Blogi

Jääkö Connor McDavid edelleen merkittävän askeleen päähän maailman parhaan tittelistä?

12.5.2022. Kurkkaus NHL:n pudotuspelien pistepörssin osoittaa Connor McDavidin olevan yksilönä kenties se maailman paras jääkiekkoilija – etenkin, kun tähän yhdistetään se, että kandalaissentteri on voittanut NHL:n runkosarjan pistepörssin seitsemän NHL-kautensa aikana neljä kertaa.

McDavid on tehnyt toistaiseksi tänä keväänä pelaamiinsa viiteen pudotuspeliotteluun tehot 2+7, hänen tehotilastonsa on +5 ja hän on iskenyt tasaviisikoin toistaiseksi viisi tehopistettä.

Kaikesta tästä huolimatta Edmonton Oilers on kuitenkin, jälleen kerran, vain yhden tappion päässä kesäloman käynnistymisestä. Eikä vastassa ole edes NHL:n mestarisuosikkeihin lukeutuva seura, vaan osittaisen uudelleenrakennusprosessin keskellä oleva Los Angeles Kings, joka pelaa ilman maailman kovimman kiekkoliigan eliittipuolustajiin lukeutuvaa Drew Doughtya.

Miten on siis mahdollista, että McDavidin johtamana Oilersin pudotuspeliurakka on päättymässä kenties jälleen ensimmäiselle kierrokselle?

Koska voittaminen on niin paljon muutakin kuin vain pelkkiä pistetilastoja.


Onko McDavidista nousemaan koskaan Sidney Crosbyn manttelinperijäksi?

Pittsburgh Penguinsin kapteenina toimiva Sidney Crosby jakaa voimakkaasti mielipiteet kahtia, mutta kuului sitä sitten kanadalaiskonkarin kannattajaklubiin tai ei, niin hänen erinomaisuuttaan ei voi kukaan kiistää.

Kuten ei myöskään sitä, että hän on yksi kaikkien aikojen parhaista jääkiekkoilijoista ja että hän on kantanut maailman parhaan pelaajan valtikkaa useamman vuosikymmenen ajan.

Kun Penguins aikanaan varasi Crosbyn, pennsylvanilaisseura lukeutui NHL:n heikoimpiin seuroihin – aivan, kuten Oilers, kun McDavid aloitti NHL-uransa Edmontonissa. Mutta siinä, missä Crosby kykeni johtamaan NHL-urallaan ainoan edustamansa seuran mestarikandidaatiksi ja voittamaan pingviinipaidassa useita Stanley Cupeja, Edmontonin suunnalla pidätellään edelleen hengitystä.

Kyllä, Oilers on noussut NHL:n häntäpäästä varteenotettavaksi pudotuspeliseuraksi, mutta ei varteenotettavaksi mestarisuosikiksi.

Crosbyn ja McDavidin on ainakin tähän päivään saakka erottanut toisistaan ennen kaikkea kaksi kullankallista seikkaa: johtajuus ja kahden suunnan pelaaminen. Crosby toimii joukkueensa kipparina nyt 15. kauttaan ja sinä aikana Penguins on selviytynyt NHL:n pudotuspeleihin 14 kertaa ja  voittanut Stanley Cupin kolmesti. Stanley Cup -finaaleihin Penguins selvisi Crosbyn johdolla jo hänen kolmannella NHL-kaudellaan, ja neljännellä kaudella mukaan lähti Stanley Cup -pysti.

McDavid on vielä saavutuksiltaan kaukana tästä – oli hän sitten miten näyttävä ja uskomaton yksilö tahansa.

Ja tässä päästäänkin asian ytimeen: ollakseen paras sinun on oltava niin paljon enemmän kuin vain tehopisteitä kausi toisensa perään mättävä näyttävä ja uskomaton yksilö. Eikä McDavid voi enää piiloutua myöskään nuoren ikänsä taakse, sillä hän on jo 25-vuotias ja vähintäänkin hyvin lähellä henkilökohtaista huippuaan.

Kokonaisvaltainen vaikutuskyky puuttuu

Edmonton Oilersin suomalaislaituri Jesse Puljujärveä on kritisoitu paljon siitä, miten vähän hän on etenkin viime aikoina tehnyt tehopisteitä, vaikka rinnalla on pelannut McDavid. Tietynlainen eroavaisuus Crosbyn ja McDavidin välillä tuleekin kuitenkin siitä, että ensimmäisellä mainitulla on aidosti kyky tehdä ketjukavereistaan parempia – pelasi sitten rinnalla kuka tahansa mattimeikäläinen.

McDavid osaa kyllä pedata pelikavereilleen maalipaikkoja, kuten Puljujärvelle, mutta hänellä ei ole samanlaista kokonaisvaltaista vaikutusta ketjukavereidensa pelaamiseen kuin Crosbylla on.

Tuo kyky puuttuu, ainakin toistaiseksi.

Sitä McDavidin muutosta pelkän hyökkäyspään supertähden sijaan kokonaisvaltaiseksi huippujääkiekkoilijaksi on odotettu jo vuosien ajan, mutta edelleenkään sitä ei ole tapahtunut.

Ja, kun vertailuun asetetaan esimerkiksi Florida Panthersin kipparina toimiva Aleksander Barkov tai Colorado Avalanchen Nathan MacKinnon, kumpikaan heistäkään ei ole johdattanut joukkuettaan vielä Stanley Cup -voittajaksi. Mutta, kun puhtaasti pelillisiltä ominaisuuksien perusteella tulisi valita, kenen pelaajan varaan sitä lähtisi rakentamaan voittavaa joukkuetta, sekä Barkov että MacKinnon kiilaisivat McDavidin edelle.

Ainakin allekirjoittaneen papereissa.

Saattaa toki olla, että McDavid ottaa ne viimeiset askeleet tänä keväänä, johdattaa Oilersin vielä Kingsin ylitse ja lopulta aina mestaruuteen saakka.

Mutta itse en ole valmis lähtemään mukaan vielä siihen happivajeiseen kelkkaan, joka Edmontonin suunnalla on kulkenut jo vuosien ajan.

–Marko Ollonqvist

Marko Ollonqvist on muun muassa Kanadassa urheilun merkeissä kirjeenvaihtajana toiminut ja jo kolmella eri vuosikymmenellä NHL:n parissa työskennellyt vapaa toimittaja, jonka blogitekstit julkaistaan Broidi.com-sivustolla joka torstai.


Muita aiheeseen liittyviä juttuja