Jalkapallo

Valioliiga-ennätykset: Näitä ei rikota! Osa 2/5

Tiesitkö? Yksittäisen pelaajan pisin maaliputki samaa joukkuetta vastaan Valioliigassa on jatkunut peräti yhdeksän ottelua. Entä yhden puoliajan henkilökohtainen maaliennätys? Rikkoutuuko se ikinä? Yksi maalivahti on pelannut pitkälle yli 1100 minuuttia päästämättä maalia!

Valioliiga-ennätykset: osa 1/5

Valioliiga-ennätykset: osa 2/5

Valioliiga-ennätykset: osa 3/5

Valioliiga-ennätykset: osa 4/5

Valioliiga-ennätykset: osa 5/5

Eniten maaleja yhdellä puoliajalla

Tottenhamin Jermain Dafoe paukutteli Wigan Athleticia vastaan syyskaudella 2009 viisi maalia yhdellä puoliajalla. Ottelu päättyi muuten kevyesti numeroin 9–1. Dafoella oli muistaakseni ottelussa paikkoja noin kahdeksan maalin tekemiseen, mutta lopulta 45-minuuttisessa syntyneet viisi osumaa jäivät saldoksi.

Vuonna 2024 päästiin jo lähelle, kun Cole Palmer tarvitsi neljän maalin tekemiseen vain parisenkymmentä minuuttia. Lopulta viidettä ei kuitenkaan Chelsea–Brighton-ottelun avauspuoliajalla nähty, vaikka lähellä kävi sekin. Ottelun jälkeen Palmer sadatteli hukattuja mahdollisuuksiaan esimerkiksi BBC:llä.

Dafoe on edelleen ennätysmies, eikä ihan heti kuvittelisi tämänkään olevan uhattuna – toki pelaaminen menee koko ajan siihen suuntaan, että maaleja halutaan nähdä, virheitä tulee ja pelaajat ovat kuormittuneita. Siinä mielessä eivät sattumatkaan yllättäisi.

Crystal Palace kärsi – Mané teki aina

Luis Suárez teki aikanaan Liverpool-paidassa viidessä perättäisessä kamppailussa Norwich Cityä vastaan maalin. Sadio Mané on kuitenkin laittanut vielä paremmaksi.

Putki alkoi kaudella 2017–2018 ja jatkui aina Manén viimeiseen otteluun Selhurst Parkin ylpeyttä vastaan. Keväällä 2022 olisi voinut olla mahdollisuus tykittää putki kaksinumeroiseksi, mutta Mané oli Afrikan mestaruuskisoissa.

On käsittämätöntä ajatella, että viiden vuoden Valioliiga-uralla Mané ei ikinä epäonnistunut etelälontoolaisia vastaan. Crystal Palace kärsi ja Jürgen Kloppin senegalilaistykki juhli kerrasta toiseen. Saittekos betsejä kiinni? Itse otin parit varmat pois. Sanoisin, että vastaavaa putkea ei välttämättä tule enää ikinä.

1113 minuuttia

Maalivahti Edwin van der Sar teki Manchester Unitedin paidassa käsittämätöntä historiaa. Miehen nollaputki käynnistyi marraskuun puolivälissä vuonna 2008 ja kesti kirkkaasti yli seuraavan helmikuun puolivälin. Van der Sar pelasi 14 nollapeliä peräkkäin.

Aiempi ennätys oli Petr Čechin nimissä. Nykyisin jääkiekkomaalivahdinkin uraa viritellyt kypäräpää pysäytti Chelsean tolppien välissä palloja ilman takaiskua 1025 minuuttia. Lukema on niin ikään kova.

MIettikääpä van der Sarin ennätystä – mies oli lähes puolikkaan kauden päästämättä ensimmäistäkään maalia. Nyky-Valioliigassa tulee niin paljon maaleja, että ennätyksen rikkoituminen on lähes mahdoton ajatus.

–Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja