle Ryan Reavesille. Tanner Jeannot sai jatkoa Tampasta. Tom Wilson uuden diilin Washingtonista.

“Reavo” on pelaaja, jonka arvosta joukkueelleen voimme kinastella jouluun saakka, Tässä kysymyksessä olen samaa mieltä pelaajien kanssa; Ryan Reavesillä on oma panoksensa otteluun, jossa hän pelaa aina. Iso elämää suurempi persoona.

Mutta kolme vuotta 36-vuotiaalle, jonka paras vahvuus on jääkiekko ilman mailaa ja hanskoja? Tarjosiko joku toinen kahta vuotta? Emme ehkä koskaan saa tietää. Tuo mieleen taannoisen tapauksen Edmontonista. Oilersin GM Kevin Lowe tarjosi Shawn Horcoffille kuuden vuoden, $33 miljoonan jatkopahvin. Ja tottakai Horcoff laittoi nimensä alle.

Horcoff oli hyvä, esimerkillinen pelaaja, joka nousi nelosketjusta kärkikoriin. Kapteeniainesta. Mutta tarjosiko joku muu $32 miljoonaa? Ei ole mitään syytä maksaa sataa euroa pussillisesta omenoita, jos sen saa halvemmallakin. Lowe kävi tarjouskilvan itsensä kanssa. Ja voitti!

Mitä kilpavarusteluun Atlantin divisoonassa tulee, pieni huoli tulee Montreal Canadiensin Arber Xhekajn puolesta. “WiFi” on iso korsto (193cm/108kg), jonka todella lupaava tulokaskausi päättyi loukkaantumiseen tappelussa Edmontonin Vincent Desharnaisen kanssa.

On odotettavissa, että palkatut kovanaamat tulevat 22-vuotiaan Xhekajn kimppuun. He etsivät eurooppalaisten siirtolaisten pojan käsiinsä. Jääkiekkotappeluissa kokemus ja tekniikka lyö voiman – kuten Georges Laraque aina sanoo. NHL-blogi on vähän huolissaan tästä.

Erik Karlsson The Burghiin

Ei ole helppoa myydä NHL-pelaajaa, jonka AAV on $11,5M vielä kevääseen 2027 saakka. Erik Karlsson voitti uransa kolmannen Norris-palkinnon viime kauden päätteeksi. Hän teki 101 pistettä huonossa joukkueessa San Josessa. Maailman ehdottomasti parhaita hyökkääviä puolustajia vielä 33-vuotiaana.

Sadan pisteen kausi puolustajan paikalta nähtiin viimeksi kaudella 1991-92, kun New York Rangersin Brian Leetch teki 102.

Pittsburgh Penguinsin uuden GM:n Kyle Dubasin huhuiltiin olevan kiinnostunut Karlssonin hankkimisesta viikkojen ajan, kunnes kauppa vihdoin julkistettiin.

Kolmikantakauppa teki siirron mahdolliseksi. Montreal Canadiens auttoi, ottaen Pittsburghistä puolustaja Jeff Petryn, maalivahti Casey DeSmithin, prospektihyökkääjä Nathan Legaren, sekä toisen kierroksen varasoikeuden kesän 2025 NHL Draftissä. Petry siirrettiin kaksi viikkoa sitten kotikaupunkiinsa Detroitiin.

San Jose sai hyökkääjät Mikael Granlundin, ja Mike Hoffmanin, sekä puolustaja Jan Ruttan, ja vielä päälle varauksellisen ykköskierroksen varausoikeuden kesän 2024 NHL Draftiin.

San Jose maksaa osan ($1.5M vuodessa) Karlssonin sopimuksesta, ja Pittsburgh osan (noin $1.6M vuodessa) Petryn jäljelläolevasta sopimuksesta.

Paljon liikkuvia osia, pääteemana siirtää Norris-voittaja parempaan joukkueeseen.

Pittsburgh Penguins jäi playoffviivan alapuolelle viime keväänä ensimmäisen kerran sitten Sidney Crosbyn tulokaskauden. Erik Karlssonin lisääminen joukkueen hyökkäyspuolelle auttaa varmasti. Penguins tarvitsee pelaajan, joka pystyy tuomaan kiekon ylös omalta alueelta vauhdilla. EK pystyy tekemään sen.

Penguinsin ykkösylivoimassa saamme ehkä nähdä Kristopher Letangin ja Erik Karlssonin viivalla, Jake Guentzelin liikkuvan keskellä, Sidney Crosbyn maalin tuntumassa ja Geno Malkinin vasemmalla. Kenet näistä yrität ottaa erityistarkkailuun jos olet alivoimassa?

Molemmat pakit ovat siis rightteja, mikä voi olla vain hyvä asia. Letang voi antaa oikealta syötön vasemmalle Karlssonille, joka pystyy rightin pelaajana laukomaan suoraan. Koska olemme viimeksi nähneet kaksi näin kovaa puolustajaa samaan aikaan jäällä? Scott Niedermayer ja Chris Pronger Anaheimissa 2007?

Pittsburghin yv oli keskitasoa viime kauden NHL:ssä (14., 21.7%).

Tarasenko Ottawaan

Vladimir Tarasenko oli yksi kesän suurimpia nimiä Free Agent-markkinoilla. Hän vaihtoi välillä agenttia neuvotteluja edistääkseen, raportoitiin. Ehkä hän halusi jäädä Manhattanille, mutta Broadwayn Sinipaidoilla oli muita suunnitelmia. Rangers hankki paljon Bottom-6 pelaajia; uusien lähes koko alakertansa. Yhdessä vaiheessa huhuiltiin kovan maalitykin olevan matkalla Carolinaan (Hurricanesin tie katkesi playoffeissa ehkä vähän yllättävästi maalinteon vaikeuteen).

Tarasenko on vanttera jässikkä, joka pystyy laukomaan kiekon kovaa mistä tahansa asennosta. Kuusi yli 30 maalin kautta. Kysymysmerkki on hänen vasen olkapäänsä, jota on operoitu jo kolmesti. Jotkut spesialistit vakuuttavat olkapään olevan kestävän ja vahvan. Jotkut epäilevät sen pysyvän kasassa vuoden 1971 Lada 1200:sta otetun jakohihnan varassa.

Vladimir Tarasenko tulee Kanadaan. Ottawa Senatorsin GM Pierre Dorion palkkasi laiturin yhden vuoden, viiden miljoonan dollarin diilillä. Niin sanottu “Show me”-sopimus. Tai “Show me and everybody else”. Paperi allekirjoitettiin vasta 27. heinäkuuta.

Paljon tapahtumia jäi vielä pöydälle (Brandon Hagel, Matt Duchene, Radko Gudas, valmentajakaruselli, Bobby Baun), palataan niihin jatkossa ennen kautta edeltäviä suuria kysymyksiä ja ennakkoja. Uusia, tai vanhoja kasvoja uusissa paikoissa.

Kiitos kaikille mukanaolosta uudessa osoitteessa!

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton

[email protected]
X:  @OnsideWithJouni
Facebook: Jouni Niemisen NHL


Muita aiheeseen liittyviä juttuja