Nykyisin melko monissa liemissä keitetty ja maailman tunnollisimpiin työntekijöihin jalkapallomaailmassa kuuluva N’Golo Kanté muistetaan parhaiten suorituksistaan Chelsean riveissä Valioliigassa. Ennen pitkää uraansa Lontoossa Ranskan maajoukkueen luottopelaaja palloili kuitenkin Leicester Cityssä.
Kaudella 2013–14 ranskalaisen puolustavan keskikenttäpelaajan nimi oli lukuisten siirtotoimistojen, seurojen ja fanien huulilla – joukkue joka saisi tämän kaverin riveihinsä, vahvistuisi merkittävästi. SM Caenin riveissä Ranskan pääsarjan parhaaksi puolustavaksi keskikenttäpelaajaksi noussut palloilija herätti kiinnostusta paitsi Englannissa myös muualla – hämmentävästi ei kuitenkaan niin paljoa suurseuroissa.
Kantén saapuminen Englantiin
Kantén leiri – ja tietysti mies itse – päätyivät siihen, että Leicester City tarjoaisi optimaalisimman mahdollisuuden nousta paitsi entistä vahvemmin eliittiin. Vuosi Leicester-paidassa meni erinomaisesti ja nykyisin 33-vuotias, mutta silloin vasta reilu parikymppinen palloilija, myytiin peräti 35,80 miljoonaa euroa Chelsealle maksaneessa siirrossa Lontooseen.
Tähän liittyen täytyy hieman taustoittaa, että nykyisin siirtosummina tuntemamme summat eivät vielä vuosina 2015–2017 olleet olemassa. Chelsean maksama siirtokorvaus oli suhteutettuna reilusti hurjempi kuin vastaava nykypäivänä – silti Leicesterille maksettu hinta oli jokaisen euron väärti.
Uran alku Englannin kentillä
Kanté on läpi uransa tullut tunnetuksi jokseenkin harmaana persoonana mediassa. Ikinä hän ei ole itseään erityisemmin nostanut esille, mikä pätee tiettävästi myös toimintaan joukkueissa. Toisaalta mies ei ole ikinä noussut sellaiseen supertähden asemaan kuin vaikkapa Sergio Busquets FC Barcelonassa, vaikka hän on potenssiin neljä parempi pelaaja kuin barcelonalaisten parhaimmillaan jumalasta seuraavana pitämä rappaaja.
Yleisesti Kantéa on pidetty jopa aliarvostettuna pelaajana, mikä ei puolestaan täysin pidä paikkaansa. Vaikka mies ei ehkä suurinta valokeilaa ole saavuttanut, eivät lukuisat palkinnot ja valinta käytännössä kaikkiin mahdollisiin Ranskan maajoukkuekokoonpanoihin kerro lainkaan tarinaa aliarvostuksesta. Lisäksi Chelsea ei suostunut luovuttamaan ranskalaista tämän uran parhaina vuosina mistään hinnasta, mikä puolestaan kielii suuresta arvostuksesta seuran suunnalta.
Kenties miehen aliarvostuksena pidetyt asiat liittyvät enemmän nimenomaan siihen, kuinka Kanté on jäänyt merkitykseensä nähden verrattain vähälle huomiolle esimerkiksi englantilaisessa mediassa. Se taas on osaltaan johti siihen, etteivät fanit ainakaan Lontoossa heti ymmärtäneet, millainen kultakimpale ranskalaistykki oikeastaan on.
Ei suostunut ostamaan autoa
Kun Kanté ensimmäistä kertaa Englantiin kaudelle 2015–16 Leicester-paitaan saapui, ei hän suostunut millään ostamaan autoa. Tätä ovat kommentoineet useat silloisessa kettulaumassa operoineet pelurit. Esimerkiksi Jamie Vardy on sanonut vannottaneensa ranskalaistähdelle, että ostaisit nyt hyvä mies auton. Kanté asui tiettävästi noin kahdeksan mailin eli lähes 13 kilometria pitkän matkan päässä harjoituksista.
Kanté ei suostunut ostamaan pirssiä. Ranskalaistähti sanoi mieluummin hölköttelevänsä stadionille. Vaikka mies tietysti oli ja on huippukunnossa, otti juoksusuoritus aikaa ja reippaasti. Mikäpäs sen kivempaa kuin maanantaiaamuna lähteä juoksemaan kello kahdeksalta alkaviin harjoituksiin pikku lenkki.
Legenda joutui lähtemään kotoa kukonlaulun aikaan, jotta ehti pistää pelit ja rensselit valmiiksi. Harjoituksista myöhästyminen on ammattilaisjalkapalloilussa täysin anteeksiantamatonta. Sakkosummat ja sanktiot esimerkiksi Englannin ammattilaissarjoissa ovat hieman suurempia kuin puulaakijengeissä tai Veikkausliigassa.
Kun Kanté oli aikansa juossut harjoituksiin, useat Leicester-pelaajista tarjosivat mahdollisuutta hypätä kyytiin. Näin ranskalainen pääsisi harjoituksiin paljon helpommin, eikä tämän tarvitsisi itse ajaa autolla, jossa rattikin oli etupenkin väärällä puolella. Ranskalaislahjakkuus ei suostunut tähänkään. Hän mieluummin hölkkäisi stadionille.
Lopulta Kanté hölkkäsi harjoituksiin joka päivä noin viikon ajan, kunnes tajusi, että kenties auton hankkiminen on sittenkin hyvä ratkaisu. Kanté ehti juosta harjoituksiin ja takaisin kämpilleen lähes 200 kilometria ennen kuin hän taipui.
–Broidi