Blogi

Onside with Jouni: Poimintoja kesken harjoitusleirien

28.9.2024. Harjoituspelit eivät merkitse mitään! Harjoituspelit eivät merkitse mitään. Harjoituspelit eivät merkitse mitään! Kukaan ei pidä tilastoja, eikä voittajalla ole väliä! Kukaan ei pidä tilastoja, eikä voittajalla ole väliä! Kukaan ei pidä tilastoja, eikä voittajalla ole väliä! Ok, mutta NHL-leirit ja turhat lämmittelypelit ovat täynnä jännittäviä tarinoita. Tässä muutama sekalainen, täysin turha kommentti, jotka eivät merkitse mitään. Ja joilla ei ole väliä. 

Liian pieni, ei osaa puolustaa, keskinkertaiset mailataidot

Lane Hutson on ollut Montreal Canadiensin Training Campin mielenkiintoisin seurattava. Bostonin yliopistossa viimeiset kaksi kautta pelannut (15 maalia ja 49 pistettä 38 ottelussa viime kaudella) pienikokoinen pakki on spesiaali. Hän on dynaamisin uusi puolustaja, jonka olemme nähneet sitten Wisconsinin yliopistosta tulleen Cale Makarin. Räjähtävä liikkuvuus ja lähdöt joka suuntaan. 

Hutson on “Offenceman”, hän kärkkyy koko ajan mahdollisuutta nousta ylöspäin. Hän osaa lukea edessään kehittyvän tilanteen, ja reagoida siihen salamannopeasti ja tarkasti. Hirvittävä draivi menestyä ja olla kentän paras koko ajan, mitä hän on ollutkin jo parissa Montrealin harjoituspelissä. Täysin peloton isojen karvaajien tullessa jahtaamaan. 

Seitsemäntoista puolustajaa varattiin, ennenkuin Montreal Canadiens viimein uskalsi huutaa Lane Hutsonin nimen toisen kierroksen lopulla (66.) kesän 2022 NHL Draftissä. On ymmärrettävää, tai voimme hieman ymmärtää, miksi NHL-organisaatiot eivät napanneet USA:n kansallisen kehitysohjelman joukkueessa pelannutta Michiganin miestä aikaisemmin. 

On harvinaisempaa, että noin pienikokoisista puolustajista ylipäätään tulee NHL-pelaajia. Lane Hutson tulee rikkomaan tämän vanhan uskomuksen täysin pirstaleiksi. Useamman seuran scouttien palaverissa kadutaan nyt, ja tulevaisuudessa sitä, ettei tähän mieheen uskottu. 

Lane Hutson on harvinainen lahjakkuus. Kaikki tämän yläpuolella otsikossa olevat scouting-raporttien analyysit hänestä voidaan jo nyt repiä ja polttaa saunan uunissa. Nähtäväksi jää, millaisen roolin hän tulee saamaan kauden alusta Canadiensissa. Ykkösylivoimaan pääsy voi olla vielä kauempana tulevaisuudessa. Häntä tullaan peluuttamaan varovasti; ei pahimpia vastakkainpeluutuksia, ja päävalmentaja Martin St. Louis tietää kokemuksesta, että pelien määrä tullessa yliopistokiekosta ammattilaiseksi nousee huomattavasti. 

Yksi kysymys Hutsonin kohdalla on, miten viikonloppuisin ja turnauksissa yliopistossa pelannut 20-vuotias tottuu kovaan ammattilaisten 3-4 peliä viikossa-rytmiin. 

Patch saa diilin varmasti

Raportit kättä päälle-diilistä ovat varmaankin totta. Max Pacioretty tulee saamaan kynän käteen ja päättämään muodollisen PTO-sopimusaikansa heti, kun se pystytään käytännössä järjestämään. 

Pacioretty tuo Torontoon vielä yhden kokeneen maalitykin. Viime kaudet ovat menneet pieleen kahden akillesjänneleikkauksen takia, mutta 35-vuotias on käyttökelpoinen pelaaja vielä, kun kauden ainoa tärkeä osa tälle Leafs-joukkueelle – Stanley Cupin playoffit – alkavat. 

Maalivahtitilanne jääkiekon kotimaan vasemmalla rannikolla

Vancouver Canucksin maalivahtitilanne on yksi erikoinen aihe Länsi-Kanadassa. Ykkösvahti Thatcher Demko kärsii omituisesta polvitaivelihas-vammasta (latinaksi musculus popliteus). “Kolmionmuotoinen lihas, joka kuuluu takaraajan lihaksiin. Polvitaivelihas lähtee reisiluun lateraalisesta nivellastasta ja päättyy sääriluun kaudaaliselle pinnalle. Sen tehtäviin kuuluu polvinivelen koukistus ja säären sisäänkierto.” (lähde: Dr. Google). Englanninkielisessä keskustelussa on käytetty termiä “Key to the Knee”. 

Demko on ja pysyy sivussa hoitamassa vammaansa, ja tämä on iso ja paha ongelma Vancouver Canucksille. Alan jo epäilemään sitä vanhaa Canucksin kirousta (oli julkaistava vielä sekin juttu Evergreen-sarjassa, pyysi yleisö sitä tai ei). 

Kukaan, ei edes Thatcher itse, ei tiedä, koska `Nucks saa ykkösvahtinsa takaisin. Kuntoutusaika on hieman hämärän peitossa. 

Arturs Silovsilla ja Jiri Pateralla on yhteensä 17 aloitusta NHL-runkosarjassa (Patera aloitti 8 Vegasissa). GM Patrik Allvin odotteli ja teki seuran kannalta huippukaupat, kun hän hankki Kevin Lankisen apuun. 

Canucksilla on jo maalivahtivalmentajana Marko Torenius, joka on Lankiselle tuttu. Tässä on paljon hyviä asioita Vancouverille. 

Mitä maalivahteihin tulee, luotamme aina maalivahtikuiskaaja Kevin Woodleyn sanaan. Kevin sattuu vielä asumaan lähellä Vancouveria. NHL-blogilla uskotaan, että Kevin Lankinen on hyvä NHL-maalivahti. Hän saa erinomaisen mahdollisuuden todistaa sen Kanadan vasemmalla rannikolla. 

Evanderia puukotettiin New Yorkissa

Evander Kane on äärettömän tärkeä pelaaja Edmonton Oilersille. Kaiken maailman tilastoilla voi pyyhkiä vaikka nenänsä. Kun pelataan playoffeissa, kun peli kovenee, kun kaikki on laitettava pöydälle, kun vastustajaksi tulee todella ilkeitä joukkueita, tarvitaan Evander Kanen kaltaisia pelaajia. 

Evanderiin käy englanninkielinen hokitermi “drags everyone into the fight”. En osaa suomentaa sitä. Kaikki ymmärtävät, mitä sillä tarkoitetaan. 

Kane ei pelkää tasan ketään, häntä ei horjuuteta tasan mitenkään. Harvinainen yhdistelmä taitoa ja kovuutta. Hänen läsnäolonsa saa joukkuekaverit tuntemaan olonsa turvallisemmaksi. Hän pystyy runkosarjassa tekemään ainakin 20 maalia, oli tilanne mikä tahansa, vierellä kuka tahansa. 30 maalia jos kaikki sujuu hyvin. 

Hän rekisteröi 230 taklausta viidellä viittä-vastaan viime kaudella. Seuraavaksi eniten Oilersissa samassa kategoriassa oli taklauksia Connort McDavidillä (100), Dylan Hollowaylla (87) ja Warren Foegelella (80). Loukkaantumiset ovat haitanneet viiime aikoina. Kaukalon ulkopuolella mies on ollut täydellinen kunniakansalainen Edmontonissa. 

Kane pelasi viime kauden lähes kokonaan läpi loukkaantuneena. Leikkaus, joka suoritettiin viime viikon perjantaina New Yorkissa, kohdistui kuuteen eri korjattavaan kohtaan vatsan/nivusten alueella. Kuntoutus hoidetaan Edmontonissa. Sen odotetaan kestävän minimissä 5-6 kuukauden ajan. 

Evander Kane on erikoislaatuisten ominaisuutensa ansiosta lähes mahdoton pelaaja korvata Oilersin kokoonpanossa. Matka sairaalan pedistä kuntoutukseen on pitkä. Matka täydelliseen kuntoon ja parantumiseen on pitkä. Matka pelikuntoon NHL:ssä on helvetin pitkä. Evander Kane on henkisesti tarpeeksi vahva kestämään koko tämän matkan.

Bison King Hatty!

Vaikea sanoa, mikä on Jesse Puljujärven rooli alkavalla kaudella Pittsburgh Penguinsissä, mutta toivotamme hänelle kaikkea hyvää. 

Hattutempusta, vaikka Penguins hävisikin, ei ole ainakaan haittaa. Harjoituspeleillä, kuten viisi kertaa ainakin on jo todettu, ei ole mitään merkitystä, mutta niissäkin voi tehdä vaikutuksen. 

Ei syytetä Tanneria

Oli sellainenkin aika, kun loukkaantumiset näyttivät ikäänkuin salajuonineen Drew Doughtyn pois Los Angeles Kingsin pelaavasta kokoonpanosta useamman kerran. Aloimme jo epäillä, että tämän salajuonittelun takia viimeisissä parhaat vastaan parhaat-kisoissa parhaan joukkueen parhaan pelaajan kyky pelata aivan huipputasolla katoaisi. 

Mutta kaksi viimeistä kautta Doughty on pysytellyt hyvässä kunnossa, ilman vaivoja. 1,177 NHL-runkosarjapeliä jo pelannut, nyt 34-vuotias konkari on ollut täydessä vauhdissa. Kaksi 50-pisteen kautta peräkkäin takalinjoilta. Viime kaudella 15 maalia. ja 35 syöttöpistettä. 

Doughty oli lähdössä tähän kauteen LA Kingsin kiistattomana ykköspakkina. Ykkösylivoiman ja ykkösalivoiman tärkeä johtaja. Siniviivalaukaukset lähtevät yhä voimalla, kiekko pysyy lavassa ja Doughtyn pelissä on yhä sitä vanhaa tuttua pientä ylimielisyyttä, vierashallin buuatessa (kuten täällä Edmontonissa). 

Olin aivan varma, että näemme #8:n myös Team Canadan paidassa 4 Nations Face-Off turnauksessa. 

Mutta sitten tuli keskiviikon harjoitusottelussa tämä. Doughty liukui hankalannäköisesti päin laitaa, ja satutti nilkkansa. Harjoituspelithän eivät merkitse mitään. Eivät yhtään mitään. Mutta niissäkin voi satuttaa itsensä. Drew Doughtyn vasen nilkka murtui. Leikkaus on varmasti jo tehty, ja sillä korjattu myös nivelsiteitä. 

Tanner Pearsonia ei tule syyttää tuosta tilanteesta tai sen seurauksista. Hän teki, mitä pitääkin, pelitilanteessa. Pearson ja Doughty ovat tietenkin hyviä ystäviä kaukalon ulkopuolella. Entisiä Stanley Cupin yhdessä voittaneita joukkuekavereita. 

Kings ilmoitti virallisesti, että joukkueen pitkäaikaisen ykköspakin kuntoutuminen tästä on “month to month”, eli “luojan kiitos, ei ainakaan koko kautta”. Oletetusti Doughty nähdään taas kaukalossa noin 10–14 viikon kuluttua. 

Aina, kun joku loukkaantuu pitempiaikaisesti, se avaa mahdollisuuksia muille. Tässä tapauksessa katseemme siirtyy sellaisiin nimiin, rightin pakkeihin, kuten Brandt Clarke (21v, hyökkäävä pakki, AHL:n All Rookie Team), Jordan Spence (23), ja paljon matkustellut, San Jose Sharksista kesällä hankittu Kyle Burroughs (29).  

Enemmän peliaikaa ja mahdollisuuksia tulossa. Iso kysymys on, kuka ottaa #8 paikan Kingsin ykkösparissa oikealta puolelta, Mikey Andersonin viereltä? Rightin pakkeja, eli samoja, joita Edmonton Oilerskin etsii, on joitakin saatavilla myös muualta, mutta Kingsillä tuntuu olevan vastaus omassa joukkueessakin. 

Kingsin GM Rob Blake hankki Joel Edmundsonin ilmeisesti tarkoituksena, että tämä pelaisi nuoren Clarken kanssa, varmistamassa tämän peliä. Jäämme seuraamaan, miten pakisto järjestyy Enkelten kaupungissa. 

Ei syytetä Nickiä

Kaikki, mikä tapahtuu jääkiekkomaailman mekassa Torontossa, kerrotaan aina kymmenellä. William Nylander oli ok heti seuraavana aamuna, ja osallistui täysin terveenä Leafsin harjoituksiin.

Nick Robertson oli todella pahoillaan tästä tilanteesta, mutta tästä ei tule häntä syyttää. 

Torts osaa olla todellinen helmi

John Tortorella on mielenkiintoinen mies. Hänen persoonaansa syvennyttiin NHL-blogilla aikaisemmin postauksessa “Väärinymmärretty”  https://broidi.com/2024/01/04/onside-with-jouni-vaarinymmarretty/

Sen perusteella, mitä Tortsia tunnemme, ei ollut mikään yllätys, että hän teki viikon sydämellisimmän teon. Hän kutsui molemmat poikansa menettäneen Guy Gaudreaun mukaan apulaisvalmentajaksi vetämään Philadelphia Flyersin harjoituksia. 

Tortorellan ajatus oli se, että tämä on hyvää terapiaa vanhalle valmentajalle, joka sattuu asumaan vielä aivan lähellä. Tarkoituksena on tuoda hänet mukaan vielä uudemman kerran. 

NHL:n nuorin kapteeni

Munchenistä tuli tieto, että Buffalo Sabres on saanut uuden kapteenin. 24-vuotiaasta Rasmus Dahlinista tulee NHL:n nuorin tämänhetkinen kapteeni, ja historian ensimmäinen 2000-luvulla syntynyt kapteeni. 

Todella tyylikäs veto saada Josh Allen, Buffalo Billsin pelinrakentaja, esittelemään Sabresin uuden kapteenin Sabresin videolla. 

Connor kulissien takaa

Amazon Primelle ilmestyvän dokumenttisarjan “FACEOFF: Inside the NHL” ensi-ilta tulee neljäntenä lokakuuta. Innolla odottamaan jäämme sitä. Muutamaa NHL-pelaajaa seurattiin kameroin ja luvalla läpi viime kevään Stanley Cupin playoffien. Pääsemme kunnolla kurkkaamaan kulissien taakse. Tällaiset tarinat ovat todella mielenkiintoisia urheilussa. Itse pelejä ja pressejä näemme aina. 

Tämä on jotain muuta. Maanantaina ilmestynyt traileri oli erinomaisen mukaansatempaava. 

Vähän yli minuutin kohdalla trailerfilmissä hähtiin kohta, josta täällä preerian laidalla on puhuttu paljon. Kamera oli Floridan Sunrisessa, välittömästi Edmonton Oilersin hävittyä Stanley Cupin finaalin Game 2 maalein 4-1. Oilers hävisi finaalin noissa ensimmäisissä peleissä, voidaan jälkeenpäin miettiä, vaikka se lopulta pääsi maalin päähän lopussa seitsemännessä. 

Kapteeni Connor McDavid nähdään filmillä huutamassa, harvinaisessa tilanteessa, joukkueelleen. Mies, jota on syytetty tylsäksi, ja mediakoulutetuksi, varsinkin NHL-uran alkuaikoina. Viime vuosina olemme päässeet näkemään maailman parhaan jääkiekkoilijan persoonallisuutta paremmin. Nyt näemme kunnolla myös kopin sisälle, todella raaimmalla hetkellä. 

Jotain sellaista, mitä vain joukkuekaverit pääsevät yleensä näkemään. Huoltaja Brad Harrison tulee tuossa, ja vetää verhon kiinni. 

Reporterit kysyivät asiasta McDavdiltä maanantaina. 

“Minun suunnitelmanani ei koskaan ollut olla ohjelman päätähti”, hän sanoi. “Tulette näkemään meidät kaikkein haavoittuvaisimmilla hetkillämme. Ei voida sanoa, ettemme olisi päästäneet kameroita sisälle. He saivat filmiä meidän intensiivisimmistä, merkityksellisimmistä hetkistämme. He ottivat sen filmille. Käyttäköön, kun kerran saivat sen.”

Dokumenttisarjasta näyttää tulevan todellista herkkua NHL:n seuraajille. 

Täällä Jouni Nieminen, Rogers Place, Edmonton

X:  @OnsideWithJouni

Facebook: Jouni Niemisen NHL

[email protected]

Muita aiheeseen liittyviä juttuja