Jalkapallo

Albanialainen Pano onnistui aina!

Jalkapallossa on ollut jotakin poikkeusyksilöitä, jotka eivät ikinä epäonnistuneet rangaistuspotkussa. Tällä kertaa otan kaikista kovimpia rankkarispesialisteja tarkasteluun.

Täydellinen sarja

Legendaarisen kroatialaisjalkapalloilijan iskukyky rangaistuspilkulta hakee vertaistaan. Eihän vesi Espoonjoessa ole edes hirveästi virrannut sen jälkeen, kun Ivan Krstanović jäi eläkkeelle ammattilaiskentiltä. Mies virkkoo Uefan sivuilla maagisuudestaan.

– Jos kertoisin kaikille metodini, se ei olisi enää salaisuus, vai mitä?

Tätä nykyä 41-vuotias entinen peluri ei ikinä mokannut pilkkua ja teki urallaan yli 30 maalia rangaistuspotkuista. Täydellinen sarja.

Norsunluurannikkolaislegenda oli kova luu

Nuoremmatkin futisniilot muistavat erinomaisesti Yaya Tourén, joka oli uransa huippuvuosina todella kokonaisvaltainen ja esimerkillinen pelaaja. Tiesittekö, että tätä nykyä mies on Saudi-Arabian maajoukkuen apulaisvalmentaja?

Vielä harvempi muistaa, kuinka tuhoisa rankkariampuja Touré oli Manchester Cityssä pelatessaan. Kahdeksan vuotta kestäneen Valioliiga-uransa aikana norsunluurannikkolainen tuli tunnetuksi – jos mahdollista – kaikesta muusta paitsi pilkuista. Hän kuitenkin ampui 15 rankkaria Citylle upottaen niistä joka ainoan.

Maajoukkuepaidassa ja muissa kilpailuissa Touré ei ollut turhan usein vastuussa pilkuista, mutta ei hän ikinä epäonnistunutkaan. Näinköhän legendalle olisi ollut syytä antaa useammin vastuuta 11-metristen suhteen?

Puhdas sarja oli tuhoutua

Ovidiu Herea ei koskaan epäonnistunut rankkarissa. Kerran se tosin oli lähellä – tämän muistan hyvin.

Romanian pääsarjassa Rapid Bukarestia edustanut peluri ampui pilkkua Răzvan Pleșcalle, joka oli puolestaan kelvollinen rankkaritorjuja. Gaz Metan Mediașin maalilla pelannut pussari pysäytti Herean pilkun, mutta tämän jälkeen romanialaiskeskikentälle tuomittiin uusi yritys. Puhdas sarja säilyi.

Edellä mainittu läheltä piti -tilanne tapahtui vuonna 2012 ja sen jälkeen Herea ampui urallaan vielä mehevät 19 rangaistuspotkumaalia. Älytöntä, vai mitä? Yhteensä Rapidin lisäksi myös toista bukarestilaisseuraa Naţionalia edustanut pelaaja takoi nahkakuulaa pilkulta pussiin huomattavat 38 kertaa.

Panolla pallo upposi aina kohteeseen

Pelaajista, jotka onnistuivat aina pilkulta, Ledio Pano on oma lukunsa. Hänellä on pilkkujen upottamisessa maailmanennätys – 50 yritystä ja yhtä monta sisään. Albanialainen Pano on maailman ainoa yli 40 rangaistuspotkua laukonut pelaaja, joka ei ole ikinä epäonnistunut rankkarissa.

– En ikinä katsonut maalivahtia silmiin. Jotenkin vain tiesin aina, mihin laittaisin pallon, Pano sanoo puolestaan Uefan sivuilla.

Uefan mukaan onnistuneita pilkkuja olisi ollut itse asiassa jopa yli 50, mutta Albaniassa ja Kreikassa pelannut keskikenttälegenda ei mokannut koskaan. Tilastojen valossa Pano on joka tapauksessa ylivoimainen maailmanennätysmies.

–Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja