Blogi

Onside with Jouni: ”Me näytimme meiltä” – Mahtava jääkiekkojuhla Edmontonissa

30.10.2023. Toinen Edmontonissa järjestetty Heritage Classic oli mahtava jääkiekkojuhla ja todella hyvä NHL-ottelu. Olosuhteet mitä ihanteellisimmat. Kotijoukkue sai minkä halusi ja näytti pitkästä aikaa itseltään. Tässä muutama kommentti paikan päältä.

Hienoja hetkiä Albertan illassa

Edmonton Oilers otti voiton Heritage Classic -ulkoilmaottelussa.

Kun loppuunmyydyn Commonwealth stadionin 55 411 maksanutta katsojaa laski lopussa sekunteja, valotaulu näytti lukuja 2-5. Battle of Alberta meni tällä kertaa Edmontoniin.

Calgary Flames sai lähteä valkoisissa Cowboy-hatuissaan katkeralle kotimatkalle. Tappio oli sen viides peräkkäinen.

Oilers hallitsi peliä heti ensimmäisestä aloituksesta lähtien, ja dominoi ensimmäistä erää tekemällä kolme maalia viidellä viittä-vastaan.

Calgary Flamesillä oli omat tilaisuutensa, paljon aikaa ylivoimalla. Se pääsi kahdesti yrittämään kavennusta viidellä kolmea vastaan tilanteessa 2-1. Sitten puolustaja Evan Bouchard teki ottelun ehkä tärkeimmän 3-1 maalin.

Edmonton Oilers oli Albertan illassa parempi joukkue. Se ei ollut kertaakaan häviöllä ottelussa. Oilers oli parempi kaikilla pelipaikoilla, maalivahtipeli mukaanlukien. Sen isot nimet olivat paljon enemmän esillä kuin Calgaryn tähtipelaajat.

Edmonton on yrittänyt pelata jonkinlaista muokattua paikkapuolustusta viime aikoina, jonka Minnesota Wild ja New York Rangers leikkasivat auki ja tekivät tuhoa. Calgary ei ole samalla tasolla.

Oilers näytti vihdoinkin samalta kuin se näytti viime kaudella. Sen ehkä paras ominaisuus kun peli kulkee, on taito ottaa kiekko takaisin vastustajalta kovalla vastakarvalla, ja sitten kääntää pelin suunta nopeasti toiseen päähän.

Tänään nähtiin paljon näitä tilanteita. Edmontonin vahvuus on sen joukkuenopeus, vastakarva ja siitä suunnanmuutosten kehittäminen. Oilers näytti pelaavan vapaammin.

Vinnyn ensimmäinen NHL-maali

Stuart Skinner sai kunnian aloittaa kotikaupungissaan, ja hän teki joitakin tärkeitä torjuntoja, etenkin kolmannessa erässä, kun Flames yritti kuroa etumatkaa kiinni.

Kaksitoista torjuntaa kolmannessa. Skinnerillä ei ollut paljoakaan torjuttavaa ottelun ensimmäisten noin 35 minuutin aikana. Mutta kolmannessa erässä hän hoiti homman loppuun, kuten hänen koko joukkueensa.

Vincent Desharnaisin jääkiekkouran ensimmäinen NHL-maali kolmannen erän alussa oli tärkeä varmistusmaali Edmontonille. Kiekko näytti ensin vaihtaneen suuntaa maalin edustalla olleen Evander Kanen mailasta, mutta tarkistuksen jälkeen maali merkittiin pitkän linjan puolustajalle.

Kiekko pomppi maalissa melkoisesti. Jää oli Albertan illassa todella hyvä, se kesti hyvin, mutta kiekot pomppivat ajoittain tavalla, jota ei sisätiloissa näe.

Erätauoilla jää ajettiin kahdesti minikokoisilla jääkoneilla, ja yksittäiset jäämestarit tekivät korjauksia ympäri kaukalon.

Vielä ennen loppua Oilersin nelosketjun laituri Derek Ryan – toinen ptkän linjan jääkiekkoilija, debytoi NHL:ssä 29-vuotiaana – järjesti paikan Evander Kanelle, joka lähetti kiekon tyhjään Flamesin maaliin.

Kane pelasi kauden parhaan pelinsä. Maali ja kaksi syöttöpistettä, ja koko ajan aggressiivisella särmällä. Hän pelasi juuri sellaista peliä kuin Evander Kane parhaimmillaan pelaa. Valmentaja Jay Woodcroft sanoi huomanneensa, miten Kane luisteli paremmin kuin pitkään aikaan.

“New Yorkiin verrattuna tänään oli oikeastaan lämmintä”, sanoi Evander Kane NHL-blogille. Kane pelasi Winnipeg Jetsin paidassa ulkoilmapelin New Yorkissa vuonna 2019. “Halusimme olla taas se joukkue, joka me olemme. Tilanteessa 3-2 meno kolmanteen erään oli juuri sellainen tilanne, jossa olimme kuvitelleetkin olevamme.”

“Haluat nauttia tunnelmasta ja juhlallisuuksista, mutta samalla oli tärkeää ottaa ne kaksi pistettä.”

Derek Ryan on tärkeä pelaaja joukkueelleen. Vain yksi syöttöpiste, vain vähän yli yhdeksän minuuttia peliaikaa, mutta kuusi voittoa kahdeksasta aloituksesta, ja paljon jäällä ottelun kriittisimmillä hetkillä. Pari oivaa taklausta pienikokoiselta hyökkääjältä, ja voittoja kaksinkamppailuista. Hän pelasi ottelun kaksi viimeistä minuuttia lähes kokonaan.

Myös Zach Hyman pelasi kauden parhaansa, maali ja syöttö.

Isot nimet, Leon Draisaitl (kaksi syöttöpistettä), ja Connor McDavid (yksi syöttöpiste). McDavidin paluu kaukaloon oli valtava moraalinen buusti Edmontonille.

Puolustuksessa Mattias Ekholm pelasi kauden parhaan ottelunsa. Ruotsalainen on joutunut ottamaan muitten etumatkaa kiinni missattuaan kuusi viikkoa harjoittelua. Hän missasi koko harjoitusleirin.

Oilers sai hyvää peliä useammalta pelaajalta, joilta sitä vihdoinkin odotettiin. Ehkä parasta kuitenkin Edmontonille sen voitossa oli se, ettei sitä otettu vain parin huippupelaajan avulla. Kaikki osallistuivat voittopeliin leveällä materiaalilla.

Jo seitsemännen peräkkäisen kerran Oilersille hävinnyt Jakob Markström ei pelannut huonosti. Hän piti joukkueensa pelissä mukana, etenkin ensimmäisen erän lopussa ja toisen alussa, kun tilanne oli 3-1, ja Edmontonilla oli tilaisuutensa päästä kunnolla karkuun.

“Me näytimme meiltä..”

Pelin jälkeisessä pressissään valmentaja Jay Woodcroft sanoi pitäneensä joukkueensa ensimmäisestä ja kolmannesta erästä – välissä jouduttiin vaikeuksiin jäähyilyn takia.

“Tapa, jolla tulimme pelaamaan, ja miten selvisimme vaikeuksista – me näytimme meiltä tänään. Me näytimme meiltä, ja se on pelaajiemme ansiota.”

“Meidän organisaatiossamme on paljon ylpeitä ihmisiä. Pelaajien ryhmä, valmennus, ylimmät johtajat. Kukaan ei ole ollut tyytyväinen kollektiivisesti tapaan, jolla aloitimme kauden.”

“Tänään pääsimme takaisin tietyllä tavalla pelaamiseen. Saimme hyviä suorituksia, pelasimme nopeaa ja kovaa jääkiekkoa. Aiomme rakentaa tästä tulevaa jatkaessamme eteenpäin. Tämä oli iso ilta kaupungillemme ja meidän organisaatiollemme, joka teki mahtavaa työtä järjestämällä tämän loistavan spektaakkelin.”

“Sanoin alussa, että tärkeintä olisi saada kävellä täältä ulos kaksi pistettä mukanamme. Haluan lisätä siihen, että olen todella tyytyväinen kahteen pisteeseen, ja myös siihen, että me näytimme meiltä.”

Woodcroft painotti vielä kerran, että tämä Edmonton Oilersin joukkue on voittanut sata ottelua viimeisen kahden vuoden aikana, ja pelannut viidessä playoffpelisarjassa.

Yksi voitto ei vielä ole paljoa

Edmonton Oilersin tilasto on voiton jälkeen 2-5-1, eli sama kuin Calgary Flamesillä oli vielä eilen. Flamesin tilasto putoaa taas lukuihin 2-6-1, mikä on sen huonoin kauden aloitus 22 vuoteen.

Edmontonilla ei voitosta huolimatta ole vielä mitään aihetta monen päivän juhlimiseen, tilanne on vieläkin kaikkea muuta kuin hyvä.

Se todella tarvitsi tämän voiton. Tärkeä voitto, kauden ensimmäinen kotivoitto.

Vielä on mainittava yksi Edmonton Oilersin voittoon kunnolla vaikuttanut tekijä: fanit. Kaikki 55 411 katsojaa eivät tulleet paikalle Oilers-paidoissa, mutta heillä oli oma vaikutuksensa voittoon. Yleisö teki tapahtumasta tunnelmaltaan ainutlaatuisen.

Oilersin pelaajat saavat nyt levätä päivän tai pari. On aina parempi viettää kolme päivää ilman pelejä, kun alla on tärkeä voitto. Yleinen mieliala koko kaupungissa on voiton ansiosta muuttunut. Joukkueen jokainen pelaaja tuntee nyt olonsa erinomaiseksi. Se mahdollistaa tulevien ottelujen voitot.

Edmonton Oilers tuli Heritage Classicin jäälle määräämään tahdin heti alusta. Voitolla se onnistui karistamaan sitä kauden ensimmäiset seitsemän peliä kiusanneet demonit kannoiltaan. Kapteenin saaminen takaisin kokoonpanoon antoi lisää potkua.

Connor McDavid on vähän toipilaanakin niin nopea, että vastustajan puolustukset peruuttavat peloissaan. Hän oli vaarallinen taas jokaisessa vaihdossa.

Oilers onnistui käyttämään hyväkseen yli 54 tuhannen katsojan antaman energian. Ainoa asia, mikä olisi voinut pilata Edmontonin juhlan, oli joukkueen kurinalaisuuden puute. Hulluista syistä tulleet jäähyt antoivat Calgary Flamesille mahdollisuuden roikkua mukana niin pitkään kuin se roikkui.

Tasakentällisin tämä Albertan taistelu ei ollut ollenkaan tasainen. Edmonton teki neljä maalia viidellä viittä-vastaan, Calgary ei tehnyt yhtään.

Torstaina kaupunkiin saapuu kova vastustaja Dallas Stars. Todella hyvä joukkue, joka pelaa Calgaryssä edellisenä iltana. Kysymys on, kuka aloittaa toisen pelin Edmontonissa? Yleensä NHL-joukkueet käyttävät back-to-back-tilanteissa ykköstään ensimmäisenä iltana.

Heritage Classic oli mahtavasti onnistunut, erinomaisesti järjestetty jääkiekkojuhla, jota kannatti odottaa kaksikymmentä vuotta.

Täällä Jouni Nieminen, Commonwealth Stadium, Edmonton

X: @OnsideWithJouni
Facebook: Jouni Niemisen NHL
[email protected]


Muita aiheeseen liittyviä juttuja