Jääkiekko

Taistelumammuttien kokoontumisajot! (2/2)

Vaikka Oulun Kärpät toisinaan menestyi SM-Liigassa 2010-luvulla, onnistui joukkue haalimaan poikkeuksellisen määrän epäonnistuneita – sekä muuten vaan ihan helvetin eriskummallisia, tai sellaiseksi muodostuneita – hankintoja riveihinsä.

Minun on pitänyt jo tovi tarjoilla tämä tarinoiden kollaasi – kiitokset Nick ”Pelaamalla kuntoon” Ritchielle inspiraatiosta!

Käsittelen kahdessa osassa neljää Kärpät-paitaan hankittua sotanorsua, joiden malleja olivat perässä vedettävä, kiukutteleva, loppuun ajettu sekä loukkaantunut. Taistelumammuttien tekeminen näytti siltä, että nämä saattaisivat kupsahtaa hautaansa hetkellä millä hyvänsä! Paitsi yhden, joka oli luultavasti lähempänä päätyä sinne ABC-ruuan aiheuttaman itsetuhoisuuden takia.

Jos et ole vielä lukenut ensimmäistä osaa, pääset siihen tästä.

Saisinko yhden Turris-burgerin?

Kun NHL:ssä oli työsulku kaudella 2012–2013, virtasi Eurooppaan huippunimiä. Kärpät ei merkittävänä Suomi-kiekkoilun keräilyjoukkueena voinut tästä huvista jättäytyä sivummalle. Puolustaja Jason Demers ja ”oman kylän poika” Jussi Jokinen tulivat Ouluun.

Ja Kyle Turris, joka tunnetusti avasi myös sanaista arkkuaan.

– Täällä ei ole tekemistä. Ei mitään. Kun emme ole jäällä, istumme vain videopelaamassa. Minä sekoan täällä, valitteli Ottawa Senatorsista Oulu-visiitille tullut kanadalainen Globe & Mail -lehdelle.

Osansa saivat myös reissukäytännöt.

–  Matkustaminen täällä on hirvittävää. Pahempaa kuin junioriliigoissa. Lennämme Helsinkiin ja istumme bussissa neljästä kuuteen tuntia. Ja pysähdymme kuuden tunnin matkalla kolmesti – ilman mitään syytä. Se on kamalaa.

Legendaarisin NHL-tähden lausunnoista liittyi kuitenkin ravinnon tankkaamiseen.

– Ruoka täällä on kamalaa. Reissussa syömme huoltoasemilla – ABC-huoltoasemilla. Olen tosissani. Purkaudumme bussista ja suunnistamme moottoritien vieressä olevalle huoltoasemalle peliä edeltävälle aterialle. Se on naurettavaa, turhautui Turris ruokailuihin perinteisen huoltoasemaketjun tiloissa.

Kohu olisi varmaan unohtunut, mutta maalivahti Tuomas Tarkki päätti heittää lisää vettä myllyyn. Hän laittoi silloiseen Twitteriin kuvan joukkueestaan JYPistä jonottamassa ABC:lla ja kirjoitti kylkeen:

– We’ll take 20 x Kyle Turris burger.

NHL-statuksella loukkaantunut

Kaudella 2016–2017 Kärppiin saapui tšekkivahvistus – vähemmän yllättäen. Erikoisempaa oli, että hän saapui pelattuaan kuutisen kautta peräkkäin NHL:ssä. Eivätkä nämä olleet mitään hissipelaajan kausia taalaliigan ja AHL:n välillä, vaan ihan ehtaa jyystöä tarunhohtoisessa. Viimeisillä kausillaan pelaajalla oli kuitenkin suuria ongelmia, kun pitkittynyt rannevamma vaivasi – apuun riensi Kärpät.

Oululaisjoukkue hankki NHL-statuksella loukkaantuneen Jiří Tlustýn riveihinsä. Tähän päivään mennessä minulle ei ole täysin valjennut, mitä tässä nähtiin seuran lämpimässä toimistossa. Lähinnä koska suunnilleen kaikki tiesivät, että entinen tšekkitaituri on nimenomaan entinen. Täysin hajalla.

Vähemmän yllättäen Tlustý pysyi kasassa noin 14 ottelua Suomessa. Käsi sanoi yhteistyösopimuksensa irti, joten tšekkivahvistuksen visiitti jäi melko vaisuksi. NHL-urallaan 446 ottelua pelannut hyökkääjä teki rapakon takana 89 maalia ja 177 tehopistettä (89+88). Kärpissä niitä syntyi viisi (1+4).

– Hän on hyvä pelaaja ja on erittäin pidetty henkilö pukukopissa, mutta valitettavasti käsi ei kestänyt tällä hetkellä pelaamisen ja harjoittelun tuomaa rasitusta, Kärppien silloinen urheilutoimenjohtaja Harri Aho kommentoi sopimuksen purkua joulukuussa 2016.


Jos et ole vielä lukaissut ykkösosaa, otappa se haltuun tästä.

Vetääkö yksikään tarina vertoja Ritchielle?

Kahvilämpöjä rakastavan kanadalaislaiturin stoori on niin tuoreessa muistissa, että ehkä kerron sen kymmenen vuoden päästä. Ensi kerralla taas jotain ihan muuta.

–Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja