Blogi

Onside with Jouni: Pannukakku Broadwaylla ja muita kommentteja

23.5.2023. New York Rangers alistui ilkeälle Florida Panthersille heti idän konferenssifinaalin ensimmäisessä pelissä. Lännessä Dallas Stars lähtee tänään ottamaan mittaa Edmonton Oilersista kotikentällään. Tässä muutama kommentti.

Broadway No-Show

New York Rangers ei vakuuttanut ollenkaan itäisen konrferenssin finaalin Game 1:ssä. Chris Kreider ei ratsastanutkaan hevosellaan taisteluun kuin William Wallace, naama maalattuna Rangersin siniseksi, kuten hän teki Carolina-sarjan kuudennessa pelissä. 

Florida Panthers otti Manhattanin omakseen vakuuttavalla tavalla. Varasti kotikenttäedun vieraissa. 

Matthew Tkachuk kutsuu Madison Square Gardenia suosikkihallikseen NHL:ssä. “Chucky” aloitti maalinteon, ja hänen maalinsa oli lopulta ottelun voittomaali, koska Rangers ei saanut yhtään kiekkoa 23 torjuntaa tehneen Sergei Bobrovskin taakse. Ei siis enää kannata katsoa, miten monta vuotta Bobin Vezina-palkintojen väliin jäi. 

Tkachuk on voittomaalien erikoismies konferenssifinaaleissa.

Madison Square Gardenin lehterit täyttävät pikkurikolliset, mafiamiehet, narkkarit, superjulkkikset (Michael J. Fox ja Matthew Broderick esiteltiin yleisölle ainakin), ja seitsemännumeroista tiliä Wall Streetillä tekevät pukumiehet olivat valmiita pitämään kunnon Garden Partyn jo pelin alusta saakka, mutta kotijoukkue, NHL:n runkosarjan paras, tarjoili pannukakun. 

Florida Panthers on kova, hyvin valmennettu, kurinalainen, taitava ja ilkeä joukkue. Se karvaa kovaa. Allekirjoittanut piti Ryan Lombergia yksiulotteisena nyrkkisankarina, kun hän ilmestyi Albertan taisteluun vuosia sitten. Se oli vain alkua, keino ottaa paikka NHL:stä. Nyt hän on todella kova luu ja tärkeä pelaaja Panthersin vastakarvasa. 

Panthersin pelaajat blokkasivat 19 laukausta. Näimme aikaisemmin, miten joukkueen supertähtikapteeni heittäytyi laukauksen eteen toisella kierroksella. On helppoa seurata häntä. Panthers pakotti Sinipaidat antamaan kiekon pois kaksitoista kertaa. 

Florida voitti selvästi maalein 3-0. Alexis Lafreniere, yksi kauden hyvistä tarinoista, teki oman maalin. Sam Bennett iski yhden tyhjiin. Anton Lundell oli jäällä kaikkien kolmen maalin aikana. 

Kylmän siisti voitto vieraissa. Madison Square Garden oli hiljainen, hiljaisempi kuin Barbara Streisandin konsertissa, kun Barb laulaa meidän kaikkien suosikin “Woman in Love” tunteella. Välillä pelattiin lähes neljätoista ja puoli minuuttia ilman ainoatakaan laukausta kohti Bobrovskia. 

Aleksander Barkov – Tkachukin mielestä maailman paras jääkiekkoilija juuri nyt, eikä hän ole väärässä – pelasi lähes yksitoista minuuttia Rangersin kahta kärkiketjua vastaan ja dominoi. Gustav Forslingin eliittiluokan pakkipeliä kannattaa alkaa seuraamaan viimeistään nyt. Hän keskeytti kymmenen Rangersin syöttöä mailallaan. 

Peliä oli jäljellä vain kolme sekuntia, kun Niko Mikkola kävi ajamassa juuri takaisin kaukaloon päässeen Filipp Chytilin seinään, ikäänkuin pisteeksi iin päälle. Emme voi olettaa, että Mikkola tilanteessa edes tietää taklattavan aivotärähdyshistoriasta, ja summeri ei ollut vielä soinut. 

Mutta jos sama oltaisiin tehty esimerkiksi Vancouverin ja Edmontonin sarjassa, iso pakki, joka mielellään käy tilttaamassa taitopelaajia, olisi aivan varmasti saanut jonkinlaisen vastauksen jo jäällä. Tässä ei väitetä, että Niko Mikkola olisi tehnyt mitään väärää tietenkään. 

Missä on Rempe?

Matthew Rempe nähtiin ottelun alussa verryttelyssä, mutta hän ei päässyt pukemaan itse otteluun. Tänään, ja jo eilenkin, esitetään kysymys, miksei Matthew Rempe pelannut Game 1:ssä? 

Kun vastassa on joukkue, jonka pelaajat eivät ole mitään mukavia naapurin poikia, siis kaukalossa – Boston Bruinsin kapteeni tyrmättiin pois sarjasta ovelalla alakoukoukulla – voisi kuvitella, että silloin ensimmäisessä ottelussa lähetetään viesti, annetaan koordinaatit jatkolle. Varsinkin, kun tarvitaan oma yleisö puolelle. Yleisö, joka vain odotti saavansa jotain, mille hurrata. 

Sean “Fatso forgot to shake my hand” Avery antoi mielipiteensä asiasta jo päiviä ennen peliä. Seanin suunnitelma käydä hakkaamassa Sam Bennett heti kättelyssä kuulostaa hieman aggressiiviselta. 

Mark Messier on voittanut kuusi Stanley Cupia. Moosen mielestä – ja hän ei halunnut kritisoida valmentajan päätöstä – Rangers pelasi liian varovaisesti. Joukkue tarvitsee tunnetta peliinsä. Mess sanoi, että Rempe voisi mennä kunnolla vastakarvaan, ja saisi joukkueen mukaansa, ja yleisön. 

Matt Rempen peluuttaminen on hankala paikka valmentajalle. Mieluiten häntä olisi pitänyt käyttää avausottelussa. Rempe toisi peliin tunnetta ja saisi varmasti yleisön mukaan. Mutta näimme aikaisemmilla kierroksilla, miten tuomareita on käsketty antamaan isolle pojalle kakkonen pienimmästäkin virheestä, ja jopa vastustajan virheestä, mikä nähtiin kahdesti Carolina-sarjassa. 

Kannattaako tuoda pelaaja pelaamaan 5-6 minuuttia tämän takia? Jokaisessa playoffsarjassa on tuomareittten ja GM:ien välisenä henkilönä toimiva “Series Manager”, yleensä entinen NHL-erotuomari. Tämän henkilön kanssa voi käydä palaverin avoimesti siitä, mitä saa tehdä ja mitä ei. 

Rempen kanssa tai ilman, Florida Panthersiä ei seitsemän ottelun pelisarjassa voiteta varovaisella pelillä ja ujostelemalla. Tämä on erilainen Florida Panthers kuin vuosi sitten hurmiossa pelannut Florida Panthers. 

Mielenkiintoisesti, Calgaryssä kasvanut Matt Rempe kertoi medialle sydämensä murtuneen hieman, kun kotikaupungin Flames päästi Matthew Tkachukin pois. Mutta se oli silloin, ja nyt on nyt. 

Texas vs. Alberta

Albertaa on usein kuvattu maaksi, joka on kuin kylmä versio Texasista. Lava-autoja, skoobareita, karjankasvatusta, öljytorneja, helvetin hyvää pihviä, ja niin edelleen. Ja hyvää jääkiekkoa!

Tässä uskotaan, että tulossa on todella tasainen kamppailu, tasaisempi kuin moni tajuaa vielä tässä vaiheessa, Edmonton Oilersin ja Dallas Starsin välillä. Olen lukenut joitakin ennakkoja, joissa ei mainittu sanallakaan Öljyn alivoimapeliä, tai sellaisia nimiä, kuten Mattias Jänmark, Derek Ryan, tai Sam Carrick. Eli ei oltu katsottu Canucks-sarjaa ollenkaan.

Pete DeBoer on ilmoittanut, että Jani Hakanpää ei ole vielä toipunut tarpeeksi aloittaaksen Oilers-sarjan, mutta on mahdollista, että hän pääsee vielä mukaan jatkossa. Stars on pelannut viidellä pakilla tämän takia. 

Roope Hintzin tilaa hän kutsui termillä “day-to-day” juuri nyt. Hintz on nähty luistelemassa yksikseen. 

Mielenkiintoista, miten konferenssifinaalissa kolme valmentajaa neljästä on näitä paljon parjattuja jälleenkierrätettyjä konkarivalmentajia. Peter Laviolette, Pete DeBoer ja Paul Maurice. Vain Edmonton Oilersilla on uusi ja raikas valmentaja Kris Knoblauch, joka on valmentanut NHL:ssä marraskuun 13. päivästä lähtien. 

Oilersin ja Starsin sarjassa vastakkain ovat vielä kaksi manageria, jotka voittivat Detroitissa yhdessä neljä Stanley Cupia; Hockey Hall of Fameen jo laitettu Ken Holland ja Jim Nill. Miehet olivat joukkuekavereita jo A-junnuissa kaudella 1975-76. 

Tulossa todella hieno pelisarja, hyvin valmennetut joukkueet, paljon huippupelaajia. Ei ehkä yhtä fyysistä yhteenottoa kuin Oilers vs. Canucks oli.

Palataan tähän jo huomenna tarkemmin. 

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton

X:   @OnsideWithJouni

Facebook: Jouni Niemisen NHL

[email protected]

Muita aiheeseen liittyviä juttuja