Urheilu

Tumma jätkä jenkeistä pilasi ”Hitlerin kisat”

Berliinin olympalaiset 1936, Adolf Hitler oli vallassa ja natsi-Saksa valmistautui kisoihin. Kilpailut hirmuhallitsija halusi tietysti käyttää hyödyksi – osoittamaan arjalaisen rodun ylivertaisuutta. Hakaristiliput liehuivat kaikkialla, eikä Berliinin legendaarinen olympiastadion ollut poikkeus.

Varsinkaan näissä olympialaisissa ei ollut kyse ainoastaan urheilusta, vaan Hitler halusi rakentaa kisoista välineen oman propagandansa levittämiselle. Hän halusi vakiinnuttaa natsiaatteensa kansainvälisesti. Sitten kuvioihin astui Jesse Owens.

Kuka oli Jesse Owens?

Alabaman maaseudulla köyhään afroamerikkalaiseen perheeseen vuonna 1913 syntynyt Owens joutui tekemään töitä menestyksensä eteen. Aikana jolloin hän kasvoi, oli rotusyrjintä juurtunut syvälle yhteiskuntaan ja mahdollisuudet afroamerikkalaisesta taustasta tulleille olivat ylipäätään hyvin rajalliset.

Owens löysi toivoa ja pakopaikan urheillessaan. Lahjakas yleisurheilija osoitti jo todella nuorella iällä olevansa paitsi huippunopea juoksija myös erinomainen pituushyppääjä. Multitalentti pääsi Ohion osavaltion yliopistoon. Hänestä tuli hämmästyttävän nopeasti yksi Yhdysvaltojen parhaista urheilijoista.

Jo ennen Berliinin olympiakekkereitä urheilijalla oli luultavasti loppunut palkintokaapista – ehkä jopa useammasta – tila kesken. Voitteko kuvitella, että kaveri vähintään sivusi ”Big Ten” -mestaruuskisoissa peräti viittä maailmanennätystä kolmessa vartissa – useamman ennätykset hän myös vei omiin nimiinsä. Tämä tapahtui noin vuotta ennen Berliiniä ja sen on oltava yksi käsittämättömimmistä suorituksista yleisurheilun historiassa.

Owens oli jo noussut maailman huipulle, mutta Berliinissä odotti hieman erilainen haaste. Adolf Hitler.

Koko maailma katsoi

Natsien rotuopit julistivat, että valkoinen arjalainen rotu oli ylivoimainen muihin rotuihin verrattuna, ja olympialaisista haluttiin tehdä näyttämö tälle ideologialle. Natsipropagandan koneisto oli valmiina esittelemään maailmalle, kuinka saksalaiset urheilijat hallitsisivat kaikkia lajeja.

Koko natsisaksan propagandakoneisto oli viritetty. Se oli valmiina esittelemään kaikille, kuinka arjalainen rotu olisi ylivoimainen ei-valkoihoisiin verrattuna – ja miten saksalaisurheilijat olisivat kaikessa maailman parhaita.

On vaikeaa sanoittaa sitä, millainen lähtötilanne se on Owensille ollut. Eihän tätä oikein voi rinnastaa mihinkään, vai voiko? Afroamerikkalaisia urheilijoita ylipäätään oli 1936-kisoissa mukana vain muutamia – maailman huipulla heitä ei yhdysvaltalaiskomeetan lisäksi ollut. 

Tietysti kävi nopeasti selville, että kyse olisi paljon muustakin kuin urheilusta. Jo pelkkä urheilijan läsnäolo käänsi katseita – historiaan jäi paljon muutakin kuin urheilullinen menestys, joka jo itsessään on jälkeenpäin katsottuna käsittämättömän kovaa tarinaa.

Ylivoimainen Owens

Urheilijan ensimmäinen kultamitali tuli 100 metrin juoksusta. Hän voitti finaalin ylivoimaisesti jättäen saksalaiset kilpailijat kauas taakseen. Ja sekös ärsytti natsijohtajia.

Seuraavaksi Owens siirtyi pituushyppyyn, jossa pyyhki Hitlerin suosikilla Luz Longilla lattiaa. Pituushyppääjäkaksikko ystävystyi upealla tavalla, mikä on tarina itsessään. Long tsemppasi Owensia kilpailun aikana, jonka loputtua hurjalla 8,06-hypyllä afroamerikkalainen nappasi myös tässä lajissa kultaa. Ensimmäinen onnittelija kisan jälkeen oli Long.

Pari kultaa ei riittänyt. Yksilölajeissa Owens lunasti kirkkainta myös 200 metrin juoksussa ja nelinkertaisessa sadan metrin joukkueviestissä. Hitlerin suunnitelma olympialaisista meni todella pahasti mönkään ja siihen merkittävä syy oli yksi afroamerikkalainen moniosaaja, joka oli saksalaisia parempi lähes kaikessa mihin ryhtyi. Eikä kyse ollut vain saksalaisista – Owens oli paras.

Urheilua suurempaa

Jesse Owensin suoritukset Berliinissä eivät olleet vain urheilullisesti vaikuttavia – myös niiden sosiaalinen ja poliittinen merkitys oli todella suuri. Owensin voitot todistivat maailmalle, että Hitlerin ja natsien rotuopit olivat väärässä. Tummaihoinen urheilija seisoi voittajana stadionilla, joka oli tarkoitettu natsien propagandan välineeksi.

On tärkeää huomata, että Owensin voitot tulivat aikana, jolloin afroamerikkalaiset kohtasivat valtavaa rotusyrjintää myös kotimaassaan Yhdysvalloissa.

Vaikka urheilijan suoritukset takasivat hänelle kansainvälistä mainetta, oli miehen paluu Yhdysvaltoihin kaikkea muuta kuin helppo. Rasismi ja erottelu olivat edelleen syvällä yhteiskunnassa. Monilahjakkuus kohtasi uudelleen samat haasteet kuin ennen Berliiniä. Nimenomaan miehen saavutuksilla 1936-kisoissa oli merkittävä askel rotusyrjinnän vastaisessa taistelussa.

–Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja