Jalkapallo

Kun suomalainen jalkapalloseura lähti ensi kertaa ulkomaille – ja miten sitten kävikään?

Sportklubben Unitas on legendaarinen suomalainen jalkapalloseura. Vaikka seurasta ei enää niin puhutakaan, on sillä ollut merkittävä rooli sinivalkoisen futiksen synnyssä.

Jalkapalloa on pelattu Suomessa jo 1800-luvun lopulta lähtien. Peli oli etenkin merimiesten suosiossa. Voisi kuvitella, että merimiehet ovat nähneet peliä pelattavan toisissa maissa ja ovat siten ottaneet vaikutteita hiljalleen myös Suomeen asti.

Muutenkin voidaan ajatella, että jalkapallo oli työläisten laji tuohon aikaan. Seuratoimintaa ei ollut Suomessa erityisen paljon ennen kuin Sportklubben Unitas astui kuvioihin. Unitas perusti urheiluseuransa 1905 ja oli mukana myös synnyttymässä Suomen Palloliittoa.

Ei mennyt aikaakaan, kun oli ensimmäisen virallisen kansainvälisen matsin vuoro.

Pietarissa kunnolla käkättimeen

Vuoden 1906 Unitas halusi päästä pelaamaan, ja Pietarissa järjestetyt urheilukilpailut sopivat kuvioon hyvin. Elokuussa vastaan asettui St. Petersburg Amateur-Sportverein, joka pöllytti Unitasia peräti lukemin 15-0.

Ottelusta on todella hankala löytää sen enempää tietoa. Ainakin jukkajoutsi.com-sivusto on kyennyt keräämään jotain informaatiota yhteen. Suomifutiksen historiaa innolla tutkiva sivusto paljastaa pelistä joitain mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Unitas peliasu oli sivuston valokuvan mukaan tummaraitapaitainen. Kuvista on voitu tunnistaa ainakin seitsemän pelaajaa: Janne Mellin, Wiktor Ahlfors, Bror Wiberg, Evert Johansson, Johannes Blenner, Leopold Järnström ja Algot Niska.

Nimistä voidaan nostaa esiin Niska, joka oli myös myöhemmin elämässään kuuluisa pirtun salakuljettaja. Niska nähtiin myös vuonna 1912 Tukholman olympialaisissa, jossa Suomi pärjäsi mukavasti sijoittuen peräti neljänneksi. Pelipaikaltaan Niska taisi olla hyökkäävä pelaaja.

Itse pelistä on vaikea löytää raporttia, mutta lukemien perusteella sana yksipuolinen lienee sopiva kuvaamaan tuota taistoa.

Kuukautta myöhemmin meni jo paremmin

St. Petersburg Amateur-Sportverein kutsuttiin vastavuoroisesti syyskuussa Suomeen. Tuolloin Kaisaniemen puistossa pelattiin Suomen ensimmäinen jalkapallo-ottelu oikeilla säännöillä.

Koitos meni huomattavasti paremmin kuin peli Pietarissa, sillä nyt kuokkaan tuli enää 0-3. Selkeästi otteluiden välissä oli harjoiteltu kovaa tai sitten tuohon aikaan matkarasitus oli todella kova.

Kaisaniemessä pelatussa ottelussa molemmilla joukkueilla oli alun perin kaiketi valkoinen pelipaita. Tuohon aikaan ei varmaan ollut samalla tavalla vaihtopaitoja, joten toinen joukkueista joutui kuvien mukaan kiskomaan ylleen tumman liinan poikittain paidan päälle. Tämä on todettavissa niin ikään jukkajoutsi.com-sivuston lataaman kuvan pohjalta.

Unitas oli tärkeä osa suomalaista jalkapallohistoriaa. Ja seurasta sekä sen pelaajista riittäisi kerrottavaa enemmänkin.

Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja