Jalkapallo, Muut artikkelit

Näille stadioneille mahtuu eniten ihmisiä

Tiedätkö maailman suurimmat futisstadionit? Listaykkönen on Pohjois-Korean Rungardo. Maan pääkaupungissa Pjongjangissa on myös toinen suurikokoinen stadion, jolle ”Brasilia” saapui kerran pelaamaan (lue tästä). Kymmenen suurimman joukkueen mahtuu lisäksi yllättävän monta stadionia Euroopasta.

Eksoottisempia, ja meille hieman tuntemattomampia pyhättöjä, edustavat esimerkiksi Malesian Kuala Lumpurissa sijaitseva kansallisstadion sekä niin ikään Aasian suurimpiin lukeutuva Gelora Bung Karno Stadium, joka on Indonesian pääkaupungissa Jakartassa.

Kymmenen suurinta jalkapallostadionia

1. Rungardo 1st of May Stadium, Pohjois-Korea

Sijaitsee Pjongjangissa, Pohjois-Korean pääkaupungissa. Sattuneista syistä stadionista on tietoja tarjolla melko rajallisesti. Useiden lähteiden mukaan pyhättöä kuitenkin pidetään maailman suurimpana. Sinne mahtuu noin 114 000 ihmistä.

2. Camp Nou, Espanja

Barcelonan ikonista stadionia on remontoitu antaumuksella. Joukkue pelaa väliaikaisesti Lluís Companys i Joverin mukaan nimetyllä Olympiastadionilla. Legendaarisen stadionin remontin on määrä olla kokonaisuudessaan valmis vuonna 2026, jolloin sen lehtereille mahtuu 104 000 silmäparia. Aiempi kapasiteetti on ollut 99 354.

3. FNB Stadium, Etelä-Afrikka

Johannesburgissa sijaitseva Soccer City on maailman kolmanneksi suurin stadion. Muistatteko vuoden 2010 MM-kisat? Waka Waka. Tuolloinen finaali Espanjan ja Italian välillä pelattiin kyseisellä stadionilla, jonka katsojakapasiteetti on 94 736 katsojaa.

4. Wembley Stadium, Englanti

Alkuperäinen stadion avattiin Lontoossa vuonna 1923. Nykyisin lehtereille mahtuu noin 90 000 ihmistä. Historiallinen, vuosina 2003–2007 remontoitu Wembley jää ainoastaan niukasti maailman kolmen suurimman ulkopuolelle.

5. Estadio Azteca, Meksiko

México Cityn ytimessä sijaitseva jättistadion on isännöinyt jalkapallon MM-kilpailujen finaalia peräti kahdesti. Katsojia Stadionille mahtuu noin 87 500, joten se on maailman viidenneksi suurin futisareena. Seuraavia MM-kisojaan meksikolaisten massiivisimman näyttämön ei kovin kauaa tarvitse odotella – vuonna 2026 Estadio Aztecalla pelataan jälleen maailmanmestaruuskilpailuissa.

6. Bukit Jalil National Stadium, Malesia

Stadionilla järjestetään jalkapallo-ottelujen lisäksi myös muita suurtapahtumia. Kuala Lumpurissa sijaitsevalle Malesian kansallisstadionille mahtuu 87 411 ihmistä. Katsojakapasiteetti on suurin kaakkoisessa Aasiassa, ja kuudenneksi suurin koko maailmassa.

7. Gelora Bung Karno Stadium, Indonesia

Jakartassa sijaitseva Indonesian suurin stadion lukeutuu niin ikään Aasian merkittävimpien areenoiden joukkoon. Katsojia maailman seitsemänneksi suurin stadion vetää sisuksiinsa 77 193 kappaletta.

8. Stade de France, Ranska

Pariisissa sijaitseva monikäyttöinen ja perinteikäs tapahtuma-areena on isännöinyt lukuisia merkittäviä urheilutapahtumia. Katsomon kokonaiskapasiteetti on yli 80 500 katsojaa. Vuonna 1998 stadionilla pelattiin MM-kilpailujen finaali, jonka jälkeen Ranskan miehistö pääsi juhlimaan kotiyleisönsä edessä maailmanmestarina.

9. Signal Iduna Park, Saksa

Dortmundin kotistadionia pidetään vaikeana paikkana vierailla. Katsojia lehtereille mahtuu reilut 81 000, ja niin kutsutun keltaisen seinän – eli stadionin toisessa päädyssä sijaitsevan kotikannattajien katsomon – osuus tästä on merkittävä. Päätykatsomoon mahtuu peräti 25 000 keltapaitojen kannattajaa. Kyseessä on suurin seisomakatsomo Euroopassa.

10. San Siro, Italia

Noin 76 000 ihmistä Milanossa sisuksiinsa vetävä pytinki on viralliselta nimeltään Stadio Giuseppe Meazza. Vuonna 1925 avatulla stadionilla palloilevat Italian pääsarjajoukkueet AC Milan ja Inter suunnittelevat parasta aikaa tulevaisuuttaan, ja juuri nyt vaikuttaisi sille, ettei San Siron taru enää kovin kauaa kestä. Milanon pormestari Giuseppe Sala kertoi hiljattain, että molemmat joukkueet ovat hylänneet suunnitelmat historiikin remontoinnista.

–Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja