Jalkapallo

Muistatko? Lionel Messi teki viisi maalia yhdessä pelissä

Maailmanhistorian paras jalkapalloilija Lionel Messi teki vuonna 2012 yhdessä ottelussa viisi maalia Mestarien liigassa. Vastassa oli saksalaisjoukkue Leverkusen, joka sai katalonialaismiehistöltä todellisen turpasaunan.

Edes tennisnumerot eivät riittäneet, kun Barcelona kyykytti Leverkusenin ylpeyksistä toista – eräs lääketehdas ja jalkapallojoukkue siellä on. Itse asiassa se kyykytti molempia, koska futisjengi on kyseisen lääkefirman omaisuutta. Messistä tuli kaikkien aikojen ensimmäinen pelaaja, joka onnistui iskemään viisi maalia yhdessä ottelussa Mestarien liigassa.

Valovoimaisella suorituksellaan tuolloin 24-vuotias Barcelona-tähti nousi vain seitsemän osuman päähän Barcelonan historian parhaana maalintekijänä. Olihan hän jo melkein 25. Miettikääpä sitä. Vain neljä päivää ennen kuin Messi teurasti Leverkusenia, oli vastustaja kaataanut Bundesliigassa Bayern Münchenin.

Messin käsi

Espanjassa puhutaan ”kädestä”, kun jalkapalloilija tekee viisi maalia yhdessä ottelussa. Näin kirjoitti vapaasti Suomennettuna espanjalaislehti AS historiallisesta tempusta:

Jokainen 75 632 katsojasta, joka todisti sitä livenä voi sanoa ”olin siellä” – aivan kuten ihmiset, jotka seurasivat koripalloilija Wilt Chaberlainin takovan 100 pistettä yhdessä ottelussa, Mohammed Alin tyrmäävän Sonny Listonin tai näkivät pituushyppääjä Bob Beamonin lennon Meksikossa. He kaikki näkivät jotain uskomatonta. Messi teki viisi maalia Mestarien liiga -ottelussa. Tällä kaudella hän teki neljä Valenciaa vastaan ja kaksi kautta sitten neljä puolestaan Arsenalia vastaan Mestarien liigassa. Eilen hän paransi yhdellä.

Jalkapallojumala Messi!

Näin Messin suoritusta puolestaan perkasi saksalaislehti Bild:

Hänen viisi maaliaan saivat Leverkusenin naurunalaiseksi. Tämä 169-senttinen mies oli viisi maalia liian suuri Leverkusenille. Lionel Messi purki palasiksi viidenneksi parhaan Bundesliiga-joukkueen ensimmäisellä pudotuspelikierroksella. Yksi romahdus Leverkusenille, ilo kaikille jalkapallofaneille.

Stratosfäärinen Messi

Tällä tavalla viiden osuman iltapuhdetta ja maaleja kuvaili vapaasti käännettynä ranskalainen L’Équipe:

Leverkusenin Manuel Friedrich ja Michal Kadlek riitelivät ensimmäisen osaottelun puoliajalla, kumpi saisi vaihtaa paitoja Lionel Messin kanssa. Keskiviikkona he saattoivat taistelun tuoksinnassa yrittää saada hänet poseeraamaan kuvaan kanssaan, kun argentiinalainen oli aivan omassa luokassaan rökittäen saksalaisvastustajansa 7–1. Ensimmäinen maali 25. minuutilla taitavalla laukauksella, seuraava kierteellä 42. minuutilla, 3–0-nyytti chipillä: kaikki tavallinen ja silti loppumaton Messin taide oli esillä.

Pidättäkää hänet!

Kreikassa Messin viittä onnistumista mehusteltiin esimerkiksi SportDayn toimesta tällä tavalla:

Niin kauan kuin Lionel Messi saa kulkea vapaana, tällaisia asioita tapahtuu. Argentiinalainen supertähti piti hauskaa Leverkusenin kustannuksella, ja teki viisi maalia Barcelonan ulostaessa saksalaiset kirjoittaakseen historiankirjat uudelleen.

Messi 840

Aivan hiljattain – ennen muisteloani noin 12,5 vuotta sitten tapahtuneesta huippusuorituksesta – Lionel Messistä tuli 37-vuotiaana maailman nuorin pelaaja joka on saavuttanut 840 maalia. Täysin poikkeuksellinen ura ei ole vielä ohi – se jatkuu.

Vuosi 2024 jää erikoisella tavalla historiaan myös, koska Messi ei poikkeuksellisesti ole lainkaan ehdolla Ballon d’Orin saajaksi. Ensimmäisen kerran argentiinalainen superpoika nimitettiin ehdolle vuonna 2006 ja ensimmäinen toistaiseksi tulleista kahdeksasta pystistä irtosi vuonna 2009. Kirjoitan toistaiseksi, koska tästä miehestä puhuttaessa ei voi koskaan sanoa ei koskaan.

–Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja