Blogi

Onside with Jouni: Hulluja käännöksiä ja rohkeita muutoksia

30.5.2024. Momentumin villit käännökset jatkuivat keskiviikkona Edmontonissa. Kukaan ei enää osaa ennustella, mihin suuntaan läntisen konferenssin finaalissa mennään ottelusta, tai erästä tai edes seuraavasta kymmenminuuttisesta toiseen. Edmonton Oilers otti voiton neljännestä ottelusta vakuuttavalla pelillä. Nyt länsi valloitetaan paras kolmesta-menetelmällä.

Länsi on taas tasan!

Edmonton Oilersin alivoima – nyt 23 peräkkäistä vastustajan ylivoimatilannetta hoidettu – oli taas yksi tekijöistä voiton takana, kun kotijoukkue otti voiton hulluna riehuvan Rogers Placen yleisön edessä maalein 5-2.

Nyt eletään parasta aikaa NHL-kaudesta. Ollaan samalla tulossa aikaan, jossa käsillä on niin sanottu “War of Attrition”. Joukkueet, jotka onnistuvat pysymään terveenä, tai edes jotenkin terveenä, ovat vahvoilla. Jokainen alkaa menettää pelaajia loukkaantumisten takia. 

Kris Knoblauch teki taas joitakin, yllättäviäkin, hienosäätöjä ja pakansekoituksia tähän otteluun. 

Allekirjoittaneen leuka putosi lähemmäksi lattiaa, kun ennen peliä kouraan iskettiin “Projected Lineup”-paperi, ja siinä Edmontonin kakkosketjuksi oli laitettu McLeodDraisaitl Perry. Ryan McLeod ja kaiken kokenut Corey Perry tulivat takaisin jäälle pressboxista, Derek Ryan ja Warren Foegele saivat jäädä pois – tosin kolmosketjusta. 

Eli siis “maailman toiseksi paras pelaaja” sai vierelleen kaksi miestä popcornikoneen vierestä, joilla kummallakaan ei ole pisteen pistettä vielä näissä playoffeissa??

Knoblauch saattoi ymmärtää, että juuri Leon Draisaitl tietää, miten Corey Perryn kanssa pitää pelata. Etenkin syvällä hyökkäysalueella, jossa Perry on parhaimmillaan. Tämä poiminta onnistui. 

Ketjujen numeroiminen on vanhanaikaista, mutta tämä näytti etukäteen rohkealta vedolta. Knoblauch on osoittautunut valmentajaksi, joka ei pelkää tehdä kylmäpäisiä siirtoja, oli kyseessä maalivahdin vaihtaminen, vaihtaminen takaisin, kokeneen konkarin laittaminen vilttiin, tai tuominen takaisin. Ja niin edelleen. 

Useimmiten hänen riskivetonsa ovat kannattaneet tähän saakka, ja tuoneet mielenkiintoa. 

Puolustuksesta Vincent Desharnais sivuun – hän saattaa olla loukkaantunut jonkin verran – ja pitkään pelaamatta ollut, lähinnä tulevaisuuden pelaajana pidetty, Philip Broberg kehiin. Kesken todella kovan konferenssifinaalin. 

Desharnais ei ole parhaimmillaan viidellä viittä viittä vastaan, mutta hän on ollut tärkeä osa alivoimaa. Hänen tilalleen siis mies, joka ei ole pelannut kolmeen viikkoon missään. Mies, joka ei ole vielä koskaan ollut vakituinen NHL-puolustaja. Peliin, joka oli pakko voittaa. 

Se, että Knoblauch – ja hänen neuvonantajansa – näki, miten juuri Brobergin luistelu voi sopia hyvin Dallasin pelityyliä vastaan, on huomattava poiminta. 

Paljon muutoksia tulokasvalmentajalta kesken kaiken, ennen konferenssifinaalin neljättä peliä. Siis mieheltä, joka ei ole koskaan valmentanut Stanley Cupin playoffeissa. Knoblauch sanoi konsultoivansa valmennusryhmäänsä, ja joitakin muita, ennen siirtojaan, noin 6-12 ihmistä. 

Hän todella tuntuu ymmärtävän, mitä hänen joukkueensa yleensä tarvitsee. 

Ensimmäiset viisi minuuttia

Dallas Stars otti momentumin haltuunsa heti Game 4:n alussa. Ensimmäinen laukaus kohti Stuart Skinneriä meni hänen taakseen. 

Wyatt Johnson, 21v, jälleen playoffsankarina. Peliä oli pelattu 58 sekuntia. 

Seuraava maali tuli viiden ja puolen minutin kohdalla. Esa Lindell sai nimensä lopulta maalintekijäksi, hyvin liikkuvan puolustajan kolmas maali kevään playoffeissa. 

Järjettömiä, seismisiä käännöksiä

Tässä hullussa pelisarjassa aina joku ottaa momentumin haltuunsa, ja ensimmäisessä erässä Dallas Starsilla oli selvästi pelissä yliote heti alusta. 

NHL:n virallisen paperin mukaan Edmonton Oilers sai ensimmäisen laukauksen Jake Oettingerin maalia kohti, kun peliä oli pelattu 11:49. Siinä vaiheessa Dallas Stars oli voittanut laukaukset 5-0, ja johti peliä siis maalein 2-0.  

Ja sitten peli kääntyi taas! Täyskäännös. Ensimmäisen erän viimeisen kahdeksan minuutin ja 11 sekunnin aikana Oilers puolestaan voitti laukaukset 11-1. Ja teki kaksi maalia. 

Edmontonin ensimmäinen maali tulee ajassa 13:30. Ryan McLeod – suoraan press boxista – syöttäjinä Corey Perry – suoraan press boxista, ja uransa huonoimmat 48 kokenut Darnell Nurse

Seuraava Oilersin maali ajassa 16:17. Connor McDavid antoi tahallaan syötön Oettingerin patjojen kautta Evan Bouchardille

Itse Wayne Gretzkykään ei osaa sanoa, mitä tässä pelisarjassa oikein tapahtuu. 

Legendaarinen alivoimapeli

Edmonton Oilers on tunnettu suuressa kuvassa ylivoimapelistään, joka on tilastojen mukaan ollut viime vuosina NHL-historian tehokkain. 

Mutta tämän kevään Stanley Cupin playoffeissa Oilersin alivoima on ollut joukkueen selkäranka. Alivoima ei ole juuri Dallas Stars-sarjassa ollut niin kiireinen kuin aikaisemmin, mutta se on ollut tehokas. Keskiviikon ottelun jälkeen 23 peräkkäistä alivoimatilannetta hoidettu päästämättä yhtään kiekkoa omaan maaliin. 

Stars pääsi ylivoimalle vain kahdesti Game 4:ssä. Toisesta niistä Oilersin alivoima teki ottelun voittomaalin. Erittäin huomattava momentumin käännös taas kerran. 

Sanan ”Shit Burger” lanseeraaminen kesken konferenssifinaalin on yksi syistä, miksi katsomme jääkiekkoa!

Edmontonin alivoimasta on tulossa näitten playoffien ykköstarina näillä seuduilla. Se jatkaa täydellistä marssiaan. Se imee energian pois vastustajilta kerta toisensa jälkeen. Ja neljännessä pelissä Starsia vastaan se teki vielä voittomaalin. 

Oilersin alivoiman peli pitäisi filmata erityiseksi oppimateriaaliksi valmentajille. Kaikki pienet yksityiskohdat, pelaajien ja mailojen laittaminen oikeaan paikkaan, on tehty täydellisesti. Sen takana ovat tietenkin pelaajat, ja kaikista tärkeimpänä valmentaja Mark Stuart, jonka käsialaa tämä on. 

Stuart on vielä käyttänyt alivoimassa eri pelaajia, ei samaa yhdistelmää koko ajan. Pelaajia on tullut ja mennyt tilanteen mukaan. Taso on pysynyt samana. 

Vain 51 sekuntia Jänmarkin maalin jälkeen Leon Draisaitl teki 4-2 maalin. Edellisessä pelissä Dallas teki kolme maalia ajassa 3:33. 

Darnell Nurse

Puolustaja Darnell Nurse on ollut valitettavasti viimeisten päivien suurimpia keskustelunaiheita Edmontonissa. Nurse on saanut paljon paskaa niskaansa, ja osa siitä on itse aiheutettua. Joukkuelajissa yhden pelaajan ankara arvosteleminen ei ole reilua. Ja nyt ollaan jo konferenssifinaalissa. Näissä peleissä kaikki eivät koskaan pääse pelaamaan. Mutta on nähtävä myös tosiasiat. 

Darnell Nurse ei ole pelannut hyvin Dallas Starsia vastaan ensimmäisessä kolmessa pelissä. 

Hänen virheensä jo Vancouver-peleissä olivat hyvin näkyviä, vaikka kokonaisuudessaan hän pelasi hyvin ennen Stars-sarjan alkua. 

Keskiviikkoaamun harjoitusten jälkeen hän ilmestyi median eteen, vastaili lyhyesti ja häippäsi paikalta nopeasti. Hän oli selvästi ärtynyt. Seura vaatii pelaajia tulemaan haastatteluihin, se kuuluu sopimukseen, mutta pelaajilla ei ole mitään velvollisuutta vastata toimittajille. Silti, hänen käytöksensä ei näyttänyt hyvältä. Vaikka se ei ollut tunnusomaista hänelle. 

Illan ottelussa Darnell Nurse ikäänkuin näytti arvostelijoilleen, raivoisalla tavalla. 12 taklausta, kolme blokkia ja todella tärkeä syöttöpiste. 

Muut Oilersin pakit rekisteröivät viisi taklausta. Koko Dallasin pakisto neljä taklausta. Hyvää peliä alusta loppuun. Nursen paras vahvuus on fyysisyyden lisäksi hänen luistelunsa ja kykynsä hallita laajaa aluetta jäällä hyvän liikkuvuutensa ansiosta. 

Hän on antanut kaikkensa aikaisempina keväinä Edmonton Oilersille. Hän on pelannut läpi hirvittävien loukkaantumisten. 

Fyysisyyttä ei ole nähty niin usein kuin Edmonton Oilers ja kriittiset fanit haluaisivat. Välissä näissä playoffeissa oli viisi ottelua, joissa hän rekisteröi vain yhden ainoan taklauksen. Sitä on vaikea uskoa. 

Dallasia vastaan kaksi taklausta yhteensä kahdessa ensimmäisessä, vain yksi kolmannessa pelissä. Tämä ei ole NHL-puolustajalta hyvä tilasto Stanley Cupissa. 

Allekirjoittaneen mukahauska kommentti Darnell Nursen sopimukseen kesällä 2021. 

Yksi syy kovan arvostelun takana on Nursen kesällä 2021 allekirjoittama sopimus, jonka AAV on $9.5 miljoonaa. Pelaajaa ei tule koskaan arvostella hänen sopimuksensa takia, mutta valitettavasti ammattilaisurheilussa hintalappu tulee aina mukana, halusimme sitä tai emme. 

On selvää, että Darnell Nurse on ylipalkattu. Hän saa Cale Makarin palkkaa. Hän ei ole pelajana samalla planeetalla kuin Cale Makar. Vastustajan puolella on yli miljoonan vähemmän ansaitseva Miro Heiskanen, joka myös pelaa toisella planeetalla. Pakko sanoa, että olisi kivaa saada kuulla joskus olevansa ylipalkattu. Useimmat meistä eivät ole koskaan päässeet nauttimaan tuollaisesta tilanteesta. 

Nursen on yksinkertaisesti pelattava paremmin jatkossa. Mutta hänkin on vain ihminen, hän ei voi olla kukaan muu kuin mitä hän on. Jos hän pelaa parasta peliään, hän voi olla hyödyllinen pelaaja joukkueelleen. 

Pidin kovasti siitä, miten Connor McDavid puolusti Darnell Nurseä median edessä. Kun kysyttiin, kuka haluaa vastailla asiasta, Connor sanoi: “Minä otan tämän.” Näin toimii oikea kapteeni. Nämä ovat tärkeitä asioita. 

Kaikki Oilers-pelaajat näyttävät nyt puolustavan joukolla kaveriaan. Tämä on oikein, hyvä nähdä. 

Connor McDavid, muuten, pelasi kolmen pisteen ottelun. Kolme syöttöä, kolmas tuli lopussa Mattias Ekholmin tyhjään maalin tekemän varmistuksen syöttäjänä. 

Sinun siirtosi, Pete

Lännen konferenssifinaali jatkuu perjantaina Dallasissa ja sunnuntaina Edmontonissa. Jollakin joukkueella on sunnuntaina mahdollisuus edetä Stanley Cupin finaaliin lännen edustajana. Lisää hulluja momentumin muutoksia odotettavissa! 

AHL:stä marraskuussa kesken kriisin repäistyn Kris Knoblauchin tehtyä kaikki oikeat siirrot ja hienosäännöt ja voitettua keskiviikkona, nyt on erittäin kokeneen ja erittäin taitavan Pete De Boerin vuoro. Sinun siirtosi, Pete. Vastassa alivoimapeli, joka ei ole päästänyt yhtään maalia kahdeksaan peräkkäiseen playoffpeliin. 

Chris Tanev loukkaantui ja joutui jättämään kaukalon keskiviikkona. Jos NHL:ssä on pelaaja, joka pystyy pelaamaan vaikka kuinka pahasti loukkaantuneena, se on Tanev. Pidämme peukkuja. Iso menetys Dallasille, jos ei pysty pelaamaan. On se aika kaudesta. 

Todella hienot Stanley Cupin playoffit meneillään tänä keväänä, idässä ja lännessä. 

Miten käy Oilersin ja Starsin sarjassa? Veikkauksia? 

Veikataan tässä, että tämä menee seitsemänteen peliin. 

Täällä Jouni Nieminen, Rogers Place, Edmonton

X:   @OnsideWithJouni
Facebook: Jouni Niemisen NHL
[email protected]


Muita aiheeseen liittyviä juttuja