Blogi

NHL:n alkukauden positiivisimmat yllättäjät: Itäinen konferenssi

30.12.2021. Tässä blogitekstissä, ja ensi torstaina julkaistavassa toisessa osassa, tulen nostamaan esille kunkin NHL-seuran alkukauden suurimman yksittäisen onnistujan. Framille pääsevät suurella yleisölle tutut sekä kenties myös hieman tuntemattomat NHL-pelaajat, jotka ovat ylittäneet toistaiseksi nähdyn perustella itsensä ja aiemman suoritustasonsa.

Ensimmäinen osa tulee keskittymään NHL:n Itäisen konferenssin eli Atlantin divisioonan ja Metropolitan-divisioonan joukkueisiin ja pelaajiin; toki samalla tulen käymään lyhyesti läpi myös kunkin joukkueen alkukauden.

Siirrytään siis sen pidemmittä puheitta itse asiaan.

Atlantin divisioona

Boston Bruins

NHL:n viime vuosien kestomenestyjänä tunnetuksi tulleen Boston Bruinsin alkukausi ei ole ollut ruusuilla tanssimista, ja tällä hetkellä joukkue onkin pudotuspelipaikkojen ulkopuolella – tosin useamman ottelun muita vähemmän pelanneena. Alkukauden suurin ongelma on ollut hyökkäyspään tehottomuudessa, sillä maalinteko on jäänyt aivan liiaksi ykkösketjun harteille.

Ennen kauden alkua kaikkein suurimmat kysymysmerkit kohdistuivat kuitenkin oman pään pelaamiseen, ja ennen kaikkea maalivahteihin, Tuukka Raskin loukkaantumisen myötä ja sopimuksen päätyttyä. Vapailta pelaajamarkkinoilta hankittu Linus Ullmark, joka oli alkukaudesta sivussa loukkaantumisen myötä, on pitänyt kuitenkin huolen siitä, ettei Raskin perään ole tarvinnut liiaksi itkeä. Ruotsalainen on ollut yksi Bruinsin kirkkaimmista valopilkuista: hän on pelannut toistaiseksi 12 ottelua, voittanut niistä seitsemän ja hänen torjuntatilastot ovat 92,20/2.52.

Buffalo Sabres

Viimeksi keväällä 2011 NHL:n pudotuspeleissä nähty ja jälleen kerran keskellä jonkinasteista uudelleenrakennusprojektia olevan Buffalo Sabresin alkukausi on ollut viime kausien tapaan erittäin vaikea. Aivan kauden avausottelut sujuivat niin ikään tuttuun tapaan vielä varsin positiivisissa merkeissä, sillä Sabres voitti kauden neljästä ensimmäisestä ottelustaan kolme.

Sen jälkeen meno on kuitenkin hyytynyt pahemman kerran ja matkaa viimeiseen pudotuspelipaikkaan on jo kahdeksan pistettä; todellisuudessa vielä enemmän, kun otetaan huomioon muiden joukkueiden pelatut ottelut.

Sabresin alkukauden suurimmiksi positiivisiksi yllätyksiksi olivat tyrkyllä jo nyt henkilökohtaisen piste-ennätyksensä rikkonut Tage Thompson, sekä pahasti ylipalkattu, mutta tehopisteiden valossa aiempia kausia selkeästi parempaan pystynyt Jeff Skinner. Lopulta valinta osui myös Sabresin tapauksessa maalivahtiosastolle.

Suomalaistulokas Ukko-Pekka Luukkonen ei ole pelannut kuin vasta viisi ottelua, mutta se tapa, jolla hän on tullut sisään maailman kovimpaan kiekkoliigaan, on ollut huikeaa seurattavaa. Luukkonen on pysäyttänyt kiekot 93,90 prosentin varmuudella ja päästänyt selkänsä taakse keskimäärin ottelua kohden vain 1.96 kiekkoa.

Detroit Red Wings

Edes asiantuntijat eivät osanneet ennen NHL-kauden 2021-22 alkua oikein ennakoida, tuleeko tämän kauden Detroit Red Wings olemaan lintu vai kala. Mutta mikä ikinä sitten näistä kahdesta vaihtoehdosta onkaan parempi, sitä Red Wings on toistaiseksi ollut.

Viime vuodet NHL:n pohjamudissa tarponut perinteikäs NHL-seura on tiukasti mukana taistelussa pudotuspelipaikoista, ja mikäli runkosarja päättyisi nyt, etenisivät punasiivet viimeisenä joukkueena Itäisestä konferenssista pudotuspeleihin.

Mitä sitten tulee Red Wingsin alkukauden positiivisimpaan yllättäjään yksilöiden osalta, tarjolla oli aidosti kaksi loistavaa vaihtoehtoa: tulokaskauttaan pelaava ja vuoden 2020 NHL Draftissa neljäntenä pelaajana NHL:ään varattu ruotsalainen Lucas Raymond sekä vuotta aiemmin kuudentena pelaajana varattu saksalaispuolustaja Moritz Seider.

Lopulta valinta oli niin mahdoton, että halusin nostaa esille molemmat. Kaksikosta 19-vuotias tulokaslaituri Raymond on nakuttanut 31 otteluun komeat tehot 10+18=28, ja 20-vuotias Seider puolestaan puolustajan tontilta, niin ikään 31 otteluun, pisteet 3+18=21; Red Wingsin tulevaisuus näyttää todella valoisalta.


Lisäjännitystä NHL-vetoihin?


Florida Panthers

Florida Panthers kykeni jo viime kevään pudotuspeleissä haastamaan lopulta toiseen perättäiseen Stanley Cup -voittoon edenneen paikallisvastustaja Tampa Bay Lightningin oikein tosissaan. Kesän aikana joukkue vahvistui vain entisestään, ja vaikka melkoisen skandaalin keskelle joutunut päävalmentaja Joel Quenneville jouduttiinkin laittamaan pihalle kesken kauden ja ykkössentteri Aleksander Barkov on jälleen kerran kärsinyt loukkaantumisista, Panthers on keikkunut koko alkukauden NHL:n kärkipäässä.

Ei pelkästään alkukauden osalta, vaan myös tulevia pudotuspelejä silmällä pitäen kaikkein tärkein yksittäinen asia on ollut venäläisvahti Sergei Bobrovskyn paluu takaisin omalle erinomaiselle tasolleen. Tämä kaksinkertainen Vezina-voittaja oli kahden viime NHL-kauden aikana suoraan sanottuna surkea, ja katastrofaalisen pahasti ylipalkattu, mutta kuluvalla kaudella kellossa on ollut täysin toinen ääni. 33-vuotias venäläinen on ollut yksi alkukauden parhaista NHL-vahdeista: hän on voittanut 19 pelaamastaan ottelusta 12, torjuntatilastojen ollessa 91,70/2.47.

Montreal Canadiens

NHL:n Original Six -seurojen joukkoon kuuluvasta Montreal Canadiensista tuli viime kaudella ensimmäinen Stanley Cup -finaaleissa esiintynyt kanadalaisseura sitten kevään 2011 ja Vancouver Canucksin. Joukkueen tekeminen alkukaudesta on ollut kuitenkin kaukana viime kauden uroteoista, mikä oli sinällään joissain määrin odotettavissa, kun Shea Weberin NHL-uran kerrottiin olevan pahimmillaan ohi ja Carey Price joutui hakeutumaan NHL:n päihdeohjelmaan. Joukkue on kerännyt 32 pelaamastaan ottelusta ainoastaan 18 pistettä ja se on koko NHL:n sarjataulukossa toiseksi viimeisenä; tämä johti jo GM Marc Bergevinin potkuihin.

Canadiensin kaltaisen alisuorittajan kohdalla on aina haasteellista nähdä niitä positiivisia asioita, mutta ilman minkäänlaisia värilaseja NHL-uransa toistaiseksi parasta kautta pelaava Artturi Lehkonen on ollut tällä kaudella todella positiivinen ilmestys. 26-vuotias suomalaislaituri on toistaiseksi tehnyt 31 pelaamaansa otteluun mukavat tehot 4+7=11. Pelkkien tehopisteiden sijaan sen kaikkein suurimman vaikutuksen on tehnyt Lehkosen kahden suunnan pelaaminen, ja hän tuleekin olemaan kovaa valuuttaa, kun NHL:n siirtomarkkinat käynnistyvät oikein toden teolla runkosarjan lopun häämöttäessä; ellei sitten Canadiens tee jotain käsittämätöntä comebackia – a’la St. Louis Blues.

Ottawa Senators

Kanadan pääkaupungissa majaansa pitävän Ottawa Senatorsin uudelleenrakennusprosessi on edelleen pahasti vaiheessa. Nuori joukkue on esittänyt jälleen yksittäisissä otteluissa erinomaisia otteita, lunastaen niissä lupaukset tulevasta, mutta koko alkukauden mittapuulla meno on ollut vaatimatonta. 28 pelatusta ottelusta plakkarissa on ainoastaan 20 pistettä, mikä oikeuttaa NHL:n Itäisessä konferenssissa toiseksi viimeiseen sijaan.

Kun sitten katsotaan Senatorsin osalta alkukauden positiivisimpia yllättäjiä, laitahyökkääjä Drake Batherson nousee heittämällä ylitse muiden. 23-vuotias Batherson, joka on Senatorsin neljännen kierroksen varaus vuodelta 2017, johtaa ylivoimaiseen tapaan joukkueensa sisäistä pistepörssiä. Jo viime kaudella 56 runkosarjaotteluun vakuuttavat tehot 17+17=34 iskenyt yhdysvaltalaisnuorukainen on ollut nimittäin kertakaikkisen huikeassa vedossa. Hän on pelannut kuluvalla kaudella toistaiseksi 23 ottelua ja tehnyt niissä komeat tehot 9+19=28; Bathersonin ottelukohtainen pistekeskiarvo on koko NHL:n 15:nneksi paras.

Tampa Bay Lightning

Tampa Bay Lightning ei ollut alkukaudesta 2021-22 aivan siinä kaikkein kovimmassa lieskassa. Salamapaitaisen joukkueen omissa soi kauden avausotteluissa aivan liian usein, ja Lightning hävisi ensimmäisestä kuudesta ottelustaan peräti neljä – majaillen NHL:n häntäpäässä. Sittemmin kurssi on kuitenkin kääntynyt oikein huolella, ja esimerkiksi viimeisestä kymmenestä ottelustaan joukkue on onnistunut voittamaan peräti yhdeksän.

Kun puhutaan sekä vuonna 2020 että vuonna 2021 Stanley Cupia juhlineesta joukkueesta, niin sanottuja positiivisia yllättäjiä on hieman haastavaa löytää; odotusarvot, kun ovat enemmän tai vähemmän jokaisen kohdalla tapissa. Kaikkein voimakkaimmin allekirjoittaneen huomion on kuitenkin varastanut hyökkääjä Alex Killorn, sillä tämä 32-vuotias laituri tuntuu vain paranevan vuosi vuodelta kuin viini konsanaan.

Läpi NHL-uransa noin 30-50 tehopistettä per kausi nakuttanut kanadalainen, joka kykenee aina nostamaan tasoaan pudotuspeleihin, on tällä hetkellä heittämällä tehopisteiden osalta henkilökohtaisessa ennätystahdissa. Toistaiseksi tehokkaimmalla NHL-kaudellaan (2019-2020) 68 runkosarjaotteluun tehot 26+23=49 nakuttanut Killorn on tehnyt ensimmäisiin 31 otteluun komeat pisteet 9+18=27. 

Toronto Maple Leafs

Vuodesta toiseen pudotuspeleissä käsiin lahoavan Toronto Maple Leafsin alkukausi on ollut toistaiseksi – no, miten sen nyt parhaiten sanoisi – hyvin ”torontomainen”. Mukaan on mahtunut lokakuun ajanjakso, jolloin Maple Leafs hävisi kuudesta ottelusta peräti viisi, kuten myös marraskuu, jonka aikana voitti 14 pelaamastaan ottelusta 12. Tällä hetkellä vaahteranlehtipaidat keikkuvat NHL:n Atlantin divisioonassa toisena, ja koko NHL:n sarjataulukossa neljännellä sijalla, kerättyään 30 ottelusta kasaan 42 pistettä.

Aivan, kuten Red Wingsin tapauksessa, myöskään Maple Leafsin kohdalla allekirjoittanut ei kyennyt nostamaan kahdesta pelaajasta kumpaakaan toisensa edelle; niinpä siis päädyin valitsemaan sekä Jack Campbellin että Michael Buntingin. Campbell on viimeistään kuluvalla NHL-kaudella noussut aivan NHL:n eliittimaalivahtien joukkoon. Hän on voittanut toistaiseksi pelaamistaan 23 ottelusta 15 (3:s), torjuntaprosentti on 93,70 (vähintään kuusi ottelua pelanneista paras) ja päästettyjen maalien keskiarvo 1.94 (4:s).

Toistaiseksi tehokkaimmalla NHL-kaudellaan (2020-21) 13 tehopistettä tehnyt 26-vuotias Bunting on puolestaan jatkanut siitä, mihin viime kaudella jäi. Hän on viilettänyt jopa joukkueensa ykkösketjussa ja kiittänyt saamastaan vastuusta tekemällä 30 otteluun tehot 7+12=19.

Metropolitan

Carolina Hurricanes

Jo viime kausina Carolina Hurricanes on osoittanut, että siitä on kasvamassa erittäin varteenotettava Stanley Cup -ehdokas, mestaruustaistelun osalta alati kovenevassa NHL:ssä. Kuluva kausi on ollut jälleen askel oikeaan suuntaan, ja tätä juttua kirjoittaessa hurrikaani on vyörynyt koko NHL:n sarjataulukossa toiselle sijalle; itse asiassa se on vain kolmen pisteen päässä NHL:ää johtavasta Tampa Bay Lightningista, kaksi ottelua salamapaitoja vähemmän pelanneena.

Hurricanesilla on ollut totuttuun tapaan useita kantavia voimia, mutta uusiakin on tarvittu, erityisesti alakertaan paikkaamaan New Jersey Devilsiin kesällä matkanneen Dougie Hamiltonin jättämää aukkoa. Sellainen on löytynyt poliittisilla näkemyksillään kansan vihastuttaneesta, ja New York Rangersissa joukkuekavereidensa kanssa tapelleesta, Anthony DeAngelosta. Hurricanes sai ryövättyä DeAngelon riveihinsä, edellä mainituista syistä johtuen, naurettavalla miljoonan dollarin palkkalapulla. Toistaiseksi tämä 26-vuotias yhdysvaltalainen on ollut reilusti enemmän kuin palkkansa väärtti: hän on tehtaillut 22 otteluun tehot 5+16=21, ja tehotilastokin on mukava +10.

Columbus Blue Jackets

Vaikka Columbus Blue Jackets vaikuttaa heikkenevän paperilla kausi kaudelta, joka vuosi se löytää tiensä mukaan taisteluun pudotuspelipaikoista. Näin on tänäkin vuonna. Etenkin kotiluolassaan lähes pysäyttämättömässä vireessä olleet sinitakit majailevat tällä hetkellä neljän pisteen päässä Itäisen konferenssin viimeisestä pudotuspelipaikasta, kolme ottelua kyseistä sijaa hallussaan pitävää Detroit Red Wingsiä vähemmän pelanneena.

Vaikka tähän alkukauden positiivisimman yllättäjän paikalle olisivatkin tietyssä mielessä tyrkyllä tanskalaislaituri Oliver Björkstrand ja latvialaisvahti Elvis Merzlikins, he eivät ole yllättäneet likimainkaan samoissa määrin kuin muuan Max Domi. Pienikokoisen ja pippurisen Domin NHL-ura lähti selkeään laskuun ennätyspisteet 28+44=72 tuoneen kauden 2018-19 jälkeen.

Sen jälkeen tie on vienyt miehen Montrealista Columbukseen, jossa ensimmäinen kausi oli odotuksiin nähden luvattoman vaisu: Domi teki 54 pelaamaansa otteluun vain tehot 9+15=24 (-18). Kuluvalla kaudella meno on ollut kuitenkin lähellä tuota edellä mainittua kautta 18-19. Domi on loukkaantumisten vuoksi pelannut vain 18 ottelua, mutta ne hän on vetänyt lähes piste per peli -tahdilla, tekemällä 18 otteluun tehopisteet 7+8=15, tehotilaston ollessa +4.

New Jersey Devils

Kautensa tasapainoisesti aloittanut New Jersey Devils on ollut melkoisessa syöksykierteessä marraskuun puolivälin tuntumasta saakka. Viimeisestä 18 ottelustaan joukkue on onnistunut voittamaan ainoastaan kolme ja pistetilikin on karttunut näissä peleissä ainoastaan yhdeksällä pisteellä; se kuuluukin eittämättä NHL:n heikkovireisimpiin joukkueisiin.

Pirupaitojen ehdottomasti kirkkaimpina valopilkkuina on häärinyt ruotsalaiskaksikko Jesper Bratt & Andreas Johnsson, joista ensimmäisenä mainittu ansaitsee allekirjoittaneen papereissa alkukauden positiivisimman yllättäjän paperit – mitä siis tulee Devils-pelaajiin. Toistaiseksi tehokkaimmalla NHL-kaudellaan (2017-18), joka oli myös hänen tulokaskautensa, Johnsson merkkautti 74 runkosarjaotteluun tehot 13+22=35. Nyt tämä 23-vuotias ruotsalaislaituri on pelannut kuluvan kauden aikana toistaiseksi 29 ottelua tehoin 8+16=24, joten hänen henkilökohtainen piste-ennätyksensä on menossa tällä tahdilla jo aivan lähiaikoina rikki.


Lisäjännitystä NHL-vetoihin?


New York Islanders

Uuden kotihallinsa valmistumista alkukaudesta odottanut New York Islanders käynnisti kuluvan NHL-kautensa peräti 13 ottelun mittaisella vierasotteluputkella. Näistä vieraspeleistä viime kaudella Stanley Cup -voittoon edenneen Tampa Bay Lightningin konferenssifinaaleissa seitsemään peliin pakottanut Islanders onnistui voittamaan ainoastaan viisi, joten alkukausi oli kohtalaisen synkkä.

Eikä se kurssi ole kääntynyt mollivoittoisesta sulosoinnuiksi vieläkään, sillä toistaiseksi joulukuun aikana Isles on onnistunut voittamaan ainoastaan kolme ottelua ja hävinnyt se on kuudesti. Joukkue onkin tällä hetkellä 11 pisteen päässä pudotuspeleistä, joskin viisi ottelua kyseistä paikkaa hallussaan pitävää Red Wingsiä vähemmän pelanneena.

Sekä Ruotsin että Yhdysvaltain passit omaavasta, ja jälkimmäistä maajoukkuetasolla edustavasta, Oliver Wahlströmistä on kohistu jääkiekkopiireissä jo pitkään – kiitos ennen kaikkea hänen huikean yksilötaitonsa. Kuluvalla NHL-kaudella tämä vuoden 2018 NHL Draftissa numerolla 11 varattu laituri on myös alkanut vastaamaan tuohon kohinaan, ja nimenomaan positiivisessa mielessä.

Hän lähentelee jo nyt viime kaudella 44 runkosarjaotteluun tekemäänsä piste-ennätystä 12+9=21, sillä 26 pelatun ottelun jälkeen kasassa on tehot 8+7=15. Joulukuun aikana hän on äitynyt todelliseen mahtivireeseen, sillä yhdeksään viimeiseen peliin hän on tehnyt peräti kymmenen tehopistettä, joista kolme on ollut maaleja. Wahlström on ollut siis alkukaudesta yksi Islandersin harvoista valopilkuista, ja hän ehdottomasti ansaitsee paikkansa kirkkaimmissa parrasvaloissa.

New York Rangers

Suorastaan käsittämätöntä vauhtia pitkäksi odotetusta uudelleenrakennusprojektistaan selvinnyt – kiitos osittain melkoisen arpatuurin NHL Draft Lottery -tilaisuuksissa – New York Rangers aloitti kautensa kohtalaisesti voittamalla 12 ensimmäisestä ottelustaan puolet. Sen jälkeen meno on ollut kuitenkin huomattavasti vakuuttavampaa, sillä viimeisestä 18 ottelusta joukkueen voittosarake näyttää saldoa 13-4-1.

Etenkin marraskuun yhdeksännen päivän ja joulukuun kahdeksannen päivän välisenä aikana joukkue oli hirmutikissä, voittaen 12 pelaamastaan ottelusta 11. Tällä hetkellä joukkue majailee koko NHL:n sarjataulukossa sijalla viisi.

Tietenkin tässä voisi nostaa yksittäisistä pelaajista esille viime kaudella NHL:n parhaaksi puolustajaksi nimetyn Adam Foxin, joka on ollut myös kaudella 2021-22 hurjassa iskussa, tehtyään 30 otteluun tehot 5+26=31, mutta se ei ole ollut kenellekään varsinainen yllätys. Sen sijaan hänen edelleen kiilaa niukasti maalivahti Igor Shesterkin, joka on ollut joukkueensa positiivisin yllättäjä ja pitänyt huolen siitä, ettei Henrik Lundqvistia ole tullut varsinaisesti ikävä.

27-vuotisynttäreitään tänään juhlistava venäläinen on ollut kuin muuri Rangersin maalilla, venyen ottelusta toiseen ilmiömäisiin pelastuksiin. Myös torjuntatilastot ovat sen mukaiset: vyöllä on tältä kaudelta 17 starttia, hän on voittanut niistä 13 ja torjuntatilastot ovat maagiset 93,70/2.05.

Philadelphia Flyers

City of Brotherly Love on joutunut pettyä myös NHL-kaudella 2021-22 omiensa eli Philadelphia Flyersin esityksiin. Merkittävästi pelaajistoaan kesän aikana muuttanut Flyers lähti kovin odotuksin kauteen, mutta se on jäänyt jo peräti 13 pisteen päähän esimerkiksi edellä mainitusta NY Rangersista; toki piste-ero viimeiseen pudotuspelipaikkaan on tällä hetkellä vain neljä pistettä ja Flyersilla on kaksi ottelua vähemmän pelattuna kuin paikkaansa hallussa pitävällä Red Wingsillä.

Oranssipaidat aloittivat kautensa voittamalla ensimmäisestä kahdeksasta ottelustaan kuusi, mutta marraskuun puolivälin jälkeen käynnistyi tappioputki, joka venyi lopulta peräti kymmenen ottelun mittaiseksi; se johti päävalmentaja Alain Vigneaultin potkuihin. Viimeisten viiden pelin aikana Flyers on kerännyt kasaan yhdeksän pistettä, joten kurssi on kääntymään päin.

Kun joukkue on alisuorittanut Flyersin tavoin, varsinaisten valopilkkujen löytäminen ei ole ihan se helpoin mahdollinen tehtävä maailmassa. Tässä kohtaa Flyersin positiivisimmaksi yllättäjäksi nousee kuitenkin melkoisen selvällä erolla kesällä hankittu Cam Atkinson.

Tämä pienikokoinen ja vikkeläkinttuinen laituri on toistaiseksi tehnyt 29 pelaamaansa otteluun tehot 12+8=20, mutta ennen kaikkea ilahduttavaa luettavaa on hänen tehotilastonsa +12. Se onkin ylivoimaisesti Flyers-pelaajien osalta kovin noteeraus, ja melkoisen kova lukema alavireisesti toistaiseksi pelanneelle joukkueelle.

Pittsburgh Penguins

Kun mietitään, että Sidney Crosby missasi joukkueensa 13 ensimmäisestä ottelusta peräti 12 ja Evgeni Malkinia ei olla nähty laisinkaan kaukalossa NHL-kaudella 2021-22, Pittsburgh Penguinsin alkukausi on ollut ehdottomasti positiivinen yllätys. Joukkue pitää tällä hetkellä hallussaan Itäisen konferenssin toista pudotuspeleihin oikeuttavaa Villi kortti -sijaa 39 pisteellään. Positiivista tässä on ennen kaikkea se, ettei yksikään takana vaaniva joukkue voi tulla Penguinsista ohitse, vaikka ne kirisivät ottelumäärissä pennsylvanialaisseuran kiinni.

Penguins on siis tarvinnut suurimpien tähtien ollessa sivussa uusia vastuunkantajia ja niitä on myös löytynyt. Omissa papereissani kaksi nimeä nousee keskenään tasavahvoina ylitse muiden, mitä tulee positiivisiin yllätyksiin. Joukkueensa ykkösmaalivahti Tristan Jarry oli viime kaudella suoraan sanottuna surkea sekä runkosarjassa että pudotuspeleissä.

Kuluvalla kaudella hän on sen sijaan ollut kuin uudestisyntynyt. Toistaiseksi hän on aloittanut Penguinsin maalilla 24 ottelua, voittanut niistä 15, pitänyt maalinsa puhtaana kolmesti ja torjuntatilastot ovat 93,20/1.93.

Toinen positiivinen yllättäjä on ollut puolestaan hyökkääjä Evan Rodrigues. Tämän 28-vuotiaan hyökkääjän henkilökohtainen piste-ennätys 9+20=29, joka syntyi Buffalo Sabresin paidassa 74 runkosarjaottelussa, on jäämässä vauhdilla historiaan, sillä kuluvalta kaudelta plakkarissa 30 pelatusta ottelusta pistesaldo 10+13=23, tehotilaston ollessa joukkueensa hyökkääjistä paras +8.

Washington Capitals

Washington Capitalsin alku NHL-kaudella 2021-22 olisi voinut olla valoisampikin, sillä joukkue onnistui voittamaan 11 ensimmäisestä ottelustaan ainoastaan viisi. Sen jälkeiset 11 ottelua menivät kuitenkin voittosarakkeella 9-2, ja vaikka meno onkin hyytynyt hieman tuosta, on joukkue kerännyt kaikista NHL-joukkueista kuluvan kauden aikana kolmanneksi eniten pisteitä. Kaiken kaikkiaan joukkueen voittosarake on 31 ottelusta 18-6-7, ja edellä sarjataulukossa ovat ainoastaan Tampa Bay Lightning ja Carolina Hurricanes.

NHL:ssä vuodesta 2016 lähtien kiekkoillut, ja aikanaan vuonna 2009 viidennellä kierroksella NHL:ään Detroit Red Wingsin toimesta varattu yhdysvaltalaispuolustaja Nick Jensen on nostanut pelinsä 31 vuoden iässä täysin uudelle tasolle. Ennen kautta 2021-22 hänen korkein teholukemansa runkosarjasta oli yhden kauden osalta +5 ja hänen koko NHL-uransa saldo oli -5.

Tältä kaudelta hänen tehotilastonsa 31 pelatusta ottelusta on mielipuolinen +20, mikä on koko NHL:n toiseksi paras noteeraus. Hän on lisäksi tehnyt toistaiseksi tehot 3+7=10, joten hänen yhden kauden piste-ennätys 2+18=20 kaudelta 2018-19 on rikkoutumassa kovaa vauhtia.

– Marko Ollonqvist

Marko Ollonqvist on muun muassa Kanadassa urheilun merkeissä kirjeenvaihtajana toiminut ja jo kolmella eri vuosikymmenellä NHL:n parissa työskennellyt vapaa toimittaja, jonka blogitekstit julkaistaan Broidi.com-sivustolla joka torstai.

Muita aiheeseen liittyviä juttuja