Viihde

Historian kuuluisin vankilapako, joka päättyi mysteeriin

Kenties historian uskalian ja kekseliäin vankilapako nähtiin kesällä 1962, kun Frank Morris, Allen West sekä John Anglin lähtivät livohkaan pahamaineisesta Alcatrazin vankilasta.

Alcatraz oli pelätty sijoituspaikka vankien keskuudessa. Sen lisäksi, että vankilassa vallitsi ankara kuri, ajateltiin myös pakenemisen olevan mahdotonta. Historian aikana Alcatrazista pakoa yritettiin 14 kertaa, mutta yleensä pakenijat joko ammuttiin tai he hukkuivat.

Hukkuminen oli kenties pakenijoiden peloista kaikista suurin, sillä vankila sijaitsi saaressa San Franciscon lahdella. Vaikka pakenija olisi ollut hyvä uimari, oli virtaus vahva ja vesi kylmää. Niinpä pakenijan voimat antoivat periksi ennen kuin hänen oli mahdollista päästä kuivalle maalle.

Se kaikista kuuluisin pako

Kesäkuun 11. päivän yöllä Morris, West ja Anglin alkoivat vihdoin toteuttaa kauan hiotun suunnitelman. Miehet olivat taiteilleet paperimassasta oman näköisensä valepäät, jotka voitiin laittaa sängylle yövartijoita hämäämään. Päihin oli lisäksi laitettu irtohiuksia, jotka oli kerätty parturista.

Pitkän aikaa miehet olivat kaivaneet myös lusikalla ja omatekoisella kairalla selleistään tietä ulos. Kenties koska rakennus oli jo vanha, betoni oli alkanut pehmetä ja näin kolmikko pystyi kaivamaan tien selleistään huoltokäytävään ja sieltä aina vankilan katolle asti.

Selvitettyään muurit ja vartijoiden valvovat katseet sekä piikkilankaesteet kolmikko lähti kokeilemaan omatekoisella lautalla lahden ylittämistä. Sadetakeista kyhätyn lautan oli tarkoitus antaa lepoa matkan aikana, sillä vesi oli hyytävän kylmää myös kesäkuussa.

Ruumita ei koskaan löydetty

Kun vankilapako havaittiin kesäkuun 12. päivänä, alkoivat laajat etsinnät. FBI ja paikalliset poliisit haravoivat kaikki mahdolliset alueet, mutta ruumita ei löydetty. Tänäkään päivänä ei ole varmuutta siitä, mitä tarkallleen tapahtui.

Pääsivätkö miehet karkuun? Hukkuiko yksi tai useampi hyiseen lahteen?

Paljon legendaa liittyy myös siihen, mitä jälkikäteen tapahtui. Julkisuudessa on ollut esimerkiksi väitteitä, että John Anglin olisi kirjoittanut kirjeen viranomaisille. Kirjeessä Anglin olisi kertonut, että kolmikko selvisi paostaan ja että hän sairastaisi syöpää. Anglin lisäksi väitti olevansa valmis antautumaan, jos saa tarvitsemaansa hoitoa.

Kirjeen mukaan esimerkiksi Frank Morris olisi jo kuollut. Kirje saapui poliisiasemalle vuonna 2013, mutta julkisuuteen viesti löysi vasta myöhemmin eikä kirjeen aitoutta ole pystytty vahvistamaan.

Frank Morris syntyi vuonna 1926, joten mies olisi pian lähes 100-vuotias. Ehkä voidaan aika suurella varmuudella todeta, että aika on jättänyt kolmikosta, jos he öisestä pakoretkestään aikoinaan selvisivät.

Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja