Jääkiekko

Näin Kärpät menetti Mikael Granlundin HIFK:hon

Olipa kerran huippulahjakas nuori keskushyökkääjä nimeltään Mikael Granlund. Vasta 17-vuotiaana hän oli jo herättänyt huomiota SM-liigassa.

Nuorukainen oli lähellä murtautumista Kärppien edustusjoukkueeseen. Mikaelilla oli määräaikainen neljä vuotta kattava sopimus oululaisseuran kanssa.

Pelaaja oli isänsä kanssa allekirjoittanut kontrahdin vuonna 2007. Kärpät väitti pyrkineensä kaikin mahdollisin tavoin tukemaan nuoren lupauksensa kehittymistä.

Vuonna 2009 Mikael ilmoitti kuitenkin päätöksestään lähteä seurasta. Hän tunsi aikansa Kärpissä tulleen päätepysäkille. Kiekkoilija kertoi lopputulemastaan seuralle puhelimitse Helsingistä. Syyksi päätöksen taustalla ilmoitettiin luottamuspula.

Uutinen tuli täytenä yllätyksenä Oulun Kärpille, joka oli täysin varma siitä, että pelaajan sopimus seuran kanssa olisi ollut yhä voimassa. Mikael oli kuitenkin jo päätöksensä tehnyt ja ottanut uuden suunnan.

Useiden eri vaihtoehtojen joukosta lupaava keskushyökkääjä valitsi helsinkiläisryhmän, joka tarjosi hänelle uudenlaisen mahdollisuuden: ”IFK:ta haastavampaa paikkaa pelata ei Suomesta löydy. Siksi se kiehtoi minua”, hän kertoi HIFK:n sivuilla.

Ryöstö ja pökäle

Helsinkiläisten urheilutoimenjohtaja Tom Nybondas esitteli ryöstöään ylpeästi tiedotteessa: ”Olemme iloisia, että Mikael valitsi juuri IFK:n. Useat SM-liigaseurat olivat kiinnostuneita hänestä, mutta löysimme nopeasti yhteisen sävelen.” Nybondas uskoi, että tämä siirto olisi hyvä asia koko ”IFK-perheelle”, niin seuralle kuin sen kannattajillekin.

Kärpät ei kuitenkaan purematta niellyt tilannetta. Seura julkaisi tiedotteen, jossa se korosti, että nuorella Mikaelilla oli yhä voimassa oleva sopimus heidän kanssaan.

Oululaisseuran toimitusjohtaja Juha Junno väitti, että seura oli noudattanut kaikkia SM-liigan ja pelaajayhdistyksen sääntöjä pelaajasopimuksen laatimisessa.

Lisäksi Kärpät kehui jopa tarjonneensa ikäluokkansa lupaavimmalle junioripelaajalle huomattavaa parannusta hänen sopimuksensa taloudellisiin ehtoihin. Oululaisseuran mukaan pelaajan agentti Ilkka Larva ei ollut tarjousta ottanut kuuleviin korviinsa.

Junno toi esille Mikaelin asianajajan ilmoittaneen Kärpille sopimuksen purkamisesta vedoten sen kohtuuttomuuteen. Seura kuitenkin kiisti purkuilmoituksen, ja se oli valmis parantamaan Mikaelin sopimuksen ehtoja entisestään, mutta yksi oululaisen kiekkohistorian suurimmista pökäleistä oli jo lahkeessa.

Kärpät koki, että pelaajan agentti oli jo pitkään pyrkinyt viemään sekä Mikaelia että hänen veljeään Markusta muihin liigaseuroihin.

Tilanne ei ratkennut Kärppien toiveiden mukaan. Seura ilmoitti pitävänsä kiinni sopimuksesta ja aikovansa selvittää, mitkä olisivat seuraukset sopimusrikkomukselle. Kärpät aikoi kääntyä niin Jääkiekon SM-Liiga oy:n, Suomen Jääkiekkoliiton kuin pelaajayhdistyksenkin puoleen saadakseen oikeutusta asialleen. Mitään ei kuitenkaan tapahtunut.

Huipulle ja maajoukkueeseen

Lopulta Mikael Granlund pelasi HIFK:ssa kolme kokonaista kautta SM-liigaa. Sinä aikana hän nousi miesten maajoukkueeseen ja rikkoi useita piste-ennätyksiä. Muutamat vuodet Helsingissä siivittivät kiekkoilijan pitkälle NHL-uralle, joka jatkuu yhä tänä päivänä.

Tätä nykyä 32-vuotiaan pelaajan juniorisopimuksen perusteellinen möhliminen on yhä Kärppien ylivoimaisesti suurin tunarointi sen noustua Liigaan vuonna 2000. Myöhemmin asia on myönnetty myös Oulun suunnalta.

Kärpät olisi passittanut nuoren lupauksensa pelaamaan A-junioreihin. HIFK puolestaan lupasi pelipaikan edustuksessa – vieläpä kärkiketjuissa.

‐Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja