Jääkiekko

Bobby Orrin avausmaalista NHL:ssä 58 vuotta

Kun puolustajat tekevät jälleen hirmupörssejä NHL:ssä, on syytä muistella kaikkien aikojen puolustajaa Bobby Orria. Käsittämättömällä pistekeskiarvolla – 1,39 pongoa per ottelu – 657 kamppailua, ja NHL:n läpi pelannut pelannut Boston Bruinsin legenda päätti uransa kaudella 1978–1979 Chicago Black Hawksin riveissä. Seuran nimi on muuten kirjoitettu oikein – se vaihtui nykyiseen muotoonsa kaudelle 1986–1987.

Tasan 58 vuotta sitten, eli lokakuun 22. päivä vuonna 1966, Orr iski NHL-uransa avausmaalin. Komea lämäri upposi Montreal Canadiensin maalia vartioineen Gump Worsleyn selän taakse tasoittaen tilanteeksi 2–2, kun ottelun kolmatta erää oli pelattuna neljä minuuttia ja 13 sekuntia. Orrin edustama Bruins kuitenkin hävisi ottelun maalein 3–2, sillä Canadiensin omanpäänluuta Jean-Guy Talbot viimeisteli voitto-osuman Habsille.

Vaikka taitava luistelija viimeisteli ensimmäisen osumansa tappiollisessa kamppailussa, tuli miehen urasta voittokulkua. Orr napsi kaksi Stanley Cupia, kaksi pudotuspelien arvokkaimman pelaajan palkintoa, kahdeksan parhaan puolustajan palkintoa, kolme koko liigan arvokkaimman pelaajan palkintoa ja jopa kaksi Art Rossia – runkosarjan parhaan pistemiehen palkintoa. Ja tietysti läjäpäin muita kunnianosoituksia, jotka mainitsemalla kappaleesta tulisi aivan liian pitkä.

– Tietysti Orr on hyökkäyksen kärjessä, mutta hän on niin nopea, että ehtii ensimmäisenä takaisin puolustamaan. Hänellä on sellaiset jalat, sanoi pelaajalegenda Gordie Howe Sports Illustratedille vuonna 1970 julkaistussa artikkelista.

Menestyksekkään uran Chicago Black Hawksissa, Boston Bruinsissa ja New York Rangersissa pelannut Phil Esposito puolestaan on muistellut Ross Bonanderin kirjassa Hockey Talkissa erästä Bruinsin alivoimatilannetta.

– Tapoimme minuutteja jäähystä Oakland Sealsia (entinen NHL-joukkue Kaliforniasta) vastaan, Bobby otti kiekon maalimme takana, kamppaili yhden vastustajan jätkän kanssa maalin takana ja menetti toisen hanskansa. Hän meni käymään siniviivalla, palasi takaisin, nosti hanskansa – edelleen kiekollisena – kulutti yli minuutin siitä jäähystä, ja sitten hän teki maalin. Upein asia, mitä ikinä näin.

Kanadalainen kiekkoikoni, maalivahti Ed Johnston on luonnehtinut Orrin, 76, uran aikana miehen pelityyliä osuvasti samaisessa artikkelissa Howen kertoman kanssa.

– Sanotaan, että Bobby ei pelaa puolustusta. Hemmetti sentään, hänhän tekee kiekkopeleistä meille 40-minuuttisia. Hänellä itsellään on kiekko 20 minuuttia. Mikä on parempi puolustus kuin se? Jos Orrilla on kiekko, me teemme maalin – ei vastustaja.

Mies, myytti ja legenda halusi sanojensa mukaan vain pelata jääkiekkoa, eikä hän välittänyt mistään muusta. Bobby Orria esittävä 360-kiloinen pronssipatsas nousi Massachussettsin pääkaupungissa Bostonissa Bruinsin areenan eli TD Gardenin sivulle vuonna 2010. Myöhemmin ikonista pelaaja esittävä taideteos siirrettiin hallin pääsisäänkäynnille – paraatipaikalle.