Viihde

Muistatko? Lady Gaga pukeutui pekoniin!

Pop-maailman syvissä riveissä 12. syyskuuta vuodelta 2010 on jäänyt kaikkien mieleen. Tuolloin järjestettiin MTV Video Music Awards -gaala. Se muistetaan kuitenkin jostain aivan muusta kuin palkitsemisistaan ja esiintymisistään.

Gaalavuosi 2010 oli erityinen, koska pop-musiikin kuningatar Lady Gaga repäisi asuvalinnassaan huolella. Tiesin oitis, että tämä jäisi historiaan yhtenä ainutlaatuisimmista musiikin supertähtien tempauksista. Toki Gaga on aina ollut tunnettu rohkeasta ja poikkeuksellisen innovatiivisesta tyylistään, mutta tällä kertaa koko kostyymi oli eri sfääreistä.

Gagan asuvalinnat ovat usein lähempänä taidetta kuin muotia. Tämä ilta ei ollut poikkeus – tai oli se siinä mielessä, että oltiin lähempänä ruokaa kuin taidetta. Voiko ruuasta tehdä pukutaidetta?

Bacon On Me

Gagan saapuessa punaiselle matolle kaikkien katseet kääntyvät kohti häntä. Nainen oli pukeutunut… pekoniin.

Kyllä, luit oikein. Ei Rain On Me, vaan tällä kerralla Bacon On Me.

Ja asuhan on yhä olemassa! Se on hieman kärsinyt, kuten jokainen varmasti voi kuvitella, mutta se on esillä vitriinissä Rock and Roll Hall of Fame -kunniagalleriassa.

– Museo otti heti VMA:n jälkeen yhteyttä Lady Gagaan lihamekon tulevaisuuteen liittyen, sanoo kunniagallerian näyttelyjohtaja Jun Francisco.

Pekoniasu koostui kokonaisuudessaan raa’asta lihasta. Lihamekon lisäksi myös Gagan kengät oli kuorrutettu pekoniviipaleilla, ja hänellä oli jonkinlainen pekonisiivuröyhelölaukku kädessään. Päässään laulajalla oli ”pekoni-baskeri”. Ainutkertainen asu on muotisuunnittelija Franc Fernandezin ja stailisti Nicola Formichettin käsialaa.

– He suostuivat lähettämään sen meille, mutta tuolloin se oli vielä raakaa lihaa. Meidän oli löydettävä säilöntäratkaisu, joten pyörittelimme ideoita. Päätimme käsitellä asun samaan tapaan kuin kuivaliha tehdään.

Herkullista! Mutta ehkä syön mieluummin vaikkapa salmiakki-vodkahyytelöä pienellä sinisellä makkaralla – reseptini on viihdejuttujen osiossa.

Yhteiskunnallinen kannanotto

Asua pidettiin joidenkin kriitikoiden mielestä vastenmielisenä ja provokatiivisena, mutta toiset ylistivät sitä taiteellisena. Mutta miksi Lady Gaga valitsi juuri tällaisen asun?

Gaga on erittäin taitava taiteensa – ja viihteen – välineistämisessä yhteiskunnallisiin kannanottoihin. Hänen pukeutumisensa pekoniin ei ollut poikkeus. Asuvalinta liittyi armeijan ”Don’t Ask, Don’t Tell” -politiikkaan, joka esti avoimesti homoseksuaalisia ihmisiä palvelemasta Yhdysvaltain asevoimissa.

Gaga itse selvensi asiaa haastatteluissa gaalan jälkeen. Laulajatar sanoi esimerkiksi, että jos emme taistele oikeuksiemme puolesta uskomaamme puolustaen, olemme yhtä arvokkaita kuin luumme peittävä liha. Viesti nosti yhteiskunnalliseen keskusteluun Yhdysvaltojen armeijan syrjivän politiikan, joka lopulta kumottiin muutamaa vuotta myöhemmin.

Asu oli täynnä symboliikkaa ja viestiä. Ensisilmäyksellä pelkältä koko maailman huomion kalastelulta vaikuttanut pukeutuminen olikin tarkkaan harkittu kannanotto ihmisoikeuksien puolesta. Gaga tiesi tarkkaan, mitä hän teki ja miten hän halusi viestinsä perille välittää.

Lady Gaga osoitti, että muoti voi olla muutakin kuin kaunista; se voi olla voimakas keino muutoksen aikaansaamiseksi.

–Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja