Blogi

Onside with Jouni: No Quit in New York

25.5.2024. New York Rangers tasoitti itäisen konferenssin finaalin jännittävien vaiheitten jälkeen perjantaina. Madison Square Gardenin sankariksi nousi jatkoajalla 2-1 voittomaalin tehnyt Stanley Cup-mestari Barclay Goodrow. Tässä muutama kommentti. 

Goody

New York Rangers löysi itsensä hankalasta paikasta perjantai-iltana kotonaan Madison Square Gardenissa. Se oli hävinnyt jo ensimmäisen ottelun Florida Panthersille ponnettomalla esityksellä, ja nyt toinen peli oli tasan 1-1 jatkoajan alkaessa. 

Itäisen konferenssin finaalisarjan aloittaminen kahdella tappiolla kotona ei ole hyvä tilanne, mutta kaksinkertainen Stanley Cup-mestari Barclay Goodrow näytti, kun ensimmäistä jatkoaikaerää oli jäljellä vain sekunti alle kuusi minuuttia, miksi hän on niin tärkeä pelaaja joukkueessa. 

Barclay Goodrow on yksi kahdesta New York Rangersin kopissa istuvista Stanley Cup-mestareista (kolminkertainen mestari Jonathan Quick on toinen). Goodrow hankittiin isolla rahalla vapaana agenttina sen jälkeen, kun hän oli pelannut todella hyvin kahden Tampa Bay Lightningin mestarijoukkueen kolmosketjussa kolme kesää sitten. 

Kuuden vuoden, $21.85 miljoonan diili näytti liialliselta miehelle, joka torppaa kyllä vastustajia mielellään, ei koskaan pelkää tiputtaa hanskojaan jos tilanne vaatii, on yleensä joukkueensa eniten laukauksia blokkaava hyökkääjä, ja todella hyvä aloittaja. Sisukas, kovaluontoinen pelaaja, joka tuo aina fyysistä särmää peliin mukaan. 

Tehokas alivoimissa – Rangersin av on ollut todella hyvä näissä pudotuspeleissä – ja pelaaja, johon Peter Laviolette voi luottaa kovimmissakin vastakkainpeluutuksissa. Ja kaikkien kehuma hyvä joukkuekaveri. Asia, mikä näyttää olevan aina tärkeämpi mitä paremmista joukkueista on kyse. 

Tyylikkääseen mafiapukuun pukeutunut Vincent Trocheck puhui kaveristaan ottelunjälkeisessä mediatilaisuudessa. 

Rangersiä on haukuttu pehmeäksi joukkueeksi – viimeksi keskiviikkona – mikä on pahin loukkaus, minkä NHL-joukkue, tai yksittäinen NHL-pelaaja voi kuulla. Sillä osastolla merirosvoniminen, ilman NHL-varausta ammattilaiseksi aikoinaan lähtenyt hyökkääjä Torontosta ainakin auttaa. 

16-game player

Barclay Goodrow on kaikista näistä hienoista ominaisuuksistaan huolimatta nelosketjun pelaaja, sen keskushyökkääjä. Mutta voittomaali Game 2n jatkoajalla ei ollut tyypillinen nelosketjun tsemppimaali.

Hyvä esimerkki siitä, miten taitavia nykyNHL:n pelaajat ovat jopa nelosketjussa. Rangersin toistaiseksi paras Conn Smythe-ehdokas Vincent Trocheck antoi poikittaissyötön hyökkäysalueella, Will Cuylle luisteli kohti maalia, mikä antoi enemmän tilaa, ja Goodrow laukoi todella nopeasti kovan rannelaukauksen. Kiekko meni yli Sergei Bobrovskin olkapään, ja MSG aloitti juhlinnan. 

Barclay Goodrow teki menneessä runkosarjassa neljä maalia 80 ottelussa. Nyt hänellä on sama neljä maalia koossa 12 playoffottelussa. Kaksi voittomaalia. 

Hän on niin sanottu “16-game player”. Hänen arvonsa nähdään aina keväällä. Oikeastaan, taidamme kuulla 31-vuotiaan hyökkääjän nimen yleensä keväisin. Muuten on hiljaisempaa. 

Hän maksoi maalillaan Rangersin omistajalle James Dolanille ainakin tämän kauden palkkansa korkoineen. Voitoin ansiosta pelisarja tulee ainakin kerran vielä Gardenille. Urheilullisesti ajatellen, hänen playoffkokemuksensa maksoi itse itsensä Rangersille todella tärkeällä hetkellä. 

Se, että juuri Barclay Goodrow onnistui ratkaisemaan kiihkeän kamppailun Gardenissa, oli tavallaan jääkiekkojumalien tekemä tilientasoitus ensimmäisessä erässä tapahtuneen jälkeen. 

Rangers oli päässyt 1-0 johtoon Vincent Trocheckin maalilla ensimmäisen erän neljännellä minuutilla. Erän viimeiselle neljännekselle tultaessa Panthers pääsi laittamaan ykkösketjunsa (TarasenkoBarkovReinhart) hyökkäyspään aloitukseen, eikä Rangersin nelonen (Vesey-Goodrow-Rempe) päässyt vaihtoon pitkän kiekon takia. 

Seuranneessa tilanteessa Aleksander Barkov kaatui, ja Goodrow sai kaksi minuuttia estämisestä. Monen Rangers-leiriläisen mielestä Frank Selke-palkinnon voittaja loisti myös näyttelemisessä tilanteessa. Panthersin kapteeni on tunnettu juonikkaasta pelistään, mutta koenäytöksen antaminen Suomen kansallisbaletin Tampereen vierailun Joutsenlampi-esitykseen ei yleensä kuulu niihin. Vaikeaa uskoa.

Panthers käytti seuranneen ylivoimatilanteen hyväksi, yhden tärkeän Rangersin alivoimapelaajan katsoessa jäähyaitiosta. Carter Verhaeghe huijasi ensin Alex Wennbergin taitavalla kärkimiinalla pois edestä ja rannelaukoi kiekon Igor Shesterkinin patjojen välistä maaliin. 

Muita kommentteja ja huomioita

New York Rangers tuli toiseen otteluun täysin erilaisella energialla ja asenteella kuin keskiviikon esityksenkaltaiseen. Kovaa vastakarvaa, Panthers-pelaajia seinille, ja ottelun ensimmäinen maali jo neljän minuutin kohdalla. 

Adam Fox – jolla ei muuten ollut paras ilta – antoi tyylikkään poikittaissyötön maalinkulmalla odotelleelle Vincent Trocheckille, jonka tehtäväksi jäi vain laittaa kiekko maaliin. Tilannetta edelsi Alexis Lafrenieren taklaus päin Carter Verhaeghea ihan maalin edessä, ja sitä seurasi pieni kokous ja käsikähmä.

Loistavat maalivahdit molemmilla puolilla kaukaloa. Yksikään joukkue ei hävinnyt maalivahtinsa takia. Igor Shesterkinin oli pakko voittaa, kuten koko Rangersin joukkueen, ja hän onnistui. Paineet olivat varmasti kovat, mutta numero 31 hoiti hommansa yksinkertaisen näköisesti. Tilanteitten luku ja sijoittuminen maailman kärkeä. 

Ykkösottelusta poisjätetty tulokaspelaaja Matthew Rempe sai mahdollisuuden Game 2:ssa. Hänen press boxiin jättämistään olivat arvostelleet ainakin Sean Avery, Mark Messier, Wayne Gretzky, ja Ron Duguay entisistä Rangers-legendoista, mutta samaa virhettä ei tehty kahdesti. 

Isokokoinen ja erittäin suosittu nuorimies Calgarystä toi odotetusti Madison Square Gardenin katsomon mukaan, toi energiaa, nosti pelin emotionaalista tasoa, teki jokaisesta Rangers-pelaajasta isompia ja rohkeampia nelosketjusta. 

Rempe pelasi 10:06, ja sai pelata viisi vaihtoa vielä tasaisen pelin kolmannessa erässä, ja yhden hyökkäyspään vaihdon jatkoajalla. Hänelle laskettiin yhdeksän taklausta, kaikki puhtaita, vain kymmenessä minuutissa, ja Panthersin pelaajat katsoivat varmasti ylimääräisen sekunnin ajan taakseen hänen ollessaan jäällä. Ei yhtään jäähyä. 

Yksi hieno aloitusvoitto. Madison Square Gardenin lehterit täyttävät pikkurikolliset, superjulkkikset, narkkarit, mafiosot ja seitsemännumeroista tiliä Wall Streetillä tekevät pukumiehet itse asiassa hurrasivat, kun Barclay Goodrow heitettiin aloituksesta pois, ja Rempe tuli tilalle.

Allekirjoittanut kuuluu niihin, joitten mielestä paras tapa valmentaa ja roolittaa Matt Rempeä on antaa hänen luistella ja hakea omia taklauksiaan. Häntä ei pidä sitoa 1-3-1 tai mihinkään muuhunkaan puolustussysteemiin. Hänestä saadaan eniten irti toisella tapaa. 

Kaapo Kakko joutui seuraamaan ottelun sivusta, mutta on olemassa hyvä mahdollisuus, että hän palaa sunnuntaina mukaan, koska Jimmy Vesey näytti loukkaavan olkapäänsä Ryan Lombergin iskettyä häneen kahdesti tilanteitten jälkeen korkealta. 

Erotuomarit näyttävät antaneen superenergiselle Lombergille luvan taklata pelaajia ihan miten hän itse haluaa, ja Lomberg ymmärtää mistä hänelle maksetaan. Samalla hän on viimeisten vuosien ehkä kehittynein NHL-pelaaja. Muutama vuosi sitten hän ei olisi kiertänyt kiekon kanssa K`Andre Milleriä kuten nyt nähtiin. 

Suomalaiset Florida Panthersin pelaajat pelasivat kaikki neljä todella hyvin. Onko niin, etteivät vähemmän julkisuutta saavat Anton Lundell, Niko Mikkola ja Eetu Luostarinen saa ansaitsemaansa huomiota? Lundell on vasta 21-vuotias, pelaamassa jälleen todella tehokasta playoffkevättä. Sekä Lundell että Aleksander Barkov kolistelivat tolppia laukauksillaan perjantaina. 

Luostarisella oli hyvä tilaisuus ratkaista ottelu juuri ennen Barclay Goodrown voittomaalia. 

Paul Maurice on älykkö, erittäin sivistynyt ja hyvin puhuva herrasmies ja yksi maailman parhaista jääkiekkovalmentajista. Se, että tällainen henkilö valmentaa Stanley Cupin ilkeintä ja samalla kurinalaisinta joukkuetta, niin hölmöltä kuin se kuulostaakin, on jotenkin viehättävää ja siistiä. 

Hänen pressejään kannattaa katsoa perinpohjaisten analyysien, huumorin ja oikeisiin paikkoihin heitettyjen voimasanojenkin takia. 

Sunnuntaihin

New York Rangers todisti perjantaina pystyvänsä nostamaan tasoaan, kun paineet ovat pahimmillaan. Joukkueen slogan “No Quit in New York” näytti pitävän paikkansa.

Game 3 pelataan sunnuntaina Floridassa noin kello 15.00 paikallista aikaa. 

Nyt pelataan paras viidestä-sarjaa. Momentum ei kanna pelistä toiseen Stanley Cupin playoffeissa, vaikka emme voi sanoa, että New York Rangers olisi juuri dominoinut peliä perjantaina. 

Taas lähdetään alusta, jokainen ottelu kirjoittaa oman tarinansa. 

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton

X: @OnsideWithJouni

Facebook: Jouni Niemisen NHL

[email protected]

Muita aiheeseen liittyviä juttuja