Jalkapallo

Kun leicesteriläinen puuseppä lunasti 20 000 puntaa

Leicester Cityn mestaruus Valioliigassa rikkoi monia ennätyksiä ja haastoi taloudellisen epätasapainon modernissa jalkapallossa. Piskuinen sarjanousija osoitti, että urheilussa on aina mahdollisuus. Historiallisen Valioliiga-voiton tarina on lienee jalkapallohistorian suurimpia seurajoukkuesensaatioita.

Nousijajoukkueen mestaruus kaudella 2015–2016 toi suuria voittoja paitsi Leicesterille myös eräille onnekkaille vedonlyöjille. Sellaisille vetovelhoille, jotka uskoivat joukkueen mahdollisuuksiin silloin, kun lähes kukaan muu ei. Yksi puuseppä rykäisi hulppean paulautuksen – toiselle vedonlyöjälle tuli itku pitkästä ilosta.

Ota rahat ja juokse ei yleensä kannata – eikä kannattanut varsinkaan vuonna 2016

Kauden alussa Claudio Ranierin luotsaaman miehistön mestaruudelle tarjottiin 5000-kertaista palautusta. Euron panoksella olisi voittanut viisi toimintatonnia. Leicesterin tulinen alku kauteen alkoi pikkuhiljaa kuumotella vedonvälittäjien takalistojen alla. Jopa sen verran, että melkoisia ota rahat ja juokse -tarjouksia alkoi tippumaan.

Harmillisesti useat englantilaiset ja myös pohjoismaalaiset vedonlyöjät ottivat näitä cash outteja. Ja juhlivat sitä vieläpä suuronnistumisena, mutta ei siinä hymyilyttänyt kauden päätteeksi. Yksi kaveri ulosti maaliskuussa rahansa ja lunasti siten 50 punnan panostuksella 72 tonnia riihikuivaa. Jos hän olisi odottanut vielä muutaman viikon, olisi lopputuloksena ollut 250 000 puntaa palautusta.

Puuseppä Leicesteristä

Brittimediassa legendaariseksi hahmoksi Leicesterin mestaruusbetsien osalta kipusi Leigh Herbert, puuseppä ja futisfani. Hän laittoi neljä puntaa kettulauman mestaruudelle ja nettosi voittoa 19 996 Lontoon rahaa. Melkoinen seppä!

Lähteet kertovat, että BBC:n puhelinluettelossa on edelleen tämän herran puhelinnumero siltä varalta, että toimittajat tarvitsevat joskus betsivinkkejä. Itse en ehkä ensimmäisenä puusepältä kysyisi, mutta makuasioitahan nämä.

Herbert laittoi uudelleen betsit Leicesterille vuonna 2019, mutta silloin oli vähän huonompi tuuri – ja kerroin. Ylipäätään yksi Valioliiga-historian suurimmista yllätyksistä mullisti vedonlyöntimarkkinaa – varsinkin Englannissa. Kaudella 2019–2020 Leicesterin mestaruuskerroin oli 300.

– Liverpool tai Manchester City saattavat osoittautua liian koviksi, mutta ei sitä ikinä tiedä, puuseppä ounasteli BBC:llä marraskuussa 2019.

Milloinhan Leicester voittaa seuraavan mestaruutensa? Ensimmäistä kertaa 10-vuotiaana kettupaitojen matsissa käynyt puuseppä voi voittojensa turvin vielä aika monta neljän punnan kausibetsiä joukkueelleen sujauttaa.

Leicester haistatteli todennäköisyyksien laskijoille

Seuran pelaajabudjetti oli yksi pienimmistä Valioliigassa. Joukkueen kokoonpano oli rakennettu murto-osalla summista, joita suurimmat seurat kuten Manchester City, Chelsea ja Liverpool käyttivät pelaajahankintoihin.

Leicesterin mestaruus osoitti sen, että laadukkaasti organisoidulla ja yhtenäisellä joukkueella, jolla on selkeä pelisuunnitelma, voi menestyä huippusarjassa. Tämä haastoikin ajatuksen, että vain rikkaimmat seurat voivat voittaa Valioliigan. Kovin todennäköistä se ei ole, mutta Leicester näyttikin isosti keskisormea todennäköisyyksille.

Kaiken muun lisäksi tuhoisa Jamie Vardy teki joukkueensa mestaruuskaudella kovaa historiaa rikkomalla Ruud van Nistelrooyn ennätyksen maalien teosta peräkkäisissä otteluissa, kun hän latoi osumia 11 kertaa perättäisissä Valioliiga-matseissa.

Milloin tällainen Leicesterin mestaruuden kaltainen yllätys osuu kohdalle seuraavan kerran? Siihen voi mennä jopa 5000 vuotta…

–Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja