Jääkiekko

Muistatko tämän jääkiekon perussäännön, joka tuntuisi nykyään ihan naurettavalta?

Erityisesti jääkiekon nuoremmat seuraajat eivät muista, että jääkiekko oli ihan erilainen peli reilu parikymmentä vuotta sitten. Silloin taklailtiin niin, että päät lensi ja säännöt olivat muutenkin erilaiset.

Vuosikymmeniä yksi jääkiekon perussäännöistä oli kahden viivan syöttö eli keskiviivan paitsio. Jos syötettävä pelaaja oli kahden viivan takana syöttäjästä, niin silloin tuomari vihelsi tilanteesta paitsion.

Voitteko kotona kuvitella, kuten eräs selostajalegenda sanoisi, että kiekkoa ei siis saisi syöttää omalle pelaajalle kahden viivan yli.

Suomi kerrankin edelläkävijä

Hauska knoppi on sekin, että kotoinen Liiga luopui säännöstä monta vuotta aiemmin kuin NHL. Silloisissa puheenvuoroissa kotoiset päättäjät – kuten koko eurooppalainen jääkiekko – halusivat toimia suunnannäyttäjinä lajin kehityksessä.

Kun sitten NHL julkaisi uudet säännöt kaudelle 2004-2005, oli moni suomalainen kiekkoniilo suorastaan ihmeissään. Ajateltiin, että rapakon takana vaan apinoidaan ja kopioidaan kotoisia päätöksiä.

Reilu parikymmentä vuotta sitten toisaalta suomalaiset NHL-pelaajat olivat mielissään, kun pääsivät MM-kisoihin pelaamaan. Oli se varmaan mukavampi antaa ja ottaa syöttöjä vastaan ilman, että tarvitsee viivoja lasketa.

Yhtäältä taas joku kiekkotaktikko voisi kertoa, että miltä peli näyttäisi tänä päivänä kahden viivan säännön kanssa. Olisiko peli Liigassa viihdyttävämpää vai olisiko lopputuloksena entistä kauheampi trap-puolustus eli träppi?

-Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja