Jalkapallon MM-kisat 1998 muistetaan paitsi oikean Ronaldon supersuorituksista Brasilia-paidassa myös isäntäjoukkue Ranskan mestaruudesta. Kovin kohu syntyi kuitenkin Englannissa. David Beckhamin ikoninen punainen kortti oli murskata nuoren miehen uran.
Englanti pelasi neljännesvälierissä Argentiinaa vastaan. Tunnelmaltaan kiihkeä ja dramaattinen arkkivihollisten taistelu pelattiin Saint-Étiennessä 30. kesäkuuta. Tuohon aikaan esimerkiksi Falklandin sota oli tuoreessa muistissa, joten ottelun lähtöasetelmissa oli myös reippaasti poliittis-historiallista latausta.
Vuonna 1982 Argentiinan talouskurimus oli yltynyt ja vallankaapauksen uhka oli ilmeinen. Tuolloin maassa hallinnut sotilasjuntta aseisti armeijansa ja hyökkäsi brittiläisten Falklandin saarille. Taustalla oli pyrkimys vedota kansalaisiin, sillä useimmat argentiinalaiset pitivät jo valmiiksi saarten ryhmittymää omanaan. Valtauksesta käynnistyi 74 päivää kestänyt sota, jossa Iso-Britannia otti alueensa takaisin.
Historiallinen ottelu
Kun pelattuna oli reilut 46 minuuttia, tapahtui välikohtaus. Diego Simeone ja Beckham – tuolloin 23-vuotias komeetta – ottivat yhteen. Pelaajauransa jälkeen intohimoisena valmentajana tunnetuksi tullut argentiinalainen taklasi englantilaisnuorukaista voimalla.
Maahan lahonnut Beckham nosti jalkaansa ikään kuin potkaisten Simeonea, jota hädin tuskin hipaisi. Simeonen näyttelijänlahjat olivat kuitenkin kunnossa. Argentiina-rappaaja heittäytyi maahan saaden tilanteen näyttämään hetkessä erittäin vakavalta, mistä tuomari Kim Milton Nielsen vetäisi omat johtopäätöksensä. Englantilainen lensi suoralla punaisella kortilla ulos.
Beckhamin ulosajo merkitsi, että Englanti joutui pelaamaan loppuottelun jatkoajalle asti vajaalla. Kolme leijonaa taipui lopulta, kun Argentiina eteni välieriin 3–2-numeroin rangaistuspotkukilpailun jälkeen.
Poikkeuksellinen määrä lokaa
Englannin media otti Beckhamin hampaisiinsa. Nuorta pelaajaa syytettiin yksin joukkueen putoamisesta – syntipukki oli löytynyt. Median reaktio kiihdytti entisestään armottomia faneja.
Beckhamin kuvia poltettiin julkisilla paikoilla, minkä lisäksi puhtaasti yhteen ihmiseen kohdistuneen kritiikin ja vihan määrä oli täysin absurdia. Lehdistön yleinen kanta oli, että teko oli ”epäkypsä” ja ”ajattelematon”. Merkittävästi eroavaa näkökulmaa ei englantilaismediassa nähty.
Entinen tähtipelaaja on kertonut myöhemmin esimerkiksi omaelämäkerrallisessa kirjassaan sekä miehestä tehdyssä dokumenttielokuvassa, että Argentiina-ottelussa tulleen punaisen kortin jälkipyykki oli hänen uransa vaikempia hetkiä. Beckham käsitteli poikkeuksellisen nuorena pelaajana sellaisen määrän lokaa, mitä moni laatupelaaja ei kohtaa edes yhteensä koko uransa aikana.
Huima ura jatkui vahvempana
Beckham itse on sanonut esimerkiksi edellä mainitussa kirjassaan, että 1998-kisojen neljännesvälierän tapahtumasta aiheutunut kohu teki hänestä pitkässä juoksussa vahvemman. Siitä lienee turhaa kiistellä.
Vuonna 1999 englantilaislegenda oli merkittävässä roolissa, kun Sir Alex Fergusonin luotsaama Manchester United nappasi triplan voittamalla Mestarien liigan, Valioliigan sekä Englannin cupin. Maajoukkueessa Beckhamin maine palautui hiljalleen – mies oli mukana myös MM-kisoissa 2002 ja 2006.
Manchster Unitedin ohella Beckham edusti esimerkiksi Real Madridia, AC Milania sekä PSG:tä. Sittemmin mies on vaikuttanut esimerkiksi Inter Miamin toimitustjohtajana ja ollut myötävaikuttajana esimerkiksi Lionel Messin ja lukuisten muiden huippupelaajien saapumisessa MLS:ään ja Sunshine Stateen.
–Broidi