Blogi

Onside with Jouni: Huomioita Stanley Cupista

24.4.2024. Stanley Cupin playoffien ensimmäinen kierros on NHL-kauden parasta aikaa. Kaikki, mitä jääkiekossa on parasta, tulee esiin kaikkien nähtäväksi. On pakko seurata nyt, sillä lyhyen ajan päästä joukkueita on jäljellä enää puolet. Tässä muutama kommentti. 

Jääkiekon ruumiillistuma

“Jääkiekossa opetetaan olemaan hellittämätön. Jääkiekossa opetetaan olemaan valittamatta ja pelaamaan loukkaantuneena”, kirjoitti amerikkalainen jääkiekkoselostaja John Buccicross tällä viikolla. 

“Pudotuspelit ovat jääkiekon ruumiillistuma sen sykkivässä ytimessä. Pelaajat pelaavat pelin ja sen opettamien arvojen kunniaksi; asioitten, joita heille on opetettu luistelukoulusta lähtien, kun he olivat 5-vuotiaita.”

“Kaikki se, mitä he ovat sisäisesti, tulee ulos koko maailman nähtäväksi”.

Stanley Cupin playoffien suurena fanina, olen samaa mieltä Buccin kanssa. Stanley Cupin playoffit on lähes eri laji kaikkeen muuhun jääkiekkoon verrattuna. Jääkiekon historia, nykyisyys, mikä tekee tästä pelistä niin huikean, se kaikki tulee esiin eri tavoin näitten viikkojen aikana.

NHL-pelaajien maine luodaan aina Stanley Cupissa. Parhaat nousevat esille. Kyse on samalla todellisesta joukkuepelistä sen varsinaisessa merkityksessä.

Playoffeissa pelataan periaatteessa joka toinen päivä. Vaikka lyhyissä harjoituksissa mennään selvästi kovempaa aivan alussa runkosarjaan verrattuna, pian harjoituksia pidetään vain kuvioitten hiomiseksi. Pelit ovat niin rankkoja. Kipu ja loukkaantuneena pelaaminen on osa Stanley Cupia.

“Puhuimme siitä tänään”, sanoi Vancouver Canucksin valmentaja Rick Tocchet. “Sinun täytyy ottaa kipu omaksesi. Kipu tulee olemaan läsnä, ja sinun täytyy oppia rakastamaan sitä. Sinun täytyy pelata epämukavissa olosuhteissa.”

Tässä muutama kommentti tähän saakka nähdystä. Kommentteja vain otteluista, jotka allekirjoittanut on nähnyt, joko livenä, tai TV:ssä. Siksi muutamista muista pelisarjoista ei vielä kommentteja. 

Jokainen ottelu lähtee alusta

Momentum on yksi mielenkiintoisimmista ja jännittävimmistä asioista playoffjääkiekossa. Joukkue ottaa pelin hallintaansa ja painostaa, mutta yhtäkkiä vastustaja iskeekin takaisin, ja tekee saman. Toinen saattaa keksiä jotain uutta, sekoittaa pakkaa muuttaakseen vastakkainpeluutuksia. Peli muuttuu heti. Kyseessä on myös paljon henkistä, toinen saattaa ottaa ja määrätä peliä omilla ehdoillaan, eikä toinen pysty vastaamaan. 

Momentum vaihtelee puolelta toiselle. Joskus voi nähdä tämän tapahtuvan kesken ottelun, kuin seuraisi tuulen kääntymistä merellä. 

Yksi Stanley Cupin vanhimpia viisauksia on se, ettei momentum kuitenkaan kanna koskaan ottelusta toiseen. Jokainen peli on oma itsensä ja kirjoittaa oman tarinansa. Vaikka ensimmäinen joukkue on voittanut ensimmäisen ottelun suurinumeroisesti, ja onnistunut paljastamaan kaikki vastustajansa heikkoudet, seuraavassa pelissä lähdetään taas nollilta. 

Playoffeissa on kyse ottelujen välillä tehtävistä hienosäädöistä ja mukautumisista muuttuneisiin olosuhteisiin. On olemassa todella hyviä playoffvalmentajia, joitten ammattitaito nyt nousee esille.

Hyviä esimerkkejä on jo nähty. Boston Bruins voitti Game 1:n Bostonissa maalein 5-1 Toronto Maple Leafsiä vastaan lauantaina. Aina, kun Leafsin ykkösketju Tyler BertuzziAuston MatthewsMax Domi tuli jäälle, Bruinsin valmentaja Jim Montgomery lähetti vastakkainpeluutukseen pakkiparin Hampus LindholmBrandon Carlo

“Kun Brandon Carlo on dominoiva pelaaja Bruinsille,” sanoi Montgomery, “hänen pelinsä ilman kiekkoa on nousee todella huomioon, ja on todella turhauttavaa vastustajalle.”

Nelosketju John BeecherJesper BoqvistPat Maroon pelasi hyvin saamallaan jääajalla. Maroon hakee aina fyysistä kontaktia, ja saikin näyttävän sellaisen. Big Rig hankittiin Bostoniin syystä. Kolminkertainen Stanley Cup-mestari. 

Toronton suurimmat tähdet saivat todella paljon sapiskaa Kanadan suurimman kaupungin mediassa hävittyään Game 1. Maple Leafs yritti pelata fyysisesti, mikä ei ole sen omaa peliä. Se on Bruinsin omaa, luonnollista peliä. 

Max Domi yritti aloittaa kaksinkamppailun Brad Marchandin kanssa heti ottelun ensimmäisessä aloituksessa, mutta Marchand ei suostunut. Hieman ihmetyttää, miksi Sheldon Keefe ylipäätään aloitti ottelun ykkösketjullaan Bostonissa. Miksi antaa Montgomerylle tämän haluaman vastakkainpeluutuksen heti kättelyssä?

Mutta Bruinsin momentum ei kantanut enää toiseen otteluun. Auston Matthews oli tavalla tai toisella mukana kaikissa kolmessa Toronton maalissa, kun Leafs tasoitti sarjan 1-1:een. Hän oli tehokas aloituksissa, ja jatkuvasti esillä. Keefe ei lähettänyt häntä ensimmäiseen aloitukseen.

Auston Matthewsin paras peli NHL:ssä? Kannattaa seurata hänen peliään, siihen kuuluu paljon muutakin kuin maalintekoa. Boston Bruinsin paras puolustaja Charlie McAvoy oli jäällä tuon maalin aikana.

Voittomaali oli yksi hienoimmista. Max Domi piti kiekkoa Toronton puolustusalueella, ja kun Matthews lähti liikkeelle, lähti myös syöttö, jonka NHL:n ykkösmaalitykki otti kiinni ilmasta täydessä vauhdissa, ja pääsi yksinläpi Linus Ullmarkia vastaan. Tuloksena voittomaali. 

Jotkut saattoivat ihmetellä, miksi Montgomery jatkoi runkosarjasta tuttua maalivahtiensa vaihtoa pelistä toiseen, koska Swayman oli pelannut niin vakuuttavasti ensimmäisessä. 

Mitchell Marnerin katoaminen playoffeissa ihmetyttää. Yksi jääkiekon taitavimmista tähtipelaajista. Hän on pisteittä kahdessa Bruins-ottelussa. Marner on aikaisemmin tehnyt hyvin pisteitä pudotuspeleissä, ja sarja on vasta alussa. Mutta häneltä odotetaan paljon enemmän.

Tunnustusta George viidennelle

Samantyyppinen opetus nähtiin Colorado Avalanchen ja Winnipeg Jetsin kahdessa ensimmäisessä ottelussa. 

Game 1. Avalanchen heikoksi kohdaksi paljastui seitsemän maalia päästänyt Alexandar Georgiev. Colorado teki kuusi maalia, ja silti hävisi playoffottelun. Kuusi maalia NHL:n parhaalle maalivahdille ja tiukimmalle puolustukselle. 

Tämä sai aikaan erikoisen tilanteen. Mitä jos Jared Bednar vaihtaisi maalivahtia toiseen peliin? Justus Annunen on torjunut lupaavasti runkosarjassa, mutta hän on aloittanut vain 18 ottelua koko NHL-urallaan, eikä koskaan playoffeissa. 

Jopa Denver Post kirjoitti, että jos Annunen on terveenä (hän ei ollut edes luukkumiehenä sairastumisen takia), Bednarin on pakko aloittaa hänellä Game 2:ssa. George viides oli niin selvästi menettänyt itseluottamuksensa. Ja hän näyttää väsyneeltä, pitkän ja rankan kauden kaatamalta. 

Kun maalivahti väsyy fyysisesti, hän on aina torjunnoistaan jäljessä, ja se syö henkisen puolenkin. 

Mutta voimme ajatella asian toisinpäin, kuten Bednar saattoi tehdä. Jos Annunen laitetaan todella kovaan paikkaan kokemattomana, ja jos hänkin menettää itseluottamuksensa maailman kovimpia maalitykkejä vastaan, edessä olisi kauden tärkein peli Game 3, joka olisi pakko voittaa. 

Liian kova tilanne vaihtaa takaisin aloittavaan maalivahtiin. 

Lopulta kävi niin, että 63 ottelua runkosarjassa aloittanut, ja niissä 38 voittoa ottanut Georgiev aloitti ja pelasi todella hyvin. Hän puhui voittonsa jälkeen paljon siitä, miten joukkuekavereilta oli tullut pelkkää tukea ja kannustusta epäonnistuneen Game 1:n jälkeen. 

Colorado Avalanche on liian kokenut joukkue alkaakseen syyttämään sormella yhtä pelaajaa kesken kaiken.

Sarja siirtyy Denveriin tasatilanteessa, ja Avalanchella on aina etua pelata korkealla ohuen ilman kaupungissaan. En voi silti rehellisesti sanoa, etteikö Coloradon suurin ongelma ole yhä maalivahtipeli. 

Jetsin heikko lenkki saattaa olla sen kolmas pakkipari Logan StanleyDylan Samberg, jonka Avalanche ottaa aivan varmasti silmätikukseen kotonaan.

Uskomattomat yksityissuoritukset

Stanley Cupin playoffeissa nähdään aina hienoja yksilösuorituksia. “Different hero every night”-periaatteella. 

Edmontonissa nähtin maanantaina viiden syöttöpisteen ottelu Connor McDavidiltä, neljän syöttöpisteen ottelu puolustaja Evan Bouchardilta, ja hattutemppu Zach Hymanilta

Hattuja laskettiin tulleen jäälle 1,131 kappaletta. Ne sullottiin peräti 14 isoon jätesäkkiin ja ne lahjoitettiin hyväntekeväisyyteen. Kanadan rikkaimman provinssin pääkaupungissa on tuhansia kodittomia. 

Oilers kaatoi hyvänä puolustavana joukkueena tiedetyn Kingsin maalein 7-4, ottamalla pelin haltuunsa heti alusta lähtien. Edmonton määräsi tahdin ja miten pelataan. Oilers-kiekkoa; luistelua, syöttöpeliä, ja kiekon tuomista mailan lavassa hyökkäysalueelle. 

Yksi McDavidin syötöistä tavoitti Leon Draisaitlin, joka nosti kiekon pienestä tilasta yli Cam Talbotin maalin kattoon. 36-vuotiaaksi ehtinyt entinen Oilers-vahti sai kuulla nimeään Rogers Placen yleisöltä, siis kaupungissa, jossa hän oli erittäin suosittu, jossa hänen lapsensa syntyivät.

Kingsin (surullisen)kuuluisa 1-3-1 systeemi ei missään vaiheessa toiminut tehokkaasti. Yksi NHL:n parhaista alivoimista joutui päästämään kolme maalia neljästä Oilersin ylivoimatilanteesta. 

Oilers ja Kings kohtaavat jo kolmannen kerran peräkkäin Stanley Cupin ensimmäisellä kierroksella. Suuri osa pelaajista on pysynyt samoina, penkkien takana ovat uudet valmentajat, Kris Knoblauch ja Jim Hiller

Jäämme odottamaan Hillerin hienosäätöjä. Hän sanoi pressissään maanantaina joukkueensa päästäneen liikaa suoria hyökkäyksiä, eikä alivoima toiminut tavalliseen tapaan. 

“Me emme voi päästää noin suurta määrää paikkoja, se ei ole meille ominaista”, sanoi Jim Hiller. “Me pystymme korjaamaan sen”. Drew Doughty – jolle Edmontonin yleisö yhä buuaa aina hänen koskiessaan kiekkoon – sanoi samaa Kingsin kopissa. 

Klim Kostin – jonka Oilersin GM Ken Holland päästi Detroitiin, vaikka tämä oli todella tärkeä pelaaja Edmontonille – oli Rogers Placen katsomossa, oma vanha Oilers-paita päällään fanina. Käy ilmi, että Kostin asuu kaupungissa. Fanit tulevat otteluihin suosikkipelaajansa pelipaita päällään. Jotenkin hauskaa, että toisessa NHL-joukkueessa pelaava aktiivipelaaja saapuu oma paita päällään fanina paikalle. 

Kuka tiesi?

Stanley Cupin playoffeissa, juuri tähän aikaan kaudesta, havainnumme huomaamaan pelaajia, joihin emme normaalisti ehkä kiinnitä huomiota samalla tavalla. 

Ensimmäisenä tulee mieleen kaksi Winnipeg Jetsin pelaajaa, puolustaja Josh Morrissey ja etenkin kapteeni, isokokoinen sentteri Adam Lowry

Lowry on käsitteen “Big Boy Hockey” ilmentymä. Isokokoinen ja vahva hyökkääjä, joka ei ole tunnettu kiekollisesta pelaamisestaan, teki kaksi maalia tärkeässä tilanteessa, Game 1ssä. Pitkäaikaisemmat NHL:n seuraajat muistavat isän, Dave Lowryn, joka oli kovasti yrittävä hyökkääjä, joka loisti työvoitoillaan Calgaryssä ja Floridassa. 

Adam Lowry johtaa joukkuettaan. Hän pelaa ja haastaa fyysisesti, blokkaa laukauksia, voittaa aloituksia, rakentaa peliä, puolustaa alivoimalla vankasti, erittäin vahva laidoilla. 

Josh Morrissey on lentävä puolustaja, loistava luistelija, todella peliälykäs jääkiekkoilija. Hänestä sanotaan aina, että jos hän pelaisi isommalla markkinalla kuin Winnipegissä, hän olisi suuri tähti. 

Matt Rempeä on tällä palstalla veikattu tulevaksi voimahyökkääjäksi NHL:ssä. Tuntuu joskus siltä, että seeprapaidat pitävät kaksimetristä nuorukaista silmätikkunaan. Mutta hän on todistanut arvonsa Rangersille. 

Peter Laviolette osaa käyttää nelosketjuaan oikein. Sentteri Barclay Goodrow voitti Stanley Cupeja Tampassa kolmosketjussa. Jim Vesey voitti Hobey Baker-palkinnon yliopistopelaajana. Hän on joutunut muuttamaan peliään pelatakseen nelosessa. 

Matt Rempe on yleisön suosikki Manhattanilla. Hän osaa pysyä poissa tappeluista, kun joukkueen etu sitä vaatii. Capitals toi Dylan Mcillrathin ylös aloittamaan tappelun Rempen kanssa, mutta tämä kieltäytyi kohteliaasti.

Ei tule yhtään pelaajaa mieleen, joka olisi tullut NHL-peleihin yhtä suurella kohulla ja toisaalta suosiolla kuin Matt Rempe.

LTIR

Stanley Cup-mestari Vegas Golden Knightsin kapteeni Mark Stone palasi kaukaloon jo kolmannen kerran pitkäaikaiselta sairaslistalta juuri sopivasti playoffien ensimmäiseen otteluun. Ja hän teki ensimmäinen maalinsa heti ensimmäisessä vaihdossaan. 

Stonen poissaolo antoi Vegasille mahdollisuuden palkata muita pelaajia, koska playoffeissa ei tunneta palkkakattoa. VGK operoi tällä hetkellä $9.2 miljoonaa yli Capin. Sopimuksista huolehditaan sitten kauden jälkeen. 

NHL-blogi ei usko tähtipelaajien tahallaan haluavan istua sivussa peleistä. Mutta tähän porsaanreikään tullaan varmasti puuttumaan, kun seuraava CBA tehdään omistajien ja pelaajien kesken. 

Päinvastainen tilanne Edmontonissa. Olemme parin viime kuukauden aikana miettineet, ettei Oilersille etenkin playofftilanteessa tärkeä Evander Kane näytä olevan täysin huippukunnossa. Jokin vaivaa, emme tiedä mikä. 

Erikoisesti, juuri pudotuspelien aattona, Kane kertoi medialle itse kärsineensä urheilijan tyrästä viime kuukaudet. Yleensä ei playoffeissa kerrota yhtään mitään vammojen laadusta. Toki vastustajat eivät voi iskeä mihinkään kohtaan Evander Kanea erityisesti tämän tiedon jälkeenkään. 

Voidaan esittää rehellinen kysymys, miksei Kanen tyrää leikattu jo muutama kuukausi sitten? Urheilijan tyrä ei kokonaan parane muuten kuin leikkauksella. Kane oltaisiin voitu leikata ja kuntouttaa sopivasti playoffeihin, ja Oilers olisi voinut käyttää LTIR:lle menneet rahat hyviin pelaajiin. 

Valmentajat

New York Islanders on selkeä altavastaaja idän sarjassa ennakkosuosikki Carolina Hurricanesia vastaan. Carolina on yksi NHL:n eniten laukovista joukkueista. Patrick Royn johtamassa New York Islandersin valmennuksessa ja valmennusryhmässä (Doug Houda, John MacLean) on selvästi nähtävissä Montreal Canadiensin ja entisen valmentajan Jacques Lemairen taktiset opit. 

Roy voitti ensimmäisen Stanley Cupinsa Montrealissa joukkueessa, jonka valmennuksen taktisena neuvonantajana toimi Lemaire. MacLean pelasi Lemairen valmennuksessa New Jersey Devilsissä. Islanders ei todennäköisesti ehdi voittaa neljää ottelua Hurricanesia vastaan ensimmäisenä, mutta se pystyy antamaan kovan vastuksen ja pysymään otteluissa mukana tutunnäköisen puolustuspelitaktiikan ansiosta. Puhe ei ole pelkästään oman pään puolustuksesta. 

Carolina sai esimerkiksi Game 1:ssä aikaan vain 26 laukausta koko pelissä (jonka se voitti 3-1). 

Toisen penkin takana Rod Brind`Amour on yksi parhaista nykypäivän valmentajista. Rod teki Game 1:ssä mielenkiintoisen muutoksen kolmannen erän alussa, kun hän siirsi Jake Guentzelin oikealta laidalta vasemmalle, ja Andrei Svechnikovin kolmosketjusta (Jordan Staal, Jordan Martinook) Sebastian Ahon johtamaan ykkösketjun oikealle laidalle. Seth Jarvis laitettiin kolmoseen Svechnikovin paikalle. 

Tuloksena oli vahva kolmas erä ja tärkeä voitto. 

Brind`Amour veteli oikeista naruista myös Game 2:ssa. `Canes onnistui nousemaan voittoon kolmen maalin tappioasemasta. Sebastian Aho nousi jälleen esiin kolmannen erän

Ja sitten on vielä Rick Tocchet ja tämän apulainen Adam Foote. Jotenkin heidän vaikutuksensa ja miten he pelasivat aikoinaan itse pelaajina, näkyy Vancouver Canucksin pelissä parhaimmillaan. 

Ei sanoja

Stanley Cupin voittamiseksi tarvitaan kuusitoista voittoa. Olemme vasta 1-2 voitossa parhaitten kohdalla. 

Lopussa ei löydy enää sanoja. Kaikki tällä videolla esiintyvät mestarit ovat tuttuja vuosien varrelta eri yhteyksistä. Heistä ikäänkuin tuli kuolemattomia, kun heidän nimensä kaiverrettiin loordi Stanleyn lahjoittaman hienon palkinnon kylkeen.

Game 2 tänään Edmontonissa.

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton

X: @OnsideWithJouni
Facebook: Jouni Niemisen NHL
[email protected]


Muita aiheeseen liittyviä juttuja