Blogi

Tyhjääkö Igor Shesterkin koko palkintopöydän?

10.3.2022. Suomessa Hannu Hanhi tavataan yhdistää nimenä ruotsalaisiin. NHL:n kohdalla tuota samaa vertausta voitaneen käyttää tällä hetkellä New York Rangersiin; kenties Henrik Lundqvist on tässä se salainen rohto – onhan hän entinen ruotsalainen maalivahti, joka pelasi koko NHL-uransa nimenomaan Rangers-organisaatiossa.

Mitä tekemistä sitten Hannu Hanhella ja New York Rangersilla on keskenään?

Lähdetään, ennen itse päivän polttavaan puheenaiheeseen siirtymistä, liikenteeseen manhattanilaisseuran arpaonnesta mitä tulee NHL:n varaustilaisuuksiin. Rangers on nimittäin vetänyt, vastoin kaikkia odotusarvoja, hihastaan, tai kenties jonkun hihasta, sellaisia arpatuloksia, ettei paremmasta väliä.

Seura pääsi uudelleenrakennusprosessiaan aloittaessaan varaamaan muun muassa Kaapo Kakon ja Alexis Lafrenieren kaltaiset nimet. Ja olkoonkin sitten niin, että kyseisen kaksikon kohdalla se lopullinen läpimurto NHL:n eliittiin antaa vielä odottaa itseään, Rangers käytti heihin ykkös- ja kakkospickit, käänteisessä järjestyksessä.

Tässä tämän viikon blogitekstissä ei ole kuitenkaan kyse Kakosta tai Lafrenieristä, vaan katseet suuntautuvat Rangersin maalinsuulle.

Venäläismaalivahti Igor Shesterkin on nimittäin lyömässä tiskiin niin kovia lukuja, ettei sellaisia ole todistettu koskaan aiemmin NHL:n historiassa. Toki joku voi kaivaa Jacques Planten nimen esille yksinäisenä sutena, joka merkkautti vielä Shesterkinin tämänhetkistä torjuntaprosenttia kovemmat numerot, mitä tulee yksittäisiin NHL-kausiin, mutta se on sama kuin tässä vertaisi koiraa ja kissaa keskenään; kyseessä on teoriassa sama laji, mutta käytännössä ottaen ei.

Ja tätä kautta pääsemme takaisin siihen Hannu Hanheen: NY Rangersilla piti olla melkoisia haasteita Lundqvistin pelaajauran lähdettyä laskusuuntaan, mitä tuli hänen korvaajaansa, mutta toisin kuitenkin kävi eli myös näiltä osin niin sanottu joukkueen uudelleenrakennus tapahtui nopeammin kuin kukaan osasi odottaa – huolimatta siitä, että Shesterkin oli ollut todella kova maalivahti KHL:ssä.


Kolottaako pelihammasta?


Shesterkin valmis tekemään historiaa?

NHL:n arvokkaimman pelaajan titteli, Hart Memorial Trophy, jaetaan vuosittain runkosarjan arvokkaimmalle pelaajalle.

Kun historiankirjoja selataan läpi, maalivahtien kulku ei ole ollut tällä saralla mitään kovinkaan kummoista riemujuhlaa. On nimittäin niin, että ainoastaan Roy Worters, Chuck Rayner, Al Rollins, Jacques Plante, Dominik Hasek ja Jose Theodore ovat koko NHL:n yli 100-vuotisen historian aikana pokanneet Hart Trophyn matkaansa.

Edellä mainituista nimistä Hasek voitti kyseisen arvotittelin kahdesti, vuosina 1996-1998, ja Theodore kertaalleen kauden 2001-02 päätteeksi; edellisestä maalivahdin voittamasta Hartista tulee siis kuluneeksi piakkoin 20 vuotta.

New York Rangersin Igor Shesterkin saattaa kuitenkin olla valmis tekemään historiaa.

26-vuotiaan torjuntaprosentti kuluvalta kaudelta on 94,20, mikä on 1,20 prosenttia kovempi kuin toisena olevalla St. Louis Bluesin Ville Hussolla. Hänen päästettyjen maalien keskiarvo on 1.93, ja hän on kuluvan kauden osalta ainoa NHL-vahti, jonka kohdalla tuo luku alkaa ykkösellä. Nollapeleissä mitattuna Shesterkin on ”vasta” kuudennella sijalla. 

Entäs sitten se se voittotilasto?

Puhtaasti voittojen määrässä mitattuna Shesterkin on neljäntenä, vain kahden voiton päässä piikkipaikkaa pitävästä maanmiehestään Andrei Vasilevskiysta, mutta voittoprosentti Shesterkinillä on korkeampi ja ylipäätään se on koko NHL:n toiseksi korkein Carolina Hurricanesin Frederik Andersenin jälkeen.

Kun kaikkeen edellä mainittuun yhdistetään Rangersin nousu takaisin yhdeksi NHL:n kärkijoukkueista, mikä linkittyy suoraan Shesterkinin edesottamuksiin joukkueensa tolppien välissä, NHL:n parhaalle maalivahdille jaettavan Vezina Trophyn kohtalo lienee jo selvä.

Mutta matkaan saattavat tarttua myös Hart Memorial Trophy sekä pelaajien omalle MVP-valinnalleen ojennetteva Ted Lindsay Award.

Lisäksi Rangersilla on aito mahdollisuus taistella tänä vuonna jopa Stanley Cupista, sillä joukkueen kausi on ollut nousujohteinen, eikä se turhaan istu koko NHL:n sarjataulukossa kuudennella sijalla.

Me olemme siis todistamassa tässä kenties historiallista NHL-kautta, ja tuosta historiankirjojen uudelleenkirjoittamisesta on vastaamassa vasta kolmatta kauttaan NHL:ssä kiekkoileva Shesterkin.

Toki mikään kirkossa kuulutettu juttu tämä homma ei ole, sillä kuten todettua – maalivahdin on todella vaikea tulla valituksi MVP:ksi. Mutta nyt se on todella mahdollista – jos ei se tule tällaisilla tilastoilla, ei se tule sitten millään.

Ihan kirjaimellisesti.

–Marko Ollonqvist

Marko Ollonqvist on muun muassa Kanadassa urheilun merkeissä kirjeenvaihtajana toiminut ja jo kolmella eri vuosikymmenellä NHL:n parissa työskennellyt vapaa toimittaja, jonka blogitekstit julkaistaan Broidi.com-sivustolla joka torstai.


Kolottaako pelihammasta?


Muita aiheeseen liittyviä juttuja