Blogi

Onside with Jouni: “Ei paineita, vaan velvollisuus..”

6.9.2024. Historiallinen viikko Edmontonissa. Tiistaina Edmonton Oilersin toiseksi parhaasta pelaajasta tuli NHL:n parhaiten palkattu pelaaja. Leon Draisaitl allekirjoitti maksimipituisen jatkosopimuksen, joka varmistaa todennäköisesti voittoikkuna auki pelaavan joukkueen lähitulevaisuuden useammallakin tavalla. 

Zahltag

Edmonton Oilersilla ei ollut oikein mitään muita vaihtoehtoja. Leon Draisaitl on kiistatta yksi ehkä neljästä parhaasta jääkiekkoilijasta NHL:ssä. Jos ajattelemme järjestyksessä Connor McDavid, Nathan MacKinnon, Cale Makar, ja sitten Auston Matthews ja Leon Draisaitl. 

Tämän tason pelaajan treidaaminen muualle ei koskaan tuota vastaavaa korvausta. Vaikeinta mestaruusjoukkueen rakentamisessa on hankkia ja pitää parhaat pelaajat. 

Siksi, ainakaan näillä seuduilla ei koskaan uskottu, että Draisaitl ja Oilers eivät pääsisi sopimukseen. Ja vieläpä pian. Jossain USA:n puolella vaikuttavassa podcastissä ennusteltiin ja neuvottiin pelaajaa odottamaan ainakin vuosi, ja sitten tsekkaamaan tilanne vapailla UFA- markkinoilla. 

Draisaitl allekirjoitti kahdeksan vuoden, 112 miljoonan US dollarin sopimuksen, jonka AAV on $14 miljoonaa. Korkein vuosittainen katon alle tuleva keskimääräinen summa NHL:n historiassa. Jatkodiili astuu voimaan kauden 2025-26 alusta. Alkavan kauden hän tulee vielä pelaamaan vanhalla, kahdeksan vuoden, $68 miljoonan sopimuksellaan, jota pidetään yhtenä NHL:n parhaista papereista seuran kannalta. 

Edmonton Oilers ja saksalaishyökkääjä olivat päättäneet sopimusneuvottelut – joita kutsuttiin helpoiksi – jo viime viikon lopulla, mutta ilmoitus tehtiin vasta tiistaina. Näin tehtiin kunnioituksesta kaikkia niitä kohtaan, joita viikko sitten torstaina New Jerseyssä tapahtunut tragedia koski. Oikea päätös. 

Toronto Maple Leafsin maalitykin Auston Matthewsin AAV $13,25M putoaa nyt NHL:n kakkoseksi. Colorado Avalanchen Nathan MacKinnonin AAV on $12,6M, Connor McDavidin $12,5M ja New York Rangersin Artemi Panarinin $11,642,857. Nämä ovat NHL-historian viisi suurinta Cap Hittiä. ‘

Draisaitl on voittanut kaiken, paitsi yhden..

Kuten todettua, preerian laidalla ei kukaan uskonut, ettei Leon Draisaitl tekisi tätä sopimusta. Syy on yksinkertainen. Hän on jo voittanut Hartin, Art Rossin, Ted Lindsayn ja pelannut useampia 50- maalin ja sadan pisteen kausia. Hän on varma Hockey Hall of Fame-aateloitu kolme vuotta uransa jälkeen, ja on aika puhua jo yhdestä kaikkien aikojen parhaasta eurooppalaispelaajasta. 

Leon Draisaitl on saavuttanut jo nyt 28-vuotiaana kaiken mahdollisen. Hän oli vuoden 2014 NHL Draftin kolmantena varattu pelaaja. Oilersin oma varaus ja seuran itse kehittämä supertähti. Edelleen lähdetään NHL-blogilla siitä, että pelaajan kehityksessä 75 prosenttia on pelaajan omalla vastuulla, ja loput 25 prosenttia seuran. Silti, juuri tästä pelaajasta Edmontonissa ollaan erityisen ylpeitä. 

Viimeisen seitsemän kauden ajan – eli vielä voimassa olevan diilinsä alusta – Draisaitl on NHL-ykkönen ylivoimamaaleissa (130), kakkonen pisteissä (713) ja maaleissa (297), ja neljäs voittomaaleissa (53). 

Viimeisissä kolmissa playoffeissa hän on ollut ykkönen maaleissa (30) ja ylivoimamaaleissa (15), sekä kakkonen pisteissä (81), ja syöttöpisteissä (51).  81 pistettä 53 kovassa playoffottelussa. 

NHL-pelaajien arvo ja legendat syntyvät Stanley Cupin playoffeissa. Leon Draisaitlin playoffesitykset on vielä tehty usein loukkaantuneena. Keväällä 2022 paha nilkkavamma, viime keväänä selkä sekä ranne- ja käsivamma. Kaikki nämä näkyivät selvästi pelissä, silti #29 ei antanut periksi. Ja silti hän onnistui pelaamaan tehokkaasti. 

Leon Draisaitl on siis saavuttanut ja voittanut kaiken, paitsi yhden. Yksi puuttuu vielä: Stanley Cup-mestaruus. 

Stanley Cupin playoffeissa ei mikään ole varmaa. Loukkaantumisia. Yllätyksiä. Edmonton Oilers on yksi suosikeista, ja on selvää, että jäämällä Oilersiin Draisaitlilla on paras mahdollisuus toteuttaa unelmansa. 

Miten isot sopimukset vaikuttavat Edmonton Oilersin tulevaisuuteen? 

Leon Draisaitlin 14 miljoonan taalan Cap Hit, alkaen syksystä 2025, perustuu siihen ajatukseen, että palkkakaton odotetaan nousevan 92 miljoonan dollarin kieppeille vuoden päästä nykyisestä 88 miljoonasta. Ja sen jälkeen sen uskotaan nousevan sataan miljoonaan. 

Edmonton Oilers ei ole ainoa NHL-joukkue, jonka pitkän tähtäyksen suunnitelmat perustuvat tähän skenaarioon. 

Seuraava iso diili Edmontonissa tullee vuoden päästä. Connor McDavidilla on kaksi vuotta sopimusta jäljellä, hän tulee saamaan tasan niin paljon kuin pyytää. On kyse maailman parhaasta pelaajasta. Maksimi, jonka pelaaja voi saada, on 20 prosenttia katosta. Jos Connor pyytää 20 miljoonaa, hän tulee sen saamaan. Hän voi tyytyä 16 miljoonaan. 

Välissä on tehtävä myös diili puolustaja Evan Bouchardin kanssa. Hänestä, oikeaksi ykköspakiksi tulleesta on tulossa RFA ensi kesänä. Bouchard on tehnyt 49 pistettä viimeisissä 37 playoffpelissä. Veikataan tässä, että McDavid – Draisaitl – Bouchard cap hitit asettuvat akselille 16-14-10. Oilersin ongelmana on puolustaja Darnell Nursen $9.250 miljoonan Cap Hit vielä neljän vuoden ajan. Ylisuuri paperi, jota on mahdoton siirtää minnekään.

Mestarijoukkueen rakentaminen ei ole helppoa, taiteilu palkkakaton kanssa vaatii luovia ratkaisuja. Uuden GM Stan Bowmanin luovuutta testattiin jo, kun St. Louis Blues heitti tarjouslakanan Philip Brobergille ja Dylan Hollowaylle. Kahden miehen lakanaa ei oltu koskaan nähty, ja Edmonton menetti kaksi hyvää nuorta pelaajaa. 

Oilers on menettänyt kolme seitsemästä Game Sevenin pelanneesta puolustajastaan. Kakkospariin kaavaillun Brobergin lisäksi Cody Ceci, ja Vincent Desharnais. Jäämme odottelemaan, mistä löytyy noin $4.4 miljoonan rightin pakki siirtotakarajalla. Muuten Connor Brownin, Mattias Jänmarkin, Victor Arvidssonin, Corey Perryn, Adam Henriquen ja Jeff Skinnerin hankkimiset edullisilla sopimuksilla oli hyvää työtä ennen Bowmanin tuloa GM:nä touhunneelta Jeff Jacksonilta heinäkuun ensimmäisenä. 

Kaikki mainitut olisivat saaneet enemmän vapailta markkinoilta. Skinner saattaa olla alkavalla kaudella Leon Draisaitlin ketjukaveri. Edmontonissa on tätä kirjoitettaessa NHL:n vanhin joukkue. Maalinteko ei ole ongelma. Ylivoimapeli ei ole ongelma. Puolustuksen syvyys voi olla iso ongelma. 

Sen voittoikkuna on auki nyt. Aikaa ei ole hukattavaksi. 

Körmy

Leon Draisaitl, toisen polven jääkiekkoilija Kölnistä, on iso körmy, Hän on noin 188-senttinen ja vähän alle satakiloinen. Erittäin vahva yläkroppa ja leveät hartiat. Hän on vahva kiekon kanssa, ja suojaa sitä hyvin. Pelivälineen ottaminen pois Draisaitlin isosta melaa muistuttavasta lavasta on lähes mahdotonta hyökkäysalueella. 

Oilersin #29 on epätavallinen yhdistelmä erittäin kovaa laukojaa ja uskomattoman taitavaa syöttäjää ja pelinrakentajaa. Bravuuri on edelleen nollakulmasta, suoraan syötöstä lähtevä laukaus, jolla Leon Draisaitl yhä onnistuu yllättämään NHL-maalivahteja. 

Draisaitl on yksi NHL:n parhaista laukojista rystypuolelta, ja hän pystyy nostamaan kiekon ylös pienestä tilasta. Hän osaa valita laukaisupaikat ja onnistuu usein. Huonommistakin paikoista tulee vaarallisia laukauksia. Maalien tekemisessä hankalista ja jopa mahdottomista paikoista on jotain sidneycrosnbymaista. 

Kaikkien aikojen parhaan saksalaispelaajan paras vahvuus on kuitenkin hänen syöttöpelinsä ja peliälynsä. Ehkä NHL:n paras kaivamaan kiekkoja laidoilta ja lähettämään niitä supertarkasti suoraan maalialueilla olevien lapaan. Erikoisuus on todella vaikeista paikoista syöttökohteen löytäminen ja pitkienkin syöttöjen antaminen rystypuolelta. Draisaitlin rystysyöttö on todella kova ja tarkka.

Iso saksalaiskörmy on tilannenopea, vaikka hän ei ehkä ole jaloistaan vikkelin pelaaja kaukalossa. Vauhtiin päästyään hän pystyy luistelemaan suoraan todella kovaa. Erittäin hyvä aloittaja. Kaikki nämä ominaisuudet ovat supertähtiluokkaa. Leon Draisaitl on todella tärkeä osa viimeiset vuodet NHL-historian tehokkaimmin toiminutta ylivoimaa. 

Oilers-valmentajien, viimeksi Kris Knoblauchin, tehtävä on joko peluuttaa Draisaitlia omassa ketjussaan, tai välillä yhdessä Connor McDavidin kanssa. Yksi Knoblauchin taktiikoista viime kevään playoffeissa oli heittää aina heti oman alivoiman päätyttyä #29 ja #97 yhtäaikaa jäälle. 

Onnenpäivä Öljyn kannattajille

Viime viikon tiistai ja uutinen Leon Draisaitlin jäämisestä todennäköisesti peliuransa loppuun saakka Edmontoniin oli mannaa Öljyn faneille niin itse kaupungissa kuin ympäri maailman. 

Tämä tarkoittaa mitä todennäköisimmin myös sitä, että Connor McDavid on päättänyt myös jäädä Oilersiin. Samasta syystä. Parempaa mahdollisuutta voittaa Stanley Cup ei tule mistään muualta. Connor ja Leon ovat siviilissä hyviä ystäviä ja keskustelevat asiasta aivan varmasti. Eivät ehkä heittele numeroita ilmaan, mutta keskustelevat silti. 

On huomattavaa, että Draisaitl ei suostunut ajattelemaan eikä neuvottelemaan ennenkuin viime kausi oli pelattu. Sen jälkeen hän käytti koko kesän asian miettimiseen kaikilta mahdollisilta kannoilta. Ja oli tärkeää saada sopimus tehtyä ennen training campin alkua. Lopullinen ratkaisu oli suuri helpotus seuralle ja sen kannattajille. 

Edmonton oli pitkään kaupunki, jonka isot nimet jättivät, yksi toisensa jälkeen. Wayne Gretzky lähti. Mark Messier lähti. Doug Weight lähti. Billy Guerin lähti. Chris Pronger lähti. Ja moni muu. Olemme kuuleet tapauksista, joissa pelaajien jenkkivaimot kielsivät tekemästä sopimusta Edmontoniin. 

Nyt kaupungissa on paras joukkue vuosikymmeniin, ja yksi NHL:n parhaista jäähalleista. Pelaajat haluavat tulla Edmontoniin, koska täällä on mahdollisuus voittaa. 

“Jos olen täysin rehellinen, Oilers oli koko ajan ainoa asia mielessäni”, sanoi Leon Draisaitl Edmontonin sporttiradiossa. “Huhuja liikkuu aina ympäriinsä ja sellaista, mutta minulle Oilers oli aina ykkösvaihtoehto. Olen huippuiloinen, että saimme sen tehtyä ja nyt voin huolehtia vain pelistäni ja joukkueen pelistä. Toivottavasti voitamme Stanley Cupin täällä lähitulevaisuudessa.”

“Ei paineita, vaan velvollisuus..”

Leon Draisaitl puhui tiistain pressissään sanoja, jotka otettiin Edmontonissa hyvin vastaan. Hyvä päivä Oil Countryssä.

“Olen todella ylpeä siitä, että olen Oiler, ja näytän aina tunteeni, mutta en pidä mistään enempää kuin tuon paidan pitämisestä päällä, sekä tämän kaupungin ja sen mahtavien fanien edustamisesta”, hän sanoi. 

“Olen todella onnellinen ja innoissani saadessani toivottavasti olla Oiler loppuelämäni ajan.”

“Kun nuorena poikana, 18-vuotiaana, alat todella tykätä joukkueessa olemisesta ja etenkin siinä joukkueessa, joka varasi sinut. Kehität rakkaussuhteen sitä joukkuetta kohtaan ja minulle, se on aina ollut Oilers.”

“Se, mitä olemme vuosien varrella rakentaneet ryhmämme kanssa – miten läheisiä olemme toisillemme ja uusia kavereita tulee koko ajan sisään – he kaikki sanovat samaa ryhmästämme ja kaupungistamme: he rakastavat pelata Edmontonissa. Me olemme luoneet jotain todella spesiaalia muutaman viime vuoden aikana. Me aiomme jatkaa samalla tavalla.”

Jos mietimme, millä joukkueilla on eniten paineita alkavalla NHL-kaudella, Edmonton Oilers on listan kärjessä. Sen perässä varmaankin New York Rangers. Toronto Maple Leafs. Ja muutama muu, eri tavalla. Mutta missään paineet eivät ole niin kovat juuri nyt kuin Edmontonissa. 

Leon Draisaitlilla oli tähän hyvä vastaus. 

“Paineita on aina, totta kai. Mutta en tiedä sanasta “paineet”. Minusta on kyse ennemminkin velvollisuudesta kuin paineista.”

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton

X:    @OnsideWithJouni

Facebook: Jouni Niemisen NHL

[email protected]

Muita aiheeseen liittyviä juttuja