Blogi

Onside with Jouni: NHL-kesä on ohi

1.8.2024. Tervetuloa seuraamaan huippujännittävää NHL-kautta 2024-25 tämän blogin kautta. Saatamme elää loppukesän päiviä, joita NHL:ssä joskus kutsutaan nimellä “Garbage Time”, mutta kesän aikana on tapahtunut paljon, ja jäämme vielä seuraamaan lisätapahtumia ennen Training Campien alkamista syyskuun puolivälissä. Aloitetaan luomalla lyhyt silmäys uusiin ja uusilla paikoilla toimiviin vanhoihin tuttuihin NHL-valmentajiin. On aika potkaista NHL-kausi käyntiin!

Uusia, vanhoja valmentajia

Valmentajakaruselli. NHL:n valmentajakaruselli ei näytä koskaan pysähtyvän. Se pyörii lujaa vauhtia. Valmentajia putoaa pois, ja toisia hyppää kyytiin. Paljon saamme kuulla valitusta siitä, että liian usein uusiokierrätetään samoja vanhoja valmentajia. Uudet ja kyvykkäät eivät saa mahdollisuuksia näyttää, sanovat toiset. NHL-blogin mielestä NHL-valmentajaksi valitaan vain parhaat, paikan saamisen ei tulekaan olla helppoa. Kokemus on kova sana muitten taitojen ohessa. 

Epävirallisen laskun mukaan kahdeksan uutta päävalmentajan paikkaa on täytetty NHL-runkosarjan päättymisen jälkeen. Kahdeksantoista seuraa on vaihtanut päävalmentajaa viimeisen vuoden aikana. Tässä lyhyt esittely uusista NHL-luotseista, joista suurin osa lienee jo tuttuja ennestään. 

Craig Berube – Toronto Maple Leafs

Toronto Maple Leafsin päävalmentajan paikka on ehkä NHL:n seuratuin ja samalla kritisoiduin paikka. 

Sille paikalle ei saa palkata mitään “lapasta”. Craig “The Chief” Berube ei ole mikään lapanen. Stanley Cupin voittaneena valmentajana (St. Louis Blues, 2019) hänellä oli varmasti kysyntää karusellin pyöriessä. Jos eksyt You Tubeen etsimään huippuhetkiä Beruben pelaajauralta, todennäköisesti näet tappelun. Craig Berube oli yksi hyvin harvoista puhtaista tappelijoista, joka pelasi yli tuhat ottelua NHL:ssä, erittäin tarkkaan määritellyssä ja rankassa roolissa. 257 tappelua ammattilaisena. 

Ei tule sotkea Beruben pelaajaroolia hänen valmennukseensa. Vähän samaan tapaan kuin Rick Tocchettin tapauksessa. Craig Beruben vahvuus on kommunikointi pelaajien kanssa. Hän tuo oman filosofiansa joukkueeseen. Joukkue tulee aina ykkösenä. Arvot, visio ja pelitapa on jokaiselle selvä. Jokainen pelaaja tietää, mitä valmentaja häneltä vaatii. Jokainen on vastuussa tekemisistään. 

The Chief (en ole ihan varma, miten amerikkalainen termi sopii jääkiekon kotimaassa, ehkä se jää kokonaan pois) tulee olemaan NHL:n seuratuin valmentaja alkavalla kaudella. Hän saattaa olla juuri oikea mies saamaan kaiken potentiaalin irti Toronto Maple Leafsistä. Kahden playoffsarjan voitto lienee vähimmäisvaatimus. 

Scott Arniel – Winnipeg Jets

Winnipeg Jetsin viime kausi oli hyvä. Playoffjoukkue, 110 pistettä runkosarjassa. Rick Bowness jäi lopulta eläkkeelle, ja Scott Arniel nostettin “associate”-valmentajan roolista ykköseksi. Arniel on 61-vuotias, edellinen ykkösvalmentajan pesti NHL:ssä neljätoista vuotta sitten Columbuksessa. Sitä ennen ja sen jälkeen mittava ura jääkiekkovalmentajana IHL:ssä, NHL-apulaisena Buffalossa, New Yorkissa, Washingtonissa ja vielä Winnipegissä. 

Scott Arnielilla on isot saappaat täytettävänään Bonesin seuraajana. 

Dean Evason – Columbus Blue Jackets

Dean Evasonin taival jääkiekkomaailmassa on mielenkiintoinen. Hän kasvoi Manitoban pohjoisessa, Thompson-nimisessä paikassa. Thompsonista ei lähde tietä enää pohjoiseen, sama tie tuo paikkakunnalle ja sama vie pois. Tämän kirjoittanut kuuli Dean Evasonista ensimmäisen kerran, kun tämä pelasi WHL-jääkiekkoa Kamloops Blazersissä. Joukkuekavereina muun muassa SaiPan mies Doug Kostynski ja Trav Gibson (RIP). Evason oli pienikokoinen sentteri, joka aloitti ammattilaisuransa Washington Capitalsin organisaatiosta. 

Parhaat vuodet NHL:ssä tulivat Hartford Whalersissä, jossa hän pelasi LEG-ketjussa yhdessä Paul Lawlessin ja Stu Gavinin kanssa. Lopulta NHL-pelejä tuli yhteensä 803 viidessä eri joukkueessa, ja 55 lisää playoffeissa. Joku saattaa muistaa Dean Evasonin nimen aivan ensimmäisistä San Jose Sharks-joukkueista. NHL-uran jälkeen hän oli vielä Team Canadan kapteeni kevään 1997 MM-kisoissa. 

Evason on nyt 59-vuotias. Ensimmäinen NHL-päävalmentajatilaisuus tuli 55-vuotiaana Minnesotassa. Vaikka playoffmenestyksiä ei tullut, hänen tilastonsa Wildin penkin takana ovat vakuuttavan hyvät. Valmentajana Dean Evason tunnetaan miehenä, joka näyttää tunteensa ulospäin. Se on hyvä asia kaiken ollessa hyvin, vähemmän hyvä asia, kun kasetti leviää syystä tai toisesta. 

Hyvä asia kaiken kaikkiaan. Tunteita saa ja pitää näyttää. 

Ohiossa edessä on uudenlainen haaste. Blue Jackets tarvitsee rakennetta ja kulttuuria (puhkikäytettyjä fraaseja, mutta totta). Vain 59 pistettä viime kaudella, 29. sija NHL:ssä Pascal Vincentin johdolla. Valmentajat ovat vaihtuneet herkästi viime vuosina Columbuksessa, seura tarvitsee pysyvyyttä. 

Positiivisena – ja ehkä edellisen Jacketsin GM:n kunniaksi, nimeä ei tarvinne mainita – Columbuksessa on erittäin hyvä prospektipelaajavaranto. Tulevaisuus voi näyttää hyvältä jos nuoria pelaajia kultivoidaan ja kehitetään oikein. Adam Fantillissä joukkueella on todellinen supertähti käsissään. 

Travis Green – Ottawa Senators

Voidaanko sanoa, että Travis Greenin neljän vuoden sopimus on suurin yllätys kesän valmentajakarusellissa? 

Ottawa Senatorsilla on uusi omistaja Michael Landlauerissa, uusi GM Steve Staios, ja tarkoituksena luoda voittamisen kulttuuria jääkiekon kotimaan pääkaupunkiin. Sens putosi viime kaudella 86 pisteestä 78 pisteeseen kovassa Atlantin divisioonassa. 

Green pelasi kunnioitettavan 13 kauden uran NHL-sentterinä. Hän on nyt 53-vuotias, ja parhaiten tunnettu Vancouver Canucksin valmentajana. Hänen johdollaan Canucks pääsi yhden ottelun päähän lännen finaalista vuoden 2020 kuplaplayoffeissa täällä Edmontonissa. 

Viime kaudella Travis Green kävi päävalmentamassa lyhyen aikaa New Jersey Devilsiä Lindy Ruffin saatua potkut. 

Ottawa Senators pelasi viimeksi Stanley Cupin playoffeissa keväällä 2017. Ottawa selvästi luottaa Travis Greenin kykyihin – neljän vuoden diili on siitä todistus. 

Lindy Ruff – Buffalo Sabres

Mitä pitäisi ajatella NHL:n vanhimman valmentajan, 64-vuotiaan Lindy Ruffin paluusta Buffaloon? 

Pitkäaikainen Sabresin pelaaja – niin puolustajana, kuin jonkin aikaa myös hyökkääjänä – ja vielä pitkäaikaisempi Sabresin valmentaja (1,165 ottelua) palaa tuttuun paikkaan. Vaikka välissä on neljä kautta Texasin taivaan alla, pari Manhattanilla, ja neljä lisää New Jerseyssä, Lindy Ruffin kotitalo löytyy yhä Buffalosta. Kotiin on aina hyvä palata. 

Ruff on tehnyt hyvää työtä valmentajana viime vuosina. Jack Adams-ehdokas vielä vuosi sitten. On hankalaa nähdä Sabresin menestyvän valmentajasta huolimatta, mutta ehkä vanha tuttu, erittäin kokenut Lindy Ruff on juuri oikea mies nostamaan Buffalon ainakin kunnioitetuksi NHL-seuraksi? 

Lindy oli viimeinen Sabresin playoffeihin luotsannut valmentaja, vuonna 2011. Siitä on kulunut jo aikaa. 

Dan Bylsma – Seattle Kraken

Allekirjoittaneen mielestä ei koskaan unohdu Dan Bylsman valmennus Stanley Cupin finaalissa keväällä 2009. AHL-koutsi, joka oli nostettu ykköseksi Showhun kesken kauden johti Pittsburgh Penguinsin mestaruuteen. Bylsma valmensi ennakkoluulottomasti paremmin kuin vastassa ollut Mike Babcock. Game 7 Detroitin The Joessa oli kovin koettelemus, koska Penguins joutui pelaamaan suuren osan kaiken ratkaisseesta pelistä vajaamiehisenä Sidney Crosbyn loukkaannuttua. 

Dan Bylsma sanoi meille jälkeenpäin olleensa AHL-koutsina tottunut peluuttamaan vajaamiehistöjä. No problem. Sidin jäätyä pois hän sekoitti vähän pakkaa ja jatkoi peluuttamista. Pingviinit lensivät sinä iltana. 

Sen jälkeinen tarina otti muutaman erikoisen käänteen. Bylsma sai lopulta jättää The Burghin. Hän valmensi Buffalossa pari kautta ilman menestystä. Hän toimi kolmen kauden ajan Detroitissa Jeff Blashillin apulaisena. Sen jälkeen, kun NHL-tarjouksia ei tullut, kolme kautta AHL:ssä. Tästä on annettava tunnustusta 53-vuotiaalle Dan Bylsmalle. Hän pysyi mukana jääkiekossa, ei antanut egon haitata, vaikka paikkaa Showssa ei heti tullutkaan. 

Ja nyt jonkinlaisena palkintona hän saa päävalmentaa Seattlessa. Hyvä työ Krakenin farmissa Coachella Valley Firebirdsin penkin takana toi mahdollisuuden. 

Entisenä farmijoukkueen luotsina Bylsma tuntee ainakin Seattlen prospektipelaajat hyvin. Krakenin viime kausi oli pettymys, se putosi sadasta pisteestä 81 pisteeseen runkosarjassa, ja jäi pudotuspeliviivan alapuolelle. 

Huomattava sivujuoni: Dan Bylsma on palkannut valmennusryhmään historiallisesti ensimmäisen täysipäiväisen naisvalmentajan Jessica Campbellin. Siis naisen! Pelaajakehitys ja erikoistilannepeli kuuluvat raporttien mukaan Campbelin erityisosaamisalueisiin. Tässä kohtaa on hyvä muistaa, että NHL-joukkueitten palveluksessa on ollut paremman sukupuolen edustajia töissä jo vuosikymmenten ajan erilaisissa tehtävissä, myös valmennuspuolella. Jessica Campbell sattuu olemaan ensimmäinen täysipäiväinen. 

Sheldon Keefe – New Jersey Devils 

Sheldon Keefe on jo kokenut millaista on päävalmentaa NHL-joukkuetta jääkiekon vatikaanissa Torontossa. Neljä ja puoli kautta Maple Leafsin ykkösenä. Kovaa kokemusta alla vieläkin vain 43-vuotiaalla. 

New Jerseyssä hän saa valmennettavakseen joukkueen, joka alisuoritti viime kaudella. Devils putosi 112 pisteestä 81 pisteeseen yhdessä kaudessa (31 pistettä). Loukkaantumisia ja epävarmaa maalivahtipeliä syytettiin pudotuksesta. 

New Jersey Devils on parempi joukkue kuin se oli viime kaudella. Sheldon Keefen tehtävänä on nostaa joukkue takaisin playoffpaikalle.

Ryan Warsofsky – San Jose Sharks

Joukkoon mahtuu siis yksi uusi NHL-päävalmentaja. Ryan Warsofsky toimi kahden viime kauden ajan David Quinnin apulaisena San Josessa, vastuualueenaan puolustajien peluuttaminen, sekä alivoima. Hän oli siis Sharksin pakkien valmentaja kaudella 2022-23, kun Erik Karlsson teki 101 pistettä, ja voitti Norris-palkinnon. San Josen av oli sillä kaudella NHL:n kahdeksanneksi tehokkain. 

Quinn vapautettiin tehtävistään 24. huhtikuuta.

Bostonin eteläisiin, erittäin vauraisiin alueisiin laskettavasta Marshfieldistä kotoisin oleva Warsofsky on nyt myös NHL:n nuorin päävalmentaja. Hän on 36-vuotias, ja ottaa siten nuorimman tittelin Washington Capitalsin 42-vuotiaalta Spencer Carberyltä. Jotkut saattavat muistaa Ryanin nuoremman veljen David Warsofskyn, joka pelasi NHL:ssä pienikokoisena puolustajana yhteensä 55 ottelua neljän eri joukkueen paidassa vuosina 2013-2018. 

Vaatimattoman pelaajauransa jälkeen valmentamisen amerikkalaisen yliopistokiekon kolmannen divisioonan tasolta vuonna 2012 aloittaneen Ryan Warsofskyn urakehityksen voidaan sanoa olleen rakettimainen. Yksi kausi yliopistossa apulaisena. Kaksi kautta ECHL:ssä päävalmentajana. Yksi kausi apulaisena ja kolme ykkösenä AHL:ssä. Viimeisellä AHL-kaudella Calder Cup-mestaruus Charlotte Checkersin ykkösenä. Ja nyt päävalmentajapesti kahden NHL-apulaisvuoden jälkeen. Yhdeksässä vuodessa NHL-päävalmentajaksi. 

Warsofsky saa paljon kiitosta luomistaan suhteista pelaajiin, ja pelaajien kehittämisestä. Ihmistuntemusta jääkiekkotietojen lisäksi. Pelaajat kunnioittavat häntä. Marco Sturm oli ilmeisesti toinen varteenotettava ehdokas Sharksin GM Mike Grierin haastatellessa ehdokkaita. Näin lähellä oli kolmannen eurooppalaisvalmentajan pesti NHL:ssä. Muita San Josen päävalmentajahaussa haastateltuja olivat raporttien mukaan tutummat nimet Jeff Blashill, Todd McLellan, Jeff Halpern ja Jeremy Colliton

Warsofskyn tiedetään käyneen New Jersey Devilsin haastattelussa, kun Devils etsi päävalmentajaa keväällä. 

San Jose Sharks voitti vain 19 ottelua viime kaudella. Tahallisesti perustuksia myöten jälleenrakennuksen alkuvaiheessa olevan joukkueen valmentaminen ei tule olemaan helppoa. Sharks on yksi NHL:n huonoimmista joukkueista. Huonoiten puolustava ryhmä koko sarjassa. Pieni valonpilkahdus näkyy käytävän päässä nuorten pelaajien esiinmarssissa. Suurimman huomion tulee saamaan ykkösvaraus Macklin Celebrini

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton

X:   @OnsideWithJouni

Facebook: Jouni Niemisen NHL

[email protected]

Muita aiheeseen liittyviä juttuja