Blogi

Onside with Jouni: “Nobody is bigger than the Blue Jackets..”

21.11.2023. Kaikki ovat jo ehtineet antaa mielipiteensä – jopa kysymättä – tästä aiheesta. Patrik Laine ei päässyt pukemaan, kun Columbus Blue Jackets kävi häviämässä yhdeksännen peräkkäisen pelinsä sunnuntaina Philadelphiassa. Tässä muutama kommentti.

Katastrofialusta katastrofikauteen

Viime kausi oli rankka Ohion NHL-joukkueelle Columbus Blue Jacketsille täysin järjettömien loukkaantumissumien takia. “Man-Games Lost” luku oli 545. Oli hyvin hankalaa edes yrittää tehdä joukkueen kaudesta jonkinlaista analyysia, koska se ei olisi ollut reilua.

Loukkaantumiset ovat osa jääkiekkoa, eivät kelpaa tekosyyksi, mutta tämä oli jo jotain muuta.

Siksi odotukset olivat korkeammalla tälle kaudelle. Ennen ensimmäistäkään harjoitusta tapahtui surullisenkuuluista Mike Babcock-skandaali, joka toi Jacketsin otsikoihin aivan väärällä tavalla.

Nyt on marraskuun 20. päivä. Yksi NHL-kauden perinteisistä virstanpylväistä on tulossa tällä viikolla. Amerikan kiitospäivä, torstaina, 23. marraskuuta. Perinteinen “Kalkkunapäivän katsaus taaksepäin”-postaus julkaistaan heti sen jälkeen NHL-blogilla, koska tilastojen perusteella silloin tiedämme jo noin kolme neljäsosaa kevään 2024 Stanley Cupin playoffjoukkueista.

Columbus Blue Jackets on tätä kirjoitettaessa Metron kahdeksannella sijalla. Se on pelannut 19 ottelua, ja voittanut niistä neljä (4-11-4). Se on kerännyt kaksitoista pistettä, millä se on itäisen konferenssin huonoin joukkue, ja koko NHL:n 29.

Sen takana olevilla Edmonton Oilersilla ja Chicago Blackhawksilla on kolme ottelua vähemmän pelattuna, joten on hyvin mahdollista, että Jackets on jo viikon päättyessä sijalla 30, vain San Jose Sharksin edellä. NHL-kausi Ohiossa on ohi.

Tähtipelaajat kipsissä

Erikoinen ilmiö NHL:ssä tänä syksynä. Edmontonissa tähtipelaajat Leon Draisaitl ja Connor McDavid eivät ole saaneet peliään lähellekään normaalia. Yksi syy on se, että McDavid pelaa loukkaantuneena, mutta itseluottamus on ottanut pahan kolauksen. Sen jälkeen, kun Joe Sakic sanoi kerran kärsineensä yhdessä vaiheessa itseluottamuksen häviämisestä, tiesimme, että niin voi käydä kenelle tahansa.

Samantyyppinen ilmiö myös Ohiossa. Yksi Blue Jacketsin suurimmista ongelmista on ollut sen tähtipelaajien, Johnny Gaudreaun ja Patrik Laineen odotettua heikompi peli kauden alussa.

Nämä kaksi eivät ole antaneet joukkueelleen niin paljoa kuin odotettiin. Se on selvä.

“Minä tunnen Patrikin, minä olen se, joka tuntee Patrikin parhaiten”, sanoi Jacketsin päävalmentaja Pascal Vincent toimittajille Philadelphiassa, ranskalaisesti korostaen. “Hän tuli takaisin loukkaantumisensa jälkeen – hän oli sivussa kolme viikkoa – innoissaan pelaamaan pääsystä. Hän sai peliluvan, mikä oli oikein.”

“Mutta minä tiedän, mitä hän voi tehdä jäällä. Välitän hänestä hyvin paljon. Tunnen Patrikin ihmisenä, ja tunnen pelaajan numero 29:n. Tiedän, mitä hän pystyy tekemään jäällä, ja tiedän hänen potentiaalinsa. Ja juuri nyt…”

“Hän ei ole onnellinen tästä päätöksestä, älkää käsittäkö väärin. Mutta juuri nyt Pattyn tarvitsee vetää syvään henkeä, mennä takaisin työlaboratorioon, ja hänen on saatava kosketuksensa takaisin, laukauksensa takaisin ja hänen itseluottamuksensa takaisin, jotta hän voi olla taas Patrik, numero 29. Se, jonka me kaikki tiedämme, mikä hän voi olla.”

“Tämä oli rankka keskustelu. Mutta kukaan, kukaan, en minä itse, kukaan ei ole suurempi kuin Blue Jackets. Ei ryhmä pelaajia. Me tarvitsemme parhaan mahdollisen Patrik Laineen. Takaisin jäälle, koskettamaan kiekkoa, harjoittelemaan. Hänen on saatava fiiliksensä ja itseluottamuksensa takaisin, jotta hän voi olla se pelaaja.”

Healthy Scratch vieraissa

Yleensä normaalisti kokoonpanossa olevan pelaajan jättäminen press boxiin tulkitaan vihoviimeiseksi toimeksi valmentajalta. “Healthy Scratch”:iksi joutuminen on yksi noloimmista nöyryytyksistä, joita ammattilaisjääkiekkoilija voi koskaan kokea urallaan. Aika tasan samaa luokkaa farmijoukkueeseen lähettämisen kanssa.

Kun pelaaja ei pääse pukemaan, valmentaja viestii tällä, että joukkueella on paremmat mahdollisuudet voittaa ilmankin kyseistä pelaajaa. Kun pelaaja on pelannut jo 495 ottelua Stanley Cupin pudotuspelit mukaanlaskien, kyseessä on aika rohkea teko valmentajalta, ja kova paikka pelaajalle, jonka kokemus olisi jo tässä vaiheessa pitänyt olla kaiken tällaisen yläpuolella.

Hyllytetyksi joutuminen vielä vieraspelissä on erityisen kurjaa. Aamuluistelun jälkeen kokoonpanopelaajat lähtevät hotelliin, muut jäävät luistelemaan ekstraa. Todella kovaa. Allekirjoittanut on nähnyt tämän monta kertaa.

Illalla kokoonpanon ulkopuolelle jäänyt pelaaja joutuu jotenkin viettämään aikaansa hallilla. Press Boxissa kaikki näkevät tämän. Koppiin on hankala mennä.

Miksi juuri Patrik Laine?

En ole samaa mieltä niitten kanssa, joitten mielestä Patrik Laine on “One-Trick Pony”. Ettei hänen pelissään ole mitään muuta hyödyllistä kuin se kuuluisa laukaus. Näin Laineen livenä ensimmäisen kerran syksyn 2016 Training Camp-pelissä Edmontonissa – eli paljon myöhemmin kuin useimmat tätä lukevat – ja ensimmäinen asia, mihin kiinnitin huomioni oli se, miten hyvin #29 syötteli kiekkoa.

En ole samaa mieltä niitten kanssa, joitten mielestä 196-senttinen Patrik Laine on hidas köntys, jonka peli ei enää sovi nopeaan NHL-jääkiekkoon. Laineen nopeudeksi kiekon kanssa mitattiin viime kaudella 38.6 km/h. Harva NHL-pelaaja pystyy samaan, ja hyvin harva 196-senttinen.

Paras suomalainen NHL-pelaaja Mikko Rantanen ei myöskään ole raketti kaukalon pienissä tiloissa, Aleksander Barkovista puhumattakaan.

En ole samaa mieltä niitten kanssa, joitten mielestä Patrik Laineen peli on pudonnut huonoksi. Verrattuna keneen? Hänen pistekeskiarvonsa per ottelu kahdelta viime kaudelta on hiukan parempi kuin Sebastian Aholla ja Roope Hintzillä samalla ajanjaksolla.

Jos Peter DeBoer laittaisi Hintzin pressboxiin Dallasissa sen takia, että tämä tuli pahan aivotärähdyksen jälkeen kaukaloon ei-huippukunnossa, texasilaiset etsisivät korkeimman puun.

Hintz ja Aho pelaavat toki paljon parempien pelaajien kanssa ja paljon enemmän menestystä saavuttaneitten valmentajien alaisena kuin Laine.

Pidin ja pidän edelleen Laineen pelaamisesta sentterinä. Siitä voi vielä tulla jotain hyvääkin. Teuvo Teräväinen on pelannut välillä keskellä. Kukaan ei ole nostanut asiasta hölömölöä. Ei tietenkään.

Ja vielä se, että valmentaja päätti tehdä tämän nöyryytyksen pelaajan isän ennenaikaisen kuoleman kaksivuotispäivänä, jonka kaikki aivan varmasti tiesivät, se on noloa. Se on noloa sekä pelaajalle, että valmentajalle.

Kukaan ei ole koskaan oppinut yhtikäs mitään, tai tullut paremmaksi jääkiekon pelaajaksi istumalla sivussa. Hyvä valmentaja osaa järjestää pelaajilleen sellaiset olosuhteet, jossa nämä voivat menestyä.

Patrik Laine on vuonna 1998 syntyneitten NHL-pelaajien ykkönen koko uran pisteissä. Eli maailman parhaitten vuonna 1998 syntyneitten jääkiekkoilijoitten ykkönen. Laineella on 382 pistettä. Kakkosella, Clayton Kellerillä on 359 pistettä. Maaleissa Lainella on 54 maalia enemmän kuin seuraavaksi parhaalla.

Mitä tapahtuu seuraavaksi Ohiossa?

Tämän jälkeen kysymys kuuluukin täysin oikeutetusti, mitä tapahtuu seuraavaksi? Mikä on Columbus Blue Jacketsin tulevaisuus? Mikä on Patrik Laineen tulevaisuus?

Onko hänen pyydettävä treidiä muualle? Tai odotettava, että johto ja valmennus vaihtuu? Ei ehkä tarvitse enää odottaa pitkään, kaikella kunnioituksella. Oikein tai väärin, NHL on tulosurheilua. Kuten Edmontonissa olemme taas kerran kokeneet. Emme tiedä, onko Ohiossa ongelma pelaajan ja valmentajan tai pelaajan ja jonkun muun välinen.

Mitä CBJ:n johto ja valmennus tekee seuraavaksi Patrik Laineen kanssa jää nähtäväksi. Saako hän lisää komennuksia press boxiin, josta hän voi katsella ylivoimapeliä? Lisää istumisia penkin päässä ottelujen ratkaisuhetkillä?

Todennäköisesti hän jää, ja hän pääsee takaisin peliin. Hän ei ole pelannut tarpeeksi hyvin statukseensa nähden, mutta hän pystyy varmasti paljon parempaan. Miten tämän jälkeen pelaaja saadaan laitettua tilanteeseen, jossa hänellä on parhaat mahdollisuudet menestyä?

Isommassa kuvassa, mihin näillä penkityksillä ja hyllytyksillä oikein pyritään? Mitä niillä on voitettu? Mihin tällainen kulttuuri johtaa pitkällä tähtäimellä?

“Nobody is bigger than the Blue Jackets?”

Columbus Blue Jackets pelasi siis sunnuntaina Philadelphiassa ilman Patrik Lainetta. Ja hävisi yhdeksännen peräkkäisen ottelunsa. Jackets pääsi ylivoimalle viisi kertaa, saamatta aikaan edes yhtä ainoaa laukausta.

Flyersin Garnet Hathaway ja Ryan Poehling pääsivät kahdestaan läpiajoon ja tekivät alivoimamaalin toisessa erässä. Jokainen voi nähdä, millainen pelaaminen johti tähän Jacketsin puolelta. Istuvatko tai istuuko syyllinen seuraavan pelin popcpornikoneen läheisyydessä?

Joukkueessa tulisi kaikkia kohdella samalla tavalla. Eikö niin?

Chicago Blackhawks luistelee Columbus Blue Jacketsin vieraaksi keskiviikkona.

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton

X: @OnsideWithJouni
Facebook: Jouni Niemisen NHL
[email protected]

Muita aiheeseen liittyviä juttuja