Blogi

Onside with Jouni: Morgan Rielly vastaan Ridly Greig

12.2.2024. Lauantai-illan ottelussa Toronto Maple Leafs vastaan Ottawa Senators tapahtui jotain, mikä aiheutti myrskyn jääkiekkotwitterissä. NHL-jääkiekon pyhiä kirjoittamattomia sääntöjä rikottiin. Pelaaja reagoi, ja tulee saamaan pelikieltoa. Tässä muutama kommentti.

Hockey Night in Canada

Lauantai-illan kansallinen TV-ottelu (oikeastaan vuodesta 1995 lähtien kaksi ottelua peräkkäin) on pitkäaikainen instituutio jääkiekon kotimaassa. Se sai alkunsa radiolähetyksenä jo vuonna 1931, ja sai ensi-iltansa televisiossa vuonna 1952. 

La Soiree du Hockey oli ohjelman ranskankielinen versio vuosina 1952-2004. Ohjelmalla on sittemmin ollut myös punjabinkielinen versio Hockey Night in Punjabi.

Lauantai-illan lähetys alkaa aina Kanadan itäisen aikavyöhykkeen ottelulla, ja päättyy läntisellä aikavyöhykkeellä; Vancouverissa tai Albertassa. HNIC:n studiopaneeli pitää majaansa Torontossa. Ohjelmaa on usein, ainakin täältä lännestä katsottuna, arvosteltu sen Toronto-keskeisyydestä. 

HNIC on tehnyt tunnetuksi useita legendaarisia selostajia ja kommentaattoreita. Lauseen “He shoots, he scores!” keksijä Foster Hewitt. Brian McFarlane. Dave Hodge. Dick Irvin Jr. Don Cherry. Bob Cole

Entinen NHL-puolustaja Kevin Bieksa, olympiavoittaja Jennifer Botterill, toimittaja Elliotte Friedman ja entinen maalivahti Kelly Hrudey tähdittävät nykyistä Hockey Night in Canadan studiopaneelia pitkäaikaisen juontajan Ron MacLeanin johdolla. 

Kaikki, mitä juuri lauantain Hockey Night in Canada-ottelussa tapahtuu, on spesiaalia, koska koko kansa katsoo peliä. 

Lämäri tyhjään maaliin

Menneen lauantain ensimmäinen ottelu oli miljoonien jääkiekon ystävien seuraama Battle of Ontario; Toronto Maple Leafs vastaan kotijoukkue Ottawa Senators. Näiden kahden joukkueen viimeinen kohtaaminen tällä kaudella. 

Senators on tämän kauden Battle of Ontarion mestari. Se voitti kolme neljästä.

Pelissä oli todellinen paikallisderbyn tunnelma Ottawan Canadian Tire Centressä. Seeprapaidat antoivat poikien pelata, kuten sanonta kuuluu, suurimmaksi osaksi. Pillit laitettiin taskuun. Koko kiihkeässä ottelussa nähtiin vain kaksi kakkosta ennen loppusekuntien tapahtumaa.

Näissä otteluissa vallitsee aina jonkinlainen iso ja mahtava ja rikas Original 6 Toronto, vastaan pikkuveli, virkamieskaupungin Senators. Vaikka Senatorsillakin on mahtava historia Stanley Cup-mestaruuksineen NHL:n alkuajoilta. 

Pelin lopussa, Senatorsin johtaessa numeroin 4-3, tapahtui jotain, josta tämä helmikuinen ottelu tullaan aina muistamaan. 

Toronton valmentaja Sheldon Keefe yritti vimmatusti tasoitusta. Maalivahti Martin Jones otettiin penkille, ja yritettiin kuudella kenttäpelaajalla. Senatorsin Shane Pinto keskeytti William Nylanderin syötön siniviivalla, ja vapautti tulokaspelaaja Ridly Greigin yksinläpiajoon. 

Greig varmisti Senatorsin voitoin laukomalla kiekon tyhjään maaliin täysillä, sydämensä pohjasta lähietäisyydeltä. Ottawan fanit saisivat juhlia voittoa vapautuneesti tämän jälkeen. 

Nuoren hyökkääjän tyyli ei miellyttänyt Maple Leafsin parasta puolustajaa Morgan Riellyä. Rielly lähti Greigin perään, sai tämän kiinni laidalla, ja antoi tälle poikittaista mailaa. Hidastukset osoittivat, että poikittainen maila osui ensin Greigin käsivarteen, ja nousi siitä olkapäähän ja naamaan, mutta teko ei näyttänyt hyvältä. 

Se toi etäisesti mieleen kevään 1993 Stanley Cupin playoffeissa nähdyn surullisenkuuluisan Dale Hunter vastaan Pierre Turgeon-tapauksen. Turgeon juhli pelisarjan voittomaaliaan, ja sai pahaa-aavistamattomana Hunterin kimppuunsa. 

Hunter sai teostaan 21 ottelun pelikiellon seuraavan kauden alusta. 

Mutta tässä tapauksessa oli jotain erilaista. Kukaan NHL-jääkiekkoa seuraava ei pitänyt ärsyttäjäpelaajana, hyvänä sellaisena, pidettyä Ridly Greigiä paha-aavistamattomana viattomana pulmusena lauantain tilanteessa. Hän tiesi tarkalleen, mitä tuli tehneeksi laukomalla kiekon lujaa tyhjiin. Ja hän tiesi, että siitä tulisi seurauksena kuittaus vastustajalta. 

Saatuaan Riellyn mailasta, Greig putosi jäähän, ja Senatorsin huoltajat auttoivat hänet kaukalosta. Viimeisten tietojen mukaan hän ei loukkaantunut millään tavalla. Seurasi pieni nujakka jäällä, ja sen jälkeen vielä suurempi nujakka kaukalon ulkopuolella, mediassa, ja sosiaalisessa mediassa, mikä jatkuu yhä. 

Mielenkiintoisesti, molemmat valmentajat, Leafsin Sheldon Keefe, ja Senatorsin vanha Jacques Martin, lähettivät kovanaamansa Ryan Reavesin ja Mark Kastelicin seuranneeseen viimeiseen aloitukseen ottelun viimeisiksi kuudeksi sekunniksi.

Morgan

Morgan Rielly, 767 NHL-pelin konkari, sai tuomareilta viiden minuutin jäähyn ja ottelurangaistuksen. Hän on Toronto Maple Leafsin ykköspuolustaja, yksi maailman parhaista pelipaikallaan, ja hänen menettämisensä seuraavista ehkä kuudesta pelistä on paha isku Leafsille. 

Rielly saa nyt sosiaalisen median tuomioistuimessa kaikenlaista kommenttia persoonastaan, mikä ei yhden virheen ja hermostumisen takia ole allekirjoittaneen mielestä oikein. Jos joku ei ole koskaan tehnyt elämässään yhtään virhettä, hänellä on oikeus sanoa ehkä jotain. 

Morgan Rielly on arvostettu eliittiluokan jääkiekkoilija. Hän on yksi jääkiekon hyvistä jätkistä, joka pelaa yleensä jääkiekkoa niin sanotusti oikealla tavalla. Hän ei tahallaan vahingoita vastustajaansa. Hän ei ole aikaisemmin saanut pelikieltoa NHL:ssä. 

Rielly on vuosien ajan ollut Toronton paras kiekollinen puolustaja. Hyvin liikkuva, varma kiekon kanssa, vahva luistelija. Kova laukaus läpi puolustuksien siniviivalta. Nousee hanakasti hyökkäyksiin. 

Ridly

21-vuotias Ridly Greig on itse asiassa entisen Toronto Maple Leafs-pelaajan poika. Isä Mark Greig pelasi 13 ottelua Leafsin paidassa kaudella 1993-94. 

Ridly on erittäin kovaa kamppaileva, vähän pienikokoisempi hyökkääjä. Monelle tuttu Kanadan U20 kultamitalijoukkueesta parin vuoden takaa. Hän on pelaaja, jota joko rakastaa tai vihaa/ei pidä, pelityylin ansiosta. Tai jos hän pelaa omassa joukkueessa, tai vastustajan puolella. 

Monipuolinen sentteri, joka elää kaaoskiekosta. Hyvä laukaus, taitava kiekon kanssa. Mutta hän ei koskaan tyydy taitokiekkoon. Hän taklaa vastustajia tahallaan vähän kovempaa antaakseen heille mietityttävää tai saadakseen reaktion. Hän ei epäröi huudella kohteliaisuuksia vastustajalle, tai antaa mailaa kun tuomari ei näe. 

Pelaaja, joka aina antaa ylimääräistä laitakahinoissa ja torikokouksissa. Ridly Greig on spesiaali pelaaja omalla tavallaan. Paljon junnupelejä katsoneena en pitänyt ollenkaan yllätyksenä, että juuri hän tahallaan rikkoi NHL-jääkiekon pyhiä kirjoittamattomia sääntöjä taas kerran lauantaina. 

Se kuuluu hänen repertuaariinsa. 

Keefe

Toronto Maple Leafs valmentaja Sheldon Keefe kommentoi pelin lopun tapahtumia ottelun jälkeisessä pressissään.

“Minusta se oli asianmukainen vastaus”, hän sanoi toimittajille (kömpelö käännös allekirjoittaneen). “Hän reagoi pelitapahtumaan. Heidän pelaajallaan on sillä hetkellä oikeus reagoida, ja meidän pelaajillamme on oikeus reagoida. Se kuuluu pelin tunteisiin.”

Maple Leafs pelaajien kommentit olivat linjassa valmentajan kanssa. 

“Se oli typerä temppu heidän jätkältään “, sanoi maalivahti Martin Jones

“Tuollaisessa tilanteessa me toimimme yhdessä”, sanoi hyökkääjä Max Domi toimittajille., “Me emme pitäneet tapahtuneesta. Pelissä oli paljon tunnetta. Tapahtui mitä tahansa, me puolustamme toisiamme yhdessä ensimmäisestä aloituksesta loppusummeriin.”

Morgan Rielly ei kommentoinut pelin tapahtumia lauantaina. 

“Laita kiekko maaliin”, sanoi Senatorsin valmentaja Jacques Martin. “Sillä ei pitäisi olla merkitystä, työntääkö hän sen, vai laukooko.”

Kuulustelu

NHL:n pelaajaturvallisuus ilmoitti sunnuntaina, että Morgan Rielly on saanut kutsun henkilökohtaiseen kuulusteluun, NHL:n pääkonttorille New Yorkiin. 

Kuulustelu pidetään Manhattanilla tiistaina iltapäivällä paikallista aikaa. 

Siihen saakka voimme spekuloida, millaisen rangaistuksen Rielly tulee saamaan. Kuulustelukutsu tarkoittaa yleensä kuuden ottelun huilia, tai enemmän. 

Voidaanko David Perronin kuuden ottelun pelikieltoa aikaisemmin kaudella käyttää ennakkotapauksena? 

Myrsky

Tapahtunut aiheutti aikamoisen myrskyn sosiaalisessa mediassa. Kaikki pääsivät purkamaan pahaa oloaan twitteriin!

NHL-jääkiekko on laji, jossa jopa puhtaitten, mutta kovien taklausten kostamista pidetään hyvänä asiana. Väkivaltainen ja vaarallinen peli. NHL ei ole ikinä ollut herrasmiesmäisen hillittyä toimintaa. 

Mielenkiintoinen piirre kommenteissa oli se, että jokaikinen näkemäni entinen NHL-pelaaja piti Morgan Riellyn tekoa oikeutettuna, vaikka välttämättä poikittainen maila ei ollut oikea tapa sitä tehdä. 

Matthew Barnaby, oman aikansa superärsyttäjä NHL:ssä, kaukalon ulkopuolella aina hieno mies. 

Stanley Cup-mestari Mike Rupp.

Entinen NHL-kovanaama, sittemmin opiston rehtori Jim Kyte.

Tyylikkäästi harmaantunut entinen NHL-pakki Jamie Rivers. Tosi hyvä kommentti. 

Entinen NHL-pakki Marc Methot.

Jay Rosehill

Stanley Cup-mestari Aaron Ward.

Andrew Raycroft

Jason Strudwick

Koodi

Paljon puhetta NHL-jääkiekon kirjoittamattomista säännöistä, tai niin sanotusta koodista. Kuten jokainen tätä palstaa lukeva ymmärtää, Niemisen Jone pitää kanadalaisen jääkiekon kirjoittamattomista säännöistä, kunnioittaa niitä, ja uskoo niitten olevan joskus jopa tärkeämpiä kuin oikeitten sääntöjen. 

Kirjoitin aiheesta Jatkoaikaan jo 19 vuotta sitten.

Koodista, tai “koodista” ei mielestäni kannata lähteä kinastelemaan muitten kanssa, siis meidän ulkopuolisten. Oliko lämäri tyhjiin koodin mukainen tai sitä rikkova, ei oikeastaan ole meidän asiamme, tai minun asiani. 

NHL-jääkiekko on pelaajien peli. Koodi on heidän koodinsa. Se ei kuulu meille. He päättävät, mikä on oikein, ja mikä väärin, ja miten siihen vastataan. He laittavat terveytensä peliin joka pelissä. Samalla, pelaajat itse myös äänestivät siitä, että NHL:n tulee rangaista tahallisista päähän kohdistetuista iskuista ankarammin. 

Tämän kirjoittaneen mielipide ulkopuolisena on se, että paljon hänen junnupelejään nähneenä Ridly Greig on todella hyvä ärsyttäjä. Hän tiesi, mitä tekee ja tiesi seuraukset. En pidä vastustajan epäkunnioittamisesta voiton hetkellä missään lajissa, ei vain jääkiekossa. 

Canadian Tire Centren yleisöstä kaksi kolmasosaa oli tullut paikalle Maple Leafsin paidat päällä, ja he pitivät kovaa ääntä joukkueensa puolesta. Greig halusi ehkä lähettää heille pienen viestin. Talo oli täynnä, 19,679 maksanutta katsojaa. 

Morgan Rielly hermostui, ja toimi väärällä tavalla mielestäni. 

Koodi ei ole yksistään NHL-pelaajien asia. Olemme nähneet esimerkkejä sen käytöstä NFL:ssä, NBA:ssä, ja MLB:ssä. Jose Bautista esimerkiksi, sai vastauksen mailansa pudottamisesta epäkunnioittavalla tavalla aikaisemmassa pelissä. 

Lopuksi, Ottawa Senatorsin hyökkääjä Josh Norris saattoi paketoida tapahtuneen parhaiten. 

“On hyvä juttu voittaa Leafs kotona, etenkin lauantaina”, hän sanoi. “Koskaan ei voi oikein tietää, mitä Greiger tulee tekemään. Pidin siitä, mutta olen varma, jos me olisimme olleet toisella puolella, ettemme olisi mekään pitäneet siitä. En pitänyt heidän tavastaan vastata, mutta asia on nyt ohitse. Veikkaisin, että se kaikki oli hyvää viihdettä.”

Battle of Ontario sai ainakin tästä uutta tulta alle ensi kautta silmälläpitäen. Seuraavaa peliä odotetaan jo innolla, vaikka se on kuukausien päässä. Molempien fanit voivat virnuilla toisilleen siihen saakka. Maple Leafsiä on pitkään haukuttu pehmeäksi joukkueeksi, mikä on pahin loukkaus, jonka NHL-joukkue voi kuulla. 

Jos Morgan Rielly ei olisi tehnyt mitään, koko joukkuetta olisi haukuttu vielä enemmän pehmeiksi. Hän olisi voinut vaikka jättää iskemättä, ja sanoa pressissä ison yleisön edessä, millainen nulikka vastustajan kaveri on hänen joukkueensa mielestä.

Jos Leafsiä on haukuttu joukkueeksi, jolla ei ole tunnetta mukana pelissä, nyt ainakin oli. Vaikkakin vääränlaista. 

Tyhjään maaliin ampumisessa on siis ilmeisesti olemassa oikea ja väärä tapa! 

Jäämme odottelemaan, millaisen pelikiellon NHL langettaa. 

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton

X:   @OnsideWIthJouni
Facebook: Jouni Niemisen NHL
[email protected]


Muita aiheeseen liittyviä juttuja