14.11.2024. Perinteisen All Star-viikonlopun ja tähtien ottelun sijasta NHL järjestää helmikuun 12-20 uudentyylisen kansainvälisen turnauksen, joka on saanut nimen 4 Nations Face-Off. Ottelut pelataan Montrealin Bell Centressä ja Bostonin TD Gardenissa. Vain neljä osallistujamaata. On pelinavauksen aika. Helpotetaan valitsijoitten työtä. Tässä Suomen joukkue.
Kuusi pelaajaa jo valittu
Kaikki NHL-pelaajat eivät ryntää etelän lomakohteisiin helmikuussa. Kanadan, Yhdysvaltojen, Ruotsin ja Suomen parhaat tulevat näkemään jäätä muuallakin kuin laseissa Los Cabosin rannoilla. Peliasut on jo julkistettu.
Tre Kronor voitti sen kisan hyvin selvästi. Team Canada sijoittui neljänneksi. Jääkiekon kotimaan paras peliasu keksittiin jo 1976. Pelkkää alamäkeä sen jälkeen. Ruotsiin voi aina luottaa. Sen logo keksittin kaiketi jo Kalmar unionin aikana (tässä ei tarkoiteta 1970-luvun alussa lyhyen aikaa vaikuttanutta, ja yhden LP:n levyttänyttä ravintolayhtyettä (Kysykää isovanhemmilta, mikä helvetti on “LP”).
Jotkut voivat pitää tätä turnausta vain feikkinä NHL:n keinona laajentaa brändiään. Onko tämä National Hockey Leaguen varhainen yritys pudottaa pitkällä tähtäimellä olympiaturnaus pois valtaistuimeltaan tärkeimpänä kansainvälisenä jääkiekkoturnauksena?
Toivottavasti.
Muistetaan läpi koko prosessin, että tämä on NHL-turnaus. Se pelataan NHL-pelaajilla, NHL-säännöillä, NHL-tuomareilla, NHL-kaukaloissa, NHL-halleissa.
On siis hyvä idea valita pelaajia, jotka pystyvät menestymään tällaisissa olosuhteissa. Sama pätee valmentajiin ja johtoryhmään.
Turnauksessa pelataan seitsemän ottelua yhdeksässä päivässä. Kolme ottelua per joukkue, jokainen jokaista vastaan. Kolme pistettä voitosta varsinaisella peliajalla, kaksi pistettä voitosta jatkoajalla/rankkarikisassa. Nolla pistettä varsinaisella peliajalla hävitystä pelistä.
Kymmenen minuutin kolmellakolmea-vastaan jatkoajat.
Kaksi parasta pääsee yhden ottelun finaaliin. 23 miehen kokoonpanot; 20 kenttäpelaajaa, kolme maalivahtia. Pelaajilla tulee olla voimassaoleva NHL-sopimus.
Valmennusryhmät on jo ilmoitettu, sekä kuusi ensimmäistä nimeä jokaiseen neljään joukkueeseen. Tässä postauksessa aloitetaan spekulaatio valitsemalla Suomen joukkue yhden miehen näkökulmasta.
Suomen päävalmentajana toimii Antti Pennanen. Apulaisina Tuomo Ruutu ja Mikko Manner. Sikariportaassa toimivat Jere Lehtinen, apunaan Jarmo Kekäläinen ja Mikko Koivu. Kokenut ja ammattitaitoinen ryhmä.
Ensimmäisinä joukkueeseen on jo nimetty Nashville Predatorsin Juuse Saros, Dallas Starsin Miro Heiskanen ja Esa Lindell, Florida Panthersin Aleksander Barkov, Colorado Avalanchen Mikko Rantanen, sekä Carolina Hurricanesin Sebastian Aho. Nämä nimet oli helppo valita.
National Hockey Leaguen asettama takaraja joukkueitten lopullisille kokoonpanoille on joulukuun toinen. Ryhmien koostumus ilmoitetaan joulukuun neljäntenä.
Maalivahdit
Juuse Saros on jo nimetty joukkueeseen, ja häntä voidaan pitää Leijonien ykkösvahtina. Yksi NHL:n pienimmistä maalivahdeista, joka onnistuu torjunnoissaan täydellisellä tarkkuudella ja sijoittumalla aina oikein.
Saros on pelannut viime kausina paljon. Voimme ilman sinivalkoisia laseja todeta, etteivät Nashville Predatorsin alkukauden ongelmat ole hänen syytään. Aloituksia kolmella viime kaudella 67, 64 ja 64. Siirtyminen Pekka Rinteen jälkeiseen aikaan, Predatorsin voittoikkunan sulkeutuessa, on ollut ainakin tolppien välissä saumatonta.
Tällä kaudella 13 ottelussa torjuntaprosentti 91.1%. Leijonien ykkösvahti.
Olemme viime aikoina nähneet lupaavia esityksiä NHL:ssä suomalaisilta tulevaisuuden maalivahdeilta, kuten Pittsburgh Penguinsin Joel Blomqvistilta ja Colorado Avalanchen Justus Annuselta. Yksi teoria olisi tuoda toinen heistä tutustumaan parhaat vastaan parhaat-turnauksen ilmapiiriin.
Joonas Korpisalo on pelannut hyvin Bostonissa, mikä ei ole yllätys. Detroit Red Wingsin Ville Husso ja Winnipegiin päätynyt Kaapo Kähkönen ovat hyviä ammattilaisvahteja, joitten kausi on kohdannut karikoita. Huonoa onnea. AHL-komennuksia. Rajamuodollisuuksia. Parempia aikoja on edessä.
Valitaan tässä 4 Nations Leijoniin mukaan Vancouver Canucksin Kevin Lankinen ja Buffalo Sabresin Ukko-Pekka Luukkonen. Kumpikin pystyvät lyhyessä turnauksessa varastamaan pelin keneltä tahansa tarvittaessa. Lankinen teki juuri Edmonton Oilersia vastaan pelatussa ottelussa joitakin aivan phantom-luokan torjuntoja, vaikka Canucks hävisikin suhteellisen suurinumeroisesti.
Suomen maalivahdit siis:
Juuse Saros
Kevin Lankinen
Ukko-Pekka Luukkonen
Puolustajat
NHL:ssä pelaa epävirallisen laskun mukaan vain seitsemän vakituista puolustajaa maailman onnellisimpien ihmisten maasta.
Dallas Starsin Esa Lindell ja Miro Heiskanen on jo valittu ryhmään. Heiskanen on Leijonien ainoa tähtipakki NHL:ssä. On hyvä idea vaikka myydä Miron paikka pelaajapenkillä, koska #4 tulee pelaamaan suurimman osan ajasta. Suomen puolustusta ei silti tule aliarvioida. Siinä on monipuolisuutta ja taitoa pitää vastustajien nimekkäät ylivoimaryhmät kurissa.
Esa Lindell – Miro Heiskanen
Juuso Välimäki – Rasmus Ristolainen
Niko Mikkola – Henri Jokiharju
Olli Määttä
Toronto Maple Leafsin Jani Hakanpää on iso pakki, joka oli viime kaudella tärkeä pelaaja Dallas Starsin alivoimissa etenkin. Kun Hakanpää ottaa vastustajan “pykälään”, tämä voi alkaa jo suunnittelemaan seuraavan päivän aamiaista ja ohjelmaa. Hakanpään nimi on vielä pidettävä keskustelussa mukana.
Jani Hakanpää pelasi ennen keskiviikkoiltaa edellisen kerran NHL:ssä maaliskuun puolivälissä. Kaksi ottelua polvivammasta kuntouduttua AHL:n Toronto Marliesissa.
Hyökkääjät
Suomen hyökkääjäkalusto näyttää vahvemmalta kuin ehkä koskaan, ainakin lyhyen NHL-kauden ja viime kevään Stanley Cupin playoffien perusteella. On mietittävä ketjuja, erikoistilannepelaajia molempiin suuntiin, sekä joissakin tapauksissa uusia pelipaikkoja joillekin pelaajille.
Team Canada on tunnettu siitä, että useimmat sen laitahyökkääjätkin ovat omissa seuroissaan senttereitä. Samanlaisia mukautumisia joudutaan tekemään myös tässä turnauksessa. Leijonien keskikenttä näyttää todella vahvalta.
Alustavat ketjut:
Artturi Lehkonen – Aleksander Barkov – Mikko Rantanen
Mikael Granlund – Roope Hintz – Teuvo Teräväinen
Erik Haula – Sebastian Aho – Patrik Laine
Matias Maccelli – Anton Lundell – Kaapo Kakko
Jesperi Kotkaniemi
Hyökkääjien valinnoissa tulemme ensimmäistä kertaa todella hankalien kysymysten ääreen. Patrik Laine on helppo valinta, mutta emme vielä ole nähneet Montreal Canadiensin miestä kertaakaan virallisessa runkosarjaottelussa tällä kaudella. Oletetaan, että hän on helmikuuhun tultaessa kunnossa.
Seattle Krakenin Eeli Tolvanen on taitava hyökkääjä, joka on matkalla kohti omaa henkilökohtaista maaliennätystään. 25 maalin kausi on hyvin mahdollinen. Todella hyvä ylivoimaspesialisti tarvittaessa, tai maalintekijä muuten vaan, ja Suomi aina tarvitsee maaleja.
Eetu Luostarinen on todella hyvä puolustava hyökkääjä, jonka arvo Stanley Cup-mestarijoukkueen alivoimassa on tärkeä. Huippuluokan vastakarvaaja, jolla on fyysistä särmää pelissään. Ja hän pystyy pelaamaan myös hyökkäyssuuntaan. Todella hankalaa jättää rannalle.
Kotkaniemi ja Luostarinen ovat molemmat huippujoukkueissa pelaavia senttereitä. Tässä valittiin Kotkaniemi livenä nähdyn esityksen perusteella lähinnä. Jos Rod Brind`Amour luottaa Kotkaniemeen tärkeillä hetkillä, teen saman. Montreal Canadiensin Joel Armia on myös pelaaja, jonka valitsemiselle voidaan esittää argumentteja.
Erittäin mukavaa katsoa Jesse Puljujärven paluuta NHL-kaukaloihin, mutta Biisonikuninkaan esitykset eivät mene tässä valittujen ohi.
Torille!
Tässä Suomen maajoukkue helmikuun 4 Nations Face-Off turnaukseen. Etukäteisarvioissa Leijonille ei anneta minkäänlaisia mahdollisuuksia vaikka voittaa nämä kisat, mikä sopii meille kaikkein parhaiten.
Suomi pelaa USA:ta vastaan 13. helmikuuta. Ruotsi 15. helmikuuta. Team Canada 17. helmikuuta. Loppuottelu pelataan 20. helmikuuta.
Jos jollain lukijalla on heittää valintojaan ja vaikka perusteluja päälle, ne otetaan vastaan mielenkiinnolla. Etenkin erikoistilanneryhmät molempiin suuntiin, ja eri pelaajien roolit niissä, koska tässä ei vielä niitä mietitty tarkemmin.
Valkoisen leivän maan, jääkiekon kotimaan, ja vihaisennäköisen linnun maan joukkueet valitaan myöhemmin.
Täällä Jouni Nieminen, Edmonton
X: @OnsideWithJouni
Facebook: Jouni Niemisen NHL