Blogi

Onside with Jouni: Vanhoja kasvoja uusissa paikoissa

4.9.2023. Training campin alku on tulossa enää vähän yli kahden viikon päässä. Tässä vielä lisää kesän aikana tapahtuneita pelaajakauppoja ja uusia sopimuksia. Tarkoituksena tottua uusiin ja pääasiassa vanhoihin kasvoihin uusissa paikoissa, kun jännittävä uusi NHL-kausi 2023-24 alkaa.

Junnuaikojen maagisuutta hakemassa, osa 1

A-junnukiekko on parhaimmillaan maailman parasta viihdettä meille turvallisessa jääkiekkokuplassa eläville. Joskus rajoitteisen ajan sisällä tapahtuu maagisia juttuja. Kemia ketjukavereitten kesken löytyy tavoilla, joista puhutaan vuosikymmentenkin jälkeen.

Mutta kysymys kuuluukin, voiko junnukausien taian löytää jotenkin vielä vuosien päästä uudelleen?

Kesän aikana tapahtui NHL:ssä kaksi pelaajasiirtoa, joilla vanhat junnukaverit ainakin mahdollisesti laitetaan vielä kerran vierekkäin. Tai ainakin, sittemmin supertähdiksi kehittyneiltä kysyttiin aivan varmasti joukkueenjohdon puolelta vakuuta ja todistusta siitä, kannattaako vanha kaverisi hankkia seuraan, voiko häneen varmasti luottaa. Molemmissa tapauksissa vastaus oli ilmeisesti myönteinen.

Mennään kymmenen vuoden taakse, Ontarion junnuliigassa pelaavaan Erie Ottersiin. Otters pelaa syvällä Amerikan puolella, Pennsylvanian osavaltiossa, samannimisen järven etelärannalla. Pittsburghiin on vain kahden tunnin ajomatka.

Kaudella 2013-14 oikeaa laitaa pelannut, viimeistä A-junnukauttaan viettänyt Connor Brown sai vierelleen vain 16-vuotiaan ihmelapsen nimeltään Connor McDavidin. McDavid teki heti ensimmäisellä kaudellaan 99 pistettä. Brown päätti A-junnu-uransa 128 pisteen kauteen, ja voimme päätellä, että hirmutaitavalla sentterillä oli osuutta asiaan.

Sitä ennen Connor Brown oli parhaalla kaudellaan tehnyt 69 pistettä.

NHL:ssä nyt jo 29-vuotiaaksi ehtinyt Brown on pelannut Torontossa, Ottawassa ja viimeksi Washingtonissa. Viimeinen kausi jäi neljään peliin loukkaantumisen takia. Caps hankki Brownin toipumistuvalla olleen Tom Wilsonin korvaajaksi, mutta oikean polven siteet rikkoutuivat Vancouver Canucksin puolustajan Noah Juulsenin taklauksesta jo lokakuussa, ja kausi jäi siihen.
Hän on pelannut kaksi 20-maalin kautta ammattilaisena.

Edmonton Oilers hankki Connorin entisen kaverin heti heinäkuun ensimmäisenä erikoisella sopimuksella. Peruspalkka $775,000, mikä on NHL:n virallinen minimipalkka, mutta mahdollisuus saada bonuksilla $3.3M lisää.

Kovia kokenut Connor Brown on innoissaan saamastaan mahdollisuudesta. Ei ole takuuta siitä, että hän pääsee heti #97n vierelle, mutta joskus pelkkä mahdollisuus voi muuttaa kaiken.

Junnuaikojen maagisuutta hakemassa, osa 2

Colorado Avalanchen Stanley Cup-mestaruuden jälkeinen kausi päättyi tylysti Seattle Krakenin käsiin heti pudotuspelien avauskierroksella. Paha pettymys uudet kimaltavat sormukset käsissä kävelleille mestareille.

GM Chris MacFarland ja presidentiksi itsensä ylentänyt Joe Sakic ovat toimineet aktiivisesti kesän aikana. Ryan Johansenin, Miles Woodin ja Ross Coltonin hankinnoista lisää alempana.

Jonathan Drouin tulee Denveriin Montrealista, mikä saattaa olla tervetullut maisemanvaihdos nyt 28-vuotiaalle kanadanranskalaiselle. Drouinin tarina lienee monelle tuttu. Kaksi yli sadan pisteen kautta Quebecin junnuliigan Halifax Mooseheadsissa, jossa löytyi maaginen yhteispeli samanikäisen Nathan MacKinnonin kanssa.

Kolmosvaraus kesän 2013 NHL Draftissä Tampa Bay Lightningiin – ketjukaveri Nathan MacKinnon meni ykkösenä Coloradoon. Parin vähemmän vakuuttavan kauden jälkeen siirto Montrealiin vaihdossa puolustaja Mihail Sergacheviin, joka nousi todella uudelle tasolle viime kaudella. Vasta 25-vuotias puolustaja, juuri nousemassa parhaimmilleen. Steve Yzerman teki oikean ratkaisun.

Montrealissa Jonathan Drouin ei koskaan lunastanut oikein odotuksia kuuden kauden aikana. Loukkaantumiset – kaksi ranneleikkausta – haittasivat. Drounilla on nyt mahdollisuus Coloradossa pelastaa uransa yhden vuoden, $825,000 diilillä. Hän on huipputaitava Top-6 hyökkäävä laituri. Nopeutta, käsiä ja todella kova laukaus.

Taidot tuskin ovat kadonneet mihinkään. Kyse on vain siitä, että nuo taidot on saatava käyttöön NHL-tasolla.

Ross Colton juuri oikea kolmossentteri Avsille

Coloradossa pettymys oli siis kova, kun mestarijoukkue sai kätellä Seattle Krakenin pelaajat heti Stanley Cupin playoffien alussa.

Ross Coltonin hankinta Tampasta oli mielestäni mielenkiintoinen ja hyvä siirto Avalanchen johdolta. Treidi tehtiin kesäkuun lopussa. Colton on monipuolinen keskushyökkääjä, sopii Avsin kolmossentteriksi kuin nyrkki silmään.

Huippuesimerkki Lightningin pelaajasta, joka varattiin myöhemmillä kierroksilla, kehitettiin omassa organisaatiossa, ja josta tuli ajan myötä todella hyvä NHL-pelaaja.

Muissa MacFarlandin kiireisen kesän hankinnossa New Jersey Devilsissä viimeksi pelannut vasen laituri Miles Wood sai hieman yllättävän kuuden vuoden diilin (AAV $2.5M) Coloradolta. Wood on sopimuksen päättyessä keväällä 2029 33-vuotias.

MIles Wood on sellainen pitkä, luotettava ja monipuolinen laituri. Vahvuuksina tarvittaessa löytyvä kovuus ja luovuus, sekä etenkin todella kova luistelunopeus, nopeat jalat ja kyky löytää kytkimestä eri nopeuksia. Jokainen joukkue tarvitsee mileswoodin. Kuuden vuoden sopimus nosti silti kulmakarvoja.

Myös teräsmies Andrew Cogliano ja luottopakki Jack Johnson saivat jatkoa. Todella lupaava puolustaja Bowen Byram sai odotetusti siltasopimuksen, kaksi vuotta. Alex Newhookin siirto Montrealiin oli pieni yllätys ehkä. Canadiensissa hänestä voi kehittyä hyvä Top-6 pelaaja.

Little Ball of Hate maksoi kokemuksesta

Radko Gudas on jo 33-vuotias, ja useammalla taholla ihmeteltiin, miksi Anaheim Ducksin GM Pat Verbeek tarjosi kolmen vuoden, $12M sopimuksen kovaotteiselle Florida Panthersin pakille.

Gudas oli kokemuksensa ja muutaman hyvän Panthers-kauden jälkeen yksi UFA-markkinoitten halutuimmista pakeista. Raporttien mukaan useampi joukkue oli kiinnostunut; näitten mukana Edmonton, Toronto ja Calgary.

Panthersillä ei ollut mahdollisuuksia lähteä mukaan tarjouskilpailuun ja neljän lapsen isä valitsi itselleen ja perheelleen parhaan vaihtoehdon. Ducksin puolelta tässä on mielestäni hyvää kokemusta ja mallia huoneeseen nuorelle joukkueelle. Gudas vaikuttaa huippuesimerkiltä NHL-pelaajasta, joka on pelottava karhu jäällä, mutta kaikkea muuta kaukalon ulkopuolella.

Winnipeg Jets hankki kokonaisen syvyysketjun kerralla

Vanha, aina oikeaksi osoittautuva NHL-viisaus kuuluu, että pelaajakaupan voittaa aina se osapuoli, joka saa parhaimman pelaajan.

Ehkä on syytä miettiä ja jopa kyseenalaistaa tämäkin vanha viisaus.

Winnipeg Jetsin GM Kevin Cheveldayoff on tunnettu siitä, että hän toimii kaikessa rauhassa, isoimmat pelaajakaupat tulevat jos ovat tullakseen. Tällä palstalla Jetsin GM:ää on kritisoitu joskus siitä, että hän näyttää ottavan nimensä mukaisesti päivän vapaata vähän liian usein.

Todellisuudessa hän tekee töitä koko ajan. Jetsin kulttuurinvaihdos (siinä taas tuo tärkeä sana: kulttuuri!) on meneillään. Joukkueen ongelmana ei ole ollut pelitaitojen puute, vaan jokin muu. Blake Wheeleriä ei ostettu ulos, koska hän ei osaa enää pelata.

Yksi osa tuota filosofian ja kulttuurin muutosta Winnipegissä on joukkueen muovaaminen syvemmäksi ja hankalammaksi vastustajaksi. Suoraan Vegas Golden Knightsin ja Los Angeles Kingsin oppikirjoista.

Ja tässä päästään kyseenalaistamaan “parhaan pelaajan”-treiditeoriaa. Jets treidasi heinäkuun neljäntenä Pierre-Luc Duboisin LA Kingsiin. Selvästi paras pelaaja kaupassa, jossa Winnipeg sai Alex Iafallon, Gabriel Vilardin ja Rasmus Kuparin (ja toisen kierroksen varausoikeuden).

Dubois allekirjoitti heti kahdeksan vuoden, $68M sopimuksen (AAV $8.5M) Kingsin kanssa. LA:n keskikaista näyttää nyt todella vahvalta (Kopitar – Dubois – DanaultLizotte).

Mutta Winnipeg Jetsin saanti kannattaa laittaa seurantaan. Gabe Vilardi voidaan laittaa suoraan kakkosketjun keskelle, ja Alex Iafallo tämän oikeaan laitaan. Rasmus Kupari voi pelata nelosen keskellä. Tai kaikista kolmesta voidaan rakentaa oma kolmosketju!

Kaikki kolme pystyvät parempaan mielestäni, kuin mitä on nähty.

Jets on tämän kaupan ansiosta kovempi ja syvempi kuin viime keväänä. WInnipeg saattoi jopa voittaa treidin, jossa se menetti selvästi parhaan pelaajan.  

Colby Barlow voi olla huippuvaraus Winnipeg Jetsille. Vasta 18-vuotias mies, joka osaa kasvattaa partaa jo kuin nelikymppinen, tulee olemaan vielä tärkeä pelaaja Manitoban aroilla. Siinä uudessa, puhtaamman ilman kulttuurissa, jota nyt rakennetaan.

Öljyn tärkein palkkaus toimiston puolella

Edmonton Oilersin kauden päättymisen Vegas Golden Knightsin koviin käsiin oli todella kova pettymys Connor McDavidin joukkueelle. Mielenkiintoisesti itse Jonathan Marchessault totesi mestaruuden ratkettua juuri Oilers-sarjan olleen kaikkein kovin Stanley Cup-marssilla.

McDavid vetää jo epävirallisia harjoituksia joukkueelle aamuisin. Kaikki ovat palanneet paikkakunnalle aikaisemmin kuin on ollut tapana. Oilersin on voitettava nyt, ja pelaajat itse vaativat itseltään menestystä ankarammin kuin koko kaupunki tai media voi sitä vaatia.

Kesän tärkein pelaajasopimus on ollut playoffeissa pakkien pistepörssin voittaneen Evan Bouchardin pitäminen kaupungissa kahden vuoden siltadiilillä. Bouchard puhkesi kukkaan viikinki Mattias Ekholmin tultua joukkueeseen.

Mutta tärkein diili Edmontonissa saattoi olla sekä McDavidin että Bouchardin agentin Jeff Jacksonin tulo uudeksi jääkiekkotoimintojen pomoksi. Jackson on juuri oikea mies Oilersin tulevaisuuden kannalta, useammastakin kulmasta katsottuna.

Jokaisella Stanley Cupia tavoittelevalla NHL-joukkueella on oltava myös toimisto kunnossa. Tämän kirjoittanut seurasi vierestä peräti kymmenen kauden pimeyttä, kun Edmontonissa ei pelattu yhtään ainoata playoffpeliä (2006-2017). Nykyinen seurajohto ja valmennus toimii täysin eri planeetalla.

Seuratkaa Surfer Duden käsiä

Barry Trotzin aika on todella alkanut Nashvillessä. Keskushyökkääjä Ryan Johansen treidattiin Coloradoon jo ennen kesän varaustilaisuuden alkua. Preds sai kaupassa oikeudet Alex Galcheniyukiin.

Johansen on tunnettu rentona Kanadan länsirannikon miehenä, jonka kahdeksan miljoonan dollarin vuosipalkkaa pidettiin liian suurena Nashville Predatorsille, jonka kokoonpanossa alkaa olla hyviä ja paikan ansaitsevia senttereitä. Nashville otti kaupassa maksettavakseen puolet Johansenin palkasta, kaksi vuotta vielä jäljellä.

Epäilijät eivät näe, miten Ryan Johansen ehtii pysyä Colorado Avalanchen huippukovassa pelitemmossa mukana. Se voi ollakin totta. Mutta Vancouverin rento mies osaa voittaa aloituksia, hänellä on todella hyvä peliäly, ja aivan huippuluokkaa olevat taidot mailan kanssa.

Veikataan tässä, että Ryan Johansen on juuri sopiva mies Coloradossa oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa. Pidän tällaisista pienistä riskinotoista. Jared Bednar on valmentaja, joka saa parhaan irti pelaajistaan. Tässä on hyvä mahdollisuus taas kerran.

Vanhan turkulaisen sanonnan mukaan loistavasta oikeasta laidasta ei kannata tehdä hyvää sentteriä, tai keskinkertaista vasenta laitaa. Eli Mikko Rantanen – vaikka hän on pelannut hyvin keskelläkin – jää tämän myötä oikealle.

The Cat löysi kotiin

Alex DeBrincat ei halunnut ottaa pitkää sopimusta Ottawasta, ja oli kuin tähtiin kirjoitettu, että Detroit Red Wings saisi lopulta blogilla NHL:n aliarvostetuimmaksi pelaajaksi valitun taiturin. Steve Yzerman sai kotiseuduilleen palaavan laiturin tyytymään neljän vuoden, $31.5 miljoonan (AAV $7.875) sopimukseen.

DeBrincatin Ottawan vuosi ei mennyt ihan odotusten mukaan. GM Pierre Dorion sanoi osuvasti, että Chicagosta hankittu taskukokoinen maalitykki laukoi paljon kiekkoja tolppiin.

Emme koskaan saa nähdä Senatorsin hyökkäystä, jossa Alex DeBrincat olisi yhdessä Tim Stutzlen, Josh Norrisin ja Brady Tkachukin kanssa. Dominik Kubalik on tärkein Ottawan saama pala kaupassa, jonka olosuhteiden vuoksi voittaa Detroit selvästi.

Raporttien mukaan ainakin Anaheim ja New York Islanders olivat myös kiinnostuneita Alex DeBrincatista.

Big Rig

Ja vielä, Patrick Maroon jatkaa uraansa Minnesota Wildissa. Ryan Reavesin lähtö sai GM Bill Guerinin hakemaan kokemusta ja kovuutta alakertaan. Big Rig on hyvä haku. Yksi NHL-blogin ehdottomista suosikeista, ei vähiten hänen Oilers-aikojensa ansiosta.

Brandon Hagel

Tampa Bay Lightningin laituri Brandon Hagel allekirjoitti kesällä kahdeksan vuoden jatkosopimuksen (AAV $6.5M) juuri ennen 25-vuotissyntymäpäiväänsä.

Huippuesimerkki pelaajasta, johon ei aikaisemmin uskottu peräti kahdessa tai kolmessa NHL-organisaatiossa, mutta joka kehitti itse itsensä $52 miljoonan mieheksi.

Oikeastaan tarina alkaa jo aikaisemmin täältä Albertan preerian laidalta. Brandon Hagel kasvoi Edmontonin tuntumassa ranskankielisessä Morinville-nimisessä pikkukylässä ja pelasi Fort Saskatchewan Rangersin junnujoukkueissa. Hyvästä menestyksestä huolimatta hän ei saanut edes WHL-varausta, koska häntä pidettiin liian heiveröisenä kovaan A-junnuliigaan.

Lopulta Brent Sutter ja Red Deer Rebels otti Hagelin ja tästä tuli tärkeä pelaaja joukkueelle.

Buffalo Sabres varasi Red Deer Rebelsin laiturin kesän 2016 NHL Draftissa kuudennella kierroksella (159.). Buffalon halli oli tyhjä ja hiljainen, kun hänen nimensä huudettiin nopeasti monen muun nimen välissä. Seurasi kolme kautta lisää Brent Sutterin koulussa.

Buffalo Sabres ei nähnyt tulevaisuutta, ja antoi Brandon Hagelin varausoikeuden mennä. Hän kävi välillä Montreal Canadiensin leirillä, mutta Habitants ei ollut kiinnostunut. Lopulta sopimus Chicago Blackhawksin kanssa, ja pelejä Hawksin farmijoukkueessa Rockfordissa. Ensimmäinen NHL-peli vain kaksi päivää ennenkuin NHL lopetti pelit pandemian takia.

Kaksi kohtalaisen hyvää NHL-kautta Chicagossa, jonka jälkeen toissa kesänä Tampa Bay Lightning tarjosi kaksi ensimmäisen kierroksen varausoikeutta, ja kaksi pelaajaa aika yllättäen maaliskuussa, vuonna 2022.

Tampassa kunnon läpimurto NHL-pelaajana ja nyt ollaan tässä. Pelaaja, jonka yritys ei koskaan lopu, kova pelkäämätön vastakarvaaja ja hyvä luistelija. Hän pääsi NHL-pelaajaksi heikossa Hawksin joukkueessa, ja Tampassa sai kehittyä tietyllä tavalla suojattuna.

Tulevaisuus näyttää hyvältä. Hieno tarina tähän mennessä.

Matt Duchene

Kesän suurin yllätys, ja tosi esimerkki Barry Trotzin aikakauden alusta Nashvillessä oli yllättävä Matt Duchenen sopimuksen ulososto juuri ennen UFA-kauden alkua. Odotimme ehkä pelaajakauppaa, jonkinlaisia järjestelyjä dollaripuolella, mutta suora ulososto oli yllätys.

Duchenella oli kolme vuotta sopimusta jäljellä kahdeksan miljoonan vuosittaisella Cap Hitillä. Predators maksaa miljoonia nyt hänelle kevääseen 2029 saakka siitä, ettei hän pelaa enää Nashvillessä.

Matt Duchene on hyvä NHL-sentteri, vain 32-vuotias. Kaksi vuotta sitten hän pelasi uransa parhaan 43 maalin kauden.

Tämän tason pelaajan ei kauaa tarvinnut odotella tarjouksia. Yhden vuoden diili Dallas Starsiin kaksi päivää myöhemmin. Erittäin jännittävä uutinen Starsin seuraajille.

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton

X: @OnsideWithJouni
Facebook: Jouni Niemisen NHL
[email protected]


Muita aiheeseen liittyviä juttuja