Blogi

Onside with Jouni: NHL-pelaaja, joka kieltäytyi käskytyksestä

24.1.2024. NHL-historian tunnetuin toimitsijakieltoon ja sakkoihin johtanut käskytystapaus tapahtui Los Angelesin Forumissa tammikuun 24., 1982 pelatussa ottelussa. Los Angeles Kingsin uusi valmentaja Don Perry käski kovaotteisen hyökkääjän Paul Mulveyn hypätä laidan yli kaukalossa alkamaisillaan olleeseen joukkotappeluun.

Paul Mulvey kieltäytyi.

Värikäs NHL-kausi 1981-82

Kausi 1981-82 oli täynnä ikäviä tapahtumia NHL:ssä.

Katselin kauhuissani eräänä myöhäisenä iltana televisiosta, miten Winnipeg Jetsin Jimmy Mann löi pahaa-aavistamatonta Pittsburgh Penguinsin Paul Gardneria takaapäin naamaan, ja murskasi tämän leukaluun.

Tapaus loppuunkäsiteltiin jääkiekkokaukalon ulkopuolella siviilioikeudessa.

Philadelphia Flyersin kovanaama Paul Holmgren löi NHL:n parhaana pidettyä erotuomaria Andy Van Hellemondia rintaan, ja sai sakot ja vain viiden ottelun pelikiellon. Playoffeissa Boston Bruinsin Terry O`Reilly löi Boston Gardenissa samaa tuomaria. “Taz” sai tästä 10 ottelua ja sakot.

Valmentajat haastoivat toisiaan vihaisina. New York Rangersin Herb Brooks yritti saada Winnipeg Jetsin Tom Wattin nyrkkitappeluun pelaajapenkiltään.

Fabulous Forum

Eniten kyseenalaista mainetta saivat kuitenkin tammikuun 24. Los Angelesin Forumilla pelatun Kings vs. Vancouver Canucks-ottelun toisen erän tapahtumat ja niitten seuraukset jälkeenpäin.

Kovaotteisen ja historiallisen rumissa peliasuissa pelanneen Canucksin ja kotijoukkueen pelaajien välillä oli juuri syntymässä joukkotappelu NHL-historian eniten jäähypenkkiä kuluttaneen Tiger Williamsin huiskiessa tapahtumien keskipisteenä.

Los Angeles Kingsiä valmensi 51-vuotias Don Perry, joka muutamaa viikkoa aikaisemmin oli saanut ensimmäisen mahdollisuutensa valmentaa NHL:ssä vietettyään vuosikymmeniä sitä ennen alemmissa farmiliigoissa.
Perry oli ollut kivikova puolustaja New Havenissa ikivanhassa EHL:ssä, jossa elämä oli kuin suoraan elokuvasta Lämäri. Samassa sarjassa pelasi itse asiassa joukkue nimeltä Johnstown Jets, joka itse elokuvassa muutettiin Charlestown Chiefsiksi.

Joukkorähinän alkaessa Perry käski Paul Mulveyä menemään jäälle. Hän lisäsi “äläkä mene sinne tanssimaan” (“Get out there and don`t dance”) vielä lähtiäisiksi.

Myös Mulvey oli liittynyt joukkueeseen muutamaa viikkoa aikaisemmin. Hänet tunnettiin roolipelaajana, jonka rooli oli puolustaa joukkuekavereita paljain käsin. Paul Mulvey osasi myös pelata. Hän oli isokokoinen laituri, joka otti kunnioittavat 240 jäähyminuuttia Washington Capitalsissa kaudella 1979-80.

Mutta tällä kertaa Mulvey teki jotain täysin odottamatonta. Hän ei totellut valmentajaansa. Perry toisti käskyn toisen ja kolmannenkin kerran. Paul Mulvey kieltäytyi menemästä jäälle!

Vasta noin 30 sekuntia myöhemmin joukkokäsikähmän jatkuessa jäällä, ja yhden Canucks-pelaajan hypättyä laidan yli Kingsin muut pelaajat päättivät puuttua tapahtumien kulkuun. Rick Chartrawn ja Mark Hardyn liityttyä kokoukseen myös Mulvey päätti seurata.

Haukut

Erätauolla valmentaja Perryn kuultiin haukkuneen Mulveyn ankarasti koko joukkueen edessä.
“En halua joukkueeseeni pelaajaa, joka ei puolusta kavereitaan”, sanoi valmentaja pelin jälkeen.
“En halua, että minut tunnetaan yhteen tarkoitukseen hankittuna palkkamurhaajana”, sanoi Mulvey.

Hän oli juuri pelannut uransa viimeisen ottelun NHL:ssä.

Mulveyn joukkuekaverit eivät pitäneet miehen toimintaa kovin suuressa arvossa. Kukaan ei astunut puolustamaan. Ei sinänsä mikään yllätys, sillä iso mies oli tuotu Los Angelesiin auttamaan loukkaantumisista kärsinyttä joukkuetta.
Valmentaja Don Perry oli varmasti tehnyt selväksi, mitä häneltä odotettiin. Hänen tuli olla yksi Kingsin kovanaamoista.

Hänen osoittamaansa individualismiin ei joukkueessa ollut varaa. Ei etenkään, kun sen tekee vähemmän tärkeä pelaaja, joka voidaan nopeasti korvata toisella.

Merritt, BC

Brittiläisen Kolumbian vuoristossa, parin tunnin ajomatkan päässä Vancouverista sijaitsee pieni Merrittin kaupunki. Kaupungin vanhassa jäähallissa voi kanadalaisen tavan mukaan nähdä vanhoja valokuvia hallista maailmalle suuriin kaukaloihin lähteneistä pelaajista.

Merrittin hallin seinällä on vanha kuva Paul Mulveystä ja tämän isoveli Grantistä. Molemmat olivat isokokoisia ja kovaotteisia hyökkääjäpelaajia. Grant aloitti NHL:ssä 18-vuotiaana ja pelasi yhdeksän kautta Chicago Black Hawksissa ampuen 39 maalia parhaalla kaudellaan 1979-80.

Uran katkaisi kauden 1982-83 alussa sattunut paha polvivamma.

Hänellä on yhä yksi Hawksin seuraennätyksistä nimissään. Ainoa pelaaja, joka on tehnyt intiaanipaidassa viisi maalia yhdessä ottelussa. Ei Bobby Hull, ei Stan Mikita, ei Jonathan Toews. Grant Mulvey.

Paul Mulvey teki läpimurtonsa Washington Capitalsissa. Hän ei ollut yhtä taitava kuin isoveli, mutta jo toisella kaudellaan hän teki kunnioitettavat 15 maalia ja 34 pistettä. Hän sai paljon jääaikaa valmentajalta ja tappeli paljon, jäähyminuutteja joukkueen eniten, 240. Capitalsin silloinen seuraennätys.

Kauden 1981-82 puolivälissä hän saapui Los Angelesiin waiver-listan kautta Pittsburghistä. Häntä pidettiin siinä vaiheessa yksiulotteisena pelaajana, jonka paras apu NHL:ssä oli hänen kovat nyrkkinsä.

Pelisäännöt

Jokaisella ammattimaisella organisaatiolla on omat pelisääntönsä, joista vain osa on kirjoitettu paperille. NHL ei ole poikkeus. Liigaan tulevat pelaajat oppivat suuren osan jo junnuissa ja farmijoukkueessa varsinaisen indoktrinaation tapahtuessa vielä NHL:ssä.

Kieltäytyessään noudattamasta valmentajansa käskyä Paul Mulvey syyllistyi perisyntiin. Hän oli kääntänyt velvollisuuksien ankaran arvojärjestyksen päälaelleen.

Hän oli ollut samanlaisessa tilanteessa monta kertaa aikaisemminkin, mutta tällä kertaa hän ilmeisesti kuunteli sisintään. Nyt sai riittää. Ei ollut mitään järkeä lähteä riehumaan tilanteeseen, joka ei ollut hänen syytään ja ottaa pelaajapenkiltä lähtemisestä kolmen ottelun automaattinen pelikielto.

Pelillisesti ei ollut mitään syytä lähteä. Kings ei tarvinnut momentumia puolelleen, omia ei ollut vähemmän kuin vastustajia – ei mitään syytä noudattaa minkäänlaista koodia.

Moni pelaaja on varmasti joskus uransa aikana halunnut kyseenalaistaa valmentajansa menettelytapoja, mutta aniharva lähtee avoimesti haastamaan koutsin moraalista oikeutta tehdä päätöksiä kesken ottelun. Paul Mulvey tuli kieltäytymisellään asettaneeksi ennakkotapauksen, josta puhuttaisiin vielä paljon.

Mulvey ei varmasti olisi itse voinut odottaa, että hänen tapauksestaan tulisi yksi pelikauden suurimmista puheenaiheista. Hän oli tehnyt jotain, mikä hänestä itsestään tuntui oikealta, mutta mikä pelin kirjoittamattomien sääntöjen puitteissa oli väärin. Valmentajan sana oli laki, oli hän sitten oikeassa tai väärässä.

Kaikki tämä tapahtui vielä samalla viikolla kun yksi Yhdysvaltojen suurista televisiojäteistä näytti Lämäri-elokuvan ensimmäistä kertaa kansallisessa lähetyksessä, pahimmat kirosanat nauhalta hiljennettyinä.

Yhden suunnan matkalippu Rautaliigaan

LA Kings toimi nopeasti. Paul Mulveyltä evättiin sisäänpääsy halliin. Hänet määrättiin pysymään poissa harjoituksista ja peleistä. Hänen nimensä laitettiin välittömästi waiver-listalle, mutta yksikään NHL-joukkue ei ollut kiinnostunut.

Seuraavaksi hän sai yhdensuuntaisen lipun farmijoukkue New Haven Nighthawksiin Connecticutin osavaltioon. Hänelle sanottiin suoraan, että paluu NHL:ään olisi mahdollinen jos hän pysyisi ilman vastoinkäymisiä ja noudattaisi valmentajien määräyksiä.

Paul Mulveyn tapaus sai paljon huomiota osakseen ja mies oli varmasti AHL:n kohutuin pelaaja ensimmäisellä viikollaan New Havenissä.

Hän sai epätavalliselle teolleen paljon kannatusta lehdistöltä ja jääkiekkofaneilta.

NHL:n presidentti John Ziegler Jr. tutki tapauksen ja sai selville, että Perry oli käskenyt Mulveyä mennä jäälle tappelemaan yhteensä neljä eri kertaa. Ziegler antoi LA Kingsin valmentaja Don Perrylle tapauksen vuoksi 15 ottelun toimitsijakiellon. Kingsin maksettavaksi määrättiin lisäksi $5,000 sakot.

NHL:n presidentin mukaan Perryn käytös oli “häpeällistä, vahingollista, ja vastoiin kaikkea sitä, mikä on hyväksi liigalle/jääkiekolle.

“Olemme sääntöjä noudattava joukkue”, sanoi Kingsin omistaja Jerry Buss. Seura maksoi sakot mukisematta.

Päävalmentaja Don Perry ja Kingsin apulaisGM Parker MacDonald sanoivat tilanteen olleen sellaisen, että Canucksilla oli viisi miestä jäällä tappelemassa, Kingsillä vain neljä. “Jonkun oli mentävä”, sanoi MacDonald.

Kingsin johtajat epäilivät suorin sanoin tappelijansa pehmentyneen osaksi sen vuoksi, että tämän elämässä oli nainen, viehättävä kihlattu morsian Kerri Reynolds. Harvinainen kerta, jossa ammattilaispelaajan asenteesta syytettiin tämän kotioloja.

Los Angeles Kingsin GM George Maguire ilmoitti virallisesti, ettei Mulveyn siirtolistalle laittamisella, eikä farmikomenuksella ollut mitään tekemistä Don Perry-tapauksen kanssa. Paul Mulvey oli lähetetty farmiin, koska hän oli marginaalipelaaja NHL-joukkueessa. Kukaan ei uskonut Maguirea.

“Jos pelaaja olisi loukkaantunut jäällä, olisin mennyt laidan yli ensimmäisenä”, puolusteli Mulvey.

Myöhemmin kaudella 1982-82 Don Perry johti LA Kingsin uskomattomaan nousuun playoffeissa Edmonton Oilersia vastaan. Voitto muistetaan Kingsin historiankirjoissa nimellä “Miracle on Manchester.”
Paul Mulveyn päättäessä kautensa farmijoukkueessa, isoveli Grant kohtasi Vancouver Canucksin konferenssifinaaleissa.

Pelisarjan Canucksin hyväksi muuttaneina käännekohtina pidettiin toisessa ottelussa tapahtunutta Canucksin pelaajien antautumista valmentaja Roger Neilsonin johdolla sekä viidennessä käytyä tappelua, jossa Ron Delorme tuhosi Grant Mulveyn ja Blackhawksin laiva alkoi sen seurauksena upota kotiyleisön edessä Chicago Stadiumilla.

Musta lista

Paul Mulvey oli vakuuttunut siitä, että hänet oli laitettu mustalle listalle koko NHL:n laajuisesti. Seuraavana kesänä hänet myytiin Edmonton Oilersiin, jonka farmijoukkue Moncton Alpinsseissa hän pelasi kauden 1982-83 ennen uransa lopettamista.

Vuonna 1984 Mulvey haastoi Los Angeles Kingsin oikeuteen syrjimisestään, ja vaati $20 miljoonan vahingonkorvauksia. Kings maksoi Mulveyn hyväksymän summan lopulta ilman oikeudenkäyntiä.

Epävirallinen elinikäinen pelikielto

Paul Mulvey selviytyi NHL:ssä nyrkkiensä avulla läpi 225 kovan ottelun, joissa hän keräsi yhteensä 613 jäähyminuuttia.

Silti hänet tullaan aina muistamaan siitä kerrasta, kun hän kieltäytyi pudottamasta hanskojaan, ja seuranneista surullisenkuuluisista vaiheista. Hänen omasta mielestään kieltäytyminen johti epäviralliseen elinikäiseen pelikieltoon, koska häntä pidettiin tappelijana, joka ei halunnut puolustaa joukkuekavereitaan.

Jos Paul Mulveyn sijasta saman tempun olisi tehnyt joku NHL:n korkean profiilin pelaajista, joku kuuluisuus, liigan päättäjät olisivat saattaneet joutua tekemään itsearviointia ja itsetutkiskelua ihan eri tavalla.

Mulveyn marginaalipelaajastatuksen vuoksi valmentaja Perryn saama rangaistuskin oli niin kevyt. Pelaajayhdistys ei reagoinut asiaan mitenkään, ehkä samasta syystä.

The Hammer

NHL-historian surullisenkuuluisin kovanaama Dave “The Hammer” Schulz oli juuri ennen Paul Mulveyn kuuluisaa kieltäytymistä kirjoittanut paljon kohua herättäneen kirjansa “The Hammer, Confessions of a Hockey Enforcer.”

Kirjan pokkariversion tullessa markkinoille vuonna 1982, siihen oli lisätty luku, joka käsitteli Mulveyn tapausta. Schultz kirjoitti seuraavaa: “Paul Mulveyn tapauksella on yhtäläisyyksiä Marlon Brandon esittämän “Alaston satama”-elokuvan päätähteen.”

“Elokuvassa Brando huomaa ammattiliiton harrastaman lahjonnan ja korruption ollen ainoa satamatyöläinen, jolla on rohkeutta ottaa kantaa.”

“Harvat ihmiset ovat valmiita laittamaan koko toimeentulonsa vaaraan henkilökohtaisten periaatteittensa ja vakaumustensa vuoksi. Siksi niin harvat pelaajat olivat huolissaan lehdistön kysyessä mielipidettä.”

“Mulvey jätettiin yksin.”

Muistutus

Paul Mulveyn tapaus jää NHL-historiaan muistutukseksi jääkiekon tummemmasta puolesta, josta kukaan ei mielellään halua puhua.

Jääkiekko on maailma, jossa vallitsee sen omat lait, oma uskontunnustus ja omat uskomukset.
Paul Mulvey oli tämän maailman lainsuojaton, joka erotettiin siitä selvällä tavalla.

Lainsuojaton on tämän jälkeen nähty tyylikkäästi harmaantuneena Winter Classicin Alumni-otteluissa ja entisten NHL-pelaajien tapahtumissa. Hän on pitänyt omaa kiekkokouluaan Virginian osavaltiossa.

Alumnitapahtumissa Paul Mulvey on aina esiintynyt Washington Capitalsin paidassa.

“Kaikessa, mitä minulle opetettiin, ja mitä yritän itse opettaa, on kyse pelin taidoista ja asioista, joita pelissä vaaditaan”, sanoi Mulvey The Globe and Mailin haastattelussa. “Joskus pelissä vaaditaan fyysistä intensiteettiä. En pidä fyysistä intensitetttiä huonona asiana, enkä pane pahakseni, jos raaa`at tunteet syttyvät tappeluksi.”

“Mutta olen täysin eri mieltä sellaisen valmentajan kanssa, jonka mielestä hänellä on oikeus lähettää pelaaja tappelemaan. Minusta on ehdottoman kamalaa, että valmentaja lähtee vaatimaan mitään sellaista nuorelta urheilijalta. Yritämme kaikesta huolimatta kehittää pelaajista nuoria kunnon kansalaisia.”

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton

X: @OnsideWithJouni
Facebook: Jouni Niemisen NHL
[email protected]


Muita aiheeseen liittyviä juttuja