Jääkiekko

Mitä jos Saku Koivun maila ei olisi katkennut Torinon olympiafinaalin tärkeässä aloituksessa?

Vuoden 2006 Torinon olympiafinaalin katkera tappio ei unohdu. Jos Saku Koivun maila ei olisi katkennut 3. erän aloituksessa, miten ottelussa olisi mahtanut käydä?

Tässä juttusarjassa harrastamme jossittelua. Huippu-urheilussa kaikki on lopulta pienestä kiinni ja sattuma näyttelee suurta roolia. Mitä jos sinivalkoisen urheiluhistorian suurimmat pettymykset olisivatkin olleet ikimuistoisia onnenhetkiä? Olisiko se lopulta ollut edes parempi niin?

Leijonat hävisi Ruotsille niukasti maalein 2-3. Olympiafinaali oli 2-2-tasatilanteessa 3. erän alkaessa. Ratkaiseva erä alkoi karmeasti, sillä aloituksessa Saku Koivun maila katkesi ja Tre Kronor pääsi heti iskemään.

Voittomaali syntyi, kun kiekko pelattiin jätöllä Niclas Lidströmille, joka pommitti todellisen unelmakudin suoraan ylänurkkaan ohi Antero Niittymäen. Maali ei ollut kenenkään syytä. Se osuma oli yhdistelmä huonoa tuuria ja Ruotsin ykköspelaajien erityisosaamista.

Olisiko osumaa koskaan syntynyt, jos Koivun maila ei olisi katkennut aloituksessa? Ja miten ottelun kulku olisi mahtanut mennä ilman tätä epäonnekasta mailan katkeamista?

Kaikkien aikojen joukkue

Leijonat pelasi Torinossa mahtavan turnauksen. Moni on sitä mieltä, että Leijonien joukkue oli historian paras. Olympiahurmio eteni voitosta voittoon ja ensimmäinen tappio koettiin vasta siinä tärkeimmässä ottelussa eli finaalissa.

Alkusarjan Leijonat voitti pystyyn. Puolivälierässä vastaan tuli Yhdysvallat, joka kaatui jännittävien vaiheiden jälkeen 4-3-lukemin. Välierässä Leijonat pelasi turnauksen parhaan pelinsä, kun Venäjä kaatui tyylipuhtaasti 4-0.

Rehellisyyden nimissä Leijonat ei ollut finaalissa ihan parhaimmillaan. Vaikka Leijonat eteni ottelussa 1-0-johtoon Kimmo Timosen ylivoimamaalilla, tuli Ruotsi myöhemmin nopeasti ohi Henrik Zetterbergin ja Niklas Kronwallin ylivoimaosumilla. Ville Peltonen nostatti toiveita tekemällä 2-2-tasoituksen ja näin lähdettiin 3. erään.

Myyttiset tarinat syntyvät unelmista, jotka lipesivät käsistä

Jos Koivun maila ei olisi katkennut, aloitus olisi voinut mennä Suomelle. Ja vaikka Koivu olisi hävinnyt aloituksen, olisi hän ehjällä mailalla ainakin ehtinyt puolustaa tilanteen eikä Koivun olisi tarvinnut rynnätä vaihtoon uutta pelivälinettä hakemaan.

Näin nopeata ylivoimahyökkäystä ei olisi avautunut Ruotsille. Lidströmin osuma oli Ruotsille ottelun ainoa tasaviisikoin tehty maali. Montaa ylivoimahyökkäystä Suomi ei olisi tuossa 3. erässä mahtanut antaa. Kun maali syntyi näin, se tekee siitä erityisen katkeran.

Jos Koivun maila ei olisi katkennut, olisi turnauksen paras joukkue voinut hyvinkin kääntää pelin itselleen. Koivun johtama ykkösketju Teemu Selänne ja Jere Lehtinen vierellään oli turnauksen pistepörssin kärkeä. Ei liene mahdoton ajatus, että yhtä hyvin tämä kolmikko olisi voinut takoa voittomaalin.

Ottelun jälkeen televisiokansa todisti Teppo Nummisen kyyneleitä. Moni avainpelaaja konkaripuolustaja Nummisen ohella oli jo uransa viimeisillä vuosilla (ja näin ainakin silloin luultiin esimerkiksi Selänteen kohdalla). Kun tappion tuska vyöryi sinivalkoisiin olohuoneisiin, oli siinä kiekkokansalla nieleskeltävää.

– On tämä silti voitettu hopea, monissa olohuoneissa todettiin, mutta pirun pahaa se teki.

Kun Leijonat voitti 2022 olympiakultaa Pekingissä, se oli huikea saavutus. Nummisen kyyneleet, Koivun katkennut maila ja kaikkien aikojen leijonapelaajat olivat kuitenkin sellainen yhdistelmä, että monien silmissä 2006 ja Torino ovat edelleen se Leijonien kaikkien aikojen turnaus ja kaikkien aikojen ryhmä.

Ehkä Koivun mailan piti katketa, koska se tekee tarinasta niin traagisen. Peli oli kuin Torinon oopperan näytös – katkennut maila yksinkertaisesti oli osa dramaattista juonta.

Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja