Blogi

Millaisiksi NHL:n siirtotakarajan jättihankinnat ovat osoittautuneet?

14.04.2022. NHL-seuroilla on tapana vuosi toisensa perään vahvistaa joukkuettaan kevään koittaessa, mikäli ikkuna Stanley Cupin voittamiselle näyttää olevan edes joissain määrin raollaan. Toisinaan pelaajahankinnat osoittautuvat melkoisiksi jättipoteiksi, mutta mukaan mahtuu totta kai myös niitä floppihankintoja, jotka saattavat jopa heikentää mahdollisuuksia sen kaikkein himoituimman voittamiseen.

Osa näistä pelaajahankinnoista on niin sanottuja rental-hankintoja eli seura hankkii pelaajan, jonka sopimus on katkolla tulevana kesänä, eikä jatkosopimuksen solmiminen ole tällaisissa tapauksissa kovinkaan todennäköistä, tai edes mahdollista. Toisinaan kyseessä saattaa olla kuitenkin pitkän aikavälin hankinta, jolloin katseet eivät ole yksinomaan tässä hetkessä, vaan myös tulevaisuudessa.

NHL-kaudella 2021-22 NHL:n pelaajasiirtojen takaraja eli englanninkielisellä termillä NHL Trade Deadline oli 21. maaliskuuta eli reippaat kolme viikkoa sitten. Vaikka kolme viikkoa on suhteellisen lyhyt aika, pudotuspelien lähestyessä aikaa ei ole yksinkertaisesti hukattavaksi, sillä pelin on oltava uomissaan kevään tosipelien käynnistyessä.

Seuraavassa teen katsauksen niihin tämän kuluvan NHL-kauden merkittävimpiin hankintoihin, jotka tapahtuivat siirtojen takarajalla tai sen tuntumassa.


Marc-Andre Fleury

Chicago Blackhawks —> Minnesota Wild

Pelatut ottelut: 5

Torjuntaprosentti: 92,60

Päästettyjen maalien keskiarvo: 2.44

Voitot: 4

Nollapelit: –

Marc-Andre Fleurya voisi kutsua viime vuosien perusteella jopa jonkinasteiseksi NHL-kiertolaiseksi. Tuon termin käyttäminen kuulostaa kieltämättä oudolta, viettihän hän vuodet 2003-2017 Pittsburgh Penguinsin paidassa, mutta sen jälkeen kanadalainen on nähty niin Vegas Golden Knightsissa, Chicago Blackhawksissa kuin myös nykyisessä seurassaan eli Minnesota Wildissa. Vaikka Fleurylla on ikää jo 37 vuotta, kuuluu hän edelleen NHL:n parhaimpien maalivahtien joukkoon; kaudella 2020-21 hänet valittiin NHL:n parhaaksi maalivahdiksi.

Fleuryn kesällä tapahtunut siirto Vegasista Chicagoon oli vähintäänkin erikoinen. Jo tuossa vaiheessa monelle oli kuitenkin selvää, että matka jatkuu mitä todennäköisimmin pelaajasiirtojen takarajalla uusiin maisemiin, sillä Blackhawksilla ei ole tällä hetkellä riittävän kilpailukykyistä joukkuetta. Ja niinhän siinä sitten kävikin, kun Minnesota Wild hankki tämän kaiken nähneen, kokeneen ja voittaneen kanadalaiskonkarin tolppiensa väliin. Hankinta oli sinällään riskialtis, sillä samalla Wild joutui luopumaan San Jose Sharksiin matkanneesta Kaapo Kähkösestä, jonka harteille oli ladattu melkoiset tulevaisuuden suunnitelmat.

Toistaiseksi Fleuryn mukaantulo Wildiin on kuitenkin ollut erinomainen asia koko joukkueelle. State of Hockeyssa päästään nimittäin nauttimaan kenties koko NHL:n kovimmasta maalivahtikaksikosta, johon kuuluu Fleuryn ohella Cam Talbot. He molemmat ovat pelanneet Fleuryn hankinnan jälkeen erinomaisella tasolla ja Wild kuuluukin tällä hetkellä NHL:n kovavireisimpiin joukkueisiin.

Tuomio: Fleury on osoittanut olevansa NHL:ssä voittava maalivahti enemmän tai vähemmän läpi uransa, ja hieman vaisummin sujuneiden viimeisten Penguins-vuosiensa jälkeen hän on pelannut kenties uransa parasta jääkiekkoa. Hinta Fleurysta oli siinä mielessä kova, että Kähkönen päätyi San Josehen, ja siitä Wild voi joutua tulevaisuudessa maksamaan kovaa hintaa, mutta tässä ja nyt kyseessä on ehdottomasti erinomainen hankinta.

Mark Giordano

Seattle Kraken —> Toronto Maple Leafs

Pelatut ottelut: 11

Tehopisteet: 1+4

Tehotilasto: +3

Peliaika: 19:03

Vaikka 38-vuotias Mark Giordano ei ole enää se sama yli 70 tehopisteen puolustaja, mitä hän oli parhaimmillaan Calgary Flamesin paidassa kaudella 2018-19, on hän edelleen varsin pätevä pelimies. Vuodesta 2005 aina vuoteen 2021 saakka liekkipaidoissa pelannut Giordano joutui niin sanotusti NHL:n laajennusdraftin uhriksi, kun uusi tulokas eli Seattle Kraken nappasi Flames-kipparin riveihinsä. Shokki oli varmasti melkoinen, mutta samalla se tarjosi hänelle uuden haasteen.

Toisaalta jo laajennusdraftin aikaan oli melkoisen todennäköistä, ettei Giordanoa, joka nimettiin Krakenin seurahistorian ensimmäiseksi kapteeniksi, tulla näkemään Seattlen suunnalla edes kokonaista kautta; niin heikolta uunituoreen joukkueen rosteri näytti laajennusdraftin jälkeen. Ja niinhän siinä sitten myös kävi, että pelaajasiirtojen takarajan koittaessa osoitteen vaihtuminen oli jo täysin päivänselvää.

Giordanoa huhuiltiin takaisin Flames-paitaan, ja hän myös matkasi takaisin Yhdysvaltain rajojen pohjoispuolelle, mutta liekkien sijaan paitaa komistaa nykyisin vaahteranlehti. Stanley Cupista tiukasti tällä kaudella kamppaileva Toronto Maple Leafs veti siis sen pisimmän korren Giordanon kohdalla, parantaen ainakin lähtökohtaisesti osakkeitaan mestaruustaistossa.

Tuomio: kuten edellä todettua, Giordano ei ole enää mikään tehopisteillä mälläilevä kone, mutta hän on osoittanut olevansa selkeä vahvistus Maple Leafsille. Hän on pelannut pääosin uudessa seurassaan kolmospakkiparissa, ja se kertookin hyvin paljon Maple Leafsin alakerran laajuudesta. Toistaiseksi Giordano voidaan iskeä siis erinomaisten hankintojen koriin.

Claude Giroux

Philadelphia Flyers —> Florida Panthers

Pelatut ottelut: 11

Tehopisteet: 2+10

Tehotilasto: +4

Peliaika: 19:09

Philadelphia Flyersissa koko NHL-uransa viettänyt, ja tasan 1 000 runkosarjaotteluun 900 tehopistettä painanut Claude Giroux oli eittämättä koko NHL:n pelaajasiirtojen takarajan suurin vonkale. Giroux’n kaltainen pelaaja, joka on kuulunut NHL:n ehdottomaan eliittiin jo useammalla vuosikymmenellä, olisi ollut vahvistus joukkueelle kuin joukkueelle, mutta pisimmän korren vei ehdottomasti mestarikandidaatteihin lukeutuva Florida Panthers.

Panthers hankki Giroux’n, jonka paluuta tulevana kesänä takaisin Philadelphiaan pidetään jopa todennäköisenä, jopa yllättävän edullisella hinnalla. Toki kaikki valttikortit olivat entisen Flyers-kipparin käsissä, sillä hänellä oli sopimuksessaan siirron estävä pykälä. Toisin sanoen Giroux päätti, mihin hän halusi lähteä ja Flyersin GM:nä toimivan Chuck Fletcherin tehtäväksi jäi neuvotella mahdollisimman hyvä palautus Panthersilta. Lopulta tuohon palautuspakettiin kuuluivat muun muassa edelleen huippulupauksen statuksen joissain määrin omaava Owen Tippett, sekä ensimmäisen kierroksen varausvuoro, mutta suurempikin tuo paketti olisi voinut olla.

Alkuun Giroux istutettiin Aleksander Barkovin rinnalle ykkösketjun laitaan, mutta vain muutaman pelin jälkeen tie vei Jonathan Huberdeau’n tähdittämään kakkosketjuun. 34-vuotias Giroux onkin osoittanut välittömästi olevansa todellinen huippuvahvistus pantterilaumalle, sillä hän on avannut Panthers-uransa yli piste per peli -keskiarvolla. Panthers onkin pelottavan kova nippu, sillä se on takonut ylivoimaisesti eniten maaleja runkosarjassa ja Giroux’n saapuminen on vain lisännyt tuota tulivoimaa.

Tuomio: Kokenut Giroux tunnetaan paitsi tehopisteistään ja ylivoimaosaamisestaan, myös monipuolisuudestaan ja muun muassa NHL:n parhaimmistoon kuuluvista aloitustaidoistaan; hän on kokeneena pelaajana kyennyt välittömästi tuomaan nämä elementit mukanaan Panthers-paitaan ja sen myötä hän on ehdottomasti selkeä vahvistus uudelle joukkueelleen.

Brandon Hagel

Chicago Blackhawks —> Tampa Bay Lightning

Pelatut ottelut: 12

Tehopisteet: 3+0

Tehotilasto: -3

Peliaika: 12:50

Tampa Bay Lightningilla on kova halu nousta ensimmäiseksi seuraksi, joka on voittanut Stanley Cupin kolme kertaa putkeen, sitten 1980-luvun alun, jolloin New York Islanders voitti mestaruuden neljä kertaa perättäin. Brandon Hagel ei ole välttämättä kaikille tuttu nimi, mutta kyseessä on 23-vuotias nuori laituri, joka painoi kuluvalla kaudella Chicago Blackhawksin paidassa 55 otteluun komeat 21 maalia ja 37 tehopistettä.

Lightning maksoi tästä vuoden 2016 NHL Draftin kuudennen kierroksen varauksesta kovan hinnan, sillä Chicagoon matkasi kaksi ensimmäisen kierroksen varausvuoroa sekä kaksi prospektia. Floridalaisseuran suunnitelmat Hagelin suhteen täytyvätkin olla tällaisella hinnalla myös tulevaisuudessa, sillä kanadalaispelaajan sopimus on katkolla tämän kauden päätteeksi.

Hagelin odotettiin istuvan pelityylinsä ansiosta erittäin mallikkaasti Lightning-miehistöön, mutta toistaiseksi hänellä on ollut vaikeaa. Vyöllä on tässä vaiheessa 13 ottelua salamapaidoissa ja kasassa on vain kolme maalia, pakkasella olevan tehotilaston kera. Vastuuta on tullut pääsääntöisesti kakkosvitjassa, mutta Hagel on nähty myös muun muassa Steven Stamkosin rinnalla, joten nähtyä enemmän olisi lupa odottaa.

Tuomio: sillä hinnalla, jonka Lightning maksoi Hagelista, esitysten on oltava selvästi nähtyä korkeammalla tasolla ja laajempi vastuu on ansaittava.

Hampus Lindholm

Anaheim Ducks —> Boston Bruins

Pelatut ottelut: 7

Tehopisteet: 0+4

Tehotilasto: +5

Peliaika: 21:45

Boston Bruinsin puolustusosasto tunnettiin pitkään NHL:n vahvimpana, tai vähintäänkin ehdottomaan eliittiin kuuluvana. Sittemmin muihin maisemiin ovat poistuneet viimeisimpien kovien lähtijöiden osalta Zdeno Chara ja Torey Krug, eikä joukkueen puolustuspelaaminen ole ollut ihan samalla tasolla. Viime vuosina Bostonin suunnalla on panostettu lähinnä hyökkäyspään hankintoihin, joten puolustusosaston vahvistaminen tämän vuoden pelaajasiirtojen takarajalla ei ollut lopulta kovinkaan kummoinen yllätys.

Uudeksi puolustuspään vahvistukseksi valikoitui koko vuodesta 2013 käynnistyneen NHL-uransa ajan Anaheim Ducksia edustanut Hampus Lindholm. Hinta oli kova, sillä toiseen suuntaan matkasivat muun muassa ensimmäisellä kierroksella muutamia vuosia sitten varattu suomalaispuolustaja Urho Vaakanainen, ensimmäisen kierroksen varausvuoro ja kaksi toisen kierroksen varausvuoroa.

Äärimmäisen monipuolisena puolustajana tunnettu Lindholm on ollut Ducksin alakerran luottosoturi vuosikausien ajan, mutta samaan aikaan hänen NHL-urastaan ei ole tullut hyökkäyspään tehojen osalta aivan niin kovaa kuin aikanaan oli lupa olettaa. Joka tapauksessa Bruins teki kenties sen pelaajasiirtojen takarajan toiseksi merkittävimmän hankinnan, eikä kyse ollut vain tästä kaudesta: 28-vuotiaan ruotsalaisen kouraan iskettiin välittömästi kahdeksan vuoden mittainen ja 52 miljoonan dollarin arvoinen jatkosopimus.

Tuomio: monikaan ei uskonut Bruinsin mestaruusmahdollisuuksiin kuluvalla kaudella, mutta juuri nyt tilanne näyttää toiselta. Joukkue on kivunnut todella haastavan kauden ensimmäisen puolikkaan jälkeen kivenkovassa Atlantin divisioonassa taistelemaan jopa toisesta sijasta, eikä vähiten Lindholmin ansiosta. Ehdottomasti erinomainen hankinta Bruinsin GM:nä toimivalta Don Sweeneylta.

Tyler Toffoli

Montreal Canadiens —> Calgary Flames

Pelatut ottelut: 28

Tehopisteet: 11+9

Tehotilasto: +3

Peliaika: 15:15

Viime kaudella Montreal Canadiensin paidassa Stanley Cup -finaaleissa esiintymään päässyt Tyler Toffoli tuskin osasi odottaa, että hän löytäisi itsensä uudesta osoitteesta helmikuun puolivälissä – vain reippaat puoli vuotta NHL-kauden 2020-21 Stanley Cup -finaalisarjan jälkeen. Toisaalta viime kauden pudotuspeleissä käsittämättömällä tavalla ylisuorittanut Canadiens menetti sekä Carey Pricen että Shea Weberin kauden alla, ja se koitui lopulta kohtaloksi.

Niinpä heti ystävänpäivän jälkeen Canadiens tiedotti kaupanneensa Toffolin kohti Kanadan länsipuolta. Toffolin matkat omassa maassaan reilaavana NHL-pelaajana siis jatkuivat, sillä Flamesista tuli jo hänen kolmas edustamansa kanadalaisseura 2020-luvulla: helmikuussa 2020 tämä vuonna 2014 Stanley Cupia juhlinut laituri siirtyi Los Angeles Kingistä kesken kauden Vancouver Canucksiin, ja sen jälkeen osoite on siis vaihtunut kahdesti.

Kuluvalla kaudella Canadiensin harvoihin onnistujiin, muun muassa Colorado Avalancheen kaupatun Artturi Lehkosen kanssa kuulunut Toffoli lähti Calgaryyn kovin odotuksin. Hän nousikin välittömästi uuden joukkueensa kärkiketjuihin, ja tämä reippaan viikon päästä kolmikymppisiään juhlistava hyökkääjä on vastannut tuohon huutoon.

Tuomio: otanta Tyler Toffolin kohdalla on muita tässä tekstissä esiteltyjä pelaajia laajempi, sillä hän on viettänyt Calgaryssa jo lähes kaksi kuukautta. Hänet voidaankin nostaa ehdottomasti loistohankinnaksi jopa Stanley Cupista taistelevalta Flamesilta, sillä hän on tällä hetkellä lähestulkoon koko NHL-uransa parhaassa pistetahdissa.

–Marko Ollonqvist

Marko Ollonqvist on muun muassa Kanadassa urheilun merkeissä kirjeenvaihtajana toiminut ja jo kolmella eri vuosikymmenellä NHL:n parissa työskennellyt vapaa toimittaja, jonka blogitekstit julkaistaan Broidi.com-sivustolla joka torstai.


Muita aiheeseen liittyviä juttuja